Cirneco dell’Etna Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Cirneco dell’Etna (Uitgesproken als “cheer-NECK-oh del et-na”) is een raszuivere hond van het eiland Sicilië. Zachtaardig, alert, en onafhankelijk, deze pups hebben een aantal van de beste eigenschappen van een hondenras rond vandaag.

Cirneco dell’Etnas worden ook wel Cirneco, Sicilian Hound, Sicilian Greyhound, Sicilian Rabbit Hound, en Sicilian Rabbit Dog genoemd. Deze honden kunnen geweldige huisdieren en showhonden zijn, en u kunt ze vinden bij plaatselijke asielen of reddingshonden. Onthoud, het is altijd beter om te adopteren en niet te winkelen!
Cirneco dell’Etna
Deze honden kunnen geweldige appartement honden voor actieve stedelingen, maar ze kunnen zich aanpassen aan elk huishouden van elke omvang. Ze zijn ook geweldige maatjes voor kinderen en houden ervan om te knuffelen met hun menselijke ouders op elk gewenst moment. Als u een energieke en onafhankelijke pup wilt die onvoorwaardelijk van u houdt, dan is dit misschien wel de juiste hond voor u!

Kijk hieronder voor alle hondenraskenmerken en feiten over Cirneco dell’Etnas!

Meer over dit ras

Kenmerken

  • De belangrijkste kleuren van de Cirneco dell’Etna’s zijn verschillende tinten kastanje of tan, hoewel sommige honden een witachtige kraag of een witte vlek kunnen hebben.
  • Ze hebben meestal een korte vacht, en ze worden over het algemeen beschouwd als een goede keuze voor mensen met een allergie.
  • Cirneco dell’Etnas hebben een hoog energieniveau. Zorg ervoor dat uw hond ten minste een goede wandeling van een half uur tot een uur per dag krijgt, met een paar goede, actieve speelsessies en kortere wandelingen ertussen.
  • Ze zijn zeer intelligent en gemakkelijk te trainen, vooral als de trainer positieve versterking en lof gebruikt.
  • Cirneco dell’Etnas kan de voorkeur geven aan omgang met volwassenen of oudere kinderen die weten hoe ze zachtjes moeten spelen.
  • Als het gaat om andere huisdieren, kan de Cirneco dell’Etna opschieten met andere dieren als ze langzaam en rustig worden geïntroduceerd, en vroege socialisatie zal helpen dit soepel te laten verlopen.

Geschiedenis

De naam “Cirneco” komt van een Grieks woord, “Kyrenaikos”, wat “van Cyrene” betekent. De oude Griekse stad Cyrene lag in de buurt van het moderne Shahhat, Libië.

Het tweede deel van de naam van het ras, “dell’Etna”, komt van de Etna op het eiland Sicilië. Hoewel de Cirneco dell’Etna een beetje lijkt op de Ibizan Hound, zijn de voorouders van het ras waarschijnlijk afkomstig van Sicilië via Phoenicische handelsschepen die duizenden jaren geleden zijn uitgevaren. Afstammelingen van deze honden hebben duizenden jaren lang op klein wild gejaagd, zoals konijnen en hazen, op het eiland.

Dit ras is oud. Op munten die al in 500 v. Chr. uit Segesta op Sicilië zijn geslagen, staan honden afgebeeld die lijken op de moderne Cirneco dell’Etna. Er is zelfs een oude legende die zegt dat duizend van deze honden een tempel bewaakten van Adranos, een vuurgod. De honden hadden een goddelijke gave om dieven of ongelovigen die in de buurt kwamen te vinden en aan te vallen, terwijl ze de vrome pelgrims naar de tempel veilig en in vrede hielden.

Vóór 1932 was het ras grotendeels onbekend buiten hun thuisland Sicilië. In dat jaar schreef een dierenarts, Dr. Maurizio Migneco, die naar het eiland was gekomen, een artikel voor een Italiaans jachttijdschrift over de afnemende aantallen van het ras. Barones Agata Paternó Castello, een Italiaanse aristocrate, werd geraakt door de benarde situatie van het ras en zette zich tot haar dood in om het ras nieuw leven in te blazen.

In 1939 erkende de nationale kennelclub van Italië de Cirneco dell’Etna, maar het zou nog meer dan zeven decennia duren voordat de American Kennel Club (AKC) in 2015 volledige erkenning aan het ras verleende.

Grootte

Omdat de Cirneco dell’Etna een oud ras is van het eiland Sicilië, zijn er enkele normen als het gaat om hun grootte. Als rashond kun je verwachten dat de Cirneco dell’Etna aan de middelgrote kant is.

De meeste wegen 17 tot 26 pond en variëren in hoogte van 17 tot 20 centimeter op de schouder. Dat gezegd hebbende, kunnen velen kleiner of groter zijn dan normaal.

Persoonlijkheid

De Cirneco dell’Etna is een zeer alert en zachtaardig hondenras met een onafhankelijke geest. Ze zijn speels en vinden het heerlijk om bij mensen te zijn. Oorspronkelijk gefokt om jagers te helpen konijnen en prooien te vangen, zijn ze nu geschikt als gezelschapshond en houden ze van hun menselijke tegenhangers.

Ze zijn zeer intelligent en gemakkelijk te trainen, vooral als de trainer positieve versterking en lof gebruikt. Deze slanke pups hebben een hoge prooidrift, dus zorg ervoor dat u ze goed aan de lijn houdt, want ze kunnen een voorbij rennende eekhoorn achterna zitten.

Omdat het zeer onafhankelijke honden zijn, is het raadzaam om ze als pup al vroeg te trainen. Ze zijn vriendelijk voor vreemden en spelen graag met kinderen. Ze kunnen alleen goed opschieten met andere honden en kleinere huisdieren als ze vroegtijdig worden gesocialiseerd.

Deze pups kunnen leven in appartementen in de stad of grote huizen met tuinen, omdat ze van gemiddelde grootte zijn. Ze spelen graag vangbal en zijn ook in staat om binnen te knuffelen met hun menselijke ouders.

Gezondheid

De Cirneco dell’Etna heeft aanleg voor een aantal van dezelfde aandoeningen waarmee de meeste jachtrassen van hun grootte ook te maken kunnen krijgen. Hoewel de meeste rassen over het algemeen gezond zijn, kunnen sommige gevoelig zijn voor een paar gezondheidsproblemen, en daarom is het belangrijk om ze goed te verzorgen en regelmatig door de dierenarts te laten controleren.

Er zijn niet veel gezondheidsproblemen te noemen, omdat deze pups over het algemeen gezond zijn. Maar ze kunnen wel last krijgen van hun spieren en tenen door het rennen.

Verzorging

Zoals bij alle honden, moet u uw Cirneco dell’Etna regelmatig door de dierenarts laten nakijken om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Uw dierenarts kan u helpen een verzorgingsroutine te ontwikkelen die uw hond gezond houdt.

De Cirneco dell’Etna zijn gevoelig voor gewichtstoename, en ze hebben een hoog energieniveau. Zorg ervoor dat uw hond minstens een goede wandeling van een half uur tot een uur per dag krijgt, met een paar goede, actieve speelsessies en kortere wandelingen ertussen.

Controleer de oren dagelijks op vuil en ongedierte en maak ze schoon zoals aanbevolen door uw dierenarts. Knip de nagels van uw hond voordat ze te lang worden – meestal één of twee keer per maand. Ze mogen niet tegen de vloer aanklikken. Uw trimsalon kan u hierbij helpen.

Uw belangrijkste zorg bij de verzorging van uw Cirneco dell’Etna is het handhaven van hun mondhygiëne. U moet hun tanden dagelijks poetsen, omdat kleine rassen vatbaar zijn voor gebitsproblemen. Uw dierenarts kan u leren hoe u de tanden van uw hond goed kunt poetsen.

Voeding

Een ideale voeding voor Cirneco dell’Etna is afgestemd op een middelgroot ras met veel energie. Ze kunnen aankomen als ze te veel eten krijgen, dus u moet zich houden aan een regelmatig voedingsschema en overdag geen eten laten staan. Beperk ook het aantal traktaties.

Zoals bij alle honden veranderen de voedingsbehoeften van de Cirneco dell’Etna van pup naar volwassenheid en zullen ze blijven veranderen tot op hoge leeftijd. Vraag uw dierenarts om aanbevelingen over de voeding van uw Cirneco dell’Etna, omdat er veel te veel variatie is tussen individuele honden, zoals gewicht, energie en gezondheid, om een specifieke aanbeveling te kunnen doen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De vacht van de Cirneco dell’Etna komt vaak voor in effen kleuren en is gemakkelijk te verzorgen. De belangrijkste kleuren van de Cirneco dell’Etna’s zijn verschillende tinten kastanje of tan, hoewel sommige honden een witachtige kraag of een witte vlek kunnen hebben.

Ze hebben meestal een korte vacht, en ze worden over het algemeen beschouwd als een goede keuze voor mensen met een allergie. De Cirneco dell’Etna heeft een korte en glanzende vacht die heel gemakkelijk te verzorgen is. Een wekelijkse borstelbeurt zou voldoende moeten zijn om losse of dode haren te verwijderen.

Omdat ze de neiging hebben een kortere vacht te hebben, zijn de Cirneco dell’Etna’s niet bijzonder geschikt voor extreme weersomstandigheden. Bereid u hierop voor als u in een gebied woont dat te warm of te koud is.

Kinderen en andere huisdieren

Omdat de Cirneco dell’Etna een middelgrote hond is, kunnen ze over het algemeen goed tegen het spel van overprikkelde kinderen. Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat ze liever in de buurt zijn van volwassenen of oudere kinderen die weten hoe ze zachtjes moeten spelen. Echter, voor kinderen die leren hoe ze honden op de juiste manier moeten benaderen en ermee moeten spelen, kan de Cirneco dell’Etna een geweldige actieve metgezel zijn.

Als het gaat om andere huisdieren, kan de Cirneco dell’Etna goed opschieten met andere dieren als ze langzaam en rustig worden geïntroduceerd, en vroege socialisatie zal helpen dit soepel te laten verlopen. Het is het beste als ze al vroeg aan andere huisdieren kunnen wennen.

Veel Cirneco dell’Etnas schieten goed op met andere honden en kleinere huisdieren, dus het komt echt aan op training, vroege socialisatie en het geluk van het lot.