Hoe de temperatuur van uw hond opnemen en te interpreteren

Kent u de normale lichaamstemperatuur van uw hond? Het zal u misschien verbazen dat de normale lichaamstemperatuur van een hond hoger is dan die van u. Dit verklaart waarom uw hond zo warm en knus aanvoelt op koude avonden!

Als hondeneigenaar is het belangrijk te weten hoe u de temperatuur van uw hond kunt controleren en hoe u de meting kunt interpreteren. Begrijp wat normaal is en wat niet. Weet wat u moet doen als het abnormaal is.
temperatuur opnemen hond

Wat is de normale lichaamstemperatuur van een hond?

De normale lichaamstemperatuur van honden is tussen de 38 en 39°C. Als de temperatuur van uw hond buiten dit bereik valt, moet u contact opnemen met uw dierenarts.

Wat te doen als de temperatuur van uw hond abnormaal is

Als de temperatuur van uw hond gevaarlijk hoog of laag is, ga dan onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde open dierenarts. Neem indien mogelijk contact met hen op voor advies onderweg. Probeer thuis geen medicijnen aan uw hond te geven zonder advies van uw dierenarts.

Waarschuwing

Geef uw hond nooit vrij verkrijgbare medicijnen zoals acetaminophen of ibuprofen, omdat deze zeer giftig zijn voor honden.

Als uw hond onderkoeld is (lage lichaamstemperatuur), kunt u warmwaterkruiken gebruiken om hem te helpen opwarmen. Zorg ervoor dat u dekens of handdoeken gebruikt tussen de warmtebron en uw hond om brandwonden te voorkomen. Gebruik elektrische verwarmingskussens alleen op de laagste stand en laat ze niet te lang aanstaan. Zorg ervoor dat uw hond er bij weg kan als ze te heet worden. Zorg ervoor dat er altijd iemand toezicht houdt op de hond.

Als uw hond hyperthermie (hoge lichaamstemperatuur) heeft, bied hem dan koel water te drinken aan. U kunt ook met koel water doordrenkte handdoeken gebruiken achter in de nek, in de oksels en in de liesstreek.

Waarschuwing

Gebruik nooit ijs, omdat dit de bloedvaten kan vernauwen, waardoor de temperatuur blijft stijgen. IJs kan uw hond ook te veel afkoelen, wat tot onderkoeling kan leiden.

Alle methoden om uw hond af te koelen of op te warmen hoeven de oorzaak van de abnormale lichaamstemperatuur niet op te lossen. Breng uw hond toch naar een dierenarts voor een onderzoek.

Hoe neemt u de temperatuur van uw hond op?

Het meten van de lichaamstemperatuur is een belangrijke stap in de eerste hulp bij honden. Hier leest u hoe u thuis de temperatuur van uw hond kunt opnemen:

 1. Probeer NIET oraal de temperatuur van uw hond op te nemen, want dan kunt u gebeten worden. Zelfs als uw hond het zou toestaan, zult u geen nauwkeurige meting uit de mond van een hond krijgen.
 2. De meest nauwkeurige manier om de lichaamstemperatuur van een hond te meten is rectaal. Hoe onaangenaam het ook klinkt, rectaal temperaturen is mogelijk en veel honden kunnen het goed verdragen.
 3. Verzamel de benodigdheden. U hebt een rectale digitale elektronische thermometer en wat glijmiddel nodig (glijgelei op waterbasis werkt het best, maar vaseline of babyolie kan ook worden gebruikt). Zoek een snelle digitale thermometer om het proces wat te vergemakkelijken.
 4. De meeste honden hebben er een hekel aan als hun achterste gemanipuleerd wordt, om voor de hand liggende redenen, dus dit is gemakkelijker te doen als je een andere volwassene vraagt om je hond vast te houden. Laat die persoon zachtjes één arm om de nek van uw hond leggen en de andere arm onder de buik van uw hond, waarbij u de hond zachtjes tegen zijn of haar lichaam aanklemt. Til vervolgens de staart van uw hond op en steek de goed ingevette thermometer voorzichtig (maar snel) ongeveer een centimeter in de anus van uw hond. Druk op de startknop en wacht op de pieptoon die aangeeft dat het apparaat klaar is.

Problemen met de rectale temperatuur?

In noodgevallen kan de temperatuur van uw hond ook in de okselstreek (onder de oksels) worden gemeten. Plaats de punt van de thermometer in de oksel en houd de arm van uw hond omlaag totdat de thermometer een pieptoon geeft (dit duurt meestal langer dan bij de rectale temperatuur). Voeg vervolgens één graad toe aan de meting van de thermometer om een algemeen idee te krijgen van de lichaamstemperatuur van uw hond. Wees u ervan bewust dat deze meting niet nauwkeurig is. Als u twijfelt, ga dan naar uw dierenarts voor een nauwkeurige temperatuurmeting.

Tips

 • Koop een thermometer die u kunt bestemmen als “alleen voor huisdieren” en label hem goed zodat mensen hem niet per ongeluk gebruiken!
 • Als uw thermometer een “koortswaarschuwing” heeft, negeer die dan, want de temperatuur van honden is hoger dan die van mensen.
 • Vermijd het gebruik van glazen thermometers. Deze kunnen breken en uw hond verwonden. Bovendien duurt het ongeveer twee minuten om een meting te krijgen. De meeste honden blijven niet zo lang stilzitten.
 • U kunt al dan niet de voorkeur geven aan een thermometer met flexibele tip. Het kan moeilijk zijn de flexibele door een nauwe sluitspier te krijgen, maar het kan comfortabeler zijn als hij er eenmaal in zit.
 • Oorthermometers die speciaal voor hondenoren zijn gemaakt, kunnen bij benadering een meting geven, maar worden niet als erg nauwkeurig beschouwd.
 • U kunt de lichaamstemperatuur van een hond niet meten door hem aan te raken. Een warme of droge neus duidt niet noodzakelijk op koorts of een ander gezondheidsprobleem; dit is een fabeltje.
 • Als uw hond een abnormale temperatuur heeft, probeer dan kalm te blijven. Als u gestrest raakt, kan uw hond dit oppikken en ook gestrest raken. Stress bij uw hond kan de onderliggende aandoening nog erger maken. Haal een paar keer diep adem en blijf veilig op weg naar de dierenarts.