Rottweiler Hond Ras Informatie, Foto’s, Kenmerken en Feiten

De Rottweiler werd oorspronkelijk gefokt om vee naar de markt te drijven. Later werden ze gebruikt om karren te trekken voor slagers. Ze behoorden tot de eerste politiehonden en dienen met eer in het leger.
rottweiler
Het belangrijkste is dat ze populaire familie beschermers en vrienden zijn. Beginnende huisdier ouders moeten op hun hoede zijn, want deze honden zijn sterk en intens. Ze hebben ervaren zorg en training nodig. Consequente, energieke huisdier ouders zullen een liefdevolle, trouwe en intelligente vriend voor het leven vinden in een Rottweiler!

 • Land van herkomst: Duitsland
 • Standaard nummer: 147
 • Schofthoogte: Reuen: 61 – 68 cm; Teven: 56 – 63 cm.
 • Gewicht: Reuen: ca. 50 kg; teven: ca. 42 kg.
 • Gebruik: Gezelschapshond, diensthond en werkhond.
 • FCI Groep 2: Pinscher en Schnauzer – Molossian – Zwitserse Berghonden en Veedrijvershonden en andere rassen: Afdeling 2.1 Molossoid, Duitse Dog type honden. Met werkende test.

Eigenschappen en kenmerken

Hoewel de Rottweiler aan de buitenkant respectvol en dreigend overkomt, heeft hij een vriendelijke en vreedzame aard. Hij kan goed overweg met kinderen en andere honden zijn geen probleem voor hem. Als je hem er van jongs af aan aan laat wennen, kan de Rotti ook samen met katten gehouden worden. Deze temperamentvolle, hardwerkende en aanhankelijke hond bouwt een sterke band op met zijn eigenaar. Vooral op jonge leeftijd kan hij zijn krachten niet inschatten en reageert hij uitbundig van vreugde wanneer hij zijn tweebenige vriend ziet. Een goed opgevoede Rotti is niet nerveus of agressief en blijft altijd kalm en alert, zelfs in stressvolle situaties.

De trouwe hond heeft een sterk beschermend instinct tegenover zijn “menselijke roedel”. Om incidenten te voorkomen, moet u de viervoeter consequent maar liefdevol trainen. In het algemeen is hij alleen geschikt voor ervaren hondeneigenaren die veel tijd in de training kunnen steken. Door zijn prestatiegerichte fokkerij blijft de Rottweiler tot op hoge leeftijd actief en heeft hij een relatief lange levensverwachting van acht tot tien jaar. Hij is leergierig en heeft een zinvolle taak en veel activiteit nodig.

Hoe moet ik een Rottweiler houden?

Waar moet ik op letten als ik een Rottweiler koop?
Een Rottweiler is geen hond voor beginners vanwege zijn kracht alleen. Als u een Rottweiler wilt, moet u ook lichamelijk in staat zijn de hond te hanteren. De volhardende werkhond heeft vanaf de eerste dag een verzorger en veel activiteit nodig. Het beste is de hond te houden in een huis met een grote tuin waar hij zelfstandig kan rondrennen. Bovendien heeft een volwassen Rottweiler elke dag minstens twee uur beweging in de frisse lucht nodig. U moet dus over de nodige conditie en tijd beschikken om een vertegenwoordiger van dit ras tot zijn recht te laten komen.

Als u aan alle criteria kunt voldoen, is de volgende stap een geschikte Rotti voor u te vinden. Voor een raszuivere Rottweiler van een gekwalificeerde fokker moet u minstens €500 begroten. Individuele puppies kunnen tot 1200€ kosten. Er zijn enkele particuliere fokkers waar je honden zonder papieren voor veel minder kunt kopen. Je moet hier voorzichtig zijn, want de dieren komen meestal uit slechte milieus of zijn ziek. Als je geld wilt besparen en ervaring hebt met honden, ga dan naar een dierenasiel. Hier vindt u goedverzorgde dieren die op zoek zijn naar een nieuw thuis. De meest voorkomende Rottweiler is zwart met roodbruine aftekeningen op het hoofd, de borst en de poten. Er zijn ook enkele vertegenwoordigers met een gele, rode of bruine vacht.

Ontwikkeling en opvoeding van de pup

Rottweilers hebben een goede socialisatie en nauw familiecontact nodig vanaf de puppytijd. Als kleine pup is de Rottweiler in de eerste levensmaanden nog erg speels. Daarom moet je hem het juiste speelgoed geven. Het beste is om samen naar een hondenschool te gaan, waar de hond kan leren hoe hij met andere honden moet omgaan. Ook een sterke hond als een Rotti moet je vanaf het begin consequent trainen. U moet de hond duidelijk maken dat u de “roedelleider” bent en dat hij zich aan u ondergeschikt zal maken. Hoewel de Rottweiler bekend staat om zijn onbevreesde aard, reageert hij gevoelig op straf. Ik raad daarom liefdevolle training aan zonder enige fysieke sancties, zoals clickertraining. Als de Rotti te weinig beweging krijgt, kan hij zeer snel ongewenst gedrag ontwikkelen dat zelfs met consequente training zal aanhouden.

Activiteiten met de Rottweiler

Als u uw Rottweiler goed traint, zal hij een geweldige partner zijn bij elke sportactiviteit. Het ras werd in de eerste plaats gefokt als een werkhond, niet als een duurloper. U hoeft dus niet zo vaak met hem te gaan joggen, maar neem hem liever mee naar hondensport. Door zijn wendbaarheid en goede leiderschap is hij ook bijzonder geschikt voor gehoorzaamheid. Hier kan hij zijn vaardigheden tonen en tegelijkertijd leren dat jij de hogere rang in de familie hebt. De Rotti is ook een uitstekende waakhond, want hij beschermt het huis en het erf van zijn gezin aandachtig en gewetensvol.

Het ras is bijzonder populair voor militaire of politiediensten vanwege zijn sterke zenuwen en beschermende instincten. Het Kaisersteinbruch Military Dog Centre in Oostenrijk is het grootste Rottweilerras ter wereld, met meer dan 1.500 gefokte militaire honden. De honden worden hoofdzakelijk gebruikt voor de bewaking van technische installaties, luchthavens, munitiedepots en verboden zones. De erkende diensthond is echter ook actief bij berg- of waterredding.

Rottweiler Hondenras Foto’s

kruising rottweiler

rottweiler training

rottweiler waakhond

rottweiler asiel

rottweiler puppy

Meer over dit ras

Net als de mythische Griekse held Hercules is de Rottweiler sterk en waar met een liefdevol hart. Het ras, dat liefkozend Rottweilers of Rotts wordt genoemd, komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar het werd gebruikt om vee te drijven en karren te trekken voor boeren en slagerijen. Die erfenis is terug te vinden in de brede borstkas en het zwaar gespierde lichaam van de Rottweiler. Als hij beweegt, toont hij kracht en uithoudingsvermogen, maar als je in zijn ogen kijkt zie je warme, donkerbruine poelen die een zachte, intelligente, alerte en onbevreesde uitdrukking weerspiegelen.

Een goed opgevoede Rottweiler is kalm en zelfverzekerd. Hij is meestal afstandelijk ten opzichte van vreemden, maar nooit verlegen of bang. Rottweilers vertonen een “afwachtende” houding wanneer ze geconfronteerd worden met nieuwe mensen en situaties. Wanneer deze kenmerken samenkomen zoals het hoort, is de Rottweiler een natuurlijke waakhond met een zachtmoedige instelling die niet alleen succesvol is in politie-, militair- en douanewerk, maar ook als gezinsvriend en beschermer.

Rottweilers hebben een natuurlijk instinct om hun families te beschermen en kunnen woest zijn in hun verdediging. Het is essentieel om hun kracht en beschermend vermogen te kanaliseren door middel van vroege socialisatie, stevige, eerlijke, consistente training en leiderschap, en een regelmatige baan om uit te voeren. Als dit niet gebeurt, kunnen Rottweilers gevaarlijke pestkoppen worden in plaats van de metgezellige beschermers die ze moeten zijn.

Rottweilers lopen een dunne lijn tussen bescherming en agressiviteit. Als ze niet zorgvuldig worden gefokt voor een kalm, intelligent temperament en goed worden gesocialiseerd en getraind, kunnen ze overdreven beschermend worden. Dat klinkt misschien als wat je wilt, maar een Rottweiler die niet kan discrimineren is gevaarlijk voor iedereen die hij tegenkomt, niet alleen voor de slechteriken.

Je moet je Rottweiler kunnen voorzien van leiderschap dat hij kan vertrouwen en respecteren zonder zijn toevlucht te nemen tot boosheid of fysiek geweld. Anders neemt hij de rol van tophond voor zichzelf op zich. Met een hond die zo krachtig en intelligent is als de Rottweiler, is dit een recept voor een ramp.

Ondanks wat je misschien gehoord hebt, zijn Rottweilers niet temperamentvol of inherent wreed. Goed opgevoede, goed gesocialiseerde Rottweilers zijn speels, zachtaardig en liefdevol voor hun familie. Ze zijn gemakkelijk te trainen als ze met respect worden behandeld en ze zijn goede metgezellen.

Hoe geweldig Rottweilers ook kunnen zijn, ze zijn niet de hond voor iedereen. Je moet niet alleen toegewijd zijn aan het trainen en socialiseren van je Rottweiler, je moet ook omgaan met mensen die het ras niet begrijpen en het vooraf beoordelen. Vanwege slechte of tragische ervaringen met Rottweilers of andere grote rassen hebben sommige steden het ras verboden. Het is niet eerlijk om een heel ras te beoordelen op basis van de acties van een paar mensen, maar het is een realiteit waar u mee te maken krijgt als u een Rottweiler bezit.

U kunt uw deel doen om de reputatie van het ras te verlossen door uw Rottweiler te trainen in het gehoorzamen en respecteren van mensen. Het belangrijkste is dat je je Rottweiler niet in de achtertuin zet en hem vergeet. Dit is een hond die loyaal is aan zijn mensen en bij hen wil zijn. Als u hem de begeleiding en structuur geeft die hij nodig heeft, wordt u beloond met een van de beste metgezellen ter wereld.

Hoogtepunten

 • Rottweilers zijn grote, krachtige honden en vereisen een uitgebreide socialisatie en training vanaf de vroege puppyjaren.
 • Zelfs als u uw Rottweiler traint en socialiseert, verwacht u dat u wordt onderworpen aan soms oneerlijke vooroordelen over uw hond, misschien zelfs met onware beschuldigingen over hem en zijn activiteiten, door degenen die hem vrezen.
 • Vanwege de huidige vooroordelen tegen honden zoals Rottweilers en beweringen dat ze gevaarlijk kunnen zijn, kan het zijn dat u een extra aansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten om er een te bezitten, afhankelijk van de verordeningen in uw stad. In sommige gebieden is het mogelijk dat u niet eens een Rottweiler kunt bezitten, of dat u gedwongen bent om een Rottweiler op te geven.
 • Rottweilers houden van mensen en willen bij hun familie zijn. Als ze voor langere tijd alleen gelaten worden of niet voldoende beweging krijgen, kunnen ze destructief worden.
 • Als ze met kinderen worden opgevoed, kunnen goed opgevoede Rottweilers goed met ze opschieten. Ze moeten echter wel leren wat acceptabel gedrag is met kinderen. Rottweilers hebben een natuurlijk instinct om te hoeden en kunnen kinderen “stoten” om ze te hoeden. Door hun grootte kan deze “bump” ertoe leiden dat peuters naar beneden vallen en zichzelf verwonden. Bovendien hebben sommige Rottweilers een sterke prooidrift en kunnen ze te opgewonden raken als kinderen rennen en spelen. Houd altijd toezicht op uw Rottweiler als hij in de buurt van kinderen is.
 • Als u een volwassen Rottweiler heeft, introduceer dan voorzichtig nieuwe dieren, vooral honden. Rottweilers kunnen agressief zijn tegenover vreemde honden, vooral die van hetzelfde geslacht. Onder uw leiding zal uw Rottweiler echter waarschijnlijk leren om vreedzaam samen te leven met zijn nieuwe metgezel.
 • Rottweilers zijn intelligent en zijn zeer goed te trainen als u stevig en consequent bent.
 • Rottweilers zullen je testen om te zien of je echt meent wat je zegt. Wees specifiek in wat je vraagt, en laat geen mazen in de wet voor hen om te benutten.
 • Rottweilers hebben dagelijks een paar wandelingen of speelbeurten van 10 tot 20 minuten nodig.
 • Rottweilers hebben een dubbele vacht en verhuren zwaar in het voorjaar en het najaar, gematigd gedurende de rest van het jaar.
 • Veel Rottweilers snurken.
 • Als hun voedselinname niet wordt gecontroleerd, hebben Rottweilers de neiging om te veel te eten en kunnen ze aankomen.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy bij een onverantwoordelijke fokker, puppymolen of dierenwinkel. Zoek een gerenommeerde fokker die haar fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze zouden kunnen doorgeven aan de puppy’s, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

Rottweilers stammen af van de Molossus, een mastiff-type hond. Hun voorouders marcheerden naar Duitsland met de Romeinen, en dreven het vee aan dat hen in stand hield terwijl ze de bekende wereld veroverden. Terwijl het leger reisde, paren de grote honden met honden die inheems waren in de gebieden waar ze doorheen gingen en legden ze de basis voor nieuwe rassen.

Een van de gebieden waar ze doorheen gingen was Zuid-Duitsland, waar de Romeinen kolonies vestigden om te profiteren van het klimaat en de bodem, die geschikt waren voor de landbouw. Ze bouwden villa’s met rode dakpannen. Meer dan 600 jaar later, toen ze een nieuwe kerk bouwden, graafden de inwoners van de stad de plaats van de oude Romeinse baden af en ontdekten ze een van de villa’s met rode dakpannen. De ontdekking inspireerde de stad tot een nieuwe naam: das Rote Wil (de rode tegel).

In de loop der eeuwen floreerde Rottweilers als marktgebied voor vee, het Duitse equivalent van een Texaanse koestad, en de nakomelingen van de Romeinse Molossushonden dreven het vee naar de stad om er te worden geslacht. Om hun geld veilig te houden voor dieven na de verkoop van hun vee, zetten de katachtigen hun gevulde portemonnees om de nek van hun Rottweiler als ze thuiskwamen. Slagerijen in de omgeving gebruikten de honden ook om karren vol met vlees te trekken.

Uiteindelijk verving het spoorvervoer de veedrijvers. De Rottweiler stierf bijna uit. Op een hondenshow in Heilbronn, Duitsland, werd in 1882 slechts één onopvallende Rottweiler tentoongesteld. Die situatie begon te veranderen in 1901, toen de Rottweiler en Leonberger Club werd opgericht en de eerste Rottweiler rasstandaard werd geschreven. De beschrijving van het uiterlijk en het karakter van de Rottweiler is sindsdien weinig veranderd.

 • Rottweilers begonnen te worden gebruikt in het politiewerk, waarvoor ze goed geschikt waren. In de loop der jaren werden er verschillende Rottweiler rasclubs opgericht, maar degene met een verblijfstitel was de Allgemeiner Deutscher Rottweiler Klub (ADRK), die in 1921 werd opgericht. De ADRK overleefde de Tweede Wereldoorlog en heeft goede fokprogramma’s in Duitsland en over de hele wereld gepromoot. Zij zet zich in voor het behoud van het werkvermogen van de Rottweiler.
 • Men denkt dat de eerste Rottweiler naar de VS kwam met een Duitse emigrant in de late jaren 1920. Het eerste nest werd in 1930 geboren en de eerste hond die door de Amerikaanse Kennel Club werd geregistreerd was Stina v Felsenmeer in 1931.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het ras steeds populairder. In die tijd stond het vooral bekend als een uitstekende gehoorzaamheidshond. Het hoogtepunt van de populariteit van de Rottweiler was in het midden van de jaren negentig toen meer dan 100.000 honden werden geregistreerd bij de Amerikaanse Kennel Club.

Populair zijn is niet noodzakelijkerwijs een goede zaak als je een hond bent. Het is niet ongebruikelijk dat onverantwoordelijke fokkers en puppymolens de populariteit van een ras proberen te verzilveren en beginnen met het produceren van puppies zonder rekening te houden met gezondheids- en temperament problemen. Dit is wat er gebeurd is met het Rottweiler ras totdat de slechte publiciteit en de vraag naar hen afnam.

Toegewijde, gerenommeerde fokkers grijpen deze kans aan om het ras te veranderen en ervoor te zorgen dat de Rottweilers het type honden zijn waar ze voor bedoeld waren. Vandaag de dag staan Rottweilers op de 17e plaats van de 155 rassen en variëteiten die door de AKC zijn geregistreerd.

Grootte

Mannetjes zijn meestal 24 tot 27 centimeter lang bij de schouder en wegen 95 tot 130 pond. Vrouwtjes zijn meestal 22 tot 25 centimeter lang bij de schouder en wegen 85 tot 115 pond.

Persoonlijkheid

De ideale Rottweiler is kalm, zelfverzekerd en moedig, nooit verlegen. Hij heeft een zelfverzekerde afstandelijkheid en maakt niet direct of lukraak vrienden met mensen. In plaats daarvan neemt hij een afwachtende houding aan bij nieuwe mensen of situaties. Met zijn familie is hij aanhankelijk en volgt hij ze vaak in huis. Dit is geen zeer opgewonden hond. Hij heeft een inherent verlangen om zijn familie en eigendommen te beschermen, maar mag nooit agressief zijn tegen mensen zonder reden. De Rottweiler is slim en flexibel met een sterke werklust.

Je zult wat verschillen zien tussen de geslachten. De mannetjes zijn rustig maar waakzaam en beoordelen hun omgeving voortdurend op bedreigingen. De vrouwtjes zijn wat makkelijker te controleren en zijn misschien wat aanhankelijker. Beide zijn zeer goed te trainen, maar kunnen koppig zijn.

Rottweilers vereisen een stevige, consequente maar niet harde discipline. Een scherp woord is vaak een voldoende reprimande, maar alleen als je je leiderschap duidelijk hebt gevestigd. Zo niet, dan kan hij proberen je te pesten of te bluffen. Dit is geen hond voor mensen die geen assertiviteit hebben of geen tijd hebben om zich te wijden aan training en supervisie. Om het respect van een Rottweiler te verdienen, moet u grenzen stellen en gevolgen aanleren voor ongepast gedrag, die allebei tijd en geduld vergen.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een leuk temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de middelste pup, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt. Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om ervoor te zorgen dat ze een leuk temperament hebben waar je je prettig bij voelt. Het ontmoeten van broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te evalueren hoe een puppy zal zijn als hij opgroeit.

Zoals elke hond, hebben Rottweilers een vroege socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Rottweiler-puppy opgroeit tot een goed gevormde hond. Het is een goed begin om hem in te schrijven in een puppy-kleuterklas. Door regelmatig bezoekers uit te nodigen en hem mee te nemen naar drukke parken, winkels die honden toelaten en op een ontspannen manier de buren te ontmoeten, kan hij ook zijn sociale vaardigheden oppoetsen.

Gezondheid

Rottweilers zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsomstandigheden. Niet alle Rottweilers zullen een of meer van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze ziekten als je dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidstoestand van uw beide ouders laat zien. Gezondheidsklachten bewijzen dat een hond is getest op en ontdaan van een bepaalde aandoening. In Rottweilers kunt u gezondheidsklachten verwachten van de Orthopedische Stichting voor Dieren (OFA) voor heupdysplasie (met een eerlijke of betere score), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn Universiteit voor trombopathia; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidstoestand bevestigen door de OFA-website (offa.org) te raadplegen.

 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid op één of beide achterpoten, maar bij een hond met heupdysplasie zijn er misschien geen tekenen van ongemak te bespeuren. Naarmate de hond ouder wordt, kan er artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedische Stichting voor Dieren of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program (PennHIP). Honden met heupdysplasie moeten niet worden gefokt. Als u een puppy koopt, vraag dan de fokker om bewijs dat de ouders zijn getest op heupdysplasie en vrij zijn van problemen. Heupdysplasie is erfelijk, maar kan verergerd worden door omgevingsfactoren, zoals een snelle groei door een calorierijk dieet of verwondingen als gevolg van het springen of vallen op een gladde vloer.
 • Elleboogdysplasie: Elleboogdysplasie is een erfelijke afwijking van het ellebooggewricht. De ernst van de dysplasie kan alleen met behulp van röntgenfoto’s worden vastgesteld. Uw dierenarts kan een chirurgische ingreep aanbevelen om het probleem te corrigeren, of medicatie om de pijn onder controle te houden.
 • Aorta-Steenose/Sub-Aorta-Steenose (AS/SAS): Deze veel voorkomende hartafwijking komt soms voor bij Rottweilers. De aorta vernauwt zich onder de aortaklep, waardoor het hart harder moet werken om het lichaam van bloed te voorzien. Deze aandoening kan leiden tot flauwvallen en zelfs plotselinge dood. Het is een erfelijke aandoening, maar de wijze van overdracht is op dit moment niet bekend. Typisch, een veterinaire cardioloog diagnosticeert deze aandoening nadat een hartruis is gedetecteerd.
 • Osteosarcoom: Over het algemeen beïnvloedt het grote en reusachtige rassen, osteosarcoom is een agressieve botkanker. Het eerste teken van osteosarcoom is kreupelheid, maar de hond zal röntgenfoto’s nodig hebben om te bepalen of de oorzaak kanker is. Osteosarcoom wordt agressief behandeld, meestal met amputatie van de ledematen en chemotherapie. Met de behandeling kunnen honden negen maanden tot twee jaar of meer leven. Gelukkig passen honden zich goed aan het leven op drie benen aan en hebben ze niet dezelfde bijwerkingen van chemotherapie als mensen, zoals misselijkheid en haaruitval.
 • Maagdilatatie-volvulus (GDV), ook wel Bloat of Torsion genoemd: Dit is een levensbedreigende aandoening die grote, diepgewortelde honden zoals Rottweilers kan treffen, vooral als ze één grote maaltijd per dag krijgen, snel eten, grote hoeveelheden water drinken na het eten en krachtig bewegen na het eten. Sommigen denken dat verhoogde voeding en het soort voedsel ook een factor kan zijn om dit te laten gebeuren. Het komt vaker voor bij oudere honden. GDV treedt op wanneer de maag wordt opgezwollen met gas of lucht en dan verdraait (torsie). De hond is niet in staat om te bellen of te braken om zich te ontdoen van de overtollige lucht in zijn maag, en de normale terugkeer van het bloed naar het hart wordt belemmerd. De bloeddruk daalt en de hond gaat in shock. Zonder onmiddellijke medische hulp kan de hond sterven. Verdachte zwellen op als uw hond een opgezwollen buik heeft, overmatig speekselt en zich terugtrekt zonder te kotsen. Hij kan ook rusteloos, depressief, lusteloos en zwak zijn met een snelle hartslag. Het is belangrijk om uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.
 • Panosteitis (Pano): Dit wordt ook wel “groeipijn” genoemd, omdat het meestal voorkomt bij pups als ze ongeveer vier maanden oud zijn. Het belangrijkste symptoom is kreupelheid. Vaak is rust het enige wat nodig is, maar als uw puppy mank gaat lopen, is het een goed idee om hem te laten controleren door uw dierenarts.
 • Hypothyreoïdie: Hypothyreoïdie wordt veroorzaakt door een tekort aan het schildklierhormoon en kan leiden tot onvruchtbaarheid, overgewicht, mentale dofheid en gebrek aan energie. De vacht van de hond kan grof en broos worden en beginnen uit te vallen, terwijl de huid taai en donker wordt. Hypothyreoïdie kan zeer goed worden beheerd met een schildkliervervangende pil per dag. De medicatie moet gedurende het hele leven van de hond blijven bestaan.
 • Allergieën: Allergieën zijn een veel voorkomende kwaal bij honden. Allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen worden geïdentificeerd en behandeld door bepaalde voedingsmiddelen uit de voeding van de hond te verwijderen totdat de boosdoener wordt ontdekt. Contactallergieën worden veroorzaakt door een reactie op iets dat de hond raakt, zoals beddengoed, vlooienpoeders, hondenshampoos of andere chemicaliën. Ze worden behandeld door de oorzaak van de allergie vast te stellen en te verwijderen. Inademallergieën worden veroorzaakt door allergenen in de lucht, zoals pollen, stof en schimmel. De juiste medicatie voor inhalatieallergieën hangt af van de ernst van de allergie. Oorinfecties zijn een veel voorkomende bijwerking van inhalatieallergieën.

Verzorging

Het is belangrijk voor Rottweilers om in het huis te wonen met hun mensen. Als ze de hele tijd alleen achterblijven in een achtertuin, kunnen ze zich vervelen, destructief en agressief worden. Hoewel ze groot zijn, zijn Rottweilers binnenshuis inactief.

Een Rottweiler is een huisdier, maar hij heeft een omheinde tuin nodig, niet alleen om hem te beschermen tegen het verkeer, maar ook omdat hij agressief kan zijn tegen andere honden en vreemden die op zijn terrein komen. Een ondergronds elektronisch hek kan uw Rottweiler niet in uw tuin houden als hij er echt uit wil. Belangrijker is dat het niet verhindert dat mensen of andere dieren op uw terrein komen. Zet een bord op met het advies aan vreemden en niet-familieleden om niet op uw terrein te komen zonder uw escorte.

Het energieniveau van de Rottweiler varieert van couch potato tot wervelwind. Vertel de fokker welk energieniveau bij u past, zodat zij u kan helpen de beste puppy voor uw levensstijl te kiezen. Matig actieve Rottweilers zullen een paar wandelingen van 10 tot 20 minuten per dag op prijs stellen. Ze vinden het ook leuk om met ballen te spelen en te gaan wandelen. Meer energieke Rottweilers hebben mogelijk langere trainingstijden en meer gestructureerde activiteiten nodig. Hun atletiek, intelligentie en trainbaarheid maken ze goed geschikt voor behendigheids- en gehoorzaamheidswedstrijden, maar ook voor speurwerk, therapiewerk en hun traditionele baan, het trekken van een kar of wagon. Perfect voor parades!

Wanneer u uw Rottweiler traint, houd er dan rekening mee dat hij gedijt op mentale stimulatie. Hij houdt ervan om nieuwe dingen te leren en staat te popelen om u te behagen. Hij kan soms eigenwijs zijn, met een “Laat me zien waarom ik dit moet doen” houding. Wees eerlijk, consequent en standvastig, en je Rottweiler zal je belonen met zijn snelle vermogen om te leren.

Uw Rottweiler zou niet moeilijk moeten zijn om te trainen met een consistent schema, geen mogelijkheden om ongelukken in huis te hebben, en positieve versterking als hij buitenshuis gaat potteren.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 4 tot 10 koppen droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Opmerking: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een couch potato dog. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in de richting van het voeden van uw hond en hoe minder u in de bak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Rottweiler in goede conditie door zijn eten te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer steeds weg te laten. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je zou een taille moeten kunnen zien. Plaats dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers gespreid naar beneden. Je zou in staat moeten zijn om te voelen, maar niet zijn ribben te zien zonder hard te moeten drukken. Als je dat niet kunt, heeft hij minder voedsel en meer beweging nodig.

Voor meer informatie over het voeren van uw Rottweiler, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeren van uw puppy en het voeren van uw volwassen hond.

Vachtkleur en verzorging

Rottweilers hebben een korte dubbele laag die recht en grof is. De bovenvacht is middelmatig lang, korter op het hoofd, de oren en de benen; de ondervacht is vooral te vinden op de hals en de dijen. De hoeveelheid ondervacht die uw Rottweiler heeft is afhankelijk van het klimaat waarin hij leeft.

De Rottweiler is altijd zwart met aftekeningen die roestkleurig tot mahonie zijn. De aftekeningen verschijnen over de ogen, op de wangen, aan weerszijden van de snuit, op de borst en de benen en onder de staart. Er zijn ook bruine lijnen die lijken op potloodvlekken op de tenen.

Borstel uw Rottweiler wekelijks met een stevige borstel om het dode haar te verwijderen en de huidolie te verdelen. Hij zal twee keer per jaar afvallen, en je zult waarschijnlijk vaker willen borstelen in die tijd om de losse haren onder controle te houden. Baad hem als het nodig is. Als u hem buitenshuis baadt, moet het warm genoeg zijn dat u zich comfortabel voelt zonder lange mouwen of een jas te dragen. Als je dat niet bent, is het te koud om je Rottweiler een bad te geven.

Poets je Rottweiler’s tanden minstens twee of drie keer per week om tandsteenophopingen en de bacteriën die zich daarbinnen bevinden te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Begin uw Rottweiler te wennen aan het feit dat hij wordt gepoetst en onderzocht als hij een puppy is. Behandel zijn poten regelmatig – honden zijn gevoelig voor hun voeten – en kijk in zijn mond en oren. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige veterinaire onderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Kinderen en andere huisdieren

Rottweilers houden typisch van kinderen, vooral als ze met hen worden opgevoed. Als er kinderen in de buurt zijn, vooral jongeren, moeten ze onder toezicht staan omdat ze zo groot en sterk zijn. Door hun veedrijfkarakter hebben ze de neiging om te leunen en te duwen en kunnen ze per ongeluk een peuter met een duwtje omverwerpen.

Ze zijn waarschijnlijk het meest geschikt voor huizen met oudere kinderen die begrijpen hoe ze met honden moeten omgaan. Het is ook belangrijk om toezicht te houden op uw Rottweiler wanneer uw kinderen vrienden hebben. Rottweilers kunnen worden verstoord door luid of ruw spel tussen kinderen en kunnen stappen ondernemen om er een einde aan te maken, zonder te begrijpen dat “zijn” kinderen niet in gevaar zijn. Ze kunnen ook op jonge kinderen jagen die aan het rennen zijn.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of oor- of staarttrekken van de kant van een van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet of om te proberen het eten van de hond weg te halen. Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Wanneer Rottweilers worden opgevoed met andere honden en katten, kunnen ze over het algemeen goed met hen opschieten. Ze kunnen problemen hebben met vreemde honden of volwassen honden die in het huis worden geïntroduceerd, omdat ze intolerant zijn voor honden van hetzelfde geslacht. Met uw training en begeleiding moeten ze echter wel nieuwe dieren in alle rust accepteren. Houd uw Rottweiler in het openbaar aan de lijn om agressie of strijdlust tegenover andere honden te voorkomen. De Rottweiler is niet de beste kandidaat voor het bezoeken van hondenparken die niet aangelijnd zijn.

Hoe oud wordt een Rottweiler?

De levensverwachting van een Rottweiler is ongeveer 10 jaar.

Hoe groot is een Rottweiler?

Mannetjes bereiken een schofthoogte van 61 tot 68 centimeter en vrouwtjes 56 tot 63 centimeter.

Populaire mixen

Mixen met Rottweiler zijn niet zeldzaam. Vaak zijn er problemen met het temperament van de mixen. De enorme kracht en macht van de Rottweiler stuit bij mixen soms op een onaangepast temperament, bijvoorbeeld met betrekking tot de prikkelbaarheiddrempel. Bij de Rottweiler zelf is het ook belangrijk dat hij generaties lang door een serieuze fokkerij met serieuze socialisatie wordt begeleid.

Interessante feiten, interessante weetjes & extra’s

De Rottweiler is een geweldige werk- en gezinshond tegelijk. Deze krachtpatser is de perfecte metgezel voor een actieve en ervaren eigenaar.