Ierse Setter

Ierse Setters zijn ontstaan als jachthonden in hun geboorteland Ierland, en de populariteit van het hondenras verspreidde zich snel, dankzij de schoonheid van hun rijke mahoniehouten vacht en hun enthousiasme als vogelhonden.
Ierse Setter
Ze zijn vriendelijk, ondeugend en nieuwsgierig, met een hoog energieniveau. Dit is een dappere en onstuimige familievriend met het potentieel om het goed te doen in vele hondensporten en activiteiten.

Meer over dit ras

Wie zegt dat blondjes meer plezier hebben? Elke zichzelf respecterende Ierse Setter zou die bewering betwisten. Deze vrolijke honden zijn enorm innemend, niet alleen vanwege hun vlammende haar, maar ook vanwege hun atletisch karakter, gratie en enthousiasme. Wanneer je samenleeft met een Ierse Setter, kun je er zeker van zijn dat je een gelukkige, vriendelijke metgezel hebt die altijd klaar is om te rock and roll.

Oorspronkelijk ontwikkeld als een vogel hond, behoudt de Ierse Setter de drive en energie van zijn voorouders. Er is niets dat hij leuker vindt dan nieuwe dingen doen en nieuwe plaatsen bezoeken, vooral als er vogels bij betrokken zijn. Hoewel hij niet zo veel in het veld wordt gezien als sommige andere sportieve rassen, is zijn jachtinstinct nog steeds sterk. Als hij eenmaal op vogels is getraind, heeft hij nooit meer een opfriscursus nodig.

Hoewel de Ierse Setter van iedereen houdt, is hij niet geschikt voor elk huis. Hij bruist van de energie en heeft dagelijks minimaal een uur beweging nodig. Een grote omheinde tuin of een terrein waar hij kan rennen is belangrijk, net als een actief gezin dat hem betrekt bij alles wat ze doen. Hij kan verlatingsangst ontwikkelen of destructief worden als hij aan zijn lot wordt overgelaten.

Ierse Setters zijn er in twee types: show- en veldhonden. Ierse Setter showhonden zijn zwaarder en groter dan veldhonden, met een zwaardere, dikkere vacht. Beide types voldoen aan de rasstandaard – een geschreven beschrijving van hoe een ras eruit moet zien en zich moet gedragen. Ongeacht de grootte en de vacht, moet de Ierse Setter zijn natuurlijke aanleg als jachthond behouden.

Naast hun talenten in het veld, blinken Ierse Setters uit in vele andere activiteiten, met inbegrip van gehoorzaamheid, rally, tracking, en behendigheid competitie. Met hun prachtige temperament, zijn ze geweldige therapie honden en kunnen worden gevonden in hospices, bejaardentehuizen, en kinderziekenhuizen, waar ze de gave van hun warmte, humor en liefde verspreiden.

Ierse Setters staan bekend om hun intelligentie, maar ze zijn ook ondeugend en onafhankelijk. Het trainen van deze honden vereist veel geduld en consequentheid. Dit ras wordt langzaam volwassen, dus u zult een volgroeide hond hebben die nog een aantal jaren enthousiast en actief zal zijn als een puppy. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze prima speelkameraadjes zijn voor actieve oudere kinderen, maar ze kunnen overweldigend zijn voor peuters, die zich kunnen laten overweldigen door deze ondeugende roodharige.

De Ierse Setter is geliefd bij filmsterren, presidenten, en gewone mensen die hem bewonderen om zijn vrolijke geest. Hij is een geweldige metgezel die je je hele leven fit zal houden en je aan het lachen zal maken.

Hoogtepunten

 • Ierse Setters raken erg gehecht aan de mensen in hun leven en kunnen lijden aan ernstige verlatingsangst. Ze worden erg ongelukkig als ze langer dan een paar uur alleen worden gelaten en dit ongelukkige gevoel leidt meestal tot destructief gedrag. Ierse Setters zijn geen goede buitenhonden en moeten binnen blijven, dicht bij hun gezin.
 • De zeer energieke, atletische Ierse Setter heeft ruimte nodig om te rennen en de beste plaats om dat te doen is in een grote, omheinde tuin.
 • Ierse Setters hebben veel beweging nodig en moeten twee keer per dag worden uitgelaten gedurende ten minste een half uur per keer.
 • Ierse Setters hebben gehoorzaamheidstraining nodig om hun ondeugende en soms koppige aard in goede banen te leiden.
 • Ierse Setters gaan heel goed om met andere dieren en kinderen. Het is echter belangrijk om uw puppy goed te socialiseren, ongeacht het temperament van het ras of uw woonsituatie. Misschien heeft u nu geen kinderen of andere huisdieren, maar dat kan veranderen. Een gebrek aan socialisatie kan veel moeilijkheden veroorzaken.
 • Ierse Setters moeten dagelijks of om de dag worden geborsteld om te voorkomen dat hun lange, zijdeachtige vacht in de war raakt. Ze verharen matig, dus u zult wat haar in huis hebben, vooral tijdens de verharingsseizoenen.
 • Ierse Setters worden niet snel volwassen. Sommige honden komen tot rust als ze 2 jaar oud zijn, maar anderen blijven hun hele leven puppieachtig.
 • Ierse Setters zijn van nature nieuwsgierig en zullen in alles kruipen wat ze kunnen vinden of bereiken. Deze eigenschap kan ook de training bemoeilijken, omdat ze het over het algemeen moeilijk hebben om geconcentreerd te blijven. Als je ze geïnteresseerd kunt houden in de training, leren ze snel.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze aan de puppy’s kunnen doorgeven, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

Het is niet verwonderlijk dat deze knappe roodharige uit Ierland komt, dat bekend staat om zijn mooie en fijne honden. De Ierse Setter lijkt daar te zijn ontwikkeld in de 18e eeuw, waarschijnlijk het resultaat van een combinatie van Engelse Setters, spaniels, pointers, en Gordon Setters.

Die eerste Ierse Setters werden soms rode spaniels genoemd – een hint naar hun afkomst, misschien – of modder rhu, Gaelic voor “rode hond.” Vaak waren ze wit en rood in plaats van het effen donkerrood dat we vandaag zien. Sommige, beschreven als “hagelbui” honden, hadden een rode vacht besprenkeld met kleine witte vlekken. De Ierse Graaf van Enniskillen kan de rage voor effen rode honden hebben gestart. Tegen 1812, zou hij geen andere soort in zijn kennels hebben. Andere Ierse fokkers van die tijd die de voorkeur gaven aan de rode honden waren Jason Hazzard van Timaskea in County Fermanagh en Sir St. George Gore.

Een hond genaamd Elcho was de eerste Ierse Setter die naar de Verenigde Staten werd geïmporteerd. Hij arriveerde in 1875 en werd een ster, niet alleen in de showring maar ook in het veld. De eerste Ierse Setter geregistreerd door de Amerikaanse Kennel Club was Admiral, in 1878.

Ze werden al snel een van de meest populaire rassen in Amerika en een favoriet in de showring. Tussen 1874 en 1948 werden 760 Ierse Setters kampioen in het exterieur, terwijl er slechts vijf kampioen in het veld werden. Dit wekte onrust bij sommige liefhebbers van het oorspronkelijke ras, en in 1940 riep het tijdschrift Field and Stream op tot een wederopstanding van het ras als werkhond. Vandaag de dag, is het niet ongebruikelijk om twee types te zien: de grotere, zwaardere show hond, en de lichtere, slankere veld hond.

De populariteit van de Ierse Setter steeg in de jaren 1960 en 1970, dankzij de boeken en de film met een Ierse Setter genaamd Big Red, evenals de aanwezigheid van de Ierse Setter King Timahoe in het Witte Huis tijdens de Nixon regering. Vandaag staat de Ierse Setter op de 68ste plaats van de 155 door de AKC erkende rassen en variëteiten.

Grootte

De typische mannelijke Ierse Setter heeft een schofthoogte van 25 cm en weegt 70 pond; teven zijn 25 cm en wegen 60 pond.

Persoonlijkheid

De Ierse Setter houdt van plezier, is speels en aanhankelijk, en is altijd in voor een goede tijd. Hij kan ondeugend zijn en staat er niet boven om uw ondergoedlade te plunderen en met een string met luipaardprint tussen zijn tanden de woonkamer binnen te huppelen – terwijl er gasten aanwezig zijn, natuurlijk.

Ierse Setters zijn extravert en houden van mensen. Het zijn niet echt waakhonden, hoewel ze bekend staan om hun mensen te beschermen als dat nodig is. Ze zijn echter uitstekende waakhonden en zullen blaffen om u op de hoogte te stellen van bezoekers of indringers. Ierse Setters worden langzaam volwassen en behouden hun puppy enthousiasme voor meerdere jaren en vaak hun hele leven.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt.

Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Zoals elke hond hebben Ierse Setters al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat je Ierse Setter puppy opgroeit tot een veelzijdige hond. Hem inschrijven in een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan, en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Gezondheid

Ierse Setters zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Ierse Setters zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als je dit ras overweegt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheidsuitslagen van beide ouders van je puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening. Bij Ierse Setters kun je gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die certificeert dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar het is mogelijk dat u bij een hond met heupdysplasie geen tekenen van ongemak opmerkt. Naarmate de hond ouder wordt, kan artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedic Foundation for Animals of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program (PennHIP). Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt. Als u een puppy koopt, vraag de fokker dan om bewijs dat de ouders getest zijn op heupdysplasie en vrij zijn van problemen. Heupdysplasie is erfelijk, maar het kan ook veroorzaakt worden door omgevingsfactoren, zoals een snelle groei door een calorierijk dieet of verwondingen opgelopen door springen of vallen op gladde vloeren.
 • Osteochondrosis Dissecans (OCD): Deze orthopedische aandoening, veroorzaakt door onjuiste groei van kraakbeen in de gewrichten, komt meestal voor in de ellebogen, maar het is ook gezien in de schouders. Het veroorzaakt een pijnlijke verstijving van het gewricht, zozeer zelfs dat de hond zijn elleboog niet meer kan buigen. Het kan worden vastgesteld bij honden vanaf de leeftijd van vier tot negen maanden. Overmatig gebruik van “groeivoeding” voor puppy’s of eiwitrijk voedsel kan bijdragen tot de ontwikkeling ervan.
 • Hypothyreoïdie: Hypothyreoïdie is een abnormaal laag niveau van het hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd. Een mild teken van de ziekte kan onvruchtbaarheid zijn. Duidelijker tekenen zijn zwaarlijvigheid, geestelijke dufheid, hangende oogleden, weinig energie en onregelmatige tochtigheidscycli. De vacht van de hond wordt stug en broos en begint uit te vallen, en de huid wordt taai en donker. Hypothyreoïdie kan worden behandeld met dagelijkse medicatie, die het hele leven van de hond moet worden voortgezet. Een hond die dagelijks met de schildklier wordt behandeld, kan een volwaardig en gelukkig leven leiden.
 • Canine Leukocyte (CAD): Canine Leukocyte is een erfelijke afwijking die het vermogen van de witte bloedcellen om infecties te bestrijden aantast. Deze ziekte tast het immuunsysteem aan en komt voor bij Ierse Setters. Honden die deze ziekte hebben, krijgen te maken met immunologische complicaties en terugkerende infecties. Fokkers proberen momenteel Canine Leukocyte uit hun foklijnen te verwijderen en er is een DNA-test die kan worden gedaan om aan te tonen dat een hond vrij is van het gen. Het is belangrijk om uw potentiële fokker te vragen of hun honden zijn gescreend op CLAD.
 • Epilepsie: De Ierse Setter kan lijden aan epilepsie, een aandoening die milde of ernstige epileptische aanvallen veroorzaakt. Epilepsie kan erfelijk zijn; het kan worden veroorzaakt door metabole stoornissen, infectieziekten die de hersenen aantasten, tumoren, blootstelling aan giftige stoffen, of ernstig hoofdletsel; of het kan een onbekende oorzaak hebben (aangeduid als idiopathische epilepsie). Aanvallen kunnen zich uiten in ongewoon gedrag, zoals verwoed rennen alsof men wordt achtervolgd, wankelen of zich verstoppen. Aanvallen zijn beangstigend om te zien, maar de lange-termijn prognose voor honden met idiopathische epilepsie is over het algemeen zeer goed. Epilepsie kan onder controle worden gehouden met medicijnen, maar het kan niet worden genezen. Een hond kan een volwaardig en gezond leven leiden met de juiste behandeling van deze aandoening. Als uw Ierse Setter epileptische aanvallen heeft, breng hem dan meteen naar de dierenarts voor een diagnose en aanbevelingen voor behandeling.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk blindheid veroorzaakt door het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA kan jaren voordat de hond tekenen van blindheid vertoont, worden opgespoord. Gelukkig kunnen honden hun andere zintuigen gebruiken om blindheid te compenseren, en een blinde hond kan een volwaardig en gelukkig leven leiden. Maak er alleen geen gewoonte van om de meubels te verplaatsen. Gerenommeerde fokkers laten de ogen van hun honden jaarlijks controleren door een oogarts en fokken geen honden met deze ziekte. Een nieuwe DNA-test voor PRA zal helpen om de incidentie van deze ziekte in het ras te verminderen.
 • Hypertrofische osteodystrofie (HOD): Hypertrofische osteodystrofie, die kreupelheid veroorzaakt en in verband wordt gebracht met een te hoog eiwit- en calciumgehalte in de voeding, kan bij pups tussen 4 en 8 maanden optreden. Behalve kreupelheid zijn de symptomen onder meer koorts, verminderde eetlust, gezwollen gewrichten, lusteloosheid en onwilligheid om te lopen. Het kan soms fataal zijn. HOD kan moeilijk te diagnosticeren zijn, dus zorg ervoor dat uw dierenarts weet dat de aandoening Ierse Setters kan treffen. Het wordt behandeld met een kuur van steroïden, antibiotica, en pijnstillers.
 • Maagtorsie (bloat): Dit is een levensbedreigende aandoening die grote, diepgebouwde honden treft, vooral als ze één grote maaltijd per dag krijgen, snel eten, snel grote hoeveelheden water drinken, of na het eten krachtig bewegen. Bloat treedt op wanneer de maag zich vult met gas of lucht en vervolgens verdraait. De hond kan niet boeren of braken om zich te ontdoen van de overtollige lucht in zijn maag, en de bloedstroom naar het hart wordt belemmerd. De bloeddruk daalt en de hond raakt in shock. Zonder onmiddellijke medische hulp, kan de hond sterven. Vermoed een opgeblazen gevoel als uw hond een opgezwollen buik heeft, overmatig kwijlt en moet kokhalzen zonder over te geven. Hij kan ook rusteloos, depressief, lusteloos en zwak zijn met een snelle hartslag. Als u deze symptomen opmerkt, breng uw hond dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.
 • Panosteitis: Panosteitis is een ziekte die de botten aantast, vooral de beenderen van de ledematen, van voornamelijk jonge honden van grote rassen. Een kreupelheid in één of meer poten is het gevolg van een ontsteking in het bot. De ziekte duurt meestal 1 tot 6 maanden en de hond zal perioden van pijn en perioden van goede gezondheid doormaken. Er bestaat geen behandeling, maar de ziekte wordt behandeld met ontstekingsremmers en pijnstillers.

Verzorging

Het beste huis voor een Ierse Setter is een huis met een grote omheinde tuin of een stuk grond. Dit ras heeft ruimte nodig om te rennen. Het is een jachthond, dus hij moet worden ingesloten door een hek of worden vastgehouden aan de lijn om te voorkomen dat hij afdwaalt. Hij moet binnenshuis leven met zijn gezin, nooit alleen in een kennel of achtertuin.

Ierse Setters hebben dagelijks minstens een uur beweging nodig. Dit kan op verschillende manieren, maar een van de beste manieren is om de Ierse Setter te laten rennen. Hij is een geweldige joggende metgezel en zal ook genieten van het rennen naast een fiets. Lange wandelingen, apporteren, zwemmen, en natuurlijk jagen zijn andere uitstekende manieren om je Ierse Setter te trainen.

Ierse Setter puppies hebben verschillende behoeften aan beweging. Vanaf de leeftijd van 8 weken tot 4 maanden is één of twee keer per week puppy kleuterschool een geweldige manier voor hen om beweging, training en socialisatie te krijgen, plus 15 tot 20 minuten speeltijd in de tuin, ’s morgens en’ s avonds. Gooi een bal voor ze om te apporteren. Vanaf de leeftijd van 4 tot 6 maanden voldoen wekelijkse gehoorzaamheidslessen en dagelijkse wandelingen van een halve mijl aan hun behoeften, plus speeltijd in de tuin. Van 6 maanden tot een jaar, speel apport met een bal of frisbee voor maximaal 40 minuten tijdens koele ochtenden of avonden, niet op het heetst van de dag. Blijf wandelingen beperken tot een halve mijl. Als hij een jaar oud is, kan je Ierse Setter pup beginnen met je te joggen, maar houd de afstand beperkt tot minder dan een mijl, ren op een zachte ondergrond zoals gras of aarde, en geef hem regelmatig pauzes langs de weg. Naarmate hij volwassener wordt, kun je de afstand en de tijd dat je rent vergroten. Deze geleidelijke niveaus van lichaamsbeweging zullen zijn zich ontwikkelende botten en gewrichten beschermen.

Ierse Setters zijn intelligente honden die gemakkelijk te trainen zijn, hoewel ze strengheid en consequentheid vereisen om te voorkomen dat ze misbruik van u maken. Je moet in staat zijn om leiding te geven zonder woede of fysiek geweld te gebruiken. Het trainen van een Ierse Setter is in de eerste plaats een kwestie van het voorkomen van verveling van zijn kant. Hij heeft de neiging te lijden aan aandachtstekortstoornis. Help hem zich te concentreren door hem bezig te houden. Gebruik positieve versterkingstechnieken zoals voedselbeloningen, lof, en spel, en vermijd repetitieve oefeningen. Wissel beloningen en activiteiten regelmatig af om zijn belangstelling te behouden. Hij accepteert eerlijke correcties goedmoedig.

Kattentraining is een must voor uw Ierse Setter puppy. Dit ras is nieuwsgierig en zal alles en iedereen met zijn mond onderzoeken. Een bench helpt uw puppy en uw bezittingen veilig te houden wanneer u er niet bent om toezicht te houden.

De meeste Ierse Setters zijn gemakkelijk zindelijk te maken. Wees consequent, houd de puppy aan een schema en gebruik een bench. Het belangrijkste om te onthouden is dat zindelijk worden een langdurig proces is. Je Ierse Setter puppy begrijpt misschien waar hij zijn behoefte moet doen, maar hij heeft misschien niet de blaascontrole om het vol te houden tot hij 4 maanden of ouder is. Als je lange tijd weg bent voor je werk of andere activiteiten, is het belangrijk dat er iemand is die de puppy uit laat voor een plas pauze.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 2 tot 3 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Ierse Setter in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als je niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe hem dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, heeft hij minder voer en meer beweging nodig.

Voor meer informatie over het voeden van uw Ierse Setter, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

Zijn prachtige vacht is een van de kenmerken die de Ierse Setter zijn reputatie als een van de mooiste rassen in de hondenwereld geven. Kort en fijn op het hoofd en de voorpoten, de gepolijste mahonie of rijke kastanje rode vacht is matig lang en recht op de rest van het lichaam, met lange, zijdeachtige bevedering op de oren, de ruggen van de voorpoten en dijen, en de staart, en een franje van haar op de buik en borst. In de showring worden Ierse Setters getrimd om het slanke hoofd en de zuivere hals te benadrukken en om de natuurlijke omtrek van de voet te tonen.

Borstel je Ierse Setter ten minste om de dag om zijn vacht glanzend en klitvrij te houden. Controleer op bramen en ander vuil als hij in het veld is geweest of een wandeling heeft gemaakt. Tenzij hij in iets stinkends rolt, zou hij niet vaker dan een paar keer per jaar een bad nodig moeten hebben, zolang u hem goed borstelt. U kunt hem echter vaker in bad doen als u dat wilt, en dat is ook nodig als u met hem gaat showen. Gebruik een shampoo die voor honden is gemaakt om te voorkomen dat zijn vacht en huid uitdrogen.

Alle rassen met hangende oren hebben de neiging om problemen met oorinfecties te hebben. Controleer de oren van je Ierse Setter wekelijks en veeg ze uit met een watje bevochtigd met een door je dierenarts aanbevolen reinigingsmiddel. Steek nooit wattenstaafjes of iets anders in het oorkanaal of je zou het kunnen beschadigen. Je Ierse Setter kan een oorontsteking hebben als de binnenkant van het oor slecht ruikt, er rood uitziet of gevoelig lijkt, of als hij vaak met zijn hoofd schudt of aan zijn oor krabt.

Poets de tanden van je Ierse Setter minstens twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die zich daarin ophouden te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als je tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip de nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes geknipte nagels houden de poten in goede conditie en voorkomen dat uw benen worden bekrast wanneer uw Ierse Setter enthousiast opspringt om u te begroeten.

Wen je Ierse Setter eraan om geborsteld en onderzocht te worden wanneer hij een puppy is. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun voeten – en kijk in zijn mond en oren. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de oren, neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Ierse Setters zijn goede vrienden voor actieve oudere kinderen, maar ze kunnen te onstuimig zijn voor peuters. Het is maar al te gemakkelijk voor een Ierse Setter om per ongeluk een kind neer te slaan.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Ierse Setters gaan ook goed om met andere honden in het huishouden, evenals met katten, vooral als ze daarmee zijn grootgebracht, maar ze kunnen gezelschapsvogels als prooi zien, omdat ze daarvoor gefokt zijn.