Golden Retriever: Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Golden Retriever

De Golden Retriever is een van de meest populaire hondenrassen in de Verenigde Staten. De vriendelijke, tolerante houding van het ras maakt ze grote familiedieren, en hun intelligentie maakt ze zeer capabele werkhonden.

Golden Retrievers blinken uit in het apporteren van wild voor jagers, het opsporen, het opsporen van smokkelwaar voor de wetshandhaving, en als therapie- en diensthonden. Ze zijn ook natuurlijke atleten en doen het goed in hondensporten zoals behendigheid en competitieve gehoorzaamheid.

Deze honden zijn vrij gemakkelijk te trainen en kunnen goed met elkaar overweg in zowat elk huis of gezin. Ze zijn geweldig met kinderen en zeer beschermend voor hun mensen. Als u een trouwe, liefdevolle en slimme metgezel wilt, overweeg dan om een van deze pups in uw roedel te adopteren.


goldenretrieveradvies-4

Golden Retriever Hond Ras Foto’s

golden retriever puppy

golden retriever pup

puppy golden retriever

golden retriever karakter

witte golden retriever

golden retriever wit

golden retriever zwart

zwarte golden retriever

golden retriever labrador

golden retriever reu

golden retriever teef

Golden Retriever hond

Meer over dit ras

Het is geen verrassing dat de Golden Retriever tot de top tien van populairste honden in de VS behoort. Het is allemaal goed met de Golden: hij is zeer intelligent, gezellig, mooi en loyaal.

Hij is ook levendig. De Golden is langzaam volwassen en behoudt de domme, speelse persoonlijkheid van een pup tot drie à vier jaar, wat zowel heerlijk als vervelend kan zijn. Velen houden hun puppy-achtige eigenschappen tot op hoge leeftijd.

Oorspronkelijk gefokt voor de fysiek veeleisende taak van het apporteren van eenden en andere vogels voor jagers, de Golden heeft dagelijks beweging nodig: een wandeling of jogging, vrije tijd in de tuin, een run op het strand of het meer (Goldens houden van water), of een spelletje apporteren. En net als andere intelligente rassen die zijn gefokt om te werken, moeten ze een baan hebben om te doen, zoals het ophalen van de krant, het wakker worden van familieleden, of meedoen aan de hondensport. Een vermoeide Golden is een goed gedragen Golden.

Naast het geven van fysieke en mentale oefening aan uw Golden Retriever, moet u ook bereid zijn om hem in uw gezinsactiviteiten op te nemen. De Golden Retriever is een familiehond, en hij moet bij zijn “roedel” zijn. Overweeg niet om een Golden te krijgen, tenzij u bereid bent om hem elke dag bij u in huis te hebben.

Er is nog een ander potentieel nadeel voor het ras: hij is zeker geen waakhond. Hij kan blaffen als er vreemden komen, maar reken er maar niet op. Waarschijnlijk kwispelt hij met zijn staart en knippert hij met die kenmerkende gouden glimlach.


goldenretrieveradvies-3

Hoogtepunten

 • De Golden Retrievers storten overvloedig neer, vooral in het voor- en najaar. Dagelijks borstelen haalt wat van de losse haren uit de vacht, zodat deze niet op je kleding en over je hele huis gaan zitten. Maar als je met een Golden leeft, zul je moeten wennen aan hondenhaar.
 • Golden Retrievers zijn familiehonden; ze moeten binnenshuis leven met hun menselijke “roedel” en mogen niet uren alleen in de achtertuin zitten.
 • Golden Retrievers zijn actieve honden die dagelijks 40-60 minuten zware inspanning nodig hebben. Ze gedijen op gehoorzaamheidstraining, behendigheidscursussen en andere hondenactiviteiten, die een geweldige manier zijn om uw hond fysieke en mentale beweging te geven.
 • Hoewel ze zachtaardig en betrouwbaar zijn met kinderen, zijn Golden Retrievers onstuimige, grote honden die per ongeluk een klein kind omver kunnen werpen.
 • Golden Retrievers houden van eten en zullen snel overgewicht krijgen als ze overvoed zijn. Beperk traktaties, meet de dagelijkse brokken van uw hond en voer hem in de reguliere maaltijden in plaats van het voedsel steeds weg te laten.
 • Omdat de Golden Retriever zo populair is, zijn er veel mensen die Goldens fokken die meer geven om het verdienen van geld aan de vraag naar puppy’s dan om het fokken van gelukkige, gezonde honden. Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy bij een onverantwoordelijke fokker, puppymolen of dierenwinkel. Zoek een gerenommeerde fokker die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze zouden kunnen doorgeven aan de puppy’s, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

Jarenlang was er een legende dat Golden Retrievers afstammen van Russische herdershonden die bij een circus werden gekocht. In feite werd het ras ontwikkeld in Schotland, op het hoogland landgoed van Sir Dudley Majoribanks, later bekend als Lord Tweedmouth.

Tweedmouth fokte, net als vele andere heren van zijn tijd, dieren van allerlei soorten, in een poging om verschillende rassen te perfectioneren. Tweedmouth’s fokverslagen van 1835 tot 1890 laten zien waar hij met de Golden naar streefde: Een getalenteerde apporteerder – Tweedmouth was een fervent watervogeljager – met een geweldige neus, die meer aandacht zou hebben voor zijn menselijke jachtgenoot dan de setters en spaniels die destijds voor het apporteren werden gebruikt. Hij wilde ook dat de hond loyaal en gelijkmoedig was in het huis.

Tweedmouth nam Nous mee naar Schotland en fokte hem in 1868 en 1871 naar Belle, een Tweed Water Spaniel. Tweed Water Spaniels (nu uitgestorven) stonden bekend als gretige retrievers in het jachtveld, en uitzonderlijk kalm en loyaal in huis – kenmerken die je in de Golden Retrievers van vandaag terugvindt.

Nousand Belle’s nakomelingen werden gefokt met Wavy- en Flat-coated retrievers, een andere Tweed Water Spaniel, en een rode setter. Tweedmouth hield vooral de gele pups om zijn fokprogramma voort te zetten, en gaf anderen weg aan vrienden en familie.

Het is niet verrassend dat Tweedmouth’s ras voor het eerst de aandacht trok voor hun vaardigheden in het jachtveld. Een van de bekendste was Don van Gerwyn, een leverachtige afstammeling van een van Tweedmouth’s honden, die in 1904 de International Gundog League proef won.

De Kennel Club in Engeland erkende de Golden Retriever officieel als een onderscheidend ras in 1911. In die tijd werden ze geclassificeerd als “Retriever – Geel of Gouden.” In 1920 werd de naam van het ras officieel veranderd in Golden Retriever.

De Amerikaanse Kennel Club erkende het ras in 1932. Vandaag de dag is de Golden Retriever het tweede meest populaire ras in de VS.

Grootte

Mannetjes zijn 23 tot 24 centimeter groot en wegen 65 tot 75 pond. Vrouwtjes zijn over het algemeen 21,5 tot 22,5 inch lang en 55 tot 65 pond. Golden Retrievers bereiken meestal hun volledige lengte met een jaar oud, en hun volwassen gewicht met twee.

Persoonlijkheid

Een zoete, rustige natuur is het kenmerk van het ras. De Golden is gefokt om met mensen te werken, en staat te popelen om zijn eigenaar een plezier te doen. Hoewel hij een goede instelling heeft, moet de Golden, net als alle andere honden, goed opgevoed en getraind zijn om het beste uit zijn erfenis te halen.

Zoals elke hond, heeft de Golden een vroege socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Golden puppy opgroeit tot een goed gevormde hond.

Gezondheid

Goldens zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsomstandigheden. Niet alle Goldens zullen een of meer van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze ziekten als je dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidstoestand van uw beide ouders laat zien. Gezondheidsklachten bewijzen dat een hond is getest op en ontdaan van een bepaalde aandoening.

In Goldens mag u gezondheidsklachten verwachten van de Orthopedische Stichting voor Dieren (OFA) voor heupdysplasie (met een eerlijke of betere score), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn Universiteit voor trombopathia; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidstoestand bevestigen door de OFA-website (offa.org) te raadplegen.

 • Heupdysplasie: Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid op één of beide achterpoten, maar bij een hond met heupdysplasie zijn er misschien geen tekenen van ongemak te bespeuren. Naarmate de hond ouder wordt, kan er artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedische Stichting voor Dieren of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program. Honden met heupdysplasie moeten niet worden gefokt. Als u een puppy koopt, vraag dan de fokker om bewijs dat de ouders zijn getest op heupdysplasie en vrij zijn van problemen.
 • Elleboogdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening die veel voorkomt bij honden van een groot ras. Er wordt gedacht dat het wordt veroorzaakt door verschillende groeisnelheden van de drie botten waaruit de elleboog van de hond bestaat, waardoor de gewrichten slap worden. Dit kan leiden tot pijnlijke kreupelheid. Uw dierenarts kan een chirurgische ingreep aanbevelen om het probleem te corrigeren of medicatie om de pijn onder controle te houden.
 • Cataracten: Net als bij de mens wordt hondenstaar gekenmerkt door troebele plekken op de ooglens die in de loop van de tijd kunnen groeien. Ze kunnen zich op elke leeftijd ontwikkelen en hebben vaak geen nadelige invloed op het gezichtsvermogen, hoewel sommige gevallen ernstig verlies van het gezichtsvermogen veroorzaken. Fokhonden moeten worden onderzocht door een door de raad van bestuur gecertificeerde veterinaire oogarts om te worden gecertificeerd als vrij van erfelijke oogaandoeningen voordat ze worden gefokt. Cataracten kunnen meestal chirurgisch worden verwijderd met goede resultaten.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): PRA is een familie van oogziekten die de geleidelijke verslechtering van het netvlies met zich meebrengt. Vroeg in de ziekte worden honden ’s nachts blind. Naarmate de ziekte vordert, verliezen ze ook hun zicht overdag. Veel honden passen zich goed aan aan een beperkt of volledig verlies van het gezichtsvermogen, zolang hun omgeving hetzelfde blijft.
 • Subvalvulaire aortastenose: Dit hartprobleem wordt veroorzaakt door een nauwe verbinding tussen de linkerhartkamer (uitstroom) en de aorta. Het kan leiden tot flauwvallen en zelfs plotselinge dood. Uw dierenarts kan het opsporen en de juiste behandeling voorschrijven.
 • Osteochondrose Dissecans (OCD): Deze orthopedische aandoening, veroorzaakt door onjuiste groei van het kraakbeen in de gewrichten, komt meestal voor in de ellebogen, maar het is ook gezien in de schouders. Het veroorzaakt een pijnlijke verstijving van het gewricht, zodanig dat de hond zijn elleboog niet meer kan buigen. Het kan bij honden al vanaf de leeftijd van vier tot negen maanden worden waargenomen. Overvoedering van “groeiformule” puppyvoeding of eiwitrijke voeding kan bijdragen aan de ontwikkeling ervan.
 • Allergieën: Golden Retrievers kunnen allergisch zijn voor een verscheidenheid aan stoffen, variërend van voedsel tot stuifmeel. Als uw Gouden zijn poten likken of zijn gezicht veel wrijven, laat hem door uw dierenarts controleren.
 • De Ziekte van Von Willebrand: Dit is een erfelijke bloedaandoening die het vermogen van het bloed om te stollen verstoort. Het belangrijkste symptoom is een overmatige bloeding na een blessure of operatie. Andere symptomen zijn onder andere bloedneuzen, bloedend tandvlees of bloedingen in de maag of darmen. Er is geen genezing, en een bloedtransfusie uit het bloed van normale honden is momenteel de enige behandeling. Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen, waaronder medicatie. De meeste honden met de ziekte van von Willebrand kunnen een normaal leven leiden. Een dierenarts kan uw hond testen op de aandoening. Honden met deze aandoening moeten niet worden gefokt.
 • Maagdilatatie-Volvulus: Dit is een levensbedreigende aandoening die grote, diepgewortelde honden zoals Golden Retrievers treft, vooral als ze één grote maaltijd per dag krijgen, snel eten, of grote hoeveelheden water drinken of na het eten flink bewegen. De bloat komt voor als de maag is opgezwollen met gas of lucht en dan verdraait. De hond is niet in staat om te bellen of te braken om zich te ontdoen van de overtollige lucht in zijn maag, en de bloedtoevoer naar het hart wordt belemmerd. De bloeddruk daalt en de hond gaat in shock. Zonder onmiddellijke medische hulp kan de hond sterven.
 • Verdachte zwellen op als uw hond een opgezwollen buik heeft, overmatig kwijlend is, en zich terugtrekt zonder te kotsen. Hij kan ook rusteloos, depressief, lusteloos en zwak zijn met een snelle hartslag. Als u deze symptomen opmerkt, breng uw hond dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.
 • Epilepsie: Epilepsie is een hersenaandoening die periodieke aanvallen en stuiptrekkingen veroorzaakt. Uw dierenarts moet weten hoe ernstig de aanvallen zijn en hoe vaak ze zich voordoen om te bepalen welke medicijnen u eventueel moet voorschrijven.
 • Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening van de schildklier die vermoedelijk aandoeningen veroorzaakt zoals epilepsie, haaruitval, overgewicht, lethargie, donkere plekken op de huid en andere huidaandoeningen. Het wordt behandeld met medicatie en dieet.
 • Hemangiosarcoom: Dit is een zeer gevaarlijke vorm van kanker die ontstaat in de voering van de bloedvaten en de milt. Het komt het meest voor bij honden van middelbare leeftijd en oudere honden.
 • Osteosarcoom: Osteosarcoom is een kwaadaardige botkanker die veel voorkomt bij grote en reuzenrassen.

Verzorging

Golden Retrievers zijn gebouwd voor actie en houden van outdoor ravotten. Als u van wandelen of joggen houdt, zal uw Golden u graag vergezellen. En als je zin hebt om een bal in de achtertuin te gooien, zullen ze meer dan blij zijn om je te vergezellen; trouw aan hun naam, Goldens houden ervan om te apporteren.

Door ze twee keer per dag te vermoeien met 20-30 minuten krachtige lichaamsbeweging, blijft uw hond rustig als hij weer binnen is. Het verslappen van de activiteit kan echter leiden tot gedragsproblemen.

Net als andere retriever-rassen zijn Goldens van nature “mondvol”, en ze zijn het gelukkigst als ze iets in hun mond hebben: een bal, knuffel, krant, of het beste van alles, een stinkende sok.

U moet extra voorzichtig zijn als u een Golden puppy opvoedt. Deze honden groeien zeer snel tussen de leeftijd van vier en zeven maanden, waardoor ze vatbaar zijn voor botaandoeningen. Laat uw Golden puppy niet rennen en spelen op zeer harde oppervlakken zoals bestrating totdat hij ten minste twee jaar oud is en zijn gewrichten volledig gevormd zijn. Normaal spelen op gras is prima, en dat geldt ook voor de behendigheidscursussen voor puppy’s.

Voeren

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 2 tot 3 koppen droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een couch potato dog. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in de richting van het voeden van uw hond en hoe minder u in de bak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Golden in goede conditie door zijn eten te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer steeds weg te laten. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst naar beneden naar hem. Je zou een taille moeten kunnen zien. Plaats dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers gespreid naar beneden. Je zou in staat moeten zijn om te voelen, maar niet zijn ribben te zien zonder hard te moeten drukken. Als je dat niet kunt, heeft hij minder voedsel en meer beweging nodig.

U moet extra voorzichtig zijn als u een Golden puppy opvoedt. Deze honden groeien zeer snel tussen de leeftijd van vier en zeven maanden, waardoor ze vatbaar zijn voor botaandoeningen. Ze doen het goed op een hoogwaardig, caloriearm dieet dat voorkomt dat ze te snel groeien.

Voor meer informatie over het voeden van uw Golden, zie onze richtlijnen voor het kopen van de juiste voeding, het voeden van uw puppy en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en verzorging

Golden Retrievers hebben een dichte, waterafstotende bovenvacht met een dikke ondervacht. Sommige vachten zijn golvend, andere zijn recht. De bontveren op de achterkant van de voorpoten en de onderzijde, met zwaardere bevedering op de borst, de achterkant van de dijen en de staart.

Golden Retrievers zijn er in alle tinten goud, van licht tot donker goud. Sommige fokkers zijn begonnen met de verkoop van “zeldzame witte Goldens”, maar de Amerikaanse Kennel Club herkent wit niet als vachtkleur voor het ras.

Golden Retrievers stoten matig af in de winter en de zomer, en zwaar in de lente en de herfst. Als u met een Golden leeft, moet u zich aanpassen aan een bepaalde hoeveelheid hondenhaar in uw huis en op uw kleding.

De dikke vacht van de Golden betekent veel verzorging. Dagelijks borstelen is aan te raden om verwardheid te voorkomen, en één keer per week is het absolute minimum. Uw Golden heeft ook minstens één keer per maand een bad nodig, vaak vaker, om hem schoon te houden en te laten ruiken.

Poets de tanden van uw Golden minstens twee of drie keer per week om de tandsteenophopingen en de bacteriën die zich erin verschuilen te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Trim de nagels één of twee keer per maand als uw hond ze niet op natuurlijke wijze verslijt. Als u ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes geknipte nagels houden de voeten in goede conditie. Hondennagels hebben bloedvaten in zich, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet mee als hij de volgende keer de nagelknipper ziet uitkomen. Dus, als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Opvouwbare oren creëren een warme, donkere omgeving waarin bacteriën of schimmels kunnen groeien, en rassen die deze hebben – zoals de Golden – zijn gevoelig voor oorinfecties. Zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op roodheid of een slechte geur, wat kan duiden op een infectie. Controleer ze ook elke keer als hij nat wordt. Als u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan uit met een wattenstaafje dat is bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te helpen voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; maak alleen het buitenoor schoon.

Begin uw Golden te wennen aan het feit dat hij wordt geborsteld en onderzocht als hij een puppy is. Ga regelmatig met zijn poten om – honden zijn gevoelig voor hun voeten – en kijk in zijn bek. Maak van het verzorgen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige veterinaire onderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer tijdens het borstelen op zweren, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, tederheid of ontstekingen op de huid, in de neus, mond en ogen en op de voeten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Uw zorgvuldig wekelijks onderzoek zal u helpen om potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig te herkennen.


goldenretrieveradvies-2

Kinderen en andere huisdieren

De gemoedelijke Golden Retriever heeft geen last van het lawaai en de commotie van kinderen – hij gedijt er zelfs op. Hij is echter een grote, sterke hond, en hij kan gemakkelijk een klein kind per ongeluk omverwerpen.

Zoals bij elk ras, moet je kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en altijd toezicht houden op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat ze bijten of oor- of staarttrekken van een van beide partijen. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt of om te proberen het eten van de hond weg te nemen. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag ooit zonder toezicht worden achtergelaten bij een kind.

De houding van de Golden ten opzichte van andere huisdieren is des te beter. Hij geniet van het gezelschap van andere honden, en met de juiste introducties en training, kan hij vertrouwd worden met katten, konijnen en andere dieren.

Lees ook: