Is wandelen met je hond in de regen een goed idee?

Uw hond uitlaten is een van de gemakkelijkste en meest praktische manieren om hem de beweging te geven die hij nodig heeft. Hoewel speeltijd kan worden vervangen door dagelijkse wandelingen voor bepaalde hondenrassen, zoals kleine, zullen de meeste van onze hondenvrienden ten minste 30 minuten per dag nodig hebben voor een ontspannen wandeling. Helaas, als het regent begint u zich af te vragen of het wel een goed idee is om uw huisdier uit te laten.
Is wandelen met je hond in de regen een goed idee

Moet je wel of niet met je hond wandelen in de regen?

De meeste huisdiereigenaren hebben er geen problemen mee om hun hond uit te laten in de regen, zolang het maar op de juiste manier gebeurt. Bovendien moeten ze echt gaan wanneer het tijd is om te gaan, tenzij je het natuurlijk niet erg vindt dat je hond je huis in zijn persoonlijke commode verandert.

Wandelen met uw hond in de regen is niet echt een kwestie van of het goed is of niet, want iedereen kent en begrijpt de voordelen van wandelen als een vorm van lichaamsbeweging voor honden. Het probleem ligt niet zozeer in de regen zelf, als wel in de omgeving die door de regen wordt veroorzaakt. Inzicht in deze zaken kan helpen bij het bepalen of het een goed idee is om met uw hond in de regen te wandelen of niet.

Gerelateerde post: Honden Laarzen

Waarom sommige baasjes het geen goed idee vinden om in de regen met hun hond te wandelen

Regen op zich zal er niet voor zorgen dat honden ziek worden door het oplopen van een virus of bacterie. In plaats daarvan zijn het de plassen regenwater die uw hond ziek kunnen maken, vooral als er uitwerpselen van dieren zijn die door de regen zijn verspreid. Deze dierlijke uitwerpselen kunnen allerlei micro-organismen bevatten die zich door de huid van uw hond kunnen boren of zich aan hun vacht kunnen hechten en daarbij kunnen worden opgelikt. Ziektekiemen zoals Leptospira en Giardia kunnen onze huisdieren besmetten.

Antivries en andere chemische stoffen die in de grond zijn gelekt, kunnen ook een bedreiging vormen voor onze honden als ze in de regen lopen. Deze chemicaliën kunnen in regenplassen terechtkomen wanneer regenwater garages en andere soortgelijke systemen spoelt.

Sommige ouders zijn ook bezorgd dat hun huisdieren onderkoeld raken. Regenwater is meestal koud, wat een probleem kan zijn voor kortharige honden met een enkele vacht, omdat ze niet de nodige bescherming van een dichte vacht hebben om hun lichaam warm te houden.

Uw hond op de juiste manier uitlaten in de regen

Met de zorgen die we hierboven vermeldden, is het het beste om twee zeer belangrijke dingen in acht te nemen in het geval dat u beslist om met uw hond te gaan wandelen terwijl het regent.

Ten eerste, bescherming is een must. Aangezien een van de grootste zorgen van ouders van huisdieren is dat hun honden worden blootgesteld aan een verscheidenheid van micro-organismen, chemicaliën en andere potentieel schadelijke stoffen tijdens het wandelen in de regen, is het vaak verstandig om te investeren in een aantal hond accessoires die hen kunnen beschermen tegen dergelijke dingen.

Niet alle honden vinden het een prettig idee om op hondenlaarzen te lopen, maar deze kunnen bescherming bieden voor de pootjes van uw huisdier als hij over nat terrein en door plassen water loopt. Het verschil tussen lopen op droog land en op een natte ondergrond is dat water op het grondoppervlak het zicht op mogelijk schadelijke voorwerpen op de grond kan vertroebelen.

Naast hondenlaarzen kunt u uw trouwe viervoeter ook een honden regenjas aanschaffen die de effecten van de koude regen op de lichaamstemperatuur van uw huisdier tot een minimum kan beperken. Tot op zekere hoogte kunnen hondenregenjassen ook dienen als bescherming tegen brokstukken die op uw hond af kunnen vliegen.

U kunt ook een hondenparaplu aanschaffen, bij voorkeur een die transparant is zodat u kunt zien wat uw hond onder de kap doet. Een hondenparaplu wordt geleverd met een bevestiging waarmee u de riem van uw hond kunt vastmaken, zodat u nog steeds controle hebt over zijn activiteiten wanneer u in de regen wandelt.

Gerelateerde post: Beste fietskarren voor honden

Ten tweede moet u denken aan het comfort van uw huisdier. Niet alle honden houden van wandelen in de regen, net zoals niet alle honden graag een bad nemen. U kunt uw hond echter trainen om van deze activiteit te houden door een aantal van de principes van op beloningen gebaseerde, positieve bekrachtiging gerichte training toe te passen. Het idee is dat als u uw hond kunt leren om wandelen in de regen te associëren met plezierige ervaringen, hij niet bepaald afkerig zal zijn van een spat regenwater op zijn gezicht of lichaam.
Uw hond uitlaten in de regen
Door uw hond te leren dat hij het prettig vindt om een hondenparaplu te hebben of zelfs een hondenregenjas over zijn rug te dragen, kunt u een heel eind komen om uw hond comfortabel te houden als hij buiten in de regen is. De hondenparaplu kan van onschatbare waarde zijn bij het minimaliseren van blootstelling aan regenwater, terwijl de hondenregenjas eigenlijk kan dienen als windjack. Koude wind die tegen nat of vochtig haar blaast, kan de lichaamstemperatuur van een hond zeker nog meer doen dalen.

Misschien wilt u ook een hondentrui onder de regenjas van uw huisdier dragen om warmte te bieden tegen de staalharde kou van de regen. Een hondentrui kan ook in combinatie met een hondenparaplu worden gebruikt; zorg er alleen voor dat de paraplu voldoende dekking biedt voor uw huisdier met voldoende bewegingsruimte om niet nat te worden.

Regenlaarzen voor honden zorgen er ook voor dat uw huisdier comfortabeler kan lopen op nat, glad en modderig terrein; hoewel er honden zijn die absoluut houden van het gevoel van een dergelijk grondoppervlak. Het belangrijkste hier is om uw hond te trainen om deze accessoires te leren gebruiken. Doe dat en je hebt een huisdier dat graag in de regen wandelt.

Als uw huisdier ondanks al deze voorzorgsmaatregelen toch nat wordt, droog uw huisdier dan goed af na de wandeling om nare geurtjes van vochtig haar te voorkomen.

Wandelen met uw hond in de regen is eigenlijk een goed idee, omdat u uw huisdier iets laat ervaren dat alleen gebeurt tijdens dergelijke weersverschijnselen. Hij krijgt ook zijn dagelijkse beweging en helpt de uitwerpselen te verwijderen.

Gerelateerde post: Beste Hondenriem