Coton de Tulear Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Lief en knuffelig met een clowneske persoonlijkheid, de Coton de Tulear hondenras is altijd klaar voor een goede tijd. Dit slimme hondje met de katoenachtige vacht komt oorspronkelijk uit Madagascar en is verwant aan de Bichon Frise en de Maltezer.
Coton de Tulear
Cotons, zoals ze kortweg worden genoemd, zijn liefdevolle, aanpasbare honden die het met vrijwel iedereen goed kunnen vinden. Dat geldt ook voor kinderen en andere honden! Ze kunnen goed samenleven met flatbewoners of in grotere huizen, zolang ze maar niet te lang alleen gelaten worden. Deze onderhoudsarme hondjes kunnen het zelfs goed vinden met beginnende baasjes die nieuw zijn in de hondenwereld. Als u op zoek bent naar een lieve, slimme, speelse aanwinst voor uw gezin, zult u het moeilijk hebben om een beter ras te vinden!

Zie hieronder voor een volledige lijst van alle hondenraskenmerken en feiten over Coton de Tulears!

Meer over dit ras

Voor de slimme en lieve Coton de Tulear (kortweg Coton), bestaat de perfecte dag uit niets anders dan bij zijn persoon zijn, of het nu aan haar voeten liggen is terwijl ze werkt, haar volgen van kamer tot kamer – zelfs de badkamer is niet heilig – of een ritje maken naar Starbucks.

Deze kleine, langharige hond met katoenen vacht werd nooit gefokt om iets anders te zijn dan een metgezel, en tot op de dag van vandaag is dat wat hij het beste doet. Hij buigt zijn hoofd aandachtig als hij wordt aangesproken en zal zelfs proberen terug te antwoorden.

De Coton de Tulear dankt zijn naam niet alleen aan zijn katoenachtige vacht, maar ook aan de zeehavenstad Tulear (nu bekend als Toliara), gelegen op het Afrikaanse eiland Madagaskar, waar het ras is ontstaan. Hij is verwant aan de Bichon Frise en de Maltezer maar heeft zijn eigen aparte stijl.

Mensen die van de Coton houden roemen zijn intelligentie, gezelligheid, en onderhoudsvriendelijke vacht. Hij is een oplettende hond die snel routines leert en zich aanpast aan de behoeften van zijn persoon. Hij slaapt terwijl u bezig bent, met één oog opengesperd zodat hij kan volgen als u de kamer verlaat. Hij staat bekend als een goede en flexibele reiziger, misschien een overblijfsel van zijn zeevarende dagen, toen hij dames vergezelde die lange reizen per schip maakten.

Als het tijd is om te spelen, zal de Coton zijn favoriete speeltje pakken en het naar u toe brengen voor een spelletje apporteren. Hij houdt van wandelen, maar zijn behoefte aan beweging is niet buitensporig. Binnen spelen of spelen in een omheinde tuin kan net zo goed voldoen aan zijn behoefte aan activiteit, zolang hij maar genoeg menselijk gezelschap heeft. Vanwege zijn verlangen om te behagen, blinkt hij uit in activiteiten zoals gehoorzaamheid en behendigheid.

De goed gesocialiseerde Coton houdt van iedereen. Wanneer uw deurbel gaat, kan de Coton één keer blaffen en u dan beleefd vergezellen naar de deur om uw gast te begroeten. Het enige risico dat een huisvredebreker loopt is dat hij doodgelikt wordt.

Hij houdt ervan om met zijn mensen te “praten”, met gebruik van zijn eigen speciale taal van unieke vocalisaties, waaronder grommen en grommen. Hij vindt het geweldig als je tegen hem terugpraat.

Zijn zachte, ruige witte vacht lijkt misschien moeilijk te verzorgen, maar als de volwassen vacht eenmaal is ingegroeid, valt vuil er met borstelen gemakkelijk uit. Drie of vier keer per week borstelen, plus een bad wanneer nodig, houdt uw Coton schoon.

De Coton wil graag behagen, en wat u gelukkig maakt maakt hem gelukkig – zolang het maar niet betekent dat hij niet bij u is. Overweeg dit ras als u een thuisblijvende ouder, huismus of gepensioneerde bent die veel tijd heeft om door te brengen met een hond die zijn beste vriend is en die graag met hem op stap gaat.

Kenmerken

De Coton de Tulear komt oorspronkelijk van het eiland Madagaskar en is verwant aan de Bichon Frise en de Maltezer.
De Coton is graag bij mensen en wordt niet graag van hen gescheiden.
De Coton is slim en neemt de training goed op. Hij is een enthousiaste deelnemer aan behendigheids- en gehoorzaamheidswedstrijden.
De Coton is een winterharde hond, maar het is een gezelschapsras dat het beste binnenshuis kan leven. Hij is bijzonder geschikt voor het leven op een appartement.
Cotons houden van spelen en wandelen, maar ze passen hun activiteit aan aan het niveau van hun mensen.
Cotons moeten meerdere keren per week worden geborsteld om te voorkomen dat er zich matten en klitten vormen. Was ze naar behoefte, wekelijks of maandelijks.
Coton puppies hebben extra vachtverzorging nodig wanneer hun volwassen vacht begint aan te komen, meestal tussen zeven en 15 maanden oud.
Koop nooit een Coton van een puppy molen, een dierenwinkel, of een fokker die geen gezondheidsverklaringen of garanties geeft. Zoek naar een gerenommeerde fokker die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze kunnen doorgeven aan de pups, die fokt voor een gezond temperament, en die de ethische code van de rasvereniging heeft ondertekend.

Geschiedenis

Het grote eiland Madagaskar, gelegen voor de zuidoostkust van Afrika in de Indische Oceaan, is de thuisbasis van veel ongewone wezens, maar een van hen is uitgegroeid tot een geliefd exportproduct over de hele wereld: de zachte en ruige Coton de Tulear, een lid van de Bichon-familie die waarschijnlijk al enkele honderden jaren geleden naar Madagaskar kwam.

Naar verluidt vergezelden de kleine witte hondjes de dames op lange zeereizen of werden ze gebruikt als rattenvangers op schepen. Er wordt ook beweerd dat de hondjes op Madagaskar zijn aangespoeld als enige overlevenden van een schipbreuk.

Hoe ze ook aankwamen, ze vestigden zich er al snel. Sommige van de honden werden huisdieren aan het koninklijk hof en in rijke Madagaskar huishoudens, terwijl anderen straatkinderen waren.

Het was echter pas ergens in de jaren 1970, dat een Fransman die het eiland bezocht een aantal Cotons mee terug naar Frankrijk nam en werkte om ze als een ras te vestigen. Cotons werden in hetzelfde decennium naar Noord-Amerika gebracht.

De Coton de Tulear wordt nog steeds in zijn geboorteland aangetroffen, maar zijn lieve persoonlijkheid heeft hem over de hele wereld geliefd gemaakt, ook in de Verenigde Staten.

Hij is nog niet erkend door de Amerikaanse Kennel Club, maar hij is wel geregistreerd bij de Foundation Stock Service (FSS) van de AKC, alsook bij de United Kennel Club en de Federation Cynologique Internationale (FCI) in Europa.

Grootte

Reuen Cotons staan op de schouders tussen de 10 en 12,5 inch en wegen 9 tot 13 pond; teven zijn 8,5 tot 11 inch en wegen 8 tot 11 pond.

Persoonlijkheid

De vrolijke en onstuimige Coton is een mensenvriend, die niets liever wil dan tijd doorbrengen met zijn mensen. Hij vormt een sterke band met zijn gezinsleden en wordt niet graag van hen gescheiden.

Hij is slim en gemakkelijk te trainen, en reageert goed op complimentjes, spel en voedselbeloningen. Hij speelt de clown voor aandacht, wat hij geweldig vindt. Cotons kunnen een of twee keer blaffen als er aan de deur wordt gebeld of als ze iets interessants zien, maar over het algemeen blaffen ze niet zomaar voor de lol. Zowel gasten als indringers lopen het risico te worden doodgelikt.

Vrouwtjes zijn onafhankelijker dan reuen en heersen vaak over hen.

Zoals elke hond hebben Cotons vroegtijdige socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Coton pup opgroeit tot een goed aangepaste, gelukkige hond.

Gezondheid

De Coton is over het algemeen gezond. Hier volgen enkele van de aandoeningen die zijn waargenomen bij Cotons, hoewel ze niet wijdverspreid zijn in het ras.

Luxerende patella’s, (knieën die in en uit de kom glijden) zijn een veel voorkomend probleem bij elk klein ras, en de Coton is geen uitzondering. Het is belangrijk puppies te beschermen tegen het op en af meubilair springen zolang hun gewrichten nog in ontwikkeling zijn. Cotons denken dat ze onoverwinnelijk zijn, en ook in staat om te vliegen, dus is het belangrijk om ze tegen zichzelf te beschermen.

Heupdysplasie (HD) is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid in één of beide achterpoten, maar het is mogelijk dat u bij een hond met heupdysplasie geen tekenen van ongemak opmerkt. Naarmate de hond ouder wordt, kan artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedic Foundation for Animals of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program (PennHIP). Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt. Heupdysplasie is erfelijk, maar kan soms verergeren door omgevingsfactoren, zoals een snelle groei door een calorierijk dieet of verwondingen opgelopen door springen of vallen op gladde vloeren.

Progressieve Retinale Atrofie (PRA) is een erfelijke degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk blindheid veroorzaakt door het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA kan jaren voordat de hond tekenen van blindheid vertoont, worden opgespoord. Gelukkig kunnen honden hun andere zintuigen gebruiken om blindheid te compenseren, en kan een blinde hond een volwaardig en gelukkig leven leiden. Maak er alleen geen gewoonte van om de meubels te verplaatsen. Gerenommeerde fokkers laten de ogen van hun honden jaarlijks controleren door een veterinaire oogarts en fokken geen honden met deze ziekte.

Gerenommeerde fokkers verstrekken gezondheidscertificaten voor de ouders van een puppy. Verwacht bij Cotons een certificaat van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor knieën, heupen, ellebogen en harten, evenals een certificaat voor de gezondheid van de ogen van de Canine Eye Registry Foundation.

Sommige fokkers kunnen ook OFA schildkliercertificaten verstrekken. Gezondheidsverklaringen worden niet afgegeven aan honden jonger dan 2 jaar. Dat komt omdat sommige gezondheidsproblemen zich pas voordoen als de hond volgroeid is. Om deze reden wordt vaak aangeraden niet te fokken met honden tot ze twee of drie jaar oud zijn.

Verzorging

De Coton is een winterharde hond die graag speelt in weer en wind, inclusief sneeuw en regen. Maar hij moet altijd binnenshuis leven met zijn mensen (zoals alle honden).

Hij is geschikt voor elke omgeving, van appartementen tot ranchwoningen, maar als hij een tuin heeft, moet die omheind zijn zodat hij niet kan afdwalen – of gestolen worden door iemand die hem net zo bewondert als u.

Sommige mensen vinden de Coton moeilijk te zindelijk te maken, maar met een regelmatig schema, regelmatige uitjes om zijn behoefte te doen, en complimentjes als hij op de juiste plaats plast, kan een Coton het heel snel oppikken.

Kattentraining kan hem helpen te leren wachten tot hij naar buiten wordt gebracht om te plassen, en kan ook voorkomen dat hij in de problemen komt als u er niet bent om toezicht te houden.

Cotons kunnen goed tegen training, vooral als het op een positieve manier gebeurt. Beloon hem met lof, spel en traktaties en laat hem weten hoe goed hij het heeft gedaan. Onthoud dat het zijn doel is om u een plezier te doen.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 3/4 kopjes hondenvoer van hoge kwaliteit, verdeeld over twee maaltijden.

Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit.

De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Coton de Tulear in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe hem dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet het geval is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Coton, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De vacht van de Coton is een van zijn onderscheidende kenmerken. Hij is lang, zacht en dik, met wat alleen kan worden omschreven als een pluizige, katoenachtige textuur. Tegen de tijd dat hij volwassen is, is zijn vacht meestal 15 cm lang.

De vacht is wit, hoewel hij een paar nuances van lichtgrijs of rood-roanje (een mengsel van witte en fawnkleurige haren) op de oren kan hebben. Puppy’s worden helemaal wit geboren of met gele, bruine, roestbruine of zwarte vlekken op het hoofd, de oren en soms het lichaam. Deze vlekken verdwijnen naarmate de puppies ouder worden, en laten gebieden achter die in kleur variëren van licht tot middelgroot champagne of grijs.

Cotons verharen weinig, voornamelijk in de lente. Ze worden vaak aanbevolen voor mensen met allergieën, maar het is altijd verstandig om een aantal verschillende Cotons te ontmoeten en er tijd mee door te brengen voordat u beslist dat u er met een kunt leven.

Om een klittende vacht te voorkomen, borstelt u de vacht drie of vier keer per week met een borstel met onbeklede metalen pinnen. Besteed speciale aandacht aan de gebieden achter de oren, benen en ellebogen. Het gebruik van een conditionerspray tijdens het borstelen zal het breken van het haar tot een minimum beperken.

Hoe vaker u borstelt, hoe minder vaak u hem in bad hoeft te doen. Een metalen kam met fijne tanden en een kleinere kam voor het gezicht helpen ook om uw Coton er goed uit te laten zien. Als u zijn ogen wilt zien, gebruik dan een gecoat haarelastiekje om een leuke topknot te maken. U kunt zijn vacht ook in een korte puppy-klem houden voor gemakkelijker onderhoud.

Afhankelijk van hoe vuil hij wordt, moet uw Coton wekelijks, om de twee weken, of maandelijks in bad. Wanneer u uw Coton in bad doet, wilt u waarschijnlijk een witmakende shampoo gebruiken om hem er op zijn best uit te laten zien. Dep hem na het bad vochtig droog in plaats van hem met een handdoek te wrijven, anders gaat zijn vacht klitten. Dan kunt u de vacht uitborstelen terwijl u hem droog föhnt.

De volwassen vacht begint te komen tussen de leeftijd van zeven en 15 maanden, en gedurende deze periode zal uw Coton puppy extra verzorging nodig hebben om vervilting en klitten te voorkomen.
Andere verzorgingsbehoeften zijn tandhygiëne en nagelverzorging.

Poets de tanden van uw Coton minstens twee tot drie keer per week om tandsteen en bacteriële ophoping te verwijderen. Dagelijks is beter.

Knip zijn nagels een of twee keer per maand, indien nodig. Als u de nagels op de vloer kunt horen klikken, zijn ze te lang. Korte nagels houden de voeten in goede conditie en zullen niet aan uw benen krabben als uw Coton opspringt om u te begroeten.

Laat uw Coton er als pup al aan wennen dat hij geborsteld en onderzocht wordt. Raak zijn poten regelmatig aan – honden zijn gevoelig voor hun voeten – en kijk in zijn mond en oren.

Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Kinderen en andere huisdieren

Cotons gaan goed om met kinderen als kinderen goed met hen omgaan. Ze zijn leuk en energiek genoeg om speelkameraadjes te zijn voor oudere kinderen die hen met respect behandelen, maar ze zullen leren zich te verstoppen voor onhandige jongere kinderen die hen misschien te hard aaien of per ongeluk schoppen of op hen gaan staan.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat een van de partijen bijt of aan de oren of staart trekt.

Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Geen hond, hoe goedaardig ook, mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Cotons verkiezen het gezelschap van mensen, maar ze schieten goed op met andere Cotons, honden van andere rassen, en katten. Als zijn mensen niet de hele tijd in de buurt zijn, zal een Coton het gezelschap van een ander dier op prijs stellen.