Gezelschapshonden

Elk ras is gemaakt voor een reden, en de gezelschapshonden zijn geen uitzondering. Hun taak is om mensen gezelschap te houden, misschien wel het belangrijkste werk dat een hond kan doen.

Sommige zijn geminiaturiseerde versies van werkhonden, en sommige zijn uitsluitend gemaakt als mooie schoothondjes – maar zonder uitzondering zijn ze allemaal hond. De allerkleinsten hebben er geen idee van dat ze niet zo groot of sterk zijn als andere honden, en ze hebben het hart en de moed van een Mastiff verborgen in hun kleine lichamen.
Gezelschapshonden
Dat is een vertederende eigenschap, maar het betekent ook dat ze tegen zichzelf beschermd moeten worden. Vaak nemen ze het op tegen grotere honden of zelfs menselijke indringers en kunnen ze gemakkelijk gewond raken of gedood worden voor hun moeite.

In grootte variëren zij van kleine vierponders tot robuustere 20- tot 40-ponders. Als groep zijn het huishonden, ongeschikt om buiten te leven. Hun hoofddoel in het leven is bij hun mensen te zijn, en zij zullen verwelken als zij dag in dag uit lange uren aan zichzelf worden overgelaten.

Bekijk alle groepen

Lijst van Rassen:

Te Vermijden Rassen

Sommige hondenrassen zijn van nature onafhankelijk en afstandelijk. Hoewel ze nog steeds goede huisdieren zijn, geven ze je misschien niet het knuffelige gezelschap waar je naar op zoek bent. Voorbeelden van zulke rassen zijn de Shiba Inu, Akita, en de chow chow.

Wat is een gezelschapshond?

Ook wel emotionele hulphonden, gezelschapshonden functioneren als constante partners in het dagelijks leven van mensen die te kampen hebben met angst of emotionele problemen op hun eigen. Gezelschapshonden kunnen angstlijders helpen een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid te krijgen, waardoor ze hun dagelijks leven met een gevoel van veiligheid en welzijn kunnen oppakken. Met de aanwezigheid van een gezelschapshond, voelen veel eigenaren zich gekalmeerd in situaties die hen anders zouden verlammen door angst of depressie.

De steun die een gezelschapshond biedt kan zo simpel zijn als een geruststellende aanwezigheid van een liefhebbend dier. Honden zijn verbazingwekkende wezens die in de loop der tijd zijn geëvolueerd om de behoeften en gevoelens van hun meester te begrijpen en kunnen reageren op veranderingen in de stemming van hun baasjes. Zelfs gezelschapshonden die niet specifiek voor deze taak zijn opgeleid, zijn in staat om hun eigenaren een diep gevoel van comfort en veiligheid te geven door hun aanwezigheid alleen al. Veel eigenaren van gezelschapshonden voelen zich sterker in het gezelschap van hun dieren en worden aangemoedigd om taken op zich te nemen die anders misschien te ontmoedigend zouden zijn om alleen te doen.

Wie heeft gezelschapshonden nodig?

Gezelschapshonden zijn vooral nuttig voor angst en depressie lijders die een gevoel van troost voelen door de aanwezigheid van hun dier. Vaak worden gezelschapshonden aanbevolen of voorgeschreven door artsen voor hun patiënten die lijden aan angststoornissen en moeite hebben om door hun dagelijks leven te komen als gevolg van deze stoornissen. Gezelschapshonden kunnen helpen de kwaliteit van leven van hun eigenaars te verbeteren door hen een gevoel van onafhankelijkheid en enige vrijheid van hun stoornis terug te geven.

Als je lijdt aan emotionele moeilijkheden of angststoornissen en je bent een hondenliefhebber, moet je met je arts praten over de mogelijkheid van een gezelschapshond om te zien of zij denken dat het de juiste pasvorm voor je zou zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat, terwijl gezelschapshonden geweldige hulpmiddelen kunnen zijn bij het verbeteren van de kwaliteit van je leven, ze ook zelf levende wezens zijn die een verantwoordelijke eigenaar nodig hebben die in staat is om hen te voorzien van veiligheid en de benodigdheden voor hun eigen gezondheid en welzijn. Deze verantwoordelijkheid kan een belangrijk aspect zijn van het bezitten van een gezelschapshond, omdat het de persoon die lijdt aan emotionele stoornissen iets geeft om zich op te concentreren buiten zichzelf.

Uiteraard kan deze extra verantwoordelijkheid stressvol zijn voor sommigen of een broodnodige uitlaatklep voor iemand om hun gevoelens te uiten tegenover een andere levensvorm. Of een gezelschapshond een positieve of negatieve invloed op je leven zal hebben, hangt helemaal van jou en je gevoeligheden af. De beslissing om een dier te adopteren moet nooit lichtvaardig worden genomen, maar een gezelschapshond in je leven nemen kan een van de beste beslissingen blijken te zijn die je ooit neemt.

Zodra u en uw arts hebben besloten dat een gezelschapshond zou een goede pasvorm voor uw levensstijl en emotionele behoeften zijn, is het belangrijk om te begrijpen het proces van de kwalificatie voor en het verkrijgen van een.

In aanmerking komen voor een gezelschapshond

In tegenstelling tot de kwalificatie voor een hulphond, zijn de kwalificaties voor emotionele ondersteuningsdieren en gezelschapshonden veel minder rigoureus. In feite hebben gezelschapshonden geen specifieke kwalificatie-eisen. Gezelschapshonden worden vaak gebruikt om mensen te helpen die lijden aan angst, depressie, stemmingsstoornissen, post-traumatische stress-stoornis (PTSS), of zelfs middelenmisbruik problemen.

Niet alleen zijn er geen speciale kwalificaties nodig om toestemming te krijgen om een gezelschapshond te hebben, maar er zijn ook geen speciale kwalificaties waaraan je dier moet voldoen. In feite kunnen emotionele ondersteuningsdieren elk soort dier zijn. Gezelschapshonden hebben geen speciale training nodig en hoeven zich ook niet aan strikte richtlijnen te houden. De eerste zorg bij een gezelschapshond (of een ander emotioneel ondersteuningsdier) is dat het dier zich goed gedraagt en niet erg slordig is.

Dit is belangrijk als het gaat om het volgende hoofdstuk over gezelschapshonden en het huisdierenbeleid wanneer je met je dier de wereld ingaat.