Ken jij deze Chihuahua kruisingen?

De Chihuahua is een hond waar je van houdt … of juist niet. Daarbij zijn het doorgaans de baasjes die onafscheidelijk zullen zijn van hun hondje, de omgeving blijft toch liever wat op afstand. Enerzijds zijn deze kleine viervoeters onweerstaanbaar schattig, anderzijds kunnen ze fel uit de hoek komen door hard te blaffen. Het zijn van nature namelijk honden met een zeer beschermend karakter die behoorlijk eenkennig van aard zijn. Die sterke hechting betekent dat een grondige socialisatie geen optie is maar bittere noodzaak.
Chihuahua kruisingen

Chihuahua kruisingen

Bij een aantal hondenrassen kun je denken; een leuke hond maar kan het een maatje kleiner? De Chihuahua laat zich redelijk goed kruisen met andere hondenrassen, daarbij ontstaat er doorgaans een combinatie waarbij de individuele kenmerken duidelijk zichtbaar blijven. Soms lijkt de hond uiterlijk meer op een Chihuahua en blijft het karakter behouden, of juist andersom. Zekerheid is er overigens nooit, bij kruisingen is er geen sprake van een rasstandaard. De genen die de ouders overdragen bepalen voor een groot deel het resultaat. Zo kun je een kruising krijgen met kort of lang haar, of een afwijkende kleur vacht. Op deze pagina beschrijven we negen Chihuahua kruisingen die om verschillende redenen populair zijn.

chihuahua-1

Genetica

Je zult zien dat de andere rassen wat betreft uiterlijk vaak duidelijk herkenbaar zijn. Zoveel zelfs dat het een volwassen kruising soms meer lijkt op een puppy van het andere ras. Wat betreft het karakter zal de Chihuahua op een uitzondering na domineren. Dit betekent een hondje dat zeer aanhankelijk is en niet goed alleen kan zijn. Ook zijn het overwegend zeer waakzame honden die niet bang zijn om hun baasje te ‘beschermen’. Het vooroordeel van een luid blaffende keffer is zeker niet geheel terecht maar helaas ook niet volledig uit de lucht gegrepen. Daarom is socialisatie ook bij deze Chihuahua kruisingen van groot belang. In een gezin met kinderen is er waarschijnlijk slechts één hond op deze lijst die hiervoor geschikt is. De rest houdt niet van kinderen, die onverwacht uit de hoek kunnen komen. Of ze overweg kunnen met andere huisdieren is zeer gebonden aan de training op jonge leeftijd en de wijze van socialisatie. Zelfs de hondjes die niet meer op een Chihuahua lijken zullen diezelfde felheid behouden. En in sommige gevallen wordt het karakter zelfs versterkt!

1. Bullhuahua – kruising tussen een Chihuahua en een Franse Bulldog

Bullhuahua - Chihuahua en een Franse Bulldog
Omdat zo’n beetje alle opties de revue passeren bij het benoemen van kruisingen staat de Bullhuahua ook bekend als Frencheenie en nog een aantal andere aliassen. Er zijn exemplaren met een langharige of kortharige vacht met diverse tinten bruin.

Een Bullhuahua is behoorlijk eenkennig en zeer beschermend. Dit betekent in praktijk dat ze hun baasje proberen weg te houden van andere mensen of dieren. Dit past goed bij het karakter van de Chihuahua maar het doorzettingsvermogen en koppigheid van de Bulldog versterkt dit gedrag. Je zult echt van pup af aan moeten trainen op sociaal gedrag en blijvend moeten corrigeren om de Bullhuahua op het rechte pad te houden.

2. Chi Tzu / Shichi – kruising tussen een Chihuahua en een Shih Tzu

kruising Chi Tzu Shichi
Deze hond kan meerdere kleuren hebben. De vacht kan wit van kleur zijn, roomwit, bruin met wit, geheel bruin of zwart. Daarnaast zijn er ook hondjes met lang of juist kort haar dat niet snel uitvalt. Omdat beide ouders klein van stuk zijn, is deze Chi Tzu kruising ook een klein hondje. De oren kunnen rechtop staan of hangen.

Het karakter is beschermend en waakzaam. Het betreft een speelse hond die zeker niet alleen op je schoot blijft zitten, ook buiten kun je er heerlijk mee spelen. Het is een dier dat hunkert naar aandacht, je zult er dus veel tijd aan moeten besteden. Liever niet met kinderen, want daar kan de Chi Tzu niet zo goed mee overweg.

3. Chion- kruising tussen een Chihuahua en een Vlinderhondje

chion kruising Chihuahua en een Vlinderhondje
De Chion is een vaak voorkomende kruising van de Chihuahua. Aan de karakteristieke oren van het Vlinderhondje is duidelijk te zien om wat voor een type kruising het gaat. De Engelse benaming is Chion, afgeleid van het Franse woord Papillion wat ‘vlinder’ betekent. Naast de sierlijke oren die rechtop staan heeft de Chion een vacht die gemiddeld tot lang is met soms ook een ondervacht.

De Chion is een echte knuffelaar die zeer aanhankelijk is naar zijn baasje. Om deze hond ook goed overweg te laten gaan met vreemde personen zal dit huisdier van jongs af aan gesocialiseerd moeten worden. Ook dan is het nog steeds geen grote kindervriend, een kenmerk dat je op deze pagina wel vaker zult tegenkomen. Verder is het een speels dier dat graag bezig is.

4. Chipin – kruising tussen een Chihuahua en een Pincher

Chipin - kruising Chihuahua Pincher
Eigenlijk is het best een aparte combinatie van twee hondenrassen die wat betreft uiterlijk en innerlijk behoorlijk uiteenlopen. Het resultaat is een aerodynamisch en atletisch ogend hondje met spitse oren. De kleur zal overwegend zwart zijn met bruine tekening. De meeste exemplaren zullen kortharig zijn hoewel er ook variaties bestaan met lange haren.

Beide ouders zijn beschermend van aard en wantrouwig naar vreemden, deze eigenschappen komen dubbel en dwars terug in het karakter van de Chipin. Waar de eigenschappen uiteenlopen is de band met het baasje. Waar een Chihuahua in basis een zeer aanhankelijke hond is, zal een Pincher juist heel zelfstandig zijn. Dit leidt soms tot een wat schizofreen karakter. Net als met de andere kruisingen houdt de Chipin ook niet zo van buitenstaanders op zowel twee benen als vier poten.

5. Chorkie – kruising tussen een Chihuahua en een Yorkshire

Chorkie - kruising Chihuahua Yorkshire
De kleuren met lichtbruin en zwart evenals de wat ruwe wijze waarop de vacht pluist is onmiskenbaar het gevolg van een Yorkshire in de familie. De oren zijn spits en parmantig, ze kunnen plukken haar hebben die je met een strikje in positie kunt houden. Chorkies verharen nauwelijks.

De Chorkie heeft een behoorlijk opvliegend karakter en blaft zonder vrees tegen de grootste honden. Het is een intelligente waakhond die zeer beschermend van aard is, het is daarom van belang om deze wijsneus van meet af aan goed te trainen en socialiseren. Als je dit nalaat dan zul je zelf geen sociaal leven meer hebben omdat deze persoonlijke bodyguard flink kan blaffen.

6. Chiweenie – kruising tussen een Chihuahua en een Teckel

Chiweenie - kruising Chihuahua Teckel
‘Weenie’ is een Engels woord voor ‘worstje’. Vandaar de naam Chiweenie, aangezien Teckels regelmatig als wandelende worstjes worden aangeduid. De kop laat de invloed van de Chihuahua zien terwijl het lijfje meer weg heeft van een Teckel. Het resultaat is een zeer schattig ogend hondje.

Achter die lieve oogjes gaat een temperamentvol dier schuil, de ware aard van de Teckel komt duidelijk naar voren in de waakzaamheid en assertiviteit. De Chiweenie is een dapper hondje dat zeer trouw is aan zijn baasje en goede socialisering nodig heeft om vreemde personen te accepteren. Het is geen geschikte hond voor kinderen.

7. Chug – kruising tussen een Chihuahua en een Mopshond

Chug - kruising Chihuahua Mopshond
Je kunt aan de platte snuit direct de invloed van de Mopshond herkennen. De vacht heeft korte haren met doorgaans een combinatie van bruin en witte kleuren. Er zijn overigens ook langharige exemplaren die meer op een Chihuahua lijken.

De Chug is actief en vol energie, ze houden van aandacht en spelen. Het is daarmee geen schoothondje dat lange tijd rustig blijft zitten. Dat speelse karakter vertaalt zich niet naar sociaal gedrag naar kinderen, daar reageren ze doorgaans minder goed op. Met socialisatie is dit te verbeteren, een echte kindervriend zal de Chug niet snel worden.

chihuahua-2

8. Malchi – kruising tussen een Chihuahua en een Maltezer

Malchi - kruising Chihuahua Maltezer
Het is lastig te zien hoe oud een Malchi is omdat ze hun puppy uiterlijk vaak voor hun leven meedragen. De vacht kan zowel kort of lang zijn met een lichte kleurstelling. Wat betreft het uiterlijk is er veel te zien van de Maltezer, wat betreft het karakter neigt de Malchi toch weer meer naar de Chihuahua.

Het zijn energieke honden die behoorlijk wat beweging nodig hebben. Omdat het kleine hondjes zijn kun je ook binnenshuis al zorgen voor behoorlijk wat bewegingsruimte. Buiten gaan ze helemaal door het lint en zijn ze nauwelijks te stoppen. Ze hechten zich erg aan hun baasje en hebben niet zoveel op met vreemdelingen. Dit geldt ook zeker voor kinderen, daar houden ze niet echt van. Ze kunnen behoorlijk gaan blaffen in de buurt van onbekende personen.

9. Pomchi – kruising tussen een Chihuahua en een Pomeriaan

Pomchi - kruising Chihuahua Pomeriaan
De schattige naam komt ook zeker terug in het uiterlijk. De pluizige vacht is zeer uitnodigend en de oren zijn aanzienlijk kleiner dan je normaal gesproken bij Chihuahua kruisingen ziet, de vorm is wel gelijk gebleven. De snuit steekt behoorlijk uit en als geheel lijkt de Pomchi nog steeds veel op de bekende Chihuahua.

Wat deze kruising met name anders maakt als de rest van het lijstje is het karakter. De vriendelijke en rustige eigenschappen van de Pomeriaan zijn behouden gebleven waarmee de Pomchi van nature heel sociaal is in de omgang. Naast een grenzeloze affectie voor het baasje deelt deze allemansvriend graag zijn aandacht met de omgeving. Het is daarmee ook zeker de meest kindvriendelijke hond op dit lijstje. Dit betekent overigens niet dat je blindelings kunt vertrouwen op de aard van het beestje, zoals voor alle intelligente honden geldt moet je ook deze hond van jongs af aan een gedegen training geven. Ook heeft dit hondje veel aandacht nodig.

Chihuahuas en gezondheid

Rashonden zijn in de regel meer gevoelig voor ziekte en erfelijke afwijkingen dan ‘bastaarden’. Om specifieke kenmerken in een hondenras te fokken wordt de genetische diversiteit kunstmatig klein gehouden. Zo kun je een rashond kopen met vrijwel gegarandeerde afmetingen en gewicht binnen nauwe kaders. Dit betekent wel dat defecten in het DNA ook meegenomen worden en specifieke kenmerken voor klachten kunnen zorgen. Chihuahuas zijn hierop geen uitzondering. Gecertificeerde exemplaren kunnen gezond zijn van lijf en leden, houd wel rekening met de specifieke kenmerken en mogelijke zwakheden die ze bij zich dragen. Koop jouw hond altijd bij een gecertificeerde fokker die verstand heeft van zaken en een passie heeft voor dieren.

Een normale Chihuahua heeft de hoogste gemiddelde leeftijd van alle rashonden. Dit betekent overigens ook een langdurige verantwoordelijkheid voor de eigenaar of zelfs nabestaande. De meest voorkomende aandoeningen zijn waterhoofd, een losse knieschijf en een te kleine schedel. Ze kunnen snel hoesten en lijken daardoor te stikken. Dit is meestal onschuldig, masseer de keel vanaf de kin naar beneden om dit te verhelpen.

Zijn kruisingen gezond?

Op zich zou een kruising voor meer diversiteit in het DNA moeten zorgen. Maar omdat er twee rashonden gekruist worden zullen de genetische eigenschappen ook terugkomen in de pup. Dit hoeft geen bezwaar te zijn, er zijn wel eigenschappen die elkaar afzwakken of juist versterken. Het is daarmee niet zomaar te voorspellen of jouw nieuwe huisdier genetisch gesproken sterker of zwakker zal zijn. Wees altijd kritisch bij aanschaf en neem bij twijfel contact op met de dierenarts. Een zieke hond is niet prettig voor de eigenaar en nog minder voor het dier.