Maltipoo Hybride Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Maltipoo is eigenlijk geen hondenras, maar een populaire kruising van de Maltezer en de Poedel, die bekend staat om hun plezierige en aanhankelijke aard. Actief en charmant, ze passen in alle soorten huizen: appartement of huis, gezin met kinderen of oudere single.
Maltipoo
Maltipoes zijn zeer aanhankelijk en zouden een goede keuze zijn voor een beginnende huisouder. Ze zijn echter zeer gevoelig en worden niet graag gedurende lange perioden van de dag alleen gelaten. Als gezelschapshonden verlangen ze naar het gezelschap van hun mensen en kunnen ze verlatingsangst ontwikkelen wanneer ze niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Maar als je een liefdevol huis kunt bieden dat aan de behoeften van deze mix voldoet, zul je een aanbiddelijk familielid hebben die veel knuffelsessies kan uitdelen.

Zie hieronder voor alle eigenschappen en feiten over Maltipoes van gemengde hondenrassen!

Meer over dit ras

Maltipoes zijn een populaire kruising van de Maltezer en de Speelgoed of Dwergpoedel. Trouw aan hun ouderrassen, zijn Maltipoes aanhankelijk en zachtaardig. Ze zijn super metgezellen voor mensen met lege gezinnen en zijn uitstekende therapie honden.

Kruisingen zoals de Maltipoo worden vaak aangeduid als designer honden, in plaats van gemengde rassen, omdat ze doelbewust zijn gefokt en een combinatie zijn van twee bekende rassen.

Omdat zowel Poedels en Maltezers worden beschouwd als niet-haarders, hopen mensen die Maltipoos fokken te eindigen met een hypoallergene hond. Als je echter allergisch bent, is het belangrijk om iets te weten over allergie voor huisdieren voordat je een Maltipoo gaat fokken.

Alle honden produceren huidschilfers (dode huidschilfers) en speeksel, die allergenen bevatten. En allergieën kunnen zich in de loop der tijd ontwikkelen. U kunt niet op een hond reageren wanneer u hem voor het eerst ontmoet, maar een allergie ontwikkelen na het leven met hem voor dagen, weken, of zelfs maanden. Breng veel tijd door met een aantal verschillende Maltipoos om te zien hoe je zult reageren.

Als je besluit dat een Maltipoo iets voor jou is, zul je merken dat het een actieve, pittige, plezierige hond is. Hij geniet van het leven, en zijn perfecte dag bestaat uit hondenspelletjes spelen, wandelen en door het huis racen.

Maltipoes kunnen een goede keuze zijn voor nieuwe of schuchtere baasjes. Ze zijn gemakkelijk te trainen en leren snel. Ze doen het ook goed in huizen met oudere mensen of met oudere kinderen die voorzichtig met ze kunnen omgaan. Ze genieten van lange knuffels en zijn gevoelig voor de wensen en behoeften van hun mensen.

Maltipoes kunnen zich aanpassen aan elk soort huis, van een appartement tot een huis. Ongeacht hun huisvesting, zijn ze graag bij hun mensen, en horen ze binnenshuis te leven met hun menselijke families, nooit buiten of in kennels. Ze worden niet aanbevolen voor huizen waar ze voor lange periodes alleen gelaten worden.

Maltipoes kunnen blaffers zijn en zullen u waarschuwen als er iets aan de hand is. Het kan zijn dat je hard moet werken om ze te leren onderscheid te maken tussen wat belangrijk is om naar te blaffen en wat niet.

Maltipoes zijn vrolijke honden die veel harten hebben gestolen. Voor wie hun aaibare aantrekkingskracht waardeert en ze het gezelschap kan geven dat ze nodig hebben, kunnen ze een ideaal huisdier zijn.

Hoogtepunten

 • De Maltipoo is een kruising, het resultaat van het fokken van een Maltezer met een Speelgoed- of Dwergpoedel.
 • Maltipoes zijn actief en energiek. Ze hebben dagelijks beweging nodig – een goede wandeling, ravotten in de tuin, of een spelletje apporteren is voldoende.
 • Blaffen kan een favoriete bezigheid zijn van een Maltipoo. Het zijn uitstekende waakhonden, die alert blaffen om u te waarschuwen voor iets verdachts, maar ze zijn misschien niet de beste keuze voor geluidsgevoelige mensen of mensen die in een huis wonen met geluidsbeperkingen.
 • Maltipoes verharen weinig. Ze worden beschouwd als goed voor mensen met een allergie, maar houd er rekening mee dat er niet zoiets bestaat als een echt hypoallergene hond. Alle honden werpen huidschilfers en speeksel af, die allergenen bevatten. De beste manier om erachter te komen of een Maltipoo je allergieën triggert, is door veel tijd met hem door te brengen.
 • Maltipoes moeten dagelijks worden geborsteld en maandelijks worden gebaad om hun vacht schoon en klitvrij te houden. Het knippen van de vacht wordt ook aangeraden.
 • De Maltipoo is lief en zachtaardig en kan goed overweg met kinderen. Maar omdat kleine Maltipoes zich gemakkelijk kunnen verwonden, worden ze alleen aanbevolen voor gezinnen met kinderen ouder dan zes jaar die weten hoe ze met honden moeten omgaan.
 • Maltipoes zijn slim en zijn gemakkelijk te trainen.
 • Maltipoes kunnen het over het algemeen goed vinden met andere honden en huisdieren.
 • Maltipoes doen het goed in zowel appartementen als huizen. Ze hebben een hoog energieniveau binnenshuis.
 • Maltipoes zijn gezelschapshonden en kunnen last hebben van verlatingsangst als ze vaak voor langere tijd alleen worden gelaten.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel.

Geschiedenis

De Maltipoo werd gecreëerd om een gezelschapshondje van een klein ras te zijn voor mensen met een allergie. Of hij echt hypoallergeen is, staat ter discussie; elke hond is verschillend in de hoeveelheid allergenen die hij produceert, maar in elk geval is hij een charmant bolletje pluis met een groeiende populariteit.

Maltipoes hebben genoten van de genegenheid van beroemdheden en zijn een van de meer populaire van de zogenaamde designer rassen. De meeste nesten zijn het resultaat van eerste-generatie kruisingen tussen Maltezers en Poedels, maar sommige mensen fokken ook Maltipoes met Maltipoes.

De Maltipoo is niet officieel erkend als een echt ras, maar fans hebben de North American Maltipoo/Maltepoo Club and Registry opgericht.

Grootte

De Maltipoo varieert in grootte, afhankelijk van het feit of de poedelouder een speelgoed- of dwergpoedel was. Over het algemeen zijn Maltipoo’s 8 tot 14 centimeter groot en wegen ze 5 tot 20 pond.

Persoonlijkheid

Dit is een intelligente, aanhankelijke, vrolijke hond die het over het algemeen goed kan vinden met iedereen die hij ontmoet. Maltipoes zijn zachtaardig en aanhankelijk. Ze brengen hun dagen graag door op schoot bij hun baasje of wandelen naast hen. Ze kunnen ook actief en pittig zijn, en genieten van een goede speelsessie net zo veel als ze genieten van een lange knuffel. Ze zijn waakzaam en zijn uitstekende waakhonden, maar reken niet op hen om enige vorm van bescherming te bieden.

Net als alle honden hebben Maltipoes op jonge leeftijd socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Maltipoo pup opgroeit tot een goed opgevoede hond.

Gezondheid

Niet alle Maltipoes krijgen één of alle van deze ziektes, maar
het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als je deze kruising overweegt.

 • White Shaker Syndroom manifesteert zich als trillen over het hele lichaam, gebrek aan coördinatie, en snelle oogbewegingen. De aanvallen beginnen meestal wanneer de hond zes maanden tot drie jaar oud is en gestrest of overprikkeld is. Deze aandoening is niet pijnlijk en heeft geen invloed op de persoonlijkheid van de hond. Als u vermoedt dat uw Maltipoo het White Dog Shaker Syndroom heeft, praat dan met uw dierenarts over behandelingsmogelijkheden.
 • Epilepsie veroorzaakt toevallen bij de hond. Epilepsie kan worden behandeld met medicijnen, maar het kan niet worden genezen. Een hond kan een volwaardig en gezond leven leiden met de juiste behandeling van deze aandoening, die erfelijk kan zijn of een onbekende oorzaak kan hebben.
 • Patella Luxatie, ook bekend als “slipped stifles,” is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (kuitbeen) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt kreupelheid in het been of een abnormale gang, een beetje zoals huppelen of huppelen. Het is een aandoening die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Er zijn vier graden van patellaluxatie, gaande van graad I, een occasionele luxatie die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet manueel kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.
 • Portosystemische Shunt (PSS) is een abnormale bloedstroom tussen de lever en het lichaam. Dat is een probleem, want de lever is verantwoordelijk voor het ontgiften van het lichaam, het metaboliseren van voedingsstoffen en het elimineren van geneesmiddelen. Tekenen kunnen onder meer zijn: neurogedragsstoornissen zoals een slecht evenwicht, gebrek aan eetlust, hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel), maag- en darmstoornissen, verminderde eetlust, problemen met de urinewegen, intolerantie voor geneesmiddelen en een groeistoornis. De symptomen verschijnen meestal voor de leeftijd van twee jaar. Corrigerende chirurgie kan nuttig zijn bij de behandeling op lange termijn, evenals een speciaal dieet.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA) is een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk blindheid veroorzaakt door het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA kan jaren voordat de hond tekenen van blindheid vertoont, worden opgespoord. Gelukkig kunnen honden hun andere zintuigen gebruiken om blindheid te compenseren, en een blinde hond kan een volwaardig en gelukkig leven leiden. Maak er alleen geen gewoonte van om de meubels te verplaatsen. Gerenommeerde fokkers laten de ogen van hun honden jaarlijks controleren door een oogarts en fokken geen honden met deze ziekte.
 • De ziekte van Legg-Calve-Perthes komt bij veel speelgoedrassen voor. Wanneer uw Maltipoo Legg-Perthes heeft, is de bloedtoevoer naar de kop van het dijbeen (het grote bot van de achterpoot) verminderd, en begint de kop van het dijbeen, die met het bekken verbonden is, uiteen te vallen. Gewoonlijk treden de eerste tekenen van Legg-Perthes, mank lopen en atrofie van de beenspier, op wanneer puppy’s 4 tot 6 maanden oud zijn. De aandoening kan worden verholpen door het zieke dijbeen operatief af te snijden, zodat het niet meer aan het bekken vastzit. Het littekenweefsel dat door de operatie ontstaat, vormt een vals gewricht en de pup is meestal pijnvrij. De prognose is over het algemeen zeer goed na de operatie en veel honden lijden slechts aan lichte kreupelheid, vooral tijdens weersveranderingen.

Voordat je een Maltipoo koopt, is het belangrijk om de gezondheidsproblemen van zowel de Maltezer als de Poedel te onderzoeken. Beide ouders moeten een gezondheidsverklaring hebben van de Orthopedic Foundation for Animals voor patellas (knieën) en schildklier en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn, inclusief een DNA-test voor progressieve retinale atrofie (PRA).

Omdat sommige gezondheidsproblemen zich pas voordoen als de hond volgroeid is, worden gezondheidsverklaringen niet afgegeven aan honden jonger dan 2 jaar. Zoek naar een fokker die haar honden pas fokt als ze twee of drie jaar oud zijn.

Verzorging

Maltipoes zijn mensenliefhebbers en horen binnenshuis te leven met hun gezin, nooit buiten of in een kennel. Het zijn prima honden voor in een appartement, mits ze dagelijks beweging krijgen en geen lastige blaffers worden.

De Maltipoo is een intelligente hond en kan goed getraind worden. Gebruik positieve trainingstechnieken zoals belonen met voedsel, spelen en complimentjes, en je zult in een mum van tijd succes hebben.

Maltipoes zijn actief, en ze hebben dagelijkse beweging nodig om gezond, gelukkig en uit de problemen te blijven. Overtollige energie kan leiden tot destructief gedrag, en je zult misschien geschokt zijn om te weten hoeveel schade een kleine, verveelde hond kan aanrichten. Geef uw Maltipoo elke dag 10 tot 15 minuten beweging. Een korte wandeling, speelsessies in een omheinde tuin, of een goed spelletje apporteren in de gang zijn voldoende.

Maltipoes kunnen luidruchtig zijn en zullen alert blaffen als ze iets of iemand zien die er verdacht uitziet. Houd rekening met deze eigenschap voordat u een Maltipoo aanschaft, vooral als u in een gebouw woont met geluidsbeperkingen.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 5/8 tot 1,5 kopjes van een hoogwaardige hondenvoeding per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitsniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Maltipoo in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe hem dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Maltipoo, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Maltipoo heeft een vacht die weinig verhaart, weinig huidschilfers produceert en pluizig, zacht en wolachtig is. De vacht is halflang tot lang, en varieert van licht golvend tot krullend. De vacht komt voor in een verscheidenheid van kleuren, met de meest voorkomende kleuren zijn crème, wit en zilver.

De Maltipoo moet dagelijks geborsteld worden om zijn vacht schoon en vrij van klitten te houden. Veel Maltipoes worden geschoren om ze netjes en gaaf te houden. Over het algemeen hoeft een Maltipoo maar een of twee keer per jaar te worden geschoren, maar zijn hoofd moet maandelijks worden bijgeknipt.

Verwacht dat een Maltipoo minstens een keer per maand in bad moet om de vacht zacht en schoon te houden. Trim het haar rond de ogen om het er netjes uit te laten zien. Oren moeten ook schoon gehouden worden omdat ze vuil, afval en vocht vasthouden.

Andere verzorgingsbehoeften zijn tandhygiëne en nagelverzorging. Poets de tanden van uw Maltipoo ten minste twee tot drie keer per week om tandsteen en bacteriën te verwijderen. Dagelijks is beter. Knip zijn nagels een of twee keer per maand, indien nodig. Als u de nagel op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Korte nagels houden de voetjes in goede conditie en zullen niet aan uw benen krabben als uw Maltipoo opspringt om u te begroeten.

Begin met het verzorgen van je Maltipoo als hij een puppy is, om hem eraan te laten wennen. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek en oren. Maak van het verzorgen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Kinderen en andere huisdieren

De Maltipoo is een sociale hond en schiet goed op met kinderen. Kleine Maltipoes zijn echter niet geschikt voor gezinnen met kinderen jonger dan 6 jaar, omdat ze gemakkelijk gewond kunnen raken.

Zoals met elke hond, moet je kinderen altijd leren hoe ze je Maltipoo moeten benaderen en aanraken, en toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan de oren van beide partijen te voorkomen.

Maltipoes schieten over het algemeen goed op met andere honden en huisdieren, of ze nu wel of niet met hen zijn grootgebracht.