Is de Mini Golden Retriever een officieel hondenras?

Een Golden Retriever is een prachtige hond; intelligent, speels, liefdevol en mooi om te zien. Ze zijn wel wat groot, kan het niet een maatje kleiner? Ja hoor, de Mini Golden Retriever is een kleinere uitvoering van het populaire hondenras. Betreft het echt dezelfde hond in klein formaat of zijn er toch verschillen te bespeuren? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over Mini Golden Retrievers.
mini golden retriever

Wat is een Mini Golden Retriever

Honden fokken op specifieke eigenschappen is niet nieuw. Al duizenden jaren lang worden honden gefokt om te jagen, te waken of als kameraadje om mee te spelen. Hoewel we het hondenras op deze pagina een Mini Golden Retriever noemen, betreft het in feite een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Het is ook mogelijk om in plaats van de Poedel met een Cocker Spaniel te kruisen maar dit kan voor problemen zorgen met het temperament. In combinatie met de poedel ontstaat er een meer rustige hond die goed functioneert in gezinnen, daarnaast worden ze door het rustige karakter ook vaak ingezet als therapeutische hond. De fokker streeft naar 50 tot 75 procent genetische overeenkomst met de Golden Retriever met als doel het vriendelijke karakter van dit hondenras te behouden maar dan een maat kleiner.

goldenretrieveradvies-4

Worden Mini Golden Retrievers erkend als hondenras?

Op dit moment worden Mini Goldens nog niet erkend als uniek hondenras, al streven diverse fokkers er wel naar om deze erkenning te verkrijgen. Dit doen ze door hoge kwaliteitseisen te stellen. Puppy’s worden vaak al direct gesteriliseerd of gecastreerd, voorzien van chip en certificaat van gezondheid. Omdat er geen officiële standaard bestaat zijn er daarmee ook geen garanties te geven. Zorg er wel voor dat je kiest voor een betrouwbare fokker die het welzijn van het dier als hoogste prioriteit stelt.

Vergelijking met de standaard Golden Retriever

Omdat het streven van fokkers is om het populaire grote hondenras wat kleiner te maken, is het de bedoeling om de eigenschappen van de grote versie zo dicht mogelijk te benaderen. Omdat er altijd een ander hondenras bij komt kijken, meestal een poedel, zullen er afwijkende kenmerken zijn naast het formaat. Laten we daarom de Mini Golden Retriever vergelijken met de originele ‘Maxi’ versie.

Afmetingen

Normaal gesproken wegen Goldens tussen 25 en 34 kilo. Vrouwtjes zijn doorgaans wat lichter terwijl de mannetjes gemiddeld genomen wat zwaarder wegen. De hoogte varieert tussen 50 en 60 centimeter. De Mini Golden Retrievers wegen ergens tussen 9 en 20 kilo, de hoogte ligt tussen 35 en 50 centimeter. Een groter aandeel Poedel in de genen zal doorgaans een kleinere hond opleveren.

Vacht

De golvend gouden lokken van de bekende Retreiver zullen in de kleinere uitvoering wat meer krullen vertonen. De kleur van de vacht is vaak wat donkerder. Hier kun je direct de invloed van de Poedel genetica terugzien. Per hond zal de vacht verschillen, maar precies dezelfde haren als een grote Golden Retriever of een standaard poedel zal het nooit worden. Er zijn fokkers die aangeven dat de Poedel invloed betekent dat er minder verharing plaatsvindt. Dit kan voordelig zijn bij de verzorging van de vacht. Hier zijn overigens geen garanties voor te geven, kies dus niet specifiek voor een Mini Golden Retriever vanwege minder verharing.

Leeftijd

Gemiddeld genomen zullen grotere honden minder oud worden dan kleinere hondenrassen. Dit is bij Golden Retrievers niet anders. Waar de rasechte versie gemiddeld tussen 10 en 12 jaar oud zal worden, varieert dit bij de Mini Golden tussen 10 en 15 jaar. De gezondheidsrisico’s zijn hetzelfde voor zowel de grote als kleine honden, naast problemen met de ogen komt gewrichtsdysplasie regelmatig voor bij deze dieren. Vraag bij de fokker altijd naar een gezondheidscertificaat. Dit sluit ziekte niet uit, je bent wel verzekerd van een gezonde hond bij aankoop.

goldenretrieveradvies-3

Karakter van de Mini Golden Retriever

De meest aansprekende eigenschap van Golden Retrievers is natuurlijk het vriendelijke karakter, loyaliteit en rustige temperament. Dit zijn de kenmerken die fokkers trachten te behouden in de kleine uitvoering. De Mini Goldens zijn over het algemeen enorm fijne familiehonden die zich niet snel van hun stuk laten brengen. Ze zijn aanhankelijk en houden van aandacht en spelen. Die aandacht is ook van belang voor het welzijn en het gedrag van de hond evenals beweging om ze op het juiste gewicht te houden. Het zijn intelligente honden die stimulatie nodig hebben om hun ware aard naar boven te laten komen. Begin direct met socialisatie en training voor het beste resultaat, intelligente hondenrassen kunnen zich immers snel gaan vervelen wat kan leiden tot een koppig beestje.
kleine golden retriever
Er zijn ook fokkers die in plaats van een Poedel gebruik maken van Cocker Spaniels om een Mini Golden Retriever te fokken. Hierbij wordt vooral rekening gehouden met de uiterlijke kenmerken, helaas brengen Cockers regelmatig een meer agressief karakter naar boven in het dier. Dit kan betekenen dat ze sneller zullen bijten dan exemplaren die gekruist zijn met een Poedel. Hoewel deze exemplaren ook te trainen zijn kunnen ze minder goed overweg met kinderen en zullen ze binnen een gezin minder goed presteren. Over het algemeen zullen serieuze fokkers die zich richten op een rasstandaard Poedels inzetten om Mini Goldens te fokken.

Genetische aandachtspunten

Er zijn twee manieren om een kleinere versie van een bestaand hondenras te fokken. Als eerste kunnen rashonden met dwerggroei worden uitgezocht om mee te fokken. Als beide ouders een genetisch defect bezitten waardoor ze niet normaal groeien, dan kun je nageslacht creëren met die genetische afwijking. Dat is zeker niet ongehoord in het fokken van dieren, het brengt wel aanzienlijke risico’s met zich mee. De defecten worden behouden waardoor de pup een hogere kans heeft op ziekten of klachten. Dat is natuurlijk niet goed voor de eigenaar, die vaak hoge kosten moet maken bij de dierenarts, het is ook zielig voor het dier dat onnodig moet lijden omdat de eigenaar graag een rashond in een maatje kleiner als huisdier neemt.

Wanneer twee hondenrassen met elkaar vermengd worden is er meer diversiteit in genetica, wat doorgaans zal leiden tot een gezonde pup. Twee gezonde honden die voldoen aan de rasstandaard worden gekruist waarbij een deel van het DNA afkomstig is van de moeder en een deel van de vader. Het is vooraf nooit exact te bepalen wat het resultaat zal zijn. Soms overheersen de eigenschappen van de Golden Retriever, soms van de Poedel. De fokker richt zich vooral op het karakter, en probeert met name de positieve eigenschappen van Retrievers te behouden. Dat de vacht krult en het uiterlijk meer wegheeft van een Poedel zegt niets over de overdracht van de karakterkenmerken. Met andere woorden; een Mini Golden die lijkt op een Poedel kan het gedrag vertonen van een Golden Retriever en andersom.

Zijn het echte Golden Retrievers?

Eigenlijk is de naam van de Mini Golden Retriever niet slim gekozen, het wekt namelijk de suggestie dat het een kleine versie is van het bekende, grote hondenras. Net als een Labradoodle een kruising is tussen een Labrador en een Poedel is ook deze kleine hond echt een kruising van twee hondenrassen. Dit is direct te zien aan de vacht, die vaak niet meer ‘goud’ van kleur is en ook meer krullen heeft. Gespecialiseerde fokkers streven naar een standaard met minder variatie tussen individuele honden. Het is daarom beter om ze niet te beoordelen als afwijkende variant van één hondenras, maar als een nieuw type hond met eigen, unieke kenmerken.

Lees ook 35 Kleine Hondenrassen: bekijk al deze mini en kleine hondjes

Ethische vragen over ‘Mini’ honden

Bij bewuste kruisingen van hondenrassen om specifieke kenmerken te behouden komen er al snel ethische vragen naar boven. Is het wel verantwoord om te kruisen op voorkeur? Gaan ‘designer’ honden tegen de natuur in? Hoewel discussie en verschil van mening alleen maar goed is voor het welzijn van dieren en de wijze waarop fokkers omgaan met ethische normen en waarden, mag niet vergeten worden dat alle gedomesticeerde hondenrassen het resultaat zijn van selectief fokken. Daarom kun je vrij nauwkeurig stellen dat een hond een goede jager of waker is, of dat ze goed om kunnen gaan met kinderen.

In het geval van de Mini Golden Retriever kun je zien dat de gemiddelde leeftijd hoger is dan van het ‘origineel’, de kans op haaruitval is minder en het risico op erfelijk overdraagbare ziekten ligt in ieder geval niet hoger dan bij de ouders het geval is. Dit geldt uiteraard alleen voor honden die door serieuze hondenfokkers gekruist worden onder specifieke condities. Daarnaast zal de eigenaar vooraf onderzoek moeten doen naar de kenmerken van een hondenras. Je zult de eigenschappen van de individuele hond moeten accepteren. Ook een ‘designer’ hond is een levend dier dat liefde en aandacht verdient.