Dalmatiër Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Het meest bekend als de ster van Disney’s 101 Dalmatiërs, heeft dit slanke en atletische Dalmatiër hondenras een geschiedenis die enkele honderden jaren teruggaat. Ze zijn begonnen als koetshond, maar hebben ook vele andere functies gehad, waaronder jager, brandweerhond en circusartiest.
Dalmatiër
Net zo charmant in het leven als in de film, gaan Dalmatiërs in een oogwenk van galant naar maf naar weer galant. Ze vinden het heerlijk om deel uit te maken van alles wat hun familie doet. Dat gezegd hebbende, hebben ze een hoog energieniveau en veel beweging nodig. Als u op zoek bent naar een joggingpartner en vriend die onvoorwaardelijk van u houdt, dan is dit misschien het ras voor u!

Zie hieronder voor een volledige lijst van Dalmatische kenmerken!

Meer over dit ras

Met zijn vorstelijke gestalte en unieke vlekken is de Dalmatiër waarschijnlijk een van de meest herkende rassen ter wereld. Veel mensen worden aangetrokken door zijn onstuimige uiterlijk, maar hij is zeker niet voor iedereen. Hoewel Dalmatische Honden graag bij hun mensen zijn voor elke activiteit die zich in de loop van de dag voordoet en het prachtige gezelschapshonden kunnen zijn, kan hun hoge energieniveau vermoeiend zijn om mee te leven.

Dalmatiers werden in het leven geroepen om kilometers lang naast koetsen te lopen, om struikrovers af te weren en om het voertuig met aristocratische passagiers een vleugje flair te geven. (Nu hebben we gewoon auto’s met racestrepen.) Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Dalmatiër vandaag de dag een eindeloos vermogen tot lichaamsbeweging heeft en de ideale metgezel is voor mensen die joggen, skaten of fietsen. Hij is ook een fervente concurrent in hondensporten zoals behendigheid en flyball. Een Dalmatiër moet dagelijks voldoende beweging krijgen om te voorkomen dat er gedragsproblemen ontstaan.

Als u een Dalmatiër overweegt, besef dan dat het ras niet alleen zeer actief is, maar ook zeer intelligent. Ze moeten al vroeg in hun leven worden getraind om gedragsregels op te stellen, anders zullen ze besluiten dat het hun taak is om de boel te runnen. Dalmatiers kunnen een beetje eigenwijs zijn, dus de training moet streng en consequent zijn.

Tegelijkertijd zijn Dalmatische Honden gevoelig en reageren ze niet goed op harde trainingsmethoden. U hebt een positieve benadering van de training nodig met veel beloningen voor correct gedrag als u een goed getrainde hond wilt. Van Dalmatische honden wordt gezegd dat ze mishandeling of hardhandig gedrag niet vergeten.

Een andere overweging is het voorkomen van doofheid bij dit ras. Deze aandoening komt veel voor bij Dalmatische Honden. Het wordt vererfd als een polygeen kenmerk, en alle Dalmatische bloedlijnen kunnen doofheid doorgeven aan hun nakomelingen. Ongeveer acht procent van de Dalmatische Honden wordt volledig doof geboren, en 22 tot 24 procent wordt geboren met slechts gehoor in één oor.

De Dalmatische Honden Club van Amerika beveelt euthanasie aan voor alle puppy’s die volledig doof blijken te zijn. Dat is omdat ze moeilijker te trainen zijn en kunnen bijten als ze schrikken. Desalniettemin zijn sommige mensen van mening dat dove honden net zulke geweldige huisdieren kunnen zijn als horende honden, mits ze getraind worden met handsignalen en trillingen, zodat ze minder snel zullen schrikken.

Als u overweegt een dove puppy of oudere volwassen hond te adopteren, zorg er dan voor dat u onderzoek doet naar het probleem en de speciale zorg die het leven met een dove hond met zich meebrengt, voordat u het hartzeer lijdt de hond in huis te nemen en niet in staat te zijn om zijn verzorging goed te regelen.

Dalmatische honden hebben een urinewegsysteem dat uniek is in de hondenwereld, en daarom hebben ze een aantal speciale vereisten om medische complicaties te voorkomen. Hun voeding mag nooit extreem proteïnerijk zijn en ze moeten te allen tijde toegang hebben tot voldoende vers water. Dalmatiers moeten ook de mogelijkheid hebben om zichzelf regelmatig te ontlasten om het urinesysteem gespoeld te houden. Als u deze eenvoudige protocollen volgt, zal uw Dalmatiër een lang en gezond leven leiden.

Dalmatische honden schieten goed op met andere huisdieren en kinderen als ze als puppy worden gesocialiseerd met alle soorten huisdieren en mensen. Dalmatische honden kunnen een geweldig actief speelkameraadje voor kinderen zijn (met de juiste supervisie om er zeker van te zijn dat zowel het kind als de hond zich aan aanvaardbare gedragsregels houden).

Met de energie en het enthousiasme van de Dalmatiër voor spelletjes, zullen hond en kind een geweldige tijd hebben elkaar uit te putten. Kinderen jonger dan 6 jaar kunnen gemakkelijk omver worden geduwd door deze gespierde, actieve en sterke hond. Neem speciale voorzorgsmaatregelen en houd toezicht op interacties tussen kleinere kinderen en Dalmatiërs.

U kunt met uw Dalmatische Hond deelnemen aan talrijke hondensporten en activiteiten. Hij zal het goed doen in gehoorzaamheidswedstrijden met de juiste motiverende, positieve training. Hij is ook een uitstekende behendigheidssporter, omdat deze sport is afgestemd op atletische honden zoals de Dalmatische Hond.

Dalmatische honden zijn uitstekende wandel- en trekkershonden, en de sporten flyball en frisbee zijn uitstekende activiteiten voor de goed getrainde Dalmatische Hond. Als uw hond de juiste combinatie van uiterlijk en persoonlijkheid heeft, kunt u ook genieten van de sport van het showen van honden, bekend als conformatie, op AKC shows.

De Dalmatische Honden Club van Amerika sponsort een programma dat titels verleent die in overeenstemming zijn met de geschiedenis van het ras als koetshond. De Road Dog (RD) titel en Road Dog Excellent (RDX) zijn titels die verdiend worden door de hond een bepaald aantal kilometers met paarden of koetsen mee te laten lopen en dan een aantal basisgehoorzaamheidsoefeningen te laten doen. Deze proeven worden meestal gehouden in combinatie met de grotere specialiteitenshows en met de nationale show die wordt gesponsord door de Dalmatische Club van Amerika.

Wat u ook met uw Dalmatiër doet, of hij nu uw beste vriend, actieve huisgenoot of doorgewinterde deelnemer is, u kunt er zeker van zijn dat hij met de juiste combinatie van beweging, discipline en liefde een geweldige aanwinst voor uw gezin zal zijn.

Kenmerken

 • Dalmatiers hebben dagelijkse beweging nodig, anders gaan ze zich vervelen en worden ze destructief.
 • Dalmatiërs verharen! Regelmatig en grondig borstelen kan helpen om het verharen onder controle te houden, maar de Dalmatiër verhaart.
 • Dalmatische honden hebben training nodig om een welgemanierd lid van het gezin te worden. Ze kunnen koppig zijn, dus zonder consequente, strenge training kan je eindigen met een onhandelbare volwassen hond.
 • Vroege socialisatie met andere honden, katten en andere kleine huisdieren, kinderen en volwassenen is een must.
 • Dalmatiers houden er niet van om lange tijd alleen te zijn. Ze doen het het best wanneer ze bij alle gezinsactiviteiten kunnen worden betrokken en slapen en leven waar hun menselijke familie ook leeft.
 • Gezinnen met kleine kinderen moeten er rekening mee houden dat Dalmatische Honden zeer uitbundige en actieve honden zijn en per ongeluk kleine kinderen omver kunnen lopen.
 • De tekenfilm en de live-action film “101 Dalmatiërs”, beide van Disney, veroorzaakten een extreme stijging in de populariteit van het ras. Gewetenloze mensen die van de hausse wilden profiteren, fokten lukraak Dalmatische Honden, zonder op de gezondheid of het temperament te letten. Wees een voorzichtige en geïnformeerde consument wanneer u op zoek bent naar uw Dalmatische puppy.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze aan de puppy’s kunnen doorgeven, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De oorsprong van de Dalmatische Hond is onbekend. Het is bekend dat de gevlekte honden hebben gereisd met de nomadische bendes van de Roma, ook wel zigeuners genoemd, en het is onduidelijk waar ze voor het eerst zijn opgedoken. De Dalmatiër kreeg zijn naam tijdens zijn verblijf in Dalmatië, een provincie aan de oostkust van de Adriatische Zee, het gebied dat nu bekend staat als Kroatië.

Dalmatiërs zijn in hun lange geschiedenis gebruikt voor een verscheidenheid aan taken, nooit gespecialiseerd in één gebied. Ze werden gebruikt als waakhonden in Dalmatië, herders, rattenvangers, retrievers, circus honden, en coach honden.

Het was in Engeland dat de Dalmatiër werd ontwikkeld als de definitieve coach hond. Hij werd gebruikt om een pad vrij te maken voor de paarden, naast de koets te lopen of onder de koets tussen de assen. Hij bewaakte de paarden en de koets wanneer deze in rust waren. Tot op de dag van vandaag heeft de Dalmatiër een natuurlijke affiniteit met paarden.

Deze affiniteit bracht de Dalmatiër op een ander carrièrepad in de Verenigde Staten. Hier werd hij brandweerhond, rennend met de paarden naar de brand, wakend over de apparatuur tijdens een brand, en soms zelfs mensen reddend uit brandende gebouwen. Als de opwinding voorbij was, begeleidden ze de brandweerwagens terug naar de kazerne en hervatten hun taak als waakhond. Tegenwoordig zijn de meeste Dalmatiërs metgezellen en familieleden, maar veel brandweerkazernes in het hele land hebben nog steeds Dalmatiërs als mascotte.

Grootte

Mannetjes en vrouwtjes zijn tussen de 19 en 24 centimeter groot. Het gewicht varieert van 48 tot 55 pond. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan teefjes.

Persoonlijkheid

De Dalmatiër is geboren om te rennen en is een energieke hond met een eindeloze capaciteit om te bewegen. Hij houdt van aandacht en heeft een sterk verlangen om te behagen, waardoor hij gemakkelijk te trainen is met positieve versterking zoals voedselbeloningen, complimentjes en spel.

Hij is een slimme hond met een sluw gevoel voor humor, en zal zijn best doen om u aan het lachen te maken. De Dalmatiër is alert en geïnteresseerd in alles wat er om hem heen gebeurt en is een uitstekende waakhond.

Zoals elke hond heeft de Dalmatische Hond al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als hij jong is. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Dalmatische puppy opgroeit tot een veelzijdige hond.

Gezondheid

Dalmatische honden zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Dalmatische Honden zullen een of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheidsuitslagen van beide ouders van je puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Dalmatische Honden kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Erfelijke doofheid wordt vererfd als een polygene eigenschap en alle Dalmatische bloedlijnen kunnen doofheid doorgeven aan hun nakomelingen. Ongeveer acht procent van de Dalmatische Honden wordt volledig doof geboren en 22 tot 24 procent wordt geboren met slechts gehoor in één oor. Alle puppy’s worden geboren met gesloten oren. De oren moeten opengaan als ze 12 tot 16 dagen oud zijn. Bij de Dalmatische Hond wordt de doofheid gekenmerkt door de permanente achteruitgang op de leeftijd van zes weken van de organen van Corti, de zenuwcelgroep in het slakkenhuis die geluid detecteert. Zelfgemaakte gehoortests zoals stampen op de vloer, tegen elkaar slaan van pannen zijn onbetrouwbaar omdat de dove puppy de trillingen kan voelen en zich vaak zeer goed leert aan te passen. De enige betrouwbare wetenschappelijke test is de BAER (Brainstem Auditory Evoked Response). Deze is niet overal beschikbaar, maar wel in de meeste grote gespecialiseerde praktijken en opleidingsziekenhuizen van diergeneeskundige scholen. De test kan worden uitgevoerd als de puppy vijf weken oud is. Honden die voor de fok worden gebruikt, moeten op doofheid zijn getest, en veel fokkers testen de pups voordat ze naar hun nieuwe baasjes worden gestuurd.
 • Urolithiasis: De Dalmatische Hond heeft een uniek urinewegsysteem waardoor ze gevoelig zijn voor de vorming van urinewegstenen (Urolithiasis). De urine van de Dalmatische Hond bevat urinezuur in plaats van ureum of allantoïne. Stenen worden gevormd uit de zouten van het urinezuur. Grote stenen zetten zich vast in de urinebuis; kleine steentjes, ook wel kiezelstenen genoemd, kunnen met de urine mee naar buiten komen. Als de urinewegen volledig verstopt raken en de aandoening niet onmiddellijk wordt behandeld, kan dit fataal zijn. Dalmatiers moeten te allen tijde voldoende water hebben en een dieet met voeding die niet veel purines bevat, kan nuttig zijn. U kunt uw dierenarts vragen om de urine van uw hond regelmatig te controleren op uraatkristallen. Er wordt veel onderzoek gedaan op dit gebied, dus er worden steeds nieuwe behandelings- en beheersprotocollen ontwikkeld. Bespreek dit met uw dierenarts.
 • Huidallergieën: Veel Dalmatiërs hebben last van huidallergieën. Er zijn drie soorten allergieën: voedselallergieën, die worden behandeld door bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet van de hond te verwijderen; contactallergieën, die worden veroorzaakt door een reactie op een plaatselijke stof zoals strooisel, vlooienpoeder, hondenshampoos en andere chemicaliën, en die worden behandeld door de oorzaak van de allergie weg te nemen; en inhalatieallergieën, die worden veroorzaakt door allergenen in de lucht, zoals pollen, stof en schimmels. De medicatie voor inhalatieallergieën hangt af van de ernst van de allergie. Het is belangrijk te weten dat oorontstekingen vaak gepaard gaan met inhalatieallergieën.
 • Heupdysplasie: Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in de bekkenkom van het heupgewricht past. Heupdysplasie kan bestaan met of zonder klinische symptomen. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten. Naarmate de hond ouder wordt, kan artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedic Foundation for Animals of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program. Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt. Vraag de fokker om bewijs dat de ouderdieren getest zijn op heupdysplasie en vrij bevonden zijn van problemen.
 • Iris Sphincter Dysplasia: een erfelijke oogafwijking die kan leiden tot gevoeligheid voor fel licht, slecht nachtzicht, gedeeltelijke of totale blindheid, en cataract. Op dit moment wordt het niet vaak gezien bij Dalmatische Honden, hoewel sommige studies beweren dat het vaak over het hoofd wordt gezien. De aandoening en de behandeling ervan worden momenteel bestudeerd.

Verzorging

De Dalmatische Hond is een zeer actieve hond en heeft veel beweging nodig. Hij is een snelle loper met een groot uithoudingsvermogen. Als hij aan zijn lot wordt overgelaten, zal een Dalmatiër het hele land door trekken voor een tocht die meerdere dagen kan duren, dus laat hem altijd uit aan de lijn of in een veilig gebied. Dalmatische honden gedijen bij menselijk gezelschap en doen het niet goed als ze naar de achtertuin worden verbannen. Ze moeten veel tijd met hun gezin doorbrengen, anders zullen ze wegkwijnen.

Vanwege zijn unieke urinezuurmetabolisme is het belangrijk om te controleren of uw Dalmatiër regelmatig urineert. Om dezelfde reden moet u ervoor zorgen dat hij altijd gemakkelijk toegang heeft tot vers water.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Voor meer informatie over het voeren van uw Dalmatische Hond, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeren van uw puppy, en het voeren van uw volwassen hond

Vachtkleur en vachtverzorging

De kenmerkende vacht van de Dalmatische Hond voelt heerlijk aan, is kort, satijnachtig en fijn. De bovenkanten van hun hoofd voelen bijna aan als fluweel. De basiskleur is wit met goed gedefinieerde dichte zwarte of diepbruine (leverkleurige) ronde vlekken die variëren van dime size tot halve dollar grootte gelijkmatig verdeeld over de vacht. Verwacht kleinere vlekken op de poten, het hoofd en de staart. Gevlekte oren zorgen voor de perfecte touch. (Waar de vlekken van de Dalmatische Hond vandaan komen is een mysterie. Er wordt gedacht dat ze veroorzaakt zijn door een mutatie in het vlekkengen).

Dalmatiërpups worden zuiver wit geboren, en de vlekken verschijnen als ze ouder worden. De uitzondering hierop zijn puppy’s die geboren worden met vlekken, massieve massa’s dicht, glanzend zwart of leverkleurig haar zonder witte haren. De vlekken zijn beduidend groter dan vlekken van normale grootte, en ze hebben gladde, scherp afgetekende randen.

Grote kleurmassa’s gevormd door overlappende of in elkaar overlopende spots zijn niet hetzelfde als patches. U kunt het verschil zien doordat deze massa’s ongelijke randen hebben of verspreide witte haren. Dalmatische honden met vlekken zijn niet geschikt voor de showring, maar ze zijn prima familie- of prestatiehonden.

U kunt ook driekleur Dalmatische Honden zien: honden met tan aftekeningen op het hoofd, hals, borst, been, of staart van een zwarte of lever gevlekte hond. Net als gevlekte Dalmatische Honden zijn ze niet geschikt als showhond, maar niets weerhoudt hen ervan uitstekende gezelschapshonden te zijn.

Dalmatiers zijn schone honden met weinig of geen “hondengeur”, en hun vacht is vuilafstotend. Het is niet ongebruikelijk voor deze honden om in de modder te rollen en daarna op te drogen tot ze glanzen.

Wees er echter van bewust dat ze het hele jaar door verharen. Een veelgehoorde grap onder mensen met Dalmatische Honden is dat ze maar op twee verschillende momenten verharen: overdag en ’s nachts. U moet uw Dalmatische Hond wekelijks borstelen met een halfzachte rubberen borstel om het haar van de hond af te krijgen voordat het op uw kleren en meubels terechtkomt.

Als u uw Dalmatische Hond regelmatig borstelt, zou het niet meer dan drie of vier keer per jaar nodig moeten zijn om hem in bad te doen. Als u vaker in bad gaat, worden essentiële oliën uit de vacht en huid verwijderd, waardoor deze droog en schilferig kunnen worden.

Poets de tanden van uw Dalmatiër ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die zich daarin nestelen te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Als uw hond ze niet vanzelf afslijt, knip zijn nagels dan een- of tweemaal per maand om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet meer mee als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op roodheid of een vieze geur, wat kan wijzen op een infectie. Wanneer u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan uit met een watje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te helpen voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; reinig alleen de buitenkant van het oor.

Wen uw Dalmatische Hond er al als puppy aan dat hij geborsteld en onderzocht wordt. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Bijna elk kind herkent een dalmatiër op het eerste gezicht. Door zijn levendigheid is de Dalmatiër een geweldige speelkameraad voor oudere kinderen, maar zijn onstuimige aard en zwiepende staart kunnen overweldigend zijn voor peuters en jonge kinderen. Als ze al vroeg leren omgaan met hun omgeving, kunnen Dalmatische Honden het goed vinden met andere honden en katten.

Zoals bij elk ras moet u kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet u altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond, hoe vriendelijk ook, mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.