Beste gezinshonden: Lieve, ideale, middelgrote en rustige honden bekeken

kleine gezindshond
De beste vrienden van mensen zijn honden, helaas vaak nog betere vrienden dan andere mensen… Dit betekent niet dat alle honden automatisch overweg kunnen met alle gezinsleden. Zo zijn er hondenrassen die zeer eenkennig zijn en naast het hoofd van het gezin niemand boven zich dulden. Of honden met aangeboren instincten die je met de beste training niet kunt verwijderen. De oorsprong en functie van de hond bepaalt voor een groot deel het karakter. Zo zijn er bijvoorbeeld honden die van huis uit zeer goed kunnen jagen, of schapen hoeden. Daarnaast zijn er ook zeker onderlinge verschillen in persoonlijkheid die door opvoeding en omgeving tot uiting komen. Hier zijn zeven hondenrassen die als bekend staan als beste gezinshond.

1. Beagle – kleine gezinshond

beagle
In dit lijstje zul je merken dat vriendelijke gezinshonden vaak wat groter van formaat zijn. De Beagle is een uitzondering op de regel dat met name grote honden beter zijn voor een gezin met kinderen. Het zijn namelijk uiterst energieke hondjes die dolgraag spelen met alle gezinsleden en ook geen problemen hebben met andere dieren in huis. Houd de vacht schoon en wees bereid om losse haren op te zuigen, dan heb je aan de Beagle een perfecte uitbreiding op het gezin.

2. Bulldog – ideale gezinshond

Bulldog
Nog een compacte viervoeter, maar ditmaal enorm gespierd. Hoewel de Bulldog wat betreft uiterlijk lijkt alsof ze agressief zijn, is dit bij vooral de Engelse en Franse Bulldog totaal niet het geval. Deze honden laten gerust met zich sollen, en zijn helemaal niet bang van een vrolijke vechtpartij zonder kleerscheuren. Ze kunnen tegen een stootje, al moet je uiteraard met alle levende wezens voorzichtig zijn. Het spreekt voor zich dat ze wel training nodig hebben, zeker als er kleine kinderen in het gezin aanwezig zijn. Ze zijn zeer beschermend en zullen er alles aan doen om ‘hun’ gezinsleden veilig te stellen.

3. Ierse Setter – rustige gezinshond

Ierse Setter
Als jouw kinderen veel energie hebben, dan zullen ze in de Ierse Setter een gewillige vriend vinden. Deze honden zijn kinderlijk enthousiast en doen niets liever dan spelen met hun baasje. Ze zijn goed af te richten, reageren niet agressief en schrikken niet zo snel. Je moet ze wel de ruimte en vrijheid gunnen. Als er weinig tijd is voor huisdieren, of wanneer je in een wijk woont met weinig groen of een park in de buurt, dan kun je beter voor een andere hond kiezen. Ze zijn binnen rustig en lief zolang ze buiten hun energie kwijt kunnen. Het zijn echt net kinderen dus!

4. Poedel – lieve gezinshond

Poedel
Hoewel dit hondenras veelal wordt gezien als een showhond die altijd in het centrum van de aandacht staat, zijn Poedels wel degelijk heel fijne familiehonden. Ze zijn intelligent, rustig en geduldig, dat is juist de redenen waarom ze zo gewild zijn in shows. De korte krullen verharen nauwelijks, wat voor gezinsleden met een lichte allergie een uitkomst kan zijn. De ‘labradoodle’ zou zelfs hypoallergeen zijn, al is de oorspronkelijke fokker niet zo trots meer op deze combinatie van Labrador en Poedel. Je moet wel bereid zijn om flink te borstelen en kammen, anders zal de vacht snel vervilten.

5. Newfoundlander – leuke gezinshond

Newfoundlander
Iedereen die ooit in contact heeft gestaan met deze harige ‘beer’ begrijpt dat de Newfoundlander niet in dit rijtje met gezinsvriendelijke honden mag ontbreken. Het betreft een zeer rustig hondenras dat zich niet snel gek laat maken. Het is wel een grote hond die kleine kinderen bewust geen kwaad zal doen, maar in zijn onstuimigheid wellicht wel een keertje omver zal duwen. Het is ook een echte zwemmer, gun de Newfoundlander regelmatig een frisse duik. Ze zijn zelfs in staat mensen uit het water te redden, het is overigens niet de bedoeling om deze vaardigheid uit te testen op je kinderen!

6. Retriever – familiehond middelgroot

Golden Retriever
Veilige honden moeten kunnen luisteren, en dan zit je met Retrievers wel goed. Denk aan de Golden Retriever en de Labrador Retriever, twee hondenrassen waar je op kunt bouwen en vertrouwen. Het zijn van oorsprong uiteraard honden die in de jacht werden gebruikt, niet om te jagen maar om de prooi op te halen. Ze zijn dan ook geen doorbijters omdat ze de prooi tijdens de jacht niet mochten beschadigen. Die trouw en welwillendheid om te luisteren maakt Retrievers tot uitstekende gezinshonden. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat het sterke dieren zijn die discipline nodig hebben. Ze zijn namelijk minder zelfstandig dan sommige andere hondenrassen, je moet ze geleidelijk aan helpen wennen aan de omgang met kinderen. Anderzijds moeten kinderen zich realiseren dat deze goedaardige lobbes wel degelijk een grens heeft.

7. Vizsla – vriendelijke hond

Vizsla
De naam van dit hondenras zal niet direct een belletje doen rinkelen bij veel hondenliefhebbers. Je kunt deze jachthond qua karakter best goed vergelijken met de Ierse Setter, wat betekent dat ook deze hond actief en energiek is met een zachtaardige persoonlijkheid. Zo passen deze huisdieren met name goed in een gezin met wat oudere kinderen, voor kleine dreumesen is de Vizsla misschien iets te onstuimig van karakter. Ze reageren goed op africhten en kunnen vlot trucs leren wat zeker met kinderen erg leuk kan zijn. Dat ze binnenshuis niet veel geur verspreiden is ook zeker een voordeel dat genoemd mag worden.

Let op; dier met tanden!

rustige hond voor in huis
Honden zijn vleeseters met scherpe tanden en stevige kaken. Iedere hond kan bijten, hoe lief en meegaand ze ook zijn. Het sprookje van “mijn hond doet geen vlieg kwaad” is de reden voor veel incidenten met honden. Mensen zien alleen die lieve ogen en dat zachtaardige karakter, en houden onvoldoende rekening met de reflexen die ze van nature in zich meedragen. Wanneer je een hond in huis neemt met kinderen, zorg er dan voor dat het huisdier vanaf de eerste minuut de grenzen leert kennen. Ook moeten de kinderen de hond tijd geven om te binden aan alle gezinsleden. Als je al een hond in huis hebt en vervolgens kinderen krijgt, dan doe je er goed aan om eerst de hond (en jezelf) les te laten volgen in de omgang met kinderen. Honden kunnen zeer intelligent zijn, maar ze kunnen ook fouten maken. En met die scherpe tanden kan een klein foutje grote gevolgen hebben.