35 Kleine Hondenrassen: bekijk al deze mini en kleine hondjes


Kleine Hondenrassen
Ben je net ingetrokken in een Tiny House waarbij iedere vierkante meter optimaal ingericht wordt en zou je graag een hond in huis nemen? Wat je reden ook mag zijn, deze 35 hondenrassen zullen altijd klein blijven. Let op; ze kunnen wel een grote persoonlijkheid hebben!

1. Affenpinscher

Affenpinscher hondje
Het zal je niet verbazen dat ‘affen’ het Duitse woord voor ‘aap’ is met dat aparte snuitje dat meer op een aap lijkt dan op een hondje. Het is een beetje schizofreen hondenras dat zowel koppig als braaf kan zijn. Ze houden erg van aandacht en zijn heel aanhankelijk. Het gewicht ligt tussen 3 en 4 kilo.

2. Amerikaanse toyterriër

Amerikaanse toyterriër
Je hoeft dit ‘speelgoed’ niet op te winden want de Amerikaanse toyterriër doet niets liever als bewegen. Die speelsheid werkt besmettelijk, als baasje zul je graag spelen met deze Terriër uit Amerika. Ze wegen tussen 2 en 4 kilo.

3. Australische silkyterriër

Australische silkyterriër
Een vacht zo zacht als zijde, met hetzelfde temperament zoals we die kennen van andere Terriërs. Dit betekent vol met leven, een sterk karakter, intelligent maar wel een tikkie eigenwijs. De Australische silkyterriër kan goed overweg met kinderen en is vooral speels maar niet agressief.

4. Bedlington Terriër

Bedlington Terriër
Een beetje bijziend persoon denkt misschien dat je een lammetje aan het uitlaten bent, het is toch echt een Bedlington Terrier met witte krullen. Het traditioneel gebruik door zigeuners heeft geleid tot de bijnaam “Gypsy Dog”. Het energieke karakter en intelligentie laat duidelijk de Terriër lijn zien.

5. Bichon frisé

Bichon Frise
Deze krullenbol zit vol leven en lijkt behoorlijk op de Maltezer. De Bichon frisé komt uit België, zorg er wel voor dat je de vacht goed onderhoudt omdat die krullen snel kunnen vervuilen. Ze wegen ergens tussen 5 en 10 kilo.

6. Bolognezer

Bolognezer
Veel schattiger zul je ze niet snel tegenkomen, socialer trouwens ook niet. Als je wilt spelen dan staat de uitbundige Bolognezer voor je klaar. En als je niet wilt spelen trouwens ook, wat dit hondje is onvermoeibaar. Ze wegen tussen 2,5 en 4 kilo.

Gerelateerd: Hier zijn de vijf beste hondenmanden voor een kleine hond

7. Boston Terriër

Boston Terriër
Door de stoere Bulldog te kruisen met een Terriër ontstond in Amerika de Boston Terriër. Deze herkenbare snuit is vaak te zien in Boston, niet alleen in levende lijve maar ook als logo voor lokale merken. De ruige snuit straalt toch een heel lieve persoonlijkheid uit, het is dan ook een heel fijne hond voor de hele familie die ondanks het kleine formaat reuze sterk is. Ze wegen tussen 7 en 11 kilo.

8. Cavalier King Charles Spaniël

Cavalier King Charles Spaniel
Uiteraard mag deze Spaniël niet ontbreken in het lijstje, het is niet voor niets één van de meest populaire kleine hondenrassen. Er zijn vier kleuren vacht te onderscheiden. De populariteit heeft helaas geleid tot overmatig fokken en medische problemen. Let dus goed op dat jouw Cavalier King Charles Spaniël van een goede fokker komt en laat de dierenarts regelmatig controles uitvoeren. Het gewicht ligt tussen 6 en 8 kilo.

9. Chihuahua

Chihuahua mini hond
Als je zoekt naar een echt kleine hond dan is er geen kleiner hondenras als de beroemde Chihuahua. Ze staan eveneens bekend om hun sterke karakter, je moet ze goed africhten om Chihuahuas sociaal te houden. Het kunnen schoothondjes zijn zolang je ze leert waar de grenzen liggen. Ze wegen slechts 1 tot 3 kilo.

10. Chinese gekuifde naakthond

Chinese gekuifde naakthond
Je zou er bijna medelijden mee krijgen, de Chinese gekuifde naakthond is namelijk meermaals verkozen tot lelijkste hond ter wereld. Echt een schoonheid is het wellicht niet, toch kan het een lieverdje zijn. Het kan wel enige uitleg vereisen als iemand vraagt of jouw hond wel helemaal in orde is. Ze wegen tussen 4 en 6 kilo.

11. Coton De Tulear

Coton De Tulear
Met zo’n pluizige witte vacht is het niet vreemd dat de Coton De Tulear naar katoen vernoemd is. Het is een levendig bolletje plezier dat niets liever doet dan zijn omgeving vermaken. Ze kunnen goed overweg met kinderen die wellicht de energie van deze kleine entertainer kunnen bijhouden. Het gewicht ligt rond 6 kilo.

12. Dwergkeeshond

Dwergkeeshond
Oorspronkelijk waren Keeshonden bestemd als bewaking op de boerderij. Maar omdat ze om het minste of geringste gingen blaffen waren ze niet ideaal voor dit werk. Herders namen deze taak over, en de Dwergkeeshond werd ingezet als speelkameraadje. Daar zijn deze familiehonden een stuk beter op hun plek. Ze wegen slechts een kilo of 2.

13. Dwergschnauzer

Dwergschnauzer
De drie variaties Schnauzer lijken samen net een Russische Matroesjka pop met hun steeds kleinere formaat. Deze mini-uitvoering is een uitstekende bewaker zonder angst. Ze hebben wel een sterk karakter wat je in goede banen kunt leiden door ze van jongs af aan goed af te richten. Ze wegen tussen 4,5 en 7 kilo.

14. Épagneul nain continental

Épagneul nain continental
Omdat de officiële naam een beetje ingewikkeld is wordt vaak de naam ‘Papillon’ gebruikt wat ‘vlinder’ betekent. Het is niet ingewikkeld om te bedenken waarom, bekijk deze hond maar eens van de voorzijde. De grote, sierlijke oren zijn niet alleen voor decoratie omdat ze ook goed kunnen luisteren. Het gewicht varieert tussen 1,5 en 5 kilo.

15. Griffon bruxellois

Griffon bruxellois
Deze Griffon uit Brussel stamt inderdaad uit België, in tegenstelling tot de Griffon Belge heeft dit ras een rode vacht. Het levendige en actieve karakter komt voort uit hun oorsprong, waarbij ze stallen vrij hielden van ongedierte. Het zijn speelse kameraadjes die enorm aanhankelijk zijn. Ze wegen tussen 3,5 en 6 kilo.

16. Havanezer

Havanezer
Best veel kleine hondenrassen hebben last van overcompenseren, ze doen zich heel stoer voor. Dit geldt niet voor de Havanezer die juist helemaal niet van confrontatie houdt. Ze zijn echte vriendjes die zowel met kinderen als katten spelen. Maar als je boos wordt dan kruipen ze direct in hun schulp. Ze wegen tussen 3 en 6 kilo.

17. Jack Russell Terriër

Jack Russell Terrier
Als je vermoedt dat deze Jack Russell Terriër speels en energiek is, dan heb je het helemaal bij het rechte eind. Dit moet je belonen, want als je ze te weinig aandacht schenkt kunnen ze erg humeurig worden. Ze zijn heel sociaal en houden enorm van buiten spelen. Kun jij ze bijbenen? Ze wegen ongeveer 6 kilo.

18. Japanse Spaniël

Japanse Spaniël
Ook wel Japanese Chin genoemd is dit een Koninklijk hondenras uit Japan. Ze zijn intelligent, goed te trainen maar hebben wel een eigenwijs karakter. De persoonlijkheid komt overeen met katachtigen, als je dus niet kunt kiezen tussen een kat of hond kan dit de gulden middenweg zijn. Het gewicht ligt tussen 2 en 5 kilo.

19. Kaninchen dachshund

Kaninchen dachshund
De kleinste van de dashonden is zeker een dapper hondje! De natuurlijke aard als jager op dassen is nog steeds duidelijk herkenbaar, al vergeten ze soms dat ze kleiner zijn dan de dieren waar ze van oudsher op jagen… Ze moeten goed afgericht worden en houd ze zeker bezig, anders gaan ze zelf op zoek naar een prooi buitenshuis. Ze wegen vier tot vijf kilo.

20. Lakeland terriër

Lakeland terriër
Dit hondenras is gefokt om zelfstandig te zijn, dit betekent dat ze niet continu aandacht nodig hebben. Ze staan wél altijd klaar voor hun baasje en hun jagersinstinct hebben ze ook zeker nog niet verloren. Ze wegen tussen 7 en 8 kilo.

21. Lancashire Heeler

Lancashire Heeler
‘Heel’ is het Engelse woord voor ‘hiel’. De kleine Lancashire Heeler is namelijk een veedrijver die koeien in de hielen bijt om ze in het gareel te houden. Ze zijn zeker aardiger tegenover hun baasje mits je ze goed africht. Maar let op met vreemden, want bijten zit in hun natuur. Het cliché “wees gerust, hij bijt niet” kan bij de Heeler niet gegarandeerd worden als hij zich bedreigd voelt. Ze kunnen tussen 5,9 en 8,2 kilo wegen.

22. Leeuwhondje

Leeuwhondje
Leeuwen zijn toch echt familie van katten, niet van honden. Toch heeft de vacht van dit Leeuwhondje wel iets weg van een leeuw. Wat betreft het karakter is het niet bepaald een jager maar juist een heel vriendelijke hond. Ze zijn intelligent en daardoor ook flink eigenwijs. Ze horen je wel maar luisteren niet altijd! Ze wegen tussen 5 en 8 kilo.

23. Lhasa Apso

Lhasa Apso
Er komen behoorlijk wat (kleine) hondenrassen uit Tibet, dit geldt ook voor de Lhasa Apso. De vacht is zo dik dat het soms lijkt alsof de staart een reserve koppie is. Ze hebben een wat afwachtende houding en zullen ze niet direct in de armen vliegen tot ze je wat beter leren kennen. Dan zijn jullie voortaan onafscheidelijk. Ze worden tussen 6 en 7 kilo zwaar.

24. Maltezer

Maltezer
Waarschijnlijk komt de Maltezer van het eiland Malta, dat voorheen Melita werd genoemd. Het is een typisch schoothondje dat sociaal is en goed met mensen overweg kan. Het is in de roots familie van de Bichon-frisé, Bolognezer, Havenezer en Yorkshire terriër. Het gewicht is 4 kilo.

25. Mopshond / Pug

Mopshond
Als je gelooft in reïncarnatie, dan is het mogelijk dat er een boeddhistische monnik uit Tibet in jouw Mopshond leeft. Ze waren duizenden jaren geleden al populair bij monniken in Tibet, en met hun sociale karakter is het heel goed te begrijpen waarom ze zo geliefd waren. Die platte snuit kan wel voor medische problemen zorgen. Ze wegen tussen 6 en 8 kilo.

26. Norfolkterriër

Norfolkterriër
De Norfolkterriër is een echte speurneus die graag op zoek gaat naar verborgen speeltjes of wilde dieren. Omdat ze vroeger in de jacht werden gebruikt zijn ze heel actief, ze zijn overigens niet agressief zolang je ze goed opvoedt. Ze wegen zo’n 5 kilo.

27. Pekingees

Pekingees
Als favoriete hondenras van de Chinese keizer is het logisch dat de oude naam voor Beijing in de naam voorkomt. Een Pekingees is is zeer aanhankelijk waarmee het een ideaal schoothondje kan zijn. Met nadruk op ‘kan’ want als je ze niet voldoende aandacht en discipline geeft dan kunnen ze zich behoorlijk eigenwijs gedragen. Ze wegen tussen 3 en 6 kilo.

28. Russische toyterriër

Russische toyterriër
Dit hondenras komt inderdaad uit Rusland, de elegante bouw met lange poten doet de Russische toyterriër op een schaalmodel van een groter hondenras lijken. Alleen de grote oren zijn niet meegeschaald, je zou haast denken dat het vleugels zijn. Het gewicht ligt rond 3 kilo.

29. Schipperke

Schipperke
Bij een herdershond is ‘klein’ niet het eerste waar je aan zult denken. Deze kleine allemansvriend komt uit België en heeft het typische vriendelijke en behulpzame karakter als de grote familieleden. Ze lijken altijd jong te blijven, geef ze voldoende gelegenheid om buiten te ravotten. Ze wegen tussen 4 en 7 kilo.

30. Shih Tzu

Shih Tzu hondje
Dit schoothondje heeft koninklijke allure en was met name populair aan het Chinese hof. Het is een levendig knuffelbeest dat zowel met volwassenen als kinderen heel goed kan omgaan. Als je van een speels vriendje houdt in pocket formaat dan is de Shih Tzu een goede keuze. Het gewicht schommelt tussen 4,5 en 7 kilo.

31. Tibetaanse spaniël

Tibetaanse spaniël
De herkomst van dit hondenras ligt inderdaad in Tibet, het is alleen geen echte Spaniël. Het is namelijk geen jager maar een bewaker en gezelschapshond. De uitdrukking “blaffende honden bijten niet” is zeker van toepassing op de Tibetaanse spaniël die wel aan kan slaan maar absoluut niet agressief van aard is.

32. Toy Manchesterterriër

Toy Manchesterterriër
De standaard Manchesterterriër is de ‘grand daddy’ van alle Terriërs. Deze ‘speelgoed’ variatie is een stuk kleiner met een kortharige, glanzende vacht en een waakzaam karakter. Ze zijn niet overdreven hyperactief maar houden wel van het buitenleven. Ze wegen rond de 5 kilo.

33. Toypoedel

Toypoedel
Er lopen veel soorten poedels rond, de Toypoedel is de allerkleinste in de rij met een schofthoogte die slechts 25 centimeter bedraagt. Laat je niet misleiden door de kleine omvang, er schuilt een pienter brein in het kleine koppie. Zoals poedels betaamt is ook dit ‘schaalmodel’ goed te trainen en uiterst speels van aard. Ze wegen 3 tot 4 kilo.

34. West Highland white terriër

West Highland white terriër
Deze terriër komt van oorsprong uit Schotland en wordt ook wel Westie genoemd. Het is een speels hondje dat voor niets bang lijkt te zijn. Kinderen zijn dol op deze honden en deze liefde is wederzijds. Zorg dat je altijd iets om te spelen bij de hand hebt want de West Highland white terriër is onvermoeibaar! Door de stevige spieren wegen ze tussen 7 en 8 kilo.

35. Yorkshireterriër

Yorkshireterriër
Dit populaire hondje is betrekkelijk jong als hondenras, met hun oorsprong in de negentiende eeuw. De officiële erkenning dateert uit 1898, het waren oorspronkelijk rattenvangers. Dit is nog steeds te zien aan hun karakter wat zich uit in snelheid, intelligentie en uithoudingsvermogen. Ze hechten zich sterk aan hun baasje en zijn heel sociaal van aard. Dit hondenras weegt 2 tot 3 kilo.

Recent Content