Maltezer Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Een zachtaardig en onbevreesd hondenras, de Maltezer begroet iedereen als een vriend. Hun glamoureuze witte vacht geeft hen een blik van hooghartige adel, maar uiterlijk kan bedriegen.
Maltezer
Dit is een levendige, energieke hond die niet alleen uitblinkt als metgezel, maar ook als therapiehond en deelnemer aan hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid, rally en speuren. Maar bovenal zijn ze graag bij hun mensen. Zelfs beginnende huisdiereigenaren en flatbewoners zullen deze pups als uitstekende harige gezinsleden beschouwen.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Maltezer honden!

Meer over dit ras

Gedurende zijn lange geschiedenis, heeft de Maltezer vele namen gekregen, zoals de “Melitae Dog,” “Ye Ancient Dogge of Malta,” de “Roman Ladies Dog,” “The Comforter,” de “Spaniel Gentle,” de “Bichon,” de “Maltese Leeuw Dog,” en de “Maltese Terrier.” Vandaag de dag staat hij simpelweg bekend als de Maltezer.

Dit elegante speelgoed hondenras is beroemd om het zijdeachtige witte haar dat zijn lichaam bedekt. De vacht is recht en dik en valt helemaal tot op de grond. Jaren geleden waren Maltezers er in vele kleuren, maar tegenwoordig zijn ze altijd wit. Wanneer een goed gebouwde Maltezer beweegt, lijkt hij te zweven onder zijn wolk van wit haar. Omdat hij geen ondervacht heeft, verhaart de Maltezer weinig, en veel mensen beschouwen het ras als hypoallergeen.

Maar de Maltezer is meer dan zijn vacht. Het plaatje wordt compleet gemaakt door een licht afgeronde schedel, een zwarte neus, flaporen, donkere, alerte ogen, korte, rechte poten, en een sierlijke staart. Het is een lieve, intelligente hond die toegewijd is aan zijn mensen. En als een van de kleinste van de speelgoed rassen, is hij zeer geschikt voor het leven op een appartement of in een flat. Waar hij ook woont, de Maltezer is gevoelig voor zijn omgeving en is een effectieve waakhond.

Hoewel ze er delicaat en aristocratisch uitzien, kunnen Maltezers veel energie hebben. Ze leren snel als ze beloond worden voor hun inspanningen. Omdat ze een lange geschiedenis als gezelschapshond hebben, hebben Maltezers veel menselijke aandacht nodig en lijden ze aan verlatingsangst. Als ze uren per dag alleen gelaten worden, kunnen ze gaan blaffen en destructief worden.

Geen enkel ras is perfect, en Maltezers kunnen soms niet tegen kleine kinderen of andere honden, vooral als ze overmatig vertroeteld zijn door hun mensen. Als dit gebeurt, kunnen ze erg beschermend worden, blaffen en zelfs bijten als dieren of mensen als een bedreiging voor hun relatie met hun geliefde menselijke familie worden gezien.

Zelfs tolerante Maltezers zijn echter geen goede keuze voor gezinnen met kleine kinderen, omdat ze zo klein zijn en zich gemakkelijk kunnen verwonden. Zoals alle honden moeten ze hun plaats in uw huis leren, en vereisen ze een goede socialisatie en basisgehoorzaamheidstraining.

Hoogtepunten

 • Hoewel uw Maltezer het u graag naar de zin wil maken, kan hij moeilijk zindelijk te maken zijn. Kattentraining wordt aanbevolen.
 • Maltezers zijn gevoelig voor rillingen, vooral als ze vochtig zijn of in vochtige gebieden lopen.
 • Als uw Maltezer lang haar heeft, kan hij verbranden op de huid waar het haar op de rug is gescheiden.
 • Vanwege hun kleine formaat en tere structuur worden Maltezers over het algemeen niet aanbevolen voor huishoudens met peuters of kleine kinderen.
 • Sommige Maltezers hebben een gevoelig spijsverteringsstelsel en kunnen kieskeurige eters zijn. Eetproblemen kunnen ook optreden als je Maltezer tand- of tandvleesproblemen heeft. Als je Maltezer ongemak vertoont tijdens of na het eten, ga dan met hem naar de dierenarts voor een controle.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze kunnen doorgeven aan de pups, en dat ze een goed temperament hebben.

Geschiedenis

De Maltezer hond is een van de oudste speelgoedrassen, met een geschiedenis die kan worden teruggevoerd tot ten minste twee millennia. Kunstenaars, dichters en schrijvers vereeuwigden deze kleine hond in de vroege grote culturen van Griekenland, Rome, en Egypte. Ze werden zelfs genoemd door Aristoteles. De Grieken richtten graven op voor hun Maltezer honden, terwijl afbeeldingen van Maltezer-achtige honden op Egyptische artefacten suggereren dat ze werden gewaardeerd door die oude cultuur. De Egyptenaren en, eeuwen later, vele Europeanen, dachten dat de Maltezer het vermogen had om mensen van ziekten te genezen en legden er een op het kussen van een ziek persoon. Dit inspireerde een van zijn namen – “De Trooster.” Zelfs voor het christelijke tijdperk was het ras wijdverbreid in mediterrane culturen.

Ondanks zijn prominente plaats in de geschiedenis, is de exacte oorsprong van de Maltese hond onzeker. Velen geloven dat het ras werd ontwikkeld op het eiland Malta in de Middellandse Zee uit Spitz- of Spaniël-achtige honden. Anderen geloven dat hij is ontwikkeld in Italië, en weer anderen geloven dat hij oorspronkelijk uit Azië kwam en een rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van veel van de kleinere Aziatische honden.

Waar hij ook vandaan kwam, de Maltezer gedijde. Tegen de 15e eeuw, had hij een veilige plaats gevonden in de armen en harten van de Franse aristocraten. Tijdens het bewind van Hendrik VIII, kwamen de Maltezers naar de Britse eilanden. Tegen het einde van de 16e eeuw was de Maltezer een favoriet huisdier geworden voor adellijke en koninklijke dames. Het hondje was favoriet bij Koningin Elizabeth I, Mary Queen of Scots, en Koningin Victoria. Talrijke schilders, waaronder Goya en Sir Joshua Reynolds, namen deze kleine hondjes op in hun portretten van mooie vrouwen.

Hoewel hij de val van het Romeinse Rijk en de Donkere Middeleeuwen overleefde, werd de Maltezer bijna vernietigd in de 17e en 18e eeuw toen er pogingen werden ondernomen om hem te fokken tot de grootte van een eekhoorn. Na dit bijna rampzalige experiment, mengden fokkers poedels, miniatuur spaniels, en Oost-Aziatische miniatuur honden met het ras om het te redden. Dit resulteerde in de Maltezer die zo gevarieerd werd dat verschillende nieuwe rassen werden gevormd. Velen denken dat de Maltezer de directe voorouders zijn van de Bichon Frise, Bolognezer en Havanezer rassen.

Engelse fokkers ontwikkelden de Maltezer zoals we hem nu kennen. Veel van de Maltezers in de V.S. vandaag de dag herleiden hun erfenis terug naar Engelse import. Maltezers werden voor het eerst gezien in de V.S. in de late jaren 1800. Ze werden ingeschreven in de vroegste Westminster Kennel Club shows in de jaren 1870.

Het aantal Maltese honden geregistreerd bij de AKC groeide zeer langzaam tot de jaren 1950. Sindsdien is het ras behoorlijk populair geworden. Maltezers zijn een van de meest populaire rassen onder toeschouwers op hondenshows, en winnen vaak de Speelgoedgroep. Ze hebben ook een uitstekende staat van dienst in de “Best in Show” competitie.

Grootte

De compacte Maltezer mag niet meer dan zeven pond wegen als hij volwassen is, waarbij vier tot zes pond de voorkeur heeft. Mannetjes moeten op de schouder 8 tot 10 cm groot zijn, terwijl teefjes 8 tot 9 cm groot moeten zijn.

Pas op voor fokkers die “theekopjes” Maltezers aanbieden. Een Maltezer die minder dan vier pond weegt als hij volwassen is, is vatbaarder voor genetische afwijkingen en loopt een hoger gezondheidsrisico in het algemeen.

Persoonlijkheid

De Maltezer is van nature een ham met een levendige persoonlijkheid. Omdat hij zo mensgericht is, verdraagt hij de training goed en reageert hij op positieve versterkingen zoals voedselbeloningen, lof en spel.

Zonder angst gaan Maltezers ervan uit dat iedereen die ze ontmoeten – mens of dier – een vriend is. Ze zijn lief en schattig en staan erom bekend dat ze altijd hun zin krijgen – zelfs bij mensen die niet van plan zijn hen te verwennen.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt.

Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Zoals elke hond heeft de Maltezer al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Maltezer pup opgroeit tot een veelzijdige hond.

Hem inschrijven in een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Gezondheid

Maltezers zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Maltezers zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als je dit ras overweegt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheidsuitslagen van beide ouders van je puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Maltezers kun je gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Patella luxatie: De patella is de knieschijf. Luxatie betekent ontwrichting van een anatomisch deel (zoals een bot in een gewricht). Patella luxatie is wanneer het kniegewricht (vaak van een achterpoot) in en uit de kom schuift, wat pijn veroorzaakt. Dit kan verlammend zijn, maar veel honden leiden een relatief normaal leven met deze aandoening.
 • Portosystemische levershunt: Deze nieraandoening ontstaat wanneer een abnormaal bloedvat ervoor zorgt dat het bloed de lever omzeilt en dus niet wordt gereinigd.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Een degeneratieve oogaandoening. Blindheid veroorzaakt door PRA is een langzaam proces dat het gevolg is van het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA kan jaren voordat de hond tekenen van blindheid vertoont, worden opgespoord. Een gerenommeerde fokker laat de ogen van de hond jaarlijks door een oogarts onderzoeken.
 • Hypoglykemie: Deze ziekte wordt veroorzaakt door een laag bloedsuikergehalte. De symptomen kunnen onder meer zijn: zwakte, verwardheid, een wankele gang en toevallen. Als uw hond hier gevoelig voor is, praat dan met uw dierenarts over preventie- en behandelingsmogelijkheden.
 • White Dog Shaker Syndroom: Deze aandoening die voornamelijk witte honden treft. Tekenen van de aandoening zijn trillen over het hele lichaam, gebrek aan coördinatie, en snelle oogbewegingen. Episoden beginnen meestal wanneer de hond zes maanden tot drie jaar oud is en gestrest of overprikkeld is. Deze aandoening is niet pijnlijk en heeft geen invloed op de persoonlijkheid van de hond. Als u vermoedt dat uw Maltezer het White Dog Shaker Syndroom heeft, praat dan met uw dierenarts over behandelingsmogelijkheden.
 • Ingestorte luchtpijp: Sommige honden zijn gevoelig voor deze aandoening, waarbij de luchtpijp, die lucht naar de longen vervoert, de neiging heeft om gemakkelijk in te klappen. Het meest voorkomende teken van een ingeklapte luchtpijp is een chronische, droge, harde hoest die velen beschrijven als lijkend op een “ganzenhoest”. Ingestorte luchtpijp kan medisch of chirurgisch worden behandeld.
 • Omgekeerd niezen: Soms verward met een ingeklapte luchtpijp, dit is een veel minder ernstige aandoening en duurt slechts een paar minuten. Omgekeerd niezen komt vooral voor wanneer uw hond opgewonden is of te snel probeert te eten of te drinken. Het kan ook voorkomen als er pollen of andere irriterende stoffen in de lucht zijn. Afscheidingsstoffen uit de neus van de hond vallen op het zachte verhemelte, waardoor dit zich in een automatische reactie over de luchtpijp sluit. Dit kan erg beangstigend zijn voor uw Maltezer, maar zodra hij gekalmeerd is, stopt het omgekeerde niezen. Aai hem zachtjes over zijn keel om hem te helpen ontspannen.

Verzorging

Maltezers genieten van een regelmatige wandeling of van buiten spelen. Vaak blijven ze tot op hoge leeftijd speels. Omdat ze binnenshuis actief zijn en niet veel beweging nodig hebben, kost het niet veel moeite om ze in goede conditie te houden.

Als vuistregel geldt: wacht tot uw Maltezer puppy 8 maanden oud is om heel ver met hem te lopen, want zijn botten zijn nog in ontwikkeling. Laat uw puppy in zijn eigen tempo spelen in uw omheinde tuin totdat hij volwassen is, en ga dan met hem naar de dierenarts voor een controle voordat u begint met een vast trainingsprogramma.

Maltezers zijn beslist huishonden en verdragen extreme hitte of kou niet goed. Veel mensen trainen hun Maltezer op papier zodat ze hem niet mee naar buiten hoeven te nemen als het weer te warm of te koud is.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/4 tot 1/2 kopje droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Voorkom dat uw Maltezer dik wordt door zijn voeding af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het eten de hele tijd te laten staan. Je kunt zien of hij te dik wordt door hem de hand-on test te geven.

Leg je handen op zijn lichaam, duimen langs de ruggengraat en vingers gespreid over zijn zij. Als je zijn ribben kunt voelen, is hij in goede conditie, maar als ze bedolven zijn onder een laagje vet, is het tijd om hem op dieet te zetten en minder traktaties te geven.

Sommige Maltezers hebben een gevoelig spijsverteringsstelsel en kunnen kieskeurige eters zijn. Eetproblemen kunnen ook optreden als je Maltezer tand- of tandvleesproblemen heeft. Als je Maltezer ongemak vertoont tijdens of na het eten, ga dan met hem naar de dierenarts voor een controle.

Let op: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voedsel nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Voor meer informatie over het voeden van uw Maltezer, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De prachtige vacht van de Maltezer is zuiver wit, zijdeachtig en recht, en reikt helemaal tot aan de grond. Maltezers hebben niet de ondervacht die zo kenmerkend is voor veel rassen en verharen niet veel.
Een nadeel is dat de vacht van een Maltezer gemakkelijk klit en vies wordt. Bovendien hebben Maltezers vaak lelijke traanvlekken op hun gezicht.

Borstel en kam de vacht van uw Maltezer dagelijks voorzichtig, zelfs als hij sportief kort getrimd is. Dit helpt vervilting te voorkomen en houdt hem schoon. Hoe mooi ze ook zijn, Maltezers worden snel vuil en moeten meestal wekelijks in bad.

Als je Maltezer lang haar heeft en klitten krijgt, probeer dan eerst de klitten voorzichtig uit te werken met je vingers, met een ontklittende spray of een vachtverzorgende olie. Nadat je de mat zoveel mogelijk met je vingers uit elkaar hebt getrokken, gebruik je de eindtand van de kam om individuele haren los te maken. Probeer nooit de hele vacht in één keer uit te trekken met de kam of borstel, en zorg ervoor dat alle vachten verwijderd zijn voordat je je Maltezer in bad doet, omdat vachten de neiging hebben strakker te worden als ze nat zijn.

Je moet de oren van je Maltezer minstens een keer per week controleren. Als ze gevoelig lijken of een vieze geur hebben, ga dan met hem naar de dierenarts voor een controle. Ook groeien er veel haren in de oren van maltezers die verwijderd moeten worden. Vraag uw trimsalon of dierenarts om dit te doen of om u te laten zien hoe u het haar thuis kunt plukken.

Knip zijn nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet meer mee als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Traan- en gezichtsvlekken zijn grote problemen voor de meeste Maltezer eigenaren. Je kunt verwachten dat de traanvlekken beginnen als je puppy vier tot vijf maanden oud is (dat is de leeftijd dat hun volwassen tanden doorkomen). Om traan- en gezichtsvlekken bij uw volwassen Maltezer te voorkomen of te verminderen, volgt u deze stappen:

 • Reinig de ogen dagelijks met warm water om traanvlekken te voorkomen, en was de baard van uw Maltezer na de maaltijd.
 • Leer uw hond uit een waterfles te drinken. Water met een hoog gehalte aan mineralen kan vlekken veroorzaken, dus overweeg de aanschaf van gezuiverd flessenwater voor uw Maltezer.
 • Geef uw Maltezer te eten uit een roestvrijstalen, keramische of glazen voerbak, geen plastic voerbak. Zorg ervoor dat u de voerbak van uw hond tussen de voedingen door wast.

Als deze maatregelen de traanvlekken niet doen verdwijnen, raadpleeg dan uw dierenarts. Uw Maltezer kan last hebben van verstopte traanbuisjes, allergieën, of andere gezondheidsproblemen die het overmatig tranen veroorzaken.

Hoewel er veel producten op de markt zijn om het haar van uw hond witter te maken, moet u heel voorzichtig zijn met het gebruik van deze producten of andere huismiddeltjes. Veel van deze producten kunnen het haar van uw hond beschadigen, en laat nooit ofte nimmer producten of vreemde stoffen in de ogen van uw hond terechtkomen.

Veel mensen doen het haar op de bovenkant van de kop van hun Maltezer in een topknot om het uit de buurt van de ogen te houden. Als u besluit dit te doen, zorg er dan voor dat u gecoate banden gebruikt die het haar niet afbreken. Sommige mensen knippen het haar van hun hond kort, op zijn kop of helemaal, zodat het borstelen makkelijker gaat.

Poets de tanden van uw Maltezer ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die daarin op de loer liggen te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als je tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Als je merkt dat de schattige zwarte neus van je Maltezer roze wordt, krijgt hij misschien niet genoeg zonlicht. Neem hem mee naar buiten op een zonnige dag, of als het te koud is om dat te doen, neem hem dan mee voor een ritje in de auto. Het type bakje waar hij uit eet en drinkt kan ook de pigmentatieverandering veroorzaken. Als het plastic is, gooi het dan weg. Als een teefje loops is, kan haar neus ook roze worden.

Wen je Maltezer eraan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Pak zijn poten vaak vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

De meeste Maltezer fokkers zullen geen puppies verkopen aan gezinnen met jonge kinderen. Het is gewoon te gemakkelijk voor een peuter om een kleine Maltezer te verwonden door hem te laten vallen, op hem te stappen of hem te stevig vast te houden. Hij doet het veel beter in een huis met rustige oudere kinderen of alleen volwassenen die hem behandelen met de zorg die hij nodig heeft.

Maltezers kunnen goed opschieten met andere honden en katten als ze op jonge leeftijd met hen worden gesocialiseerd. Ze zijn zich echter niet bewust van hun kleine gestalte en moeten beschermd worden tegen honden die tien of twintig keer zo groot zijn als zij.