Bichon Frise Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Bichon Frise (spreek uit als BEE-shawn FREE-say; het meervoud is Bichons Frises) is een vrolijk, klein hondenras met een voorliefde voor kattenkwaad en veel liefde om te geven. Met hun zwarte ogen en pluizige witte vacht, lijkt de Bichon bijna op een kinderspeeltje.
Bichon Frise
Het duurt niet lang om te beseffen dat de Bichon uw gelukkigste en meest enthousiaste metgezel kan zijn. Ze zijn super speels en intelligent, en zelfs beginnende huisouders en flatbewoners kunnen het goed vinden met deze honden. Ze hebben echter wel veel speeltijd en activiteit nodig, en ze houden er niet van om gedurende lange uren van de dag alleen thuis te zijn. Als u uw hond veel aandacht en liefde kunt geven, zult u het tienvoudige terugkrijgen van een aanbiddende Bichon.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Bichon Frises!

Meer over dit ras

Met compacte lichamen, baby-doll gezichten, en pluizig wit haar, Bichons zijn een zeer aantrekkelijk ras waarvan het uiterlijk wordt versterkt door een parmantig, goedmoedig karakter. Ze worden vaak aangezien voor witte poedels.

De Bichon, zoals hij liefkozend wordt genoemd, is verwant aan verschillende kleine rassen: de Coton de Tulear, een hond die is ontstaan voor de Afrikaanse kust op een eiland in de buurt van Madagascar; de Bolognezer, gefokt in Noord-Italië in de buurt van de stad Bologna; de Havanezer, uit Cuba; en de Maltezer, ontwikkeld op het eiland Malta in de Middellandse Zee. Bichons lijken ook te zijn ontstaan in het Middellandse-Zeegebied en te zijn meegenomen op handelsroutes naar andere landen.

Bichons mogen dan wel kleine hondjes zijn – grote exemplaren worden amper een meter hoog – maar ze zijn wel gehard. Ondanks hun geringe grootte, zijn ze niet geclassificeerd als een speelgoed ras door de Amerikaanse Kennel Club; in plaats daarvan, zijn ze leden van de Niet-Sportieve Groep.

Bichons zijn altijd wit (hoewel pups crème of lichtgeel kunnen zijn), met zwarte ogen en zwarte neuzen. Hun gebogen nek geeft hen een trotse, zelfverzekerde uitstraling, terwijl hun goed gevederde staart sierlijk over hun rug kromt.

Als u op zoek bent naar een heerlijk familie huisdier, overweeg dan de Bichon. Deze hond houdt van spelen. Hij is altijd vrolijk (behalve als hij lange tijd alleen gelaten wordt), en zijn gedrag is aanhankelijk en zachtaardig.

Omdat ze niet verharen zoals andere rassen, worden Bichons vaak aanbevolen voor mensen met allergieën. Dit is iets wat je met je allergoloog moet bespreken, aangezien niet iedereen hetzelfde reageert op een Bichon. Alvorens u een Bichon – of om het even welk type hond – koopt, zorg ervoor dat u enige tijd in het bijzijn van het ras doorbrengt als u allergieën hebt.

Bichons hebben de reputatie last te hebben van verlatingsangst. Als je je hond voor lange periodes alleen thuis moet laten, is dit misschien niet de hond voor jou. Bichons zijn niet alleen graag bij hun gezin, ze hebben het nodig om bij hun gezin te zijn. Ze passen zich goed aan verschillende levensstijlen aan, zolang ze maar niet te veel tijd alleen hoeven door te brengen.

Vanwege hun kleine formaat zijn Bichons goede huisdieren voor mensen die in appartementen wonen. Maar ze hebben wel veel energie, en ze hebben dagelijkse beweging nodig, inclusief wandelingen en spelletjes.

Bichons zijn intelligent en leren graag kunstjes, en ze zijn goed trainbaar. Bij het trainen moet je streng maar zacht zijn. Harde correcties en uitschelden zullen het hart van een Bichon breken. Veel Bichon eigenaren trainen hun honden voor gehoorzaamheid, behendigheid, en rally competitie. Zowel honden als baasjes genieten van deze activiteit, en het is een goede manier om een hechtere band met uw Bichon te krijgen. Een andere activiteit die het beste in de Bichon naar boven brengt is therapie werk. Omdat ze zachtaardig zijn en zeker een glimlach op ieders gezicht toveren, zijn ze perfecte therapiehonden voor bezoeken in verpleeghuizen en ziekenhuizen.

Bichons schieten over het algemeen goed op met andere dieren en mensen, maar ze zullen je wel waarschuwen als er vreemden aan de deur komen.

Hoogtepunten

 • Bichons kunnen moeilijk zindelijk te maken zijn. Krattraining wordt aanbevolen.
 • Bichons worden niet graag alleen gelaten voor lange periodes van tijd.
 • Bichon Frise puppies zijn klein en mogen alleen door kinderen worden aangeraakt onder zorgvuldig toezicht van een volwassene.
 • Bichons zijn intelligent en sluw. Om uw Bichon te helpen de best mogelijke metgezel te zijn, wordt gehoorzaamheidstraining aanbevolen.
 • Verzorging is een must! Wees bereid om te betalen voor professionele vachtverzorging. Zeer gemotiveerde eigenaars kunnen de techniek leren, maar het is niet gemakkelijk en vraagt veel tijd.
 • Bichons kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen en allergieën.
 • Omdat ze zo schattig en klein zijn, zou je geneigd kunnen zijn om je Bichon Frise te veel te beschermen. Dit is een vergissing en kan ertoe leiden dat uw hond verwend, verlegen en angstig wordt. Wees waakzaam voor gevaarlijke situaties, maar leer uw Bichon vertrouwen door zelfverzekerd te handelen over zijn vermogen om met mensen, andere dieren, en situaties om te gaan.
 • Om een gezonde Bichon te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Zoek naar een gerenommeerde fokker die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze kunnen doorgeven aan de pups, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

Zoals bij veel hondenrassen, is de exacte oorsprong van de Bichon Frise niet zeker. Algemeen wordt aangenomen dat de Bichon afstamt van de Barbet, een middelgrote, wollige waterhond, en dat het woord Bichon is afgeleid van barbichon, wat het verkleinwoord is van het woord barbet. De Barbichon familie van honden omvat de Bichon Frise, de Bolgnese, de Coton de Tulear, de Havanezer, en de Maltezer. Allen zijn afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied en hebben een vergelijkbaar uiterlijk en karakter.

De vroegste vermeldingen van het ras Bichon Frise dateren uit de 14e eeuw, toen Franse zeelieden de honden mee naar huis namen van Tenerife, een van de Canarische Eilanden. Er wordt gedacht dat Bichon Frise honden daar waren gebracht door handelaren die gebruik maakten van de Fenicische handelsroute, en dat de Bichon Frise zich oorspronkelijk ontwikkelde in Italië.

Weer andere historici geloven dat Spaanse zeelieden het ras naar Tenerife brachten en, in de 14e eeuw, Italiaanse (in plaats van Franse) zeelieden brachten ze terug naar het continent. Volgens deze versie van het verhaal, toen de Fransen Italië binnenvielen in de jaren 1500, brachten ze veel Bichon Frise honden mee terug naar Frankrijk als oorlogsbuit.

Ongeacht hoe de Bichon Frise in Europa aankwam, werd het ras al snel een grote favoriet bij de adel. Bichons waren populair aan de koninklijke hoven tijdens de regeerperiodes van de Franse koning Frans I en Engeland’s koning Hendrik III in de 16e eeuw. Koning Hendrik III was zo dol op zijn Bichons dat hij ze overal mee naartoe nam in een speciale mand die hij aan zijn nek hing. Bichons werden de lievelingen van de Spaanse koninklijke families en zelfs van schilders als Goya, die een Bichon in verschillende van zijn schilderijen opnam.

De belangstelling voor de Bichon Frise bleef groot tijdens het bewind van Napoleon III, maar daarna raakte het hondje uit de gratie bij de royalty’s tot het einde van de jaren 1800. Tegen die tijd werd het beschouwd als een gewone hond, soms eigendom van orgeldraaiers of circusartiesten en soms getraind om blinden te helpen leiden. Zonder de intelligentie en aantrekkingskracht van de Bichon, zou het ras waarschijnlijk uitgestorven zijn in deze periode.

Na de Eerste Wereldoorlog, echter, raakten Franse fokkers geïnteresseerd in de Bichon en werkten aan het behoud van het ras. De officiële rasstandaard werd aangenomen door de Société Centrale Canine van Frankrijk op 5 maart 1933, op dat moment had de kleine hond twee namen: Tenerife en Bichon. Later datzelfde jaar, toen de Bichon Frise werd erkend door de Fédération Cynologique Internationale (een internationale kennel club), hernoemde de voorzitter van de FCI, Madame Nizet de Leemans, het ras tot de Bichon à poil frisé (“Bichon met de gekrulde vacht”), en de naam werd verengelsd tot Bichon Frise. Op 18 oktober 1934 werd de eerste Bichon Frise opgenomen in het stamboek van de Franse Kennel Club.

Bichons Frises werden voor het eerst naar de Verenigde Staten gebracht in 1956. Het ras kwam in aanmerking voor inschrijving in de Diverse Klasse van de AKC in september 1971 en werd toegelaten tot de registratie in het American Kennel Club Studbook in oktober 1972. In april 1973 kwam het ras in aanmerking om te showen in de Niet-Sportieve Groep op AKC hondenshows. In 1975 erkende de AKC de Bichon Frise Club of America.

Grootte

Reuen en teven zijn ongeveer 9 tot 11 centimeter groot en wegen 7 tot 12 pond.

Persoonlijkheid

Een vrolijke houding is de opvallende eigenschap van de persoonlijkheid van de Bichon. Deze hond houdt ervan bemind te worden, staat graag in het middelpunt van de belangstelling, en is bedreven in het charmeren van zijn familie, buren, trimsalon, of dierenarts met zijn winnende persoonlijkheid.

De Bichon heeft een speelse, onafhankelijke inslag, maar dat betekent niet dat hij graag alleen is. Sterker nog, dit ras haat het om alleen te zijn en heeft vaak last van verlatingsangst als hij vele uren alleen gelaten wordt. In dergelijke situaties kunnen Bichons vernielzuchtig worden, kauwen en alles verscheuren wat in zicht is. Het is duidelijk dat de Bichon geen ras bij uitstek is voor mensen die lange tijd van huis weg zijn (geen enkele hond is dat).

De zeer intelligente Bichon moet goede hondenmanieren aangeleerd krijgen, dus is het van essentieel belang om in te schrijven voor gehoorzaamheidstraining, te beginnen met puppycursus. Bichons leren snel, dus met hen naar zo’n cursus gaan kan heel bevredigend zijn. Ze zijn ook goed in kunstjes en sommige hondensporten.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt. Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Zoals elke hond heeft de Bichon al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Bichon-pup opgroeit tot een veelzijdige hond. Hem inschrijven in een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels die honden toelaten, en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Gezondheid

Bichons zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Bichons zullen één of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als je dit ras overweegt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheidsuitslagen van beide ouders van je puppy kan tonen. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening. Bij Bichons kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die certificeert dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Blaasproblemen: Blaasstenen en blaasontstekingen: zijn niet ongewoon bij dit ras. Veel factoren kunnen blaasstenen veroorzaken, waaronder overmatig eiwit, magnesium en fosfor in de voeding of lange perioden tussen het urineren. Blaasontstekingen kunnen worden teruggevoerd op bacteriële of virale infecties. Als uw Bichon vaak moet plassen, bloederige urine heeft of moeite lijkt te hebben met plassen en zijn eetlust verliest, moet u hem naar de dierenarts brengen voor een controle.
 • Allergieën: Allergieën kunnen Bichons teisteren door verschillende oorzaken, waaronder contactallergieën en voedselallergieën. Bichons staan er ook om bekend gevoelig te zijn voor vlooienbeten. Als uw Bichon vaak krabt, aan zijn poten likt of in zijn gezicht wrijft, vermoed dan dat hij een allergie heeft en laat hem nakijken door uw dierenarts.
 • Patellaire Luxatie: Ook bekend als afgegleden stifles, dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. De patella is de knieschijf. Luxatie betekent ontwrichting van een anatomisch deel (zoals een bot in een gewricht). Patella luxatie is wanneer het kniegewricht (vaak van een achterpoot) in en uit de kom schuift, wat pijn veroorzaakt. Dit kan verlammend zijn, hoewel veel honden met deze aandoening een relatief normaal leven leiden.
 • Vaccinatiegevoeligheid: Sommige Bichons worden getroffen door deze gevoeligheid, en velen hebben zelfs last van routine vaccinaties. Symptomen zijn meestal netelroos, zwelling in het gezicht, pijn en lusteloosheid. In zeldzame gevallen kan een hond die gevoelig is voor vaccinaties complicaties krijgen of zelfs sterven. Houd uw Bichon een paar uur na de vaccinatie goed in de gaten en bel de dierenarts als u iets ongewoons opmerkt.
 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar andere vertonen geen uiterlijke tekenen van ongemak. (Röntgenonderzoek is de meest zekere manier om het probleem vast te stellen.) Hoe dan ook, artritis kan zich ontwikkelen naarmate de hond ouder wordt. Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt – dus als u een puppy koopt, vraag de fokker dan om bewijs dat de ouderdieren op heupdysplasie zijn getest en vrij zijn van problemen.
 • Juveniele cataract: Cataract ontwikkelt zich soms bij relatief jonge (minder dan zes jaar oud) Bichons. Dit wordt verondersteld erfelijk te zijn. Wanneer u een Bichon puppy koopt, vraag dan zeker of de fokker haar fokdieren gecertificeerd heeft door de Canine Eye Registration Foundation (CERF), en vraag of u de certificaten zelf mag zien.

Verzorging

Bichons zijn actieve honden maar doen het goed in een appartement als ze voldoende beweging en spel krijgen – en ze leven om te spelen. Laat uw Bichon niet voor lange periodes alleen. Om destructief gedrag te voorkomen, laat de verstandige eigenaar de Bichon in een bench wanneer hij het huis zelfs maar voor een korte tijd verlaat.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/2 tot 1,5 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitsniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Bichon in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Bichons, zoals veel kleine rassen, zijn vatbaar voor urolithiasis (stenen in de urinewegen). Dieet is een belangrijk onderdeel van de behandeling en het beheer van deze aandoening; therapeutische diëten en een verhoogde wateropname kunnen helpen bij het voorkomen en controleren van deze aandoening.

Voor meer informatie over het voeden van uw Bichon, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Bichon Frise is een ras met een dubbele vacht, altijd wit. De zachte en dichte ondervacht en de gladde bovenvacht zorgen samen voor een zachte maar stevige textuur. De vacht staat van het lichaam af, waardoor het er poederig uitziet. De meest populaire trim voor een Bichon volgt de lijnen van het lichaam van de hond, waardoor de vacht lang genoeg blijft om hem de kenmerkende “poufy” look te geven.

Bichons hebben de reputatie dat ze niet verharen, maar dat is niet helemaal waar. Alle dieren met haar verharen. Bij Bichons met een dubbele vacht, echter, wordt het haar dat uitvalt opgevangen in de ondervacht in plaats van op de grond te vallen. Als dit dode haar niet verwijderd wordt door borstelen of kammen, kan het matten en klitten vormen, wat kan leiden tot huidproblemen als het niet verzorgd wordt.

De verzorging van een Bichon is niet voor lafaards: dit is een ras met veel onderhoud. U zult veel tijd moeten uittrekken voor de verzorging en het baden: u moet hem minstens twee keer per week borstelen, en u moet hem baden wanneer hij vuil wordt, om die witte vacht schoon te houden. Zorg ervoor dat de vacht vrij is van vervilting en klitten voor je hem in bad doet, anders zullen de vervilten zich vastzetten en bijna onmogelijk te verwijderen zijn.

Je moet de oren van je Bichon vaak controleren om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn. Soms is het nodig om het haar dat in de gehoorgang groeit weg te plukken (wat een trimsalon kan doen als u zich daar niet prettig bij voelt). Als u een opeenhoping van oorsmeer, roodheid of een vieze geur opmerkt, of als uw hond zich aan zijn oren krabt en met zijn kop schudt, breng hem dan naar de dierenarts om er zeker van te zijn dat hij geen oorontsteking heeft.

De meeste Bichon eigenaren nemen hun hond elke vier tot zes weken mee naar een professionele trimsalon voor een bad, borstel, knipbeurt, het knippen van de nagels en het schoonmaken van de oren. Als u wilt leren hoe u uw Bichon zelf kunt verzorgen, kijk dan in de vele goede verzorgingsboeken en video’s op de markt voor instructies.

Het schoonhouden en trimmen van het gezicht van een Bichon is zowel voor de gezondheid als voor het uiterlijk belangrijk. Slijm en afscheiding uit de ogen hebben de neiging zich op te hopen in het haar dat rond de ogen groeit, en oogproblemen kunnen het gevolg zijn als je het gebied niet regelmatig schoonmaakt.

Traanvlekken komen vaak voor, als gevolg van oogproblemen of zelfs voedselallergieën. Omdat Bichons vatbaar zijn voor een aantal oogziekten, kunt u uw hond het beste door uw dierenarts laten nakijken als traanvlekken een probleem worden. Bichons kunnen last hebben van verstopte of kleine traanbuisjes, wimpers die naar de oogbol toe groeien, of oogleden die naar binnen draaien en waardoor de wimpers tegen het oog aanschuren. Uw dierenarts kan vaststellen of een van deze aandoeningen, of iets anders, de oorzaak is van traanstrepen.

Poets de tanden van uw Bichon ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die zich daarin ophouden te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesontsteking en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip de nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet meer mee als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus, als je geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Wen uw Bichon er al aan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Pak zijn poten vaak vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u zult de basis leggen voor gemakkelijke dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Bichons zijn goede familiehonden en prachtige metgezellen voor kinderen. Ze spelen graag met kinderen, doen mee met hun spelletjes of zitten bij hen op schoot. Ze verdragen het lawaai en de drukte die kinderen met zich meebrengen heel goed.

Zoals bij elk ras moet u kinderen echter altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet u altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Geen hond, hoe vriendelijk ook, mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

De Bichon geniet van het gezelschap van andere honden, zolang hij maar de nodige aandacht krijgt van zijn baasje. Met de juiste introductie en training kan de Bichon goed overweg met katten en andere dieren.