Bulldog Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Bulldog werd oorspronkelijk gebruikt om vee naar de markt te drijven en om te strijden in een bloederige sport genaamd bullbaiting. Vandaag de dag zijn het zachtaardige metgezellen die dol zijn op kinderen.
Bulldog
Een korte wandeling en een dutje op de bank is precies de snelheid van dit hondenras. Bulldogs kunnen zich goed aanpassen aan het leven op een appartement en zijn zelfs prima metgezellen voor beginnende huisdiereigenaren. Ze zijn aanhankelijk met alle leden van het gezin en zijn vrij onderhoudsvriendelijke pups. Zorg er wel voor dat ze uit de buurt blijven van extreme weersomstandigheden en geef ze voldoende beweging, want gewichtstoename is een risico bij deze honden die graag het grootste deel van de dag op de bank doorbrengen.

Wist u dat er speciaal hondenvoer voor Bulldogs wordt gemaakt?

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Bulldogs!

fransebulldogvriend-1

Meer over dit ras

Wat hebben Engeland, de U.S. Marines, Yale University, University of Georgia, en tientallen andere scholen allemaal gemeen? De hond die ze allemaal hebben gekozen om hun stoere, vasthoudende karakters te vertegenwoordigen. Die hond? Wel, het is de Bulldog, natuurlijk!

Soms ook wel de Engelse Bulldog of de British Bulldog genoemd, het ras komt oorspronkelijk uit Engeland en heeft een bloederig verleden. Hij stamt af van vechtende mastiffs die door de Romeinen naar de Britse eilanden werden gebracht en werd gebruikt in een bloederige sport die bullbaiting werd genoemd. Tegenwoordig lijkt de Bulldog qua uiterlijk nog maar weinig op zijn voorouders. En al de wreedheid die hij tentoonspreidde in de arena’s voor bullbaiting? Voorgoed verdwenen. Ondanks zijn nog steeds woeste verschijning, zou je moeilijk een hond kunnen vinden met een lieflijker, meer liefdevol karakter.

Bulldogs worden nooit verward met andere hondenrassen. Ze zijn een middelgrote hond met een dik aangezet, laaggebogen lichaam. Hun kop met korte snuit is massief en vierkant. Ze hebben brede schouders en borstkas, met dikke, stevige ledematen.

Hoewel Bulldogs laag bij de grond zijn, zijn ze breed en gespierd. Hun brede hoofden hebben wangen die doorlopen tot aan de zijkanten van hun ogen, en de huid op hun voorhoofd moet dichte rimpels hebben. Een Bulldog heeft een hangende bovenlip en zijn onderkaak is ondervoorbijtend, wat betekent dat zijn ondertanden verder uitsteken dan zijn boventanden. De kaken van de Bulldog zijn massief en sterk, bedoeld om zich aan zijn tegenstander vast te klampen en vast te houden.

Bulldogs hebben ronde, donkere ogen. Hun oren zijn klein en dun, naar achteren gevouwen als een roos. Hun korte staarten worden laag op hun stuit gedragen.

Het gespierde lichaam van de Bulldog geeft hem een kenmerkende gang. Omdat zijn gedrongen poten in elke hoek van zijn lichaam staan, beweegt hij meer met een waggel dan met een tred. Het lijkt een beetje op een losse, schuifelende, zijwaartse rol. Omdat hun schouders veel breder zijn dan hun achterwerk en ze zulke grote hoofden hebben, is het moeilijk voor de teefjes om pups te werpen zonder hulp. De meeste moeten een keizersnede ondergaan om hun pups ter wereld te brengen, dus het fokken van een Bulldog is een dure aangelegenheid.

Ondanks cartoonafbeeldingen van hen als woeste honden, worden de huidige Bulldogs gefokt om aanhankelijk en vriendelijk te zijn. Ze zijn, inderdaad, vastberaden en moedig, maar ze zijn er niet op uit om een gevecht te beginnen. Ze hebben vaak een kalme waardigheid over zich wanneer ze volwassen zijn, en terwijl ze vriendelijk en speels zijn, kunnen ze een beetje koppig zijn en beschermend voor hun gezin. Bulldogs houden van mensen. Ze zoeken mensen op voor aandacht en genieten van niets anders dan weg te kwijnen naast hun meesters, en misschien te snurken terwijl ze slapen met hun hoofd in hun schoot.

Helaas maakt de unieke lichaams- en hoofdstructuur van de Bulldog hem vatbaar voor gezondheidsproblemen, vooral ademhalings- en gewrichtsproblemen. Ze kunnen snel overgewicht krijgen als ze niet genoeg beweging krijgen. Te veel gewicht belast hun lichaam en kan bestaande gezondheidsproblemen verergeren.

De Bulldog is een populaire hond in de V.S., maar hij is niet voor iedereen. Hij is verrassend zwaar voor zijn grootte, en als je hem moet optillen, bijvoorbeeld om hem naar de dierenarts te brengen, kan dat een uitdaging zijn. In huis zijn Bulldogs vaak inactief, ze slapen liever tot het weer tijd is om te eten. Ze zijn dol op kinderen, maar verwacht niet dat ze urenlang achter een bal aanrennen of met de kinderen rennen in de achtertuin. Uw Bulldog kan zich een tijdje bezighouden met dergelijke spelletjes, maar daarna vindt u hem weer aan uw zijde, tevreden kijkend naar de wereld die voorbijgaat en blij naar u opkijkend met dat gezicht waar alleen een moeder – of een toegewijde Bulldog fan – van kan houden.

Kenmerken

 • Bulldogs kunnen koppig en lui zijn. Uw volwassen Bulldog is misschien niet erg enthousiast over het maken van een wandeling, maar het is belangrijk dat hij elke dag beweging krijgt om hem fit te houden.
 • Bulldogs kunnen niet tegen hitte en vochtigheid. Als uw Bulldog buiten is, let dan goed op tekenen van oververhitting en neem hem onmiddellijk mee naar binnen als hij last begint te krijgen van oververhitting. Sommige mensen zetten kiddy speelbadjes gevuld met water op een schaduwrijke plek voor hun Bulldogs om in te liggen als het warm weer is en iedereen buiten is. Het zijn beslist huishonden en ze horen niet de hele tijd buiten te leven.
 • Bulldogs zijn gevoelig voor koud weer.
 • Bulldogs hijgen, snuiven en snurken. Ze zijn ook vatbaar voor slaapapneu.
 • Bulldogs staan bekend om hun winderigheid. Als dit probleem bij de uwe buitensporig lijkt, praat dan met uw dierenarts.
 • De korte neuzen van Bulldogs maken ze vatbaar voor een aantal aandoeningen aan de luchtwegen.
 • Bulldogs kunnen dichtgeknepen neusgaten hebben waardoor ze moeilijk kunnen ademen en een operatie nodig kan zijn om dit te corrigeren.
 • Bulldogs zijn gulzige eters en zullen zich overeten als ze de kans krijgen. Omdat ze gemakkelijk in gewicht toenemen, kunnen ze snel zwaarlijvig worden als u hun voedselinname niet in de gaten houdt.
 • Vanwege de grootte van hun hoofd en voorhoofd, hebben Bulldogs moeite met bevallen. De meeste hebben een keizersnede nodig om hun pups ter wereld te brengen. Het is niet aan te raden voor onervaren fokkers om te proberen ze te fokken.
 • Als een ras met een korte neus, zijn Bulldogs gevoelig voor anesthesie. Bespreek dit met uw dierenarts voordat u een operatie ondergaat.
 • Om een gezond huisdier te krijgen, koop nooit een puppy van een achtertuin fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Zoek een gerenommeerde fokker die haar fokhonden test op genetische gezondheidsproblemen en een goed temperament.

Geschiedenis

De Bulldog is vandaag de dag een veel andere hond dan zijn voorouders. Afstammend van oude mastiff-type honden, werd het Bulldog ras volledig ontwikkeld in Engeland. De eerste vermelding van het ras was in 1500, een beschrijving van een man “with two Bolddogges at his tayle…” De toen nog fervente honden werden gebruikt in een praktijk genaamd bull baiting, waarbij de hond zich vastgreep aan de neus van de stier en er ruw mee schudde.

Bull baiting had eigenlijk een doel; het werd verondersteld om het vlees van de stier malser te maken. Jarenlang werd gezegd dat deze praktijk het bloed van de stier zou “verdunnen” en zijn vlees mals zou maken nadat het was afgeslacht. Dit geloof was zo sterk dat veel gebieden in Engeland wetten hadden die voorschreven dat stieren van aas moesten worden voorzien voordat zij werden geslacht.

Meer nog, het was een populaire kijksport in een tijd dat er nog geen professionele sporten, TV-shows, films of videospelletjes bestonden. De boze stier zou de hond met zijn horens in de lucht gooien als hij kon, tot groot genoegen van de toekijkende menigte. De hond, aan de andere kant, probeerde de stier vast te grijpen, meestal bij zijn snuit, en hem op de grond vast te pinnen door de kracht van zijn pijnlijke beet. Aanstaande bullbaitings werden geadverteerd en menigten wedden op de uitkomst van de strijd.

Deze vroege Bulldogs waren groter en zwaarder dan de Bulldog van vandaag, en ze werden gefokt om bijzonder bedreven te zijn in deze bloedige sport. Typisch, kropen ze op hun buik naar de woedende stier toe, zodat deze zijn hoorns niet onder hun lichaam kon krijgen en hen in de lucht kon gooien. En hun brede bek en krachtige kaken waren voor de stier onmogelijk af te schudden zodra de Bulldog een stevige greep op zijn snuit had. Zijn korte, platte neus stelde de Bulldog in staat om te ademen terwijl hij zich vasthield aan de snuit van de stier. Hij moest vasthoudend zijn om zich aan de stier vast te houden, hoezeer de stier ook probeerde hem af te schudden. De Bulldog’s hoge tolerantie voor pijn werd ontwikkeld om zijn vermogen om uit te blinken op deze barbaarse plek te verbeteren. Zelfs de rimpels op zijn hoofd zouden een doel hebben gehad: om het bloed dat vrijkwam bij zijn greep op de stier weg te leiden van zijn ogen, zodat hij niet verblind zou worden.

In 1835, na vele jaren van controverse, werd bullbaiting verboden in Engeland, en velen dachten dat de Bulldog zou verdwijnen omdat hij niet langer een doel had. In die tijd, was de Bulldog geen aanhankelijke metgezel. De meest agressieve en moedige honden waren generaties lang selectief gefokt om bull-baiters te zijn. Ze leefden om te vechten met stieren, beren en alles wat hen werd voorgezet. Het was alles wat ze kenden.

Ondanks dit, bewonderden veel mensen het uithoudingsvermogen, de kracht en het doorzettingsvermogen van de Bulldog. Deze enkelingen besloten het uiterlijk te redden en ze te fokken om een lief, zachtaardig temperament te hebben in plaats van de agressie die nodig was voor de baiting arena.

En zo werd de Bulldog opnieuw ontworpen. Toegewijde, geduldige fokkers begonnen alleen die honden te selecteren die een volgzaam temperament hadden om mee te fokken. Agressieve en neurotische honden werden niet toegestaan om zich voort te planten. Door hun aandacht te richten op het temperament van de Bulldog, transformeerden deze fokkers de Bulldog in de zachtaardige, aanhankelijke hond die we vandaag de dag zien.

Fokkers begonnen met het showen van Bulldogs in conformatie shows in Engeland in 1859. De eerste hondententoonstelling waar Bulldogs konden worden geshowd was in Birmingham, Engeland in 1860. In 1861, won een Bulldog genaamd King Dick op de Birmingham show. Een van zijn nakomelingen, een hond genaamd Crib, werd later beschreven als zijnde “dicht bij perfectie.”

In 1864, werd de eerste Bulldog rasvereniging opgericht door een man genaamd R.S. Rockstro. De club had ongeveer 30 leden en zijn motto was “Houd Vast.” Een lid van de club, Samuel Wickens, schreef de eerste rasstandaard, gebruikmakend van het pseudoniem Philo-Kuon. De rasstandaard van de Bulldog was naar verluidt de eerste die in de wereld werd geschreven. De club werd helaas al na drie jaar ontbonden.

In 1875 werd een andere Bulldog club opgericht, en deze ontwikkelde een rasstandaard die vergelijkbaar was met die van de Philo-Kuon. Deze rasvereniging bestaat nog steeds.

Bulldogs werden naar de Verenigde Staten gebracht, en een gestroomde en witte Bulldog genaamd Donald werd tentoongesteld in New York in 1880. Een Bulldog genaamd Bob werd geregistreerd bij de Amerikaanse Kennel Club in 1886. In 1890 richtte H.D. Kendall uit Lowell, Massachusetts de Bulldog Club of America op. Het was een van de eerste rasverenigingen die lid werd van de nieuwe Amerikaanse Kennel Club. In het begin gebruikte de club de Britse rasstandaard, maar vond deze niet beknopt genoeg, dus ontwikkelden zij de Amerikaanse standaard in 1894 voor wat zij noemden de Amerikaans-gefokte Bulldog. De Engelsen protesteerden tegen de naam en ook tegen sommige punten in de nieuwe standaard. Na veel werk werd de standaard herzien en aanvaard in 1896. Deze standaard wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.

De Amerikaanse Kennel Club erkende de Bulldog in 1890. Tijdens de jaren 1940 en 1950, waren Bulldogs dicht bij de top 10 rassen in populariteit. Vandaag de dag staat de Bulldog op de 12e plaats van de 155 rassen en variëteiten geregistreerd door de AKC, een eerbetoon aan zijn solide geloofsbrieven als een metgezel.

Meer dan wat ook, is de Bulldog een triomf van het menselijk vermogen om een heel ras te rehabiliteren en het te maken tot een aantrekkelijke, aanhankelijke metgezel door middel van doordachte, toegewijde fokpraktijken. In de jaren 1800, namen steden als Rome wetten aan dat Bulldogs niet op straat mochten worden uitgelaten, zelfs niet aangelijnd, vanwege hun woestheid, en toch, een paar jaar later, stond de Bulldog al bekend als een van de vriendelijkste en meest rustige honden. Dit alles omdat enkele toegewijde fokkers geduld, kennis en een visie hadden van wat de Bulldog op zijn best zou kunnen zijn.

Grootte

Volwassen mannelijke Bulldogs wegen ongeveer 50 pond; volwassen teven ongeveer 40 pond. Showhonden kunnen ongeveer 10 pond zwaarder zijn. Ze staan op de schouder tussen de 12 en 15 centimeter.

Persoonlijkheid

Gezellig en lief, maar met een reputatie van moed die hem een uitstekende waakhond maakt, is de Bulldog een minnaar, geen vechter. Hij is eerder waardig dan levendig en heeft een vriendelijk hoewel soms koppig karakter. De Bulldog is vriendelijk en gemakkelijk in de omgang; hij schiet met iedereen op. Hij kan een trage leerling zijn, maar als hij eenmaal iets weet, heeft hij het voorgoed. Bulldogs hebben niet de neiging om te blaffen. Meestal is hun uiterlijk alleen al voldoende om indringers af te schrikken.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt. Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Net als elke hond hebben Bulldogs op jonge leeftijd behoefte aan socialisatie – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Bulldog puppy opgroeit tot een veelzijdige hond. Hem inschrijven voor een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Gezondheid

Zoals alle rassen, zijn Bulldogs vatbaar voor bepaalde ziekten en aandoeningen. Niet alle Bulldogs zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn, zodat u op de hoogte bent wanneer u fokkers interviewt en kunt weten waar u op moet letten tijdens het leven van uw Bulldog.

Kopen bij een verantwoordelijke fokker zal helpen ervoor te zorgen dat je de gezondste Bulldog krijgt die mogelijk is. Een pup van een gerenommeerde Bulldog fokker zal worden gevaccineerd en ontwormd voordat je hem mee naar huis neemt. Verantwoordelijke fokkers gebruiken alleen fysiek gezonde, volwassen (minstens 2 jaar of ouder) honden, en testen hun fokdieren op genetische ziekten die relevant zijn voor het ras.

Beide ouders moeten gezondheidsverklaringen hebben, documentatie dat een hond is getest op en vrij is van een bepaalde aandoening. Bij Bulldogs mag u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals voor heupen, ellebogen en knieën, en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF), die certificeert dat de ogen normaal zijn.

Gezondheidsverklaringen worden niet afgegeven aan honden jonger dan 2 jaar. Dat komt omdat sommige gezondheidsproblemen zich pas voordoen als de hond volgroeid is. Om deze reden wordt vaak aangeraden niet te fokken met honden tot ze twee of drie jaar oud zijn.

Over het algemeen kunnen Bulldogs veel gezondheidsproblemen hebben. Het zijn prachtige honden, maar zorg ervoor dat u bereid bent om hun gezondheid nauwlettend in de gaten te houden en dat u zich de medische behandeling die ze nodig kunnen hebben kunt veroorloven. De volgende aandoeningen kunnen Bulldogs hebben:

 • Cherry Eye: Dit is een aandoening waarbij de klier onder het derde ooglid uitsteekt en eerder lijkt op een kers in de ooghoek. Het kan nodig zijn dat uw dierenarts de klier verwijdert.
 • Droog oog: Deze aandoening wordt veroorzaakt wanneer de natuurlijke traanproductie onvoldoende is. De symptomen zijn onder andere een droog uiterlijk of een blauwe waas in het oog. Uw dierenarts kan een test uitvoeren om te bepalen of uw Bulldog droge ogen heeft en medicatie voorschrijven die u kunt toedienen om de pijn van deze aandoening te verlichten.
 • Entropion: Dit is een aandoening waarbij de wimpers naar binnen draaien en tegen het oog wrijven, waardoor irritatie ontstaat. Een operatie kan nodig zijn om dit te corrigeren.
 • Omgekeerd of omgekeerd niezen: Dit is niet echt een gezondheidsprobleem, maar treedt meestal op wanneer neusvocht naar beneden druppelt op het zachte gehemelte van de Bulldog, waardoor het zich sluit. Het kan ook voorkomen wanneer uw Bulldog iets in zijn neus krijgt. Het klinkt veel erger dan het is. Probeer uw Bulldog te kalmeren door over zijn keel te aaien en dit zou snel over moeten gaan.
 • Brachycephalic Syndroom: Deze aandoening komt voor bij honden met een korte kop, vernauwde neusgaten, of een langwerpig zacht verhemelte. Hun luchtwegen zijn in verschillende mate geblokkeerd en kunnen van een luidruchtige of moeizame ademhaling tot een totale instorting van de luchtwegen leiden. Honden met brachycephalisch syndroom snuiven en snuiven vaak. De behandeling varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening, maar omvat zuurstoftherapie en chirurgie om de neusgaten te verbreden of het gehemelte in te korten.
 • Hoofdschudden. Dit lijkt op een aanval, maar het betreft alleen het hoofd. Het wordt gezien als een onvrijwillig schudden van het hoofd van links naar rechts of op en neer. Soms is het gewelddadig. Deze hond lijkt bij bewustzijn te zijn en zich bewust van wat er gebeurt. Het kan in verband worden gebracht met stress en een laag bloedsuikergehalte. Fokkers raden vaak aan uw hond wat honing te geven om de bloedsuikerspiegel weer op peil te brengen of hem af te leiden om het schudden te stoppen. Als het schudden geen verband lijkt te houden met stress of overprikkeling, moet u hem zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen om te controleren of hij geen pijn heeft.
 • Demodectische schurft. Ook wel Demodicosis genoemd. Alle honden dragen een kleine passagier, demodex mijt genaamd. De moeder geeft deze mijt door aan haar pups in hun eerste levensdagen. De mijt kan niet worden overgedragen op mensen of zelfs andere honden – alleen de moeder kan deze mijten aan haar pups “geven”. Demodex mijten leven in haarzakjes en veroorzaken meestal geen problemen. Als uw Bulldog echter een verzwakt of aangetast immuunsysteem heeft, kan hij demodectische schurft ontwikkelen. Demodectische schurft kan plaatselijk of gegeneraliseerd zijn. In de gelokaliseerde vorm verschijnen er plekken rode, schilferige huid met haaruitval op het hoofd, de nek en de voorpoten. Het wordt gezien als een puppyziekte, die vaak vanzelf overgaat. U moet uw hond toch naar de dierenarts brengen, want dit kan overgaan in de algemene vorm van demodectische schurft. (Vergrote lymfeklieren zijn vaak een teken dat dit zal gebeuren).
 • Gegeneraliseerde demodectische schurft bedekt het hele lichaam en treft oudere pups en jonge volwassen honden. De hond ontwikkelt een vlekkerige huid, kale plekken en huidinfecties over zijn hele lichaam. Met honden die gelokaliseerde of gegeneraliseerde demodicosis ontwikkelen, mag niet worden gefokt, omdat de aandoening geacht wordt een genetische component te hebben.
 • Heupdysplasie. Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. De meeste Bulldogs lijken heupdysplasie te hebben op basis van hun röntgenfoto’s van de heup, gewoon omdat ze van nature ondiepe heupgewrichten hebben, maar het is ongebruikelijk voor hen om de bijbehorende problemen met kreupelheid te hebben, tenzij ze overgewicht krijgen of te veel worden uitgeoefend tijdens hun periode van snelle groei. Als bij uw Bulldog heupdysplasie wordt vastgesteld, vraag dan om een second opinion en kijk naar andere behandelingsmogelijkheden, zoals supplementen, voordat u akkoord gaat met een operatie.
 • Staart Problemen. Sommige Bulldogs hebben schroefstaarten, omgekeerde staarten of andere soorten “strakke” staarten waardoor ze huidproblemen kunnen krijgen. U moet de staart van uw Bulldog schoon en droog houden om infectie te voorkomen.
 • Patella luxatie. Dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden, ook wel bekend als “afgegleden stifles”. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (kuitbeen) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt kreupelheid in het been of een abnormale gang, een beetje zoals huppelen of huppelen. Het is een aandoening die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Er zijn vier graden van patellaluxatie, gaande van graad I, een occasionele luxatie die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet manueel kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.

Verzorging

Bulldogs zijn binnenshuis inactief en hebben niet veel beweging nodig (hoewel ze elke dag moeten worden uitgelaten om niet te zwaar te worden). Het zijn binnenhonden en ze verkiezen een ontspannen levensstijl. Na ongeveer 15 minuten spelen zijn ze toe aan een dutje. Dit lage tot matige energieniveau maakt de Bulldog geschikt voor elk type huis, van een appartement tot een huis met een tuin. U kunt de Bulldog meenemen voor een wandeling van een mijl of twee tijdens het koele deel van de dag, maar hij zal net zo blij zijn met een korte wandeling op en neer door uw straat.

Vanwege hun ingedrukte gezicht, doen Bulldogs het niet goed in extreem warm (of koud) weer. Ze ademen zwaar als ze het warm hebben en kunnen de warmte niet goed afvoeren. Ze zijn bijzonder gevoelig voor een hitteberoerte. Een half uurtje buiten bij een temperatuur van 85 graden kan al dodelijk zijn. Voorzie hem van een omgeving met airconditioning en voldoende vers water. Bulldogs zijn ook geen zwemmers. Hun massieve kop sleept ze recht naar beneden. Als u een zwembad, spa of vijver heeft, bescherm uw Bulldog dan tegen het erin vallen.

De Bulldog zal waarschijnlijk geen ster in gehoorzaamheidstests worden, maar als hij eenmaal iets heeft geleerd, vergeet hij het nooit meer. Hij leert het beste door leuke trainingssessies met herhaling en positieve versterking door voedselbeloningen en lof.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/2 tot 2 kopjes van een hoogwaardige hondenvoeding per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Het is gemakkelijk om een Bulldog te veel voer te geven, maar overgewicht kan zijn gewrichten belasten, dus hij mag niet te dik worden. Houd uw volwassen Bulldog in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het eten de hele tijd te laten staan. Als je niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de hand-on test. Leg uw handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. Je moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet het geval is, heeft hij minder voer en meer beweging nodig.

Voor meer informatie over het voeden van uw Bulldog, zie onze richtlijnen voor het kopen van de juiste voeding, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De vacht van uw Bulldog moet recht, kort, fijn van structuur, glad en glanzend zijn. Hij heeft een zachte, losse huid, vooral op het hoofd, de nek en de schouders. Zijn hoofd is bedekt met zware rimpels en hij heeft twee losse plooien bij de keel (van de kaak naar de borst) om wat een keelhuid wordt genoemd te vormen.

Bulldogs zijn er in een verscheidenheid van kleuren: rood gestroomd; alle andere gestroomd; effen wit; effen rood, fawn, of fallow (licht crème tot licht fawn, licht geel, of geel rood; en piebald (grote vlekken van twee of meer kleuren). Effen zwart komt niet veel voor en wordt ook niet erg bewonderd.

Borstel de gladde, fijne, kortharige vacht van de Bulldog eenmaal per week met een stevige borstel. Veeg zijn gezicht elke dag af met een vochtige doek en zorg ervoor dat u de binnenkant van de rimpels reinigt. Zorg ervoor dat u de binnenkant van de rimpels volledig droogt nadat ze gewassen zijn. Sommige mensen stellen voor de rimpels af te vegen met babydoekjes met lanoline en aloë vera. Als de huid van uw Bulldog geïrriteerd is aan de binnenkant van de rimpels, vraag uw dierenarts dan om een verzachtende zalf. Nadat u de rimpels hebt schoongemaakt, wast u de neus van uw Bulldog en smeert u er vaseline op om hem zacht te houden en te voorkomen dat hij droog en schilferig wordt.

De Bulldog is een gemiddelde verhaarder. Als u de tijd kunt nemen om hem meer dan eens per week te borstelen, zal dat helpen om de hoeveelheid haar die op uw kleren en meubels terechtkomt te verminderen.

Andere verzorgingsbehoeften zijn nagelverzorging en tandhygiëne. Knip de nagels van uw Bulldog een of twee keer per maand. Als u ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Hoe vroeger u uw Bulldog laat kennismaken met het knippen van de nagels, hoe minder stressvol dit voor u beiden is.

Poets de tanden ten minste twee of drie keer per week – dagelijks is beter – om tandsteen en bacteriën te verwijderen. Begin ermee als uw puppy nog jong is, zodat hij eraan gewend is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de oren, neus, mond en ogen, en op de poten. De oren moeten goed ruiken, zonder te veel was of smurrie binnenin, en de ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door uw hond wekelijks zorgvuldig te onderzoeken, kunt u mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Zijn beminnelijke temperament en grootte maken de Bulldog een uitstekende metgezel voor kinderen, zelfs jonge. Een Bulldog kan veel verdragen van een kind, hoewel hij dat niet zou moeten, en hij zal weglopen als hij het zat is om geplaagd te worden.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet, of te proberen het voedsel van de hond af te pakken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Met hun vreedzame aard, schieten Bulldogs ook goed op met andere huisdieren, honden en katten. Ze kunnen echter minder sociaal zijn ten opzichte van vreemde honden.