Chihuahua: Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De charmes van het Chihuahua hondenras zijn hun kleine formaat, grote persoonlijkheid, en verscheidenheid in vachttypes en kleuren. Ze zijn allemaal honden, volledig in staat om te concurreren in hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid, en behoren tot de top tien waakhonden aanbevolen door deskundigen.
Chihuahua
Chihuahua’s doen niets liever dan bij hun mensen zijn – zelfs beginnende huisdiereigenaren – en vereisen een minimum aan verzorging en beweging. Het zijn uitstekende huishonden die met het hele gezin overweg kunnen. Zorg er wel voor dat kinderen die in de buurt komen weten hoe ze voorzichtig met een kleine hond moeten spelen.


chihuahua-3

Meer over dit ras

De Chihuahua is een pittige kleine hete tamale en niet alleen vanwege zijn associatie met een bepaald fast-food Mexicaans restaurant. Hij staat bekend als ’s werelds kleinste hond, maar hij heeft misschien wel ’s werelds grootste persoonlijkheid verstopt in dat kleine lijfje. Die meer dan levensechte persoonlijkheid maakt hem aantrekkelijk voor zowel mannen als vrouwen.

Chihuahua’s houden van plezier en zijn druk in de weer. Ze doen niets liever dan dicht bij hun mensen zijn. Ze volgen hen overal in huis en rijden mee in de boodschappentas als hun mensen boodschappen doen of gaan winkelen. Het is niet ongewoon voor Chihuahuas om een hechte band te vormen met één persoon, en ze kunnen erg veeleisend worden als ze te veel verwend worden.

Chihuahua’s zijn niet alleen aanhankelijke huisgenoten, ze zijn ook intelligent en leren snel. Ze kunnen meedoen aan behendigheids- en gehoorzaamheidswedstrijden met evenveel enthousiasme en succes als grotere honden. Dat gezegd hebbende, het zijn kleine eigenwijze honden. U zult het meeste succes hebben als u ze ervan kunt overtuigen dat meedoen aan wedstrijden – of gewoon doen wat u vraagt – leuk is. Gebruik positieve versterking in de vorm van lof en voedselbeloningen bij het trainen van je Chihuahua. Hij zal niet reageren op een harde behandeling.

Het is belangrijk om bij de Chihuahua rekening te houden met zijn kleine formaat. Chihuahua’s zijn nieuwsgierige en moedige ontdekkingsreizigers. Ze zijn ontsnapt uit tuinen door kleine gaten in de omheining en kunnen zich op plaatsen wringen waar andere puppies en honden niet zouden passen. En ook al hebben ze de neiging de lakens uit te delen, ze kunnen per ongeluk gewond raken door onstuimige grotere honden.

Chihuahua’s worden niet aanbevolen voor gezinnen met kinderen onder de acht jaar, simpelweg vanwege de kans op verwondingen door een jong kind. Ongeacht uw gezinssituatie, is het belangrijk om uw Chihuahua te socialiseren met kinderen, volwassenen en andere dieren. Chihuahua’s zijn wantrouwend tegenover vreemden, wat ze goede waakhonden maakt, maar ze moeten leren om mensen op een vriendelijke manier te ontmoeten. Het is ook belangrijk om te onthouden dat Chihuahua’s de neiging hebben om te vergeten dat ze klein zijn en het zullen opnemen tegen een grotere agressieve hond; als gevolg hiervan heeft de Chihuahua waakzaam toezicht nodig in nieuwe situaties, tijdens wandelingen, en wanneer ze in de tuin zijn.

De persoonlijkheid van de Chihuahua en zijn unieke grootte maken hem tot een geweldige metgezel die overal mee naartoe kan. Mensen die met Chihuahua’s samenleven raken aan hen verknocht, en velen zeggen dat als je eenmaal je leven met een Chihuahua deelt, er geen ander hondenras meer voor je is.

Hoogtepunten

 • Kies een chihuahua-fokker die gezondheidsonderzoeken voor patella’s en hartaandoeningen uitvoert.
 • De Chihuahua is een langlevend ras; verwacht tot 18 jaar voor hem te moeten zorgen.
 • Chihuahua’s hebben de neiging om te rillen als ze het koud, opgewonden of bang hebben. Geef uw chihuahua een trui of jas als hij naar buiten gaat bij koud of nat weer.
 • Chihuahua’s kunnen onvriendelijk zijn tegen andere honden als ze niet gesocialiseerd zijn toen ze jong waren. Chihuahua’s deinzen niet terug voor andere honden en dit kan een probleem veroorzaken als ze een grote agressieve hond tegenkomen.
 • Laat uw Chihuahua niet zonder toezicht in de tuin. Hij kan worden aangevallen door een havik, andere roofvogels, of grotere honden of coyotes.
 • Chihuahua’s kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden. Kies een puppy dat is geboren en opgegroeid in een huis met veel menselijke interactie.
 • Chihuahuas zijn niet de beste hond als je jonge kinderen hebt. Chihuahuas zijn kwetsbaar en een peuter kan de hond pijn doen tijdens het spelen. De meeste fokkers zullen geen puppies verkopen aan tehuizen met kinderen jonger dan acht jaar.
 • De oren van de Chihuahua kunnen gevoelig zijn voor oorsmeer en een droge huid.
 • Chihuahua’s zijn gelukkig als kameraad, maar ze hebben dagelijks 20 tot 30 minuten beweging nodig en kunnen veel langer doorgaan dan je zou verwachten. Houd je chihuahua in de gaten, vooral als hij nog een puppy is, zodat hij zichzelf niet uitput.
 • Chihuahua’s hebben meer dan levensgrote persoonlijkheden en zullen je leven beheersen als je ze hun gang laat gaan. Ze kunnen vernielzuchtig zijn als ze zich vervelen en kunnen pietluttige eters worden als er met hun voeding wordt gerommeld. Stel basisregels op en houd u eraan, anders zult u merken dat u uw comfortabele stoel moet opgeven omdat uw geliefde huisdier u heeft gezegd dat u moet verhuizen.
 • Om een gezond huisdier te krijgen, koop nooit een puppy van een achtertuin fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Zoek een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test op genetische gezondheidsproblemen en een goed temperament.

Geschiedenis

Zoals bij zoveel rassen, is de oorsprong van de Chihuahua onduidelijk, maar er zijn twee theorieën over hoe hij is ontstaan. De eerste is dat hij afstamt van een Midden- of Zuid-Amerikaanse hond die bekend staat als de Techichi.

Als we kijken naar het bewijs dat de Chihuahua uit Centraal en Zuid Amerika komt, dan kijken we terug naar de Tolteek beschaving. Er zijn Tolteekse gravures daterend uit de 9e eeuw C.E. die een hond afbeelden die lijkt op de Chihuahua, met dezelfde grote oren en ronde kop. Deze honden werden Techichi genoemd, en hun doel in de Tolteekse beschaving is onduidelijk.

Toen de Azteken de Tolteken veroverden, absorbeerden zij de Techichi in hun samenleving. Veel van de honden leefden in tempels en werden gebruikt in Azteekse rituelen. De Azteken geloofden dat de Techichi mystieke krachten bezaten, waaronder het vermogen om de toekomst te zien, de zieken te genezen, en veilig de zielen van de doden naar de onderwereld te leiden. Het was gebruikelijk om een rode Techichi te doden en hem te cremeren met de overblijfselen van de overledene. De Azteken gebruikten de Techichi ook als bron van voedsel en pelzen. De Spanjaarden veroverden de Azteken in de late jaren 1500 en de Techichi vervaagden in de vergetelheid.

De tweede theorie is dat kleine haarloze honden uit China naar Mexico werden gebracht door Spaanse handelaren en vervolgens werden gefokt met kleine inheemse honden.

chihuahua-1

Ongeacht welke theorie juist is, de kortharige Chihuahua die we vandaag kennen werd ontdekt in de jaren 1850 in de Mexicaanse staat Chihuahua, waaraan hij zijn naam ontleende. Amerikaanse bezoekers aan Mexico brachten de kleine hondjes mee naar huis. Ze begonnen te worden geshowd in 1890, en een Chihuahua genaamd Midget werd de eerste van zijn ras die werd geregistreerd bij de Amerikaanse Kennel Club in 1904. De langharige variëteit is waarschijnlijk ontstaan door kruisingen met vlinderhondjes of Pomeranians. De populariteit van het ras nam een hoge vlucht in de jaren 1930 en 1940, toen het werd geassocieerd met danskoning en Latin muziek bandleider Xavier Cugat.

Sinds de jaren 1960 is de Chihuahua een van de meest populaire rassen die door de AKC is geregistreerd. Vandaag de dag staan ze op de 11e plaats van de 155 rassen en variëteiten die de AKC erkent.

Grootte

De typische Chihuahua weegt 3 tot 6 pond. Er zijn Chihuahua’s die kleiner zijn, maar die hebben de neiging niet erg gezond te zijn. Chihuahua’s kunnen ook te groot zijn, sommige wegen wel 12 of meer pond. Dit kunnen goede keuzes zijn voor gezinnen met kinderen.

Persoonlijkheid

De brutale en zelfverzekerde Chihuahua wordt vaak beschreven als een terriër. Zijn waakzame aard en wantrouwen tegenover vreemden maken van hem een uitstekende waakhond. Hij is gevoelig en gedijt op genegenheid en kameraadschap.

Chihuahua’s hechten zich vaak aan één persoon, hoewel ze meestal bereid zijn vriendschap te sluiten met nieuwe mensen als ze op de juiste manier worden geïntroduceerd. Verwacht wel dat ze in het begin een beetje gereserveerd zijn. Chihuahuas kunnen timide zijn als ze als pup niet goed gesocialiseerd zijn.

Zoals elke hond hebben Chihuahuas als ze jong zijn al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat je Chihuahua pup opgroeit tot een veelzijdige hond.

Gezondheid

De Chihuahua heeft geen grote gezondheidsproblemen, maar zoals alle rassen kan hij geboren worden met bepaalde aandoeningen of deze krijgen. Niet alle Chihuahua’s zullen deze aandoeningen krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn, zodat je op de hoogte bent wanneer je fokkers interviewt en weet waar je op moet letten gedurende het leven van je Chihuahua.

Als je bij een verantwoordelijke fokker koopt, weet je zeker dat je een zo gezond mogelijke chihuahua krijgt. Een puppy van een gerenommeerde chihuahua fokker zal worden ingeënt en ontwormd voordat je hem mee naar huis neemt. Verantwoorde fokkers gebruiken alleen fysiek gezonde, volwassen (minstens 2 jaar of ouder) honden, en testen hun fokdieren op genetische ziekten die relevant zijn voor het ras, zoals luxerende patella’s (kapotte knieën) en hartkwalen.

Beide ouderdieren moeten een gezondheidsverklaring hebben, d.w.z. een bewijs dat een hond op een bepaalde aandoening is getest en daarvan is vrijgesteld. Bij Chihuahua’s kun je gezondheidsverklaringen van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) verwachten voor luxerende knieën en hartaandoeningen. U kunt de gezondheidsuitslagen bevestigen door de website van de OFA (offa.org) te raadplegen.

Gezondheidsgoedkeuringen worden niet afgegeven aan honden jonger dan 2 jaar. Dat komt omdat sommige gezondheidsproblemen zich pas voordoen als een hond volgroeid is. Om deze reden wordt vaak aangeraden niet te fokken met honden tot ze twee of drie jaar oud zijn.

De volgende aandoeningen kunnen Chihuahuas treffen:

 • Patellaire Luxatie: Ook bekend als “afgegleden stifles,” dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (calf) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt kreupelheid in het been of een abnormale gang, een beetje zoals huppelen of huppelen. Het is een aandoening die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Er zijn vier graden van patellaluxatie, gaande van graad I, een occasionele luxatie die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet manueel kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.
 • Hypoglykemie: Hypoglykemie, of lage bloedsuikerspiegel, is een mogelijk probleem bij alle puppy’s van speelgoedrassen. Opmerking: Ik heb dit hier als toy ras gelaten. Er is een verschil tussen speelgoed formaat en kleine honden – het verschil bijvoorbeeld tussen Chihuahuas en yorkies en beagles en mini teckels]. Hypoglykemie is in een vroeg stadium gemakkelijk te behandelen, maar kan dodelijk zijn als het niet wordt behandeld. Het is belangrijk dat fokkers en eigenaren van puppy’s van speelgoedrassen de tekenen en symptomen herkennen, omdat deze aandoening door dierenartsen soms verkeerd kan worden gediagnosticeerd als virale hepatitis of encefalitis. Een puppy met hypoglykemie zal trager en lusteloos worden, gevolgd door trillen of rillen. Leg wat honing onder zijn tong en breng hem onmiddellijk naar de dierenarts. Als de situatie zo doorgaat, zal hij uiteindelijk instorten, stuiptrekken, in coma raken en sterven. Elke keer dat je chihuahua slap is, met grijs-blauw tandvlees en tong, is het een noodgeval. Hypoglykemie komt voor bij speelgoedpuppy’s wanneer ze niet de vetreserves hebben om voldoende glucose te leveren in tijden van stress of wanneer ze niet regelmatig eten.
 • Hartruis: Hartruis wordt veroorzaakt door een stoornis in de bloedstroom door de kamers van het hart. Ze geven aan dat er sprake kan zijn van een ziekte of aandoening van het hart die moet worden gecontroleerd en behandeld. Hartruisen worden gerangschikt op hun luidheid, waarbij één zeer zacht is en vijf zeer luid. Als er duidelijk sprake is van een ziekte, zoals vastgesteld met röntgenfoto’s en een echocardiogram, kan de hond medicijnen nodig hebben, een speciaal dieet, en minder lichaamsbeweging.
 • Pulmonic Stenosis: Deze aangeboren hartaandoening treedt op wanneer het bloed niet goed door het hart stroomt omdat de pulmonale klep misvormd is, waardoor een obstructie ontstaat. Hierdoor moet het hart harder werken en kan het vergroot raken, wat tot hartfalen kan leiden. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de aandoening. In milde gevallen is er weinig of geen obstructie en is behandeling niet nodig. Als de hond ernstig door de ziekte is aangetast, wordt een operatie aanbevolen, maar de procedure verschilt afhankelijk van de plaats van de verstopping.
 • Ingestorte luchtpijp: Het is niet helemaal duidelijk hoe dit ontstaat, maar de snelle inademing van lucht zorgt ervoor dat de luchtpijp plat wordt en de lucht moeilijk de longen in kan stromen, net als bij een rietje frisdrank waar te krachtig aan wordt getrokken. Deze aandoening kan erfelijk zijn; zij komt voor bij bepaalde rassen, en honden met deze aandoening vertonen een afwijking in de chemische samenstelling van hun luchtpijpringen, waardoor de ringen hun stijfheid verliezen en niet meer in staat zijn hun ronde vorm te behouden.
 • Hydrocefalie: Cerebrospinaal vocht (CSF) kan zich ophopen in de hersenen als gevolg van een aangeboren afwijking, obstructie, of het resultaat van trauma tijdens de geboorte, waardoor druk wordt uitgeoefend op de hersenen. Het hoofd ziet er gezwollen of vergroot uit, maar de diagnose kan zo nodig met een echografie worden bevestigd. Er is geen genezing voor hydrocefalie, hoewel in milde gevallen steroïden kunnen helpen de vloeistofdruk te verminderen. Er kan ook een shunt worden gebruikt om vocht van de hersenen naar de buikholte af te voeren. Puppy’s met ernstige gevallen sterven meestal voordat ze vier maanden oud zijn, wat een goede reden is om de aanschaf van een Chihuahua uit te stellen tot die leeftijd.
 • Open Fontanel: Chihuahua’s worden geboren met een zachte plek op de bovenkant van hun hoofd. Meestal sluit de zachte plek, net als bij een baby, maar soms sluit hij niet helemaal. Behandel deze honden voorzichtig. Een toevallige klap op het hoofd kan hen doden.
 • Rillen: Rillen komt vaak voor bij Chihuahuas. Het is onduidelijk waarom ze rillen of beven, maar het gebeurt meestal als de hond opgewonden, gestrest of koud is.

Verzorging

Ondanks de geringe grootte van de Chihuahua, heeft hij net als alle andere honden beweging en training nodig. De hoeveelheid energie die een volwassen Chihuahua heeft, kan verrassend zijn. Hij jaagt eindeloos achter eekhoorns aan in de achtertuin en wil net zo lang spelen als jij dat wilt. Chihuahua’s genieten van wandelingen, ravotten onder toezicht in de tuin en het zoeken naar speelgoed. Ze gaan tot ze erbij neervallen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zich niet uitputten, vooral niet op warme dagen.

Hoe graag ze ook buiten spelen, Chihuahua’s mogen nooit buiten leven. Ze zijn niet veilig voor roofvogels zoals haviken, coyotes, of andere grotere honden die in uw tuin kunnen komen. Ze zijn gefokt als maatjes, en de beste plek voor een maatje is bij jou.

Het trainen van een Chihuahua kan een leuke taak zijn. Ze zijn succesvol in verschillende hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid, maar puppy kleuterschool en basis gehoorzaamheidslessen zijn belangrijk, zelfs voor een Chihuahua die strikt een metgezel is. Je Chihuahua zal veel verschillende honden en mensen ontmoeten in de les, wat bijdraagt aan zijn socialisatie, en hij zal de manieren leren die alle honden zouden moeten kennen.

Chihuahua’s zijn net zo makkelijk zindelijk te maken als elk ander ras, zolang je ze maar regelmatig en volgens een vast schema uitlaat. Puppy’s moeten uitgelaten worden zodra ze ’s morgens wakker worden, na elke maaltijd, na het dutje, na het spelen en vlak voor het slapengaan. Door ze in een bench op te sluiten wanneer u geen toezicht op ze kunt houden, leert u ze dat ze hun blaas kunnen controleren en voorkomt u ongelukjes in huis. Als ze niet in een bench zitten, laat ze er dan elke één tot twee uur uit en zet ze niet langer dan twee tot vier uur achter elkaar in een bench, behalve ’s nachts.

Naast zindelijkheidstraining is bench training een goede manier om ervoor te zorgen dat je chihuahua niet in dingen terecht komt die hij niet zou moeten doen. Zoals elke hond, kunnen Chihuahuas als pup destructief zijn. Ze richten misschien niet zoveel schade aan als een Lab pup, maar die kleine tandjes kunnen zeker hun sporen nalaten. Krattraining op jonge leeftijd zal je Chihuahua ook helpen om opsluiting te accepteren als hij ooit in een pension of ziekenhuis moet worden opgenomen. Stop je chihuahua echter nooit de hele dag in een bench. Het is geen gevangenis en hij zou er niet langer dan een paar uur per keer in moeten zitten, behalve als hij ’s nachts slaapt. Chihuahua’s zijn mensenhonden en het is niet de bedoeling dat ze hun hele leven opgesloten zitten in een bench of kennel.

Train je Chihuahua met positieve versterkingstechnieken zoals belonen met voedsel, complimenten en spelen, en je zult snel merken dat hij alles kan leren wat jij hem kunt leren.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/4 tot 1/2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u ervan in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Voor meer informatie over het voeren van uw Chihuahua, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeren van uw puppy, en het voeren van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

Chihuahua’s zijn er in twee verschillende vachttypes: glad en lang. De gladharige Chihuahua heeft een gladde, glanzende vacht die dicht tegen het lichaam aanligt met een kraag van dik, langer haar op de nek. Het haar op het hoofd en de oren is dunner, en de staart is harig.

De langharige Chihuahua heeft een zachte vacht die plat is of licht krult. Op het lichaam is hij bijna even glad als die van een gladharige chihuahua, maar de oren hebben een rand haar, en de gepluimde staart spreidt zich als een waaier uit over de rug. Hij heeft ook een kraag in de nek en langer haar, de zogenaamde bevedering, op zijn voeten. De achterpoten zijn ook bedekt met lang haar dat op een broek lijkt – en zo wordt het ook genoemd. Op de buik zit langer haar dat bekend staat als franje.

Chihuahua’s komen niet alleen in twee vachttypes voor, maar ook in een hele reeks kleuren en aftekeningen. Ze kunnen effen kleuren hebben zoals zwart, wit, fawn, chocolade, grijs en zilver, maar ook driekleurig (chocolade, zwart of blauw met tan en wit, bijvoorbeeld), gestroomd, gevlekt, merle en een verscheidenheid aan andere aftekeningen. Alle kleuren kunnen zeer bleek tot zeer donker van tint zijn.

De Chihuahua is een was-en-ga hond. De verzorging neemt slechts een paar minuten per week in beslag. Borstel hem wekelijks met een rubberen borstelhandschoen of een borstel met korte, natuurlijke haren voor een kortharige chihuahua en een speldenborstel voor een langharige chihuahua. Een vlooienkam met fijne tanden helpt bij het verwijderen van losse of dode haren.

Chihuahua’s verharen het hele jaar door in kleine hoeveelheden en kunnen in de lente en herfst iets heviger verharen – een relatief begrip voor zo’n klein hondje. De ondervacht van de langharige Chihuahua kan in kleine klontjes naar buiten komen. Regelmatig borstelen helpt om het verharen onder controle te houden.

Met regelmatig borstelen zou een Chihuahua niet vaker dan om de maand of twee een bad nodig moeten hebben. Gebruik een shampoo die geschikt is voor honden, zodat de vacht en de huid niet uitdrogen.

Oren zijn een belangrijk gebied om te controleren als je je Chihuahua aan het verzorgen bent. Als je een geur ruikt of was ziet, maak dan het binnenoor schoon met een watje, met een door je dierenarts aanbevolen schoonmaakmiddel. Ga niet in de diepte van het oor, voorbij waar je kunt zien. Als de oren droog zijn langs de rand, wrijf er dan een beetje baby- of kokosolie op.

Sommige Chihuahua’s krijgen traanvlekken onder hun ogen. Je kunt de ogen voorzichtig afvegen om de afscheiding te verwijderen, en er zijn producten verkrijgbaar om de vlekken te verwijderen.

De nagels van een chihuahua groeien snel. Hou ze kort geknipt. Als je ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hoe vroeger je je chihuahua laat kennismaken met het knippen van de nagels, hoe minder stress dit oplevert. Controleer tegelijkertijd de zooltjes op vreemde voorwerpen of verwondingen.

Zoals veel kleine rassen, hebben Chihuahua’s vaak een slecht gebit. Het poetsen van hun tanden kan helpen hun mond gezond te houden. Poets de tanden ten minste twee tot drie keer per week – dagelijks is beter – om tandsteen en bacteriën te verwijderen. Begin ermee als uw puppy nog jong is, zodat hij eraan gewend is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de oren, neus, mond en ogen, en op de poten. De oren moeten goed ruiken, zonder te veel was of smurrie binnenin, en de ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door uw hond wekelijks zorgvuldig te onderzoeken, kunt u mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Veel Chihuahua’s houden van kinderen, maar de combinatie van een kleine hond en een jong kind kan een recept zijn voor een ramp. Een Chihuahua kan uit de handen van een kind springen en zichzelf verwonden als hij niet goed wordt vastgehouden, en hij zal niet aarzelen om zichzelf te verdedigen als hij wordt mishandeld. Veel fokkers willen geen puppies verkopen aan gezinnen met peuters uit angst dat de hond gewond raakt. Chihuahua’s doen het het beste in gezinnen met rustige, oudere kinderen die begrijpen hoe ze met hen moeten omgaan.

Maak er een regel van dat jonge kinderen de chihuahua alleen mogen vasthouden of aaien als ze op de grond zitten. Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Zelfs als uw gezin geen kinderen heeft, moet uw Chihuahua altijd aan hen worden blootgesteld als hij jong is, zodat hij niet bang voor hen zal zijn als hij ze later in zijn leven tegenkomt. Zorg er wel voor dat je goed toezicht houdt.

Chihuahua’s kunnen goed opschieten met andere huisdieren in het gezin, inclusief katten, als ze op jonge leeftijd worden geïntroduceerd. De onverschrokken Chihuahua zal vaak de baas spelen over honden die veel groter zijn dan hij, en dit kan wel of geen problemen veroorzaken. Het is niet ongebruikelijk dat de kleinste hond de baas is.