Rottweiler Hond Ras Informatie, Foto’s, Kenmerken en Feiten

De voorouders van de Rottweiler werden al in het oude Rome gebruikt als herdershonden en drovers en werden zo over de Alpen en naar Zuid-Duitsland gebracht. De rasstandaard staat door de FCI vermeld onder het nummer 147 in Groep 2: Pinschers en Schnauzers, Molossers, Zwitserse Sennenhonden en andere rassen, Sectie 2.1: Mollossoïden, Duitse Dog-achtige honden, Met werktest.

Rottweiler hond

Rottweiler in het profiel

Profiel
Grootte: Mannen: 62-68 cm, vrouwtjes: 56-63 cm
Gewicht: 38-59 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.1: Molossoïden, Duitse Dog-achtige honden
Land van herkomst: Duitsland
Kleuren: Bruin, Zwart, Mahonie, Zwart-Roodbruin
Levensverwachting: 9-10 jaar
Geschikt als: Service, bescherming, waakhond en gezinshond
Sport: Gehoorzaamheid, ophalen
Karakter: Attent, goedaardig, vriendelijk, toegewijd, gehoorzaam, zelfverzekerd, moedig, kalm, onbevreesd, zelfverzekerd
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel: vrij hoog
Sterkte van het haar: vrij hoog
Onderhoud: klein
Vachtstructuur: middellange lengte, ruw, dicht en nauwsluitend
Kindvriendelijk: liever ja
Gezinshond: ja
Sociaal: Liever nee

Afkomst en raciale geschiedenis

Ten tijde van het Romeinse Rijk bloeide de handel in levend vee over de Alpen. Vergezeld door de veestapels kwamen grote, volhardende en sterke honden naar Duitsland en vermengden zich met de bestaande honden van boeren en slagers. Vooral in de eerste Keizerlijke stad Rottweil, die zich in het huidige Baden-Württemberg bevindt, heeft eindelijk het gerichte fokken van deze onverschrokken en slimme honden vastgesteld, aanvankelijk onder de naam “Slagerhonden”. Zij Geholpen niet alleen tijdens het rijden van runderen, maar ook getrokken karren met vlees op de markt en Voorzichtig de bezittingen van hun eigenaar. In de drukte van de middeleeuwse markten, waar dieven en struikrovers graag rondhingen, bonden de slagers hun hond vast met een sterke Kraag een leren portemonnee en staken er hun inkomen in. Het geld werd dus net zo veilig opgeslagen als in een kluis.. Niemand durfde deze defensieve en zeer waakzame honden te benaderen.

Rottweiler pups

Toen de slagershonden zich in de late middeleeuwen buiten de stadsgrenzen van Rottweil verspreidden, stonden ze al bekend als de “Rottweiler honden“. En die naam hebben ze vandaag de dag nog steeds. Hoewel ze van hun Taken steeds meer onderdrukt, toen het vervoer van vee en vlees uiteindelijk per spoor en andere voertuigen plaatsvond. Gelukkig kon het ras nog overleven en werd het verder gestandaardiseerd in de fokkerij.

De Rottweiler was dan ook een pure werkhond met veel uithoudingsvermogen en een waakzaam karakter. Het oorspronkelijke gebruik van de zwarte honden toont hun nabijheid tot andere rassen, zoals de Zwitserse Sennenhond.

Ten slotte, aan het begin van de 20e eeuw, werd de Politie attent op het sterke hondenras. Nadat de Rottweiler op zijn geschiktheid was gecontroleerd, 1910 de officiële erkenning als hulphond voor politie en beschermingsdiensten. Tot op de dag van vandaag worden Rottweilers gebruikt voor deze taak, maar daarnaast heeft het ras ook bewezen Hulp- en reddingshond Afgedwongen.

Tegenwoordig wordt het ras eerder aangeduid als Gezinshond en is geschikt als waakzame Waakhond voor huis en erf.

Essentie & karakter van de Rottweiler

In de rasstandaard krijgt de Rottweiler een zelfverzekerd en Stoutmoedig Gedrag toegeschreven. Daarbij wordt hij geacht vriendelijke en vredige stemming zijn. In feite zijn deze honden erg slim en leergierig, maar hebben ze een eigenaar nodig met de juiste fysieke kracht en voldoendeervaring in hondentraining, die weet hoe ze hun sterke wil moeten begeleiden.

Alleen al vanwege hun grootte, spierkracht en alertheid kunnen dergelijke honden probleemhonden in de verkeerde handen worden. Dit heeft in het verleden geleid tot het ras verscheen vaker in de bijtstatistieken en als potentieel gevaarlijk hondenras wordt bijgehouden op verschillende landlijsten, wat hun houding koppelt aan speciale voorwaarden.

Een goed opgevoede Rottweiler ontwikkelt een zeer sterke band aan zijn menselijke roedel en zal altijd klaar staan om het te beschermen. Ondanks zijn sterke lichaamsbouw is hij erg pittig en zou hij graag actief in loondienst worden. Zelfs als gezinshond kan hij worden gehouden met een consistente en liefdevolle opvoeding. Echter kleine kinderen nooit alleen met een hond van deze grootte, omdat hier ongelukken kunnen gebeuren, zelfs met vriendelijke, speelse bedoelingen.
Als de Rottweiler fysiek en mentaal voldoende bezig en uitgedaagd is, gedraagt hij zich thuis meestal heel ontspannen en kalm. In de handen van de ervaren, verantwoordelijke hondenbezitter is de “Rotti” een goede om Sturende, gehoorzame en sterke zenuwen Viervoetig. Het is niet voor niets dat het ras nog steeds wordt gebruikt in de Politie en militaire dienst succesvol getraind en ingezet.

Is een Rottweiler geschikt voor het gezin?

Alleen degenen die bekend zijn met het houden en opvoeden van dergelijke grote honden, moeten een Rottweiler kopen. Als hij vanaf het begin goed en consistent wordt opgevoed, is een Rottweiler ook een aanhankelijke gezinshond.

Uiterlijk van de Rottweiler

Rottweiler vanaf de zijkantDe Rottweiler telt met 61 tot 68 centimeter Schouderhoogte bij Mannen en 56 tot 63 centimeter In het Teefje aan de middelgrote tot grote hondenrassen. In feite maakt de rasstandaard onderscheid tussen “kleine” (61-62 cm), “middelgrote” (63-64 cm), “grote of juiste grootte” (65-66 cm) en “zeer grote” (67-68 cm) mannetjes, dienovereenkomstig vindt de classificatie voor plaats. Het lichaamsgewicht varieert afhankelijk van de grootte tussen 42 en ongeveer 50 kilogram.

Het uiterlijk moet gedrongen zijn, maar wees niet onhandig of te licht. De lichaamsbouw is rechthoekig met een sterke, brede kop, goed gespierde nek, diepe borst en rechte, strakke rug. De middelgrote, driehoekige oren zijn hoog gezet en hangen naar voren, en de amandelvormige ogen zijn diepbruin van kleur. De staart, die vroeger vaak werd bijgesneden, is sterk en strekt zich ongeveer uit tot het hielgewricht. In enkele gevallen is een puppy met aangeboren Fluwelen Staaf Dit is echter onwenselijk.

De vacht van de Rottweiler bestaat uit middellang, ruw en dicht aangrenzende toplaag en dichte, korte ondervacht. De kleur is zwart met de typische, roodbruine brandwond op het gezicht, over de ogen, aan beide zijden van de borst, op alle vier de poten en onder de staart. Witte vlekken of badges zijn niet toegestaan.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Rottweiler – Waar moet je op letten?

Al eeuwenlang staat de Rottweiler bekend als Werkhond gefokt, die onafhankelijk kon de veestapels drijven. Hij nam moedig een defensieve stier aan, was loyaal aan zijn meester en beschermde zijn bezittingen, eigendommen en familie te allen tijde tegen aanvallers of andere dieren. Dit Moed En dat Zelfvertrouwen ligt vandaag de dag nog steeds voor anker bij Rotti. Daarom neigt hij ook in zijn menselijke roedel om de leiderschapsrol op zich te nemen als niemand hem die afneemt. Maar als hij vanaf het begin wordt getoond, d.w.z. al als een zeer jonge puppy, met absolute consistentie en liefdevol geduld dat meester of meesteres op de eerste plaats komt en hij op de laatste rij kan ontspannen, dan wordt de Rottweiler een rustige, aanhankelijke familie- en gezelschapshond.

Echter, met een hond van deze grootte, barstensvol kracht en zelfvertrouwen, sta geen zwakke punten toe. Wat verboden is, blijft verboden en is niet “uitzonderlijk toegestaan”. Hij moet de basiscommando’s kennen en strikt opvolgen. Een Rottweiler leert, net als de meeste andere hondenrassen, het beste door positieve bekrachtiging. Hardheid of zelfs geweld zijn misplaatst in zijn opvoeding en hebben eerder het tegenovergestelde effect, namelijk een weigering bij de hond. Een bezoek aan een hondenschool, waar professionele trainers helpen met training, wordt ten zeerste aanbevolen voor de Rotti-eigenaar, vooral in het eerste jaar van het leven van de hond. De vroege socialisatie met veel andere honden en ook mensen wordt hier spelenderwijs geoefend.

Hieruit wordt duidelijk dat de Rottweiler geen beginnende hond, en ook voor senioren of adolescenten is deze hond de verkeerde keuze vanwege zijn fysieke kracht. Als stadshond is dit ras ook niet geschikt vanwege de grote behoefte aan beweging. Een Huis met grote, hondveilige omheinde tuin of zelfs een ruime boerderij is veel meer geschikt voor zijn natuur. Het is echter belangrijk om een close te hebben Integratie van de hond in het dagelijks gezinsleven. Een eenzame bewaring in de kennel is absoluut ongeschikt voor de Rottweiler en leidt in het ergste geval tot ernstige gedragsstoornissen tot overmatige agressiviteit.

Hoe sterk is een Rottweiler?

Een Rottweiler-mannetje kan tot 68 centimeter hoog worden en tot 50 kilogram wegen. Daarom heb je een sterke en zware krachtpatser aan de lijn, die je als houder moet counteren passende fysieke kracht en vooral mentale kracht.

Dieet van de Rottweiler

Een hond van de grootte en kracht van de Rottweiler heeft ook een fatsoenlijke portie van voedsel elke dag. Zoals voor alle honden, hoe hoger de kwaliteit van de voedselsamenstelling, hoe gezonder het is voor de hond en hoe kleiner de rantsoengrootte. Zogenaamde premium voedselvariëteiten, die voornamelijk gemaakt zijn van vlees en dierlijke producten, aangevuld met alle belangrijke voedingsstoffen en mineralen die de hond nodig heeft, zijn altijd een goede keuze als nat of droogvoer. Hier vindt u speciale voermengsels voor grote hondenrassen, die zorgen voor een evenwichtig aanbod, vooral in de gevoelige groeifase. Als u goed bekend bent met de behoeften van de hond, kunt u uw Rotti ook gebruiken na de Barfmethode (= biologisch geschikte rauwe voeding).

Natuurlijk hangt de werkelijke benodigde hoeveelheid niet alleen af van de informatie van de fabrikant over het voer, maar altijd van de Individueel Activiteit en gezondheidstoestand van de hond. Ook de leeftijd van de hond speelt een rol. De jonge hond heeft een andere behoefte dan de volwassen, actieve hond of de rustigere senior. Het voeren gebeurt altijd na de activiteitsfasen en het beste twee keer per dag, om het risico op maagtorsie te voorkomen. De hond heeft altijd vers water nodig op zijn gemak.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Rottweilers zitten

Zelfs een Rottweiler kan op een gegeven moment ziek worden. Helaas blijft het niet altijd bij kleine pijntjes zoals diarree of parasieten. Ook van Erfelijke of rastypische ziekten ze kunnen worden achtervolgd.

Typische rasziekten in de Rottweiler zijn:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Entropion
 • Overgewicht
 • Schildklier storing

Net als bij veel andere grote hondenrassen heeft de Rottweiler ook enkele Aandoeningen en met erfelijke aanleg voor. Deze omvatten vooral de dysplasie van de heup- en ellebooggewrichten, waarbij de fokclubs hier al aanzienlijk succes hebben geboekt door röntgenonderzoeken van de potentiële ouders.

Ook Hartproblemen zoals de Hartadervernauwing komen vaker voor bij dit ras. Door een hond van een gerenommeerd ras te kopen, kunt u het risico op dergelijke ziekten zeer laag houden.

Een Slechte positie van het ooglid (entropion) is ook een van de Rasgerelateerde ziekte van de Rottweiler. Hier rolt het ooglid naar binnen en malen de wimpers constant op het oog. Het kan leiden tot conjunctivitis of zelfs een hoornvlieszweer. Dus als je roodheid van de ogen of iets dergelijks bij je hond ontdekt, ga dan onmiddellijk naar een dierenarts. Met behulp van een operatie, waarbij het ooglid wordt ingekort, kan een normale ooglidpositie worden bereikt.

Vanwege zijn al sterke lichaamsbouw moet de Rottweiler ook heel voorzichtig zijn met het gewicht. Elke gram te veel op de ribben belast de gewrichten onnodig, wat op zijn beurt kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

De levensverwachting van dit ras is gemiddeld ongeveer tien jaar.

Hoe oud worden Rottweilers?

De levensverwachting is ongeveer 10 jaar.

Verzorging van de Rottweiler

De korte, gladde vacht van de Rottweiler is Zeer gemakkelijk te onderhouden. De beste manier om los haar te verwijderen is met een gummstriegel of een speciale gerimpelde handschoen. Vooral in het voor- en najaar op momenten van vachtwissel moet dit vaker worden gedaan om het appartement, de auto en de kleding te beschermen tegen te veel los hondenhaar.

De Rottweiler houdt niet zo van een bad en moet daarom indien mogelijk worden vermeden. Natuurlijk moet je niet vergeten om regelmatig Controleer ogen, poten, enz..

De jaarlijkse Vaccinaties en regelmatig Ontwormingsbehandelingen bescherm niet alleen de hond tegen ziekten, maar ook de mensen om hem heen. Sommige ziekten en parasieten kunnen worden overgedragen van honden op mensen.

Rottweiler Activiteiten en Training

Omdat de Rottweiler oorspronkelijk bekend stond als Werkhond is gefokt, hij neemt vandaag de dag nog steeds graag een taak of beroep op zich. Aan de ene kant moet hij dagelijks fysiek met veel beweging Aan de andere kant wil zijn alerte hoofd ook iets te doen hebben. Naast de consistente en regelmatige opleiding en training als gezelschapshond, worden sommige hondensporten ook aanbevolen voor dit ras. Vooral in de Reddings- en speurhonden de Rottweiler kan zeer goed en met succes worden gebruikt.

De gerichte training in de beschermingsdienst voor mensscherpte moet worden beperkt tot honden die zich in de Dienst van politie, leger of veiligheidsdiensten worden uitgevoerd. In de particuliere sector wordt een dergelijke training niet aanbevolen, integendeel zelfs gevaarlijk, omdat de Rotti al een sterk beschermend instinct heeft en altijd zijn mensen wil bewaken.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Rottweiler

In de eerste rasstandaard voor de Rottweiler was ook een pure roodbruine kleur toegestaan. Sterker nog, dit komt nog steeds van tijd tot tijd naar voren. sporadisch bij puppy’s, die dan niet zijn goedgekeurd voor de fokkerij.

De imposante honden zijn ook bij populair bij vele beroemdhedenZo behoren zangeres Robbie Williams en acteurs Leonardo DiCaprio en Will Smith tot haar bewonderaars.

In Film en televisie de Rottweiler verschijnt ook vaker. Hier wordt hij echter vaak afgeschilderd als een gevaarlijk beest, wat geen recht doet aan zijn werkelijke aard en zeker heeft bijgedragen aan het feit dat dit ras vaak in verkeerde handen is gevallen.

Waar staat de Rottweiler op de lijst?

In Duitsland is er een supranationale wet op hondenbewegingen en importbeperkingen, waarin slechts vier hondenrassen uitdrukkelijk worden genoemd – de Rottweiler is daar niet een van. Daarnaast vaardigen de afzonderlijke deelstaten hun eigen gewestelijke verordeningen uit. De Rottweiler staat momenteel op een raslijst in de volgende landen: Beieren, Brandenburg, Hamburg, Hessen en Noordrijn-Westfalen.

Nadelen van de Rottweiler

Door onverantwoordelijke fokkers, onervaren eigenaren of zelfs de gerichte training op specialeIn de afgelopen decennia is de Rottweiler helaas veel ernstiger geworden door gewetenloze mensen. Diskrediet. Er zijn talloze incidenten geweest waarbij Rottweilers ernstig agressief waren en mensen ernstig gewond raakten, vooral kinderen. Als gevolg hiervan werd het ras in verschillende deelstaten op de lijst van gevaarlijke hondenrassen geplaatst, daarom zijn ze slechts beperkt en onder speciale Edities mag worden bewaard. Onder andere: Karaktertesten van de hond en Getuigschriften van vakbekwaamheid voorgeschreven door de houder. Linnen- en deels ook Snuit dwang worden opgelegd, met inbegrip van hogere hondenbelastingen en aansprakelijkheidsbijdragen kan verschuldigd zijn. Daarom is het belangrijk om voordat u een Rottweiler koopt precies te informeren of en onder welke voorwaarden het houden van dit ras in uw eigen staat of in de thuisgemeente überhaupt is toegestaan.

De Rottweiler staat momenteel op een raslijst in de volgende landen:

 • Beieren
 • Brandenburg
 • Hamburg
 • Hessen
 • Noordrijn-Westfalen

Eveneens Reizen naar andere Europese landen met de Rottweiler vaak niet of slechts in beperkte mate mogelijk. Zo zijn er in Oostenrijk, Zwitserland of Denemarken soms veel strengere regels die gelden ook als de hond er alleen op vakantie naartoe mag.

Is een Rottweiler gevaarlijk of niet?

In het verleden hebben dubieuze fokkers en mensen met verkeerde, vaak criminele bedoelingen deze honden bijzonder agressief en agressief gemaakt. Een Rottweiler uit verantwoord fokken, die goed opgeleid is en leeft met familieband, is niet gevaarlijker dan de meeste andere grote honden.

Is de Rottweiler geschikt voor mij?

Als je een Rottweiler wilt krijgen, moet je jezelf zeker eerst een paar vragen stellen:

 • Ben ik er klaar voor en heb ik de nodige ervaringom mijn Rottweiler verantwoordelijk te houden en heel consequent op te voeden?
 • Kan ik voldoende tijdt om de hond dagelijks bezig te houden?
 • Ben ik fysiek gelijk aan de hond?
 • Moge dit Race in mijn staat en zonder voorwaarden in mijn thuisgemeenschap worden gehouden?
 • Mag ik kijken naar de Aanschaf- en onderhoudskosten voor een hond van dit formaat? Met een puppyprijs van ongeveer 1000 euro komen de reguliere en ongeplande dierenartskosten, bijdragen aan belasting, verzekering en hondenschool, uitrusting met riem, halsband, hondenmand, autotransportbox, kosten voor hoogwaardig voedsel, etc. al enkele duizenden euro’s samen!

Rottweilers op het gazon

Het ras is geweldig om te leiden als hulphond, maar ook in een gezin kan hij een trouwe metgezel zijn.

Als je eenmaal hebt besloten over de hond, zoek dan naar een Verantwoordelijk en gerenommeerde fokkers. Het kan best zijn dat je moet wachten op een pup, want een goede fokker heeft maar af en toe een nestje, waar hij intensief voor kan zorgen. De fokkerijverenigingen helpen hier meestal graag bij. Kijk rond bij de fokker voor de definitieve aankoop: Hoe houdt hij zijn honden? Hoe gaat hij ermee om? Spreekt hij openlijk over vooronderzoeken van de ouders en over de afstamming? Net zoals je hem vragen stelt, wil de fokker ook veel van je weten, hij wil er immers zeker van zijn dat zijn pup het goed met je doet.

Dus als u weet dat u een goede en verantwoordelijke eigenaar voor uw Rottweiler zult zijn, kijk dan uit naar vele spannende, actieve en mooie jaren met deze indrukwekkende en trouwe metgezel.

Hoeveel kost een Rottweiler?

Een pup van een gerenommeerde fokker kost tussen de 800 en 1200 euro. Een hond uit het asiel of van een noodbureau kost meestal slechts een nominale vergoeding, maar is meestal ouder.