Pekingees Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Pekingees honden werden eeuwenlang gefokt om de geliefde gezelschap van de keizerlijke familie van China te zijn. Vandaag de dag zijn het nog steeds gekoesterde familie metgezellen en show honden die iedereen die ze ontmoeten begroeten met waardigheid en gratie.
Pekingees
De Peke is een hond met een groot aanpassingsvermogen die met vrijwel iedereen kan leven, inclusief flatbewoners en beginnende huisdiereigenaren. Ze hebben echter wel de neiging om te blaffen, waar de buren misschien niet zo blij mee zijn. Ze hebben ook de neiging om vooral aan één menselijke verzorger vast te houden. Kinderen kunnen ze verwonden tijdens ruw spel, dus ze zijn het best geschikt voor huizen met tieners en volwassenen. Als u kunt voldoen aan de behoeften van het ras, zult u een liefdevolle, trouwe metgezel hebben die niet van uw zijde zal willen wijken!

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Pekingees!

Meer over dit ras

Het is geen wonder dat de Pekingees een zelfingenomen houding heeft, gezien zijn geschiedenis als een keizerlijke favoriet. Hij stond in groot aanzien aan het keizerlijk hof van China, en dat weet hij vandaag de dag nog steeds. Een Pekingees zal u met waardigheid en trots begroeten. Hij is zich er terdege van bewust dat zijn voorouders de metgezellen van het koningshuis waren en hij eist ook vandaag nog het respect op dat een dergelijke positie met zich meebrengt. Met zijn zachte ronde bruine ogen, zijn manen van lang sluik haar en zijn staart die hij parmantig over zijn rug draagt, zwiert hij door het leven in het volle bewustzijn van wie hij is en het belang dat hij heeft voor de mensen die met hem samenleven.

Pekingezen zijn zeer intelligent, maar tegenover die intelligentie staan een onafhankelijke geest en een flinke dosis koppigheid. Hen trainen is een uitdaging. Ze beschouwen zichzelf als de baas in elke situatie, dus u moet ze ervan overtuigen dat u de baas bent en dat doen wat u wilt in hun voordeel is. Pekingezen reageren niet goed op harde training of discipline en het kan ertoe leiden dat ze defensief worden en mogelijk gaan bijten.

Pekingezen zijn zeer liefdevol en aanhankelijk met hun familie, maar afstandelijk, bijna op hun hoede, voor vreemden. Die eigenschap maakt ze tot uitstekende waakhonden; ze blaffen graag als er vreemden naderen. Sommige Pekingeesjes hebben de neiging om te veel te blaffen, dus het is een goed idee om ze al vroeg te leren wanneer ze moeten stoppen. Ze zijn dapper, soms zelfs roekeloos, en zullen u indien nodig tot de dood verdedigen.

Hoewel kinderen altijd geïntrigeerd zijn door kleine honden, is een Pekingees geen goede keuze voor gezinnen met peuters die hem ruw zouden kunnen behandelen zonder dat ze dat bedoelen. De Pekingees zal niet tolereren dat hij wordt vastgepakt of geprikt en zal niet aarzelen om zichzelf te verdedigen. Houd altijd toezicht op elke interactie tussen een Pekingees en een kind van welke leeftijd dan ook.

Pekes schieten niet altijd goed op met andere honden. Ze verkiezen het gezelschap van andere Pekingeesjes, en het kan lang duren voor ze gewend zijn aan andere dieren in huis. Met de juiste socialisatie – vroege blootstelling aan veel verschillende mensen, andere dieren, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – kunnen ze echter beste vrienden worden met andere honden en katten en ze opnemen in hun koninklijke groep. Totdat u er zeker van bent dat iedereen met elkaar kan opschieten, moet u echter toezicht houden op actief spelen. De ronde, uitpuilende ogen van de Peking kunnen gemakkelijk verwond worden met een veeg van een poot of klauw.

De overvloedige vacht van de Pekingees heeft dagelijkse tot wekelijkse verzorging nodig. De lange, vloeiende vacht van de showhond heeft dagelijks onderhoud nodig, maar mensen die een Pekingees als gezelschapshond hebben, kunnen ervoor kiezen om de vacht van hun huisdier kort te houden om de last van het verzorgen te verlichten.

Als u op zoek bent naar een toegewijde, liefdevolle vriend die u met respect en waardigheid behandelt en van u dezelfde behandeling verwacht, dan is de Pekingees wellicht een ras om te overwegen. Ze hebben iemand nodig die hun unieke behoeften begrijpt en die bereid is om ruimte te maken voor een echt individuele persoonlijkheid in hun leven. De Pekingees zal uw zorg beantwoorden met alle liefde en genegenheid die een echt groot hart in een kleine verpakking kan bieden.

Kenmerken

 • Door hun korte neus snurken Pekes, soms behoorlijk luid.
 • Het ronde uitpuilende oog van de Pekingees kan beschadigd raken of “eruit springen” tijdens overmatig ruw spel; dit is zeldzaam, maar kan voorkomen.
 • Pekes hebben een buitensporige hoeveelheid rimpels op het gezicht; dit kan problemen veroorzaken met huidplooidermatitis, huidirritaties, en infecties. De plooien moeten schoon en droog worden gehouden.
 • Pekes hebben de neiging aan te komen als ze te veel eten krijgen.
 • Een Pekingees kan in hongerstaking gaan alleen maar om zijn baas te overtuigen.
 • Pekingezen hebben de neiging veel te blaffen.
 • Het ras kan moeilijk zindelijk te maken zijn.
 • Pekingezen hebben de neiging een eenpersoonshond te zijn.
 • Vanwege hun overvloedige vacht en korte neus kunnen ze niet goed tegen hitte.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, een puppy-molen of een dierenwinkel. Zoek een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze kunnen doorgeven aan de puppy’s, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

Volgens een Chinese legende werd een leeuw ooit verliefd op een penseelaapje, een apensoort. Om zijn liefde te bekrachtigen smeekte de leeuw Boeddha om hem te verkleinen maar hem zijn grote leeuwenhart en karakter te laten behouden. Boeddha stemde toe, en uit de vereniging van de twee stamden de honden van Fu Lin af, de leeuwenhonden van China.

Misschien is dat niet helemaal hoe de Pekingees is ontstaan, maar het is wel een mooi verhaal. Het ras is inderdaad oud, met DNA-bewijs dat bevestigt dat het een van de oudste hondenrassen is. Aangenomen wordt dat de Pekingees al 2000 jaar in China bestaat. Vernoemd naar de hoofdstad Peking (nu Beijing), waren ze de metgezellen van edelen, prinsen, en leden van de keizerlijke familie. Burgers bogen voor hen, een behandeling die ze ook vandaag nog verwachten.

De Pekingees werd streng bewaakt en mocht nooit het paleis verlaten, laat staan het land, maar hij kwam onder de aandacht van de westerse wereld als gevolg van de Opiumoorlog in 1860. Toen Britse troepen het keizerlijk paleis binnenvielen na een inval in Peking, ontdekten zij onder meer vijf Pekingees honden die het lichaam bewaakten van hun meesteres, die zelfmoord had gepleegd in plaats van gevangen te worden genomen. De honden werden oorlogs prijzen en werden meegenomen naar Engeland, waar er twee werden geschonken aan de hertogin van Wellington, twee aan de hertog en hertogin van Richmond en Gordon, en een aan koningin Victoria, die het de naam “Looty” gaf.

Ze bleven zeldzaam, hoewel tegen de jaren 1890, meer Pekingees uit China werden gesmokkeld. Een hond genaamd Pekin Peter was naar verluidt de eerste Pekingees die werd tentoongesteld op een Britse hondenshow, in 1894. Het ras stond in die tijd bekend als een Chinese Mopshond en een Pekingees Spaniël. Een Pekingees club werd opgericht in 1904.

Natuurlijk verspreidde de populariteit van de Pekingees zich over de Atlantische Oceaan naar de Verenigde Staten. De eerste Pekingees die door de Amerikaanse Kennel Club werd geregistreerd was Rascal, in 1906, en de Pekingees Club van Amerika werd opgericht in 1909. Tegenwoordig staat het ras op de 49e plaats van de 155 rassen en variëteiten die door de AKC zijn geregistreerd.

Grootte

De Pekingees is zwaar voor zijn grootte met een gedrongen, gespierd lichaam. Hij is 6 tot 9 inches hoog op de schouder en weegt 7 tot 14 pond. In het keizerlijke China, werden Pekingees die minder dan zes pond wogen “mouw honden” genoemd en reden in de mouwboorden van de gewaden die werden gedragen door de leden van het keizerlijk hof.

Persoonlijkheid

Hij mag er dan wel nichterig uitzien, maar de Pekingees is een standvastig karakter dat stoerder en moediger is dan zijn uiterlijk doet vermoeden. De koninklijke waardigheid, het zelfbewustzijn, het zelfvertrouwen en de koppigheid van de Pekingees komen allemaal samen in een levendige, aanhankelijke, goedmoedige hond die u respecteert als u hem respecteert. Hij is loyaal aan en beschermend tegenover zijn mensen, en blaft waarschuwend als er vreemden opduiken. Train hem met strenge, vriendelijke consequentie, met positieve bekrachtiging zoals voedselbeloningen en lof. U zult altijd slagen als u de Peke ervan kunt overtuigen dat iets doen zijn idee is, niet het uwe.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt. Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Zoals elke hond hebben Pekingeesjes al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Pekingees opgroeit tot een veelzijdige hond. Hem inschrijven in een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Gezondheid

Pekingezen zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Pekes zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk dat u zich ervan bewust bent als u dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening. Bij Pekes kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Patellaire Luxatie: Dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (calf) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt kreupelheid in het been of een abnormale gang, een beetje zoals huppelen of huppelen. Het is een aandoening die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Er zijn vier graden van patellaluxatie, gaande van graad I, een occasionele luxatie die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet manueel kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.
 • Brachycephalic Syndrome: De volledige naam voor deze aandoening is brachycephalic airway obstruction syndrome (BAOS). Deze aandoening komt voor bij die rassen die selectief zijn gefokt om een verkort gezicht te hebben. Deze honden hebben al vanaf hun geboorte problemen met hun ademhaling. De overdreven kenmerken van hun anatomie omvatten een lang en vlezig zacht verhemelte, vernauwde neusgaten, veranderingen aan het strottenhoofd, en een relatief kleine luchtpijp. De problemen variëren naargelang de ernst van de ziekte. De meeste brachycefale honden snuiven en snotteren in meer of mindere mate. Sommigen hebben geen andere problemen; anderen hebben een steeds luidruchtiger ademhaling, hoesten, kokhalzen, flauwvallen en ineenstortingsverschijnselen en een verminderde inspanningstolerantie. Oververhitting is vooral gevaarlijk voor deze rassen omdat hijgen meer zwelling en vernauwing van de luchtwegen veroorzaakt, waardoor de angst van de honden toeneemt. De behandeling kan bestaan uit het voorkomen van overgewicht, corticosteroïden om de luchtwegontsteking op korte termijn te verlichten, en het operatief inkorten van het zachte verhemelte als dat langwerpig is.
 • Cataracten: Cataract is een troebeling van de ooglens die het zien bemoeilijkt. Het oog (de ogen) van de hond ziet er troebel uit. Cataract treedt meestal op oudere leeftijd op en kan soms operatief worden verwijderd om het gezichtsvermogen van de hond te verbeteren.
 • Gespleten gehemelte: Het gehemelte is het dak van de mond en scheidt de neus- en mondholte. Het bestaat uit twee delen, een hard en een zacht deel. Een gespleten gehemelte heeft een spleet die bilateraal of unilateraal loopt en in grootte kan variëren van een klein gaatje tot een grote spleet. Een gespleten gehemelte kan zowel het harde als het zachte gehemelte afzonderlijk of gezamenlijk aantasten en kan een gespleten lip veroorzaken. Puppy’s kunnen met een gespleten gehemelte worden geboren, of een gespleten gehemelte kan het gevolg zijn van een verwonding. Een gespleten gehemelte komt vrij vaak voor bij honden, maar veel puppy’s die met een gespleten gehemelte worden geboren, overleven het niet of worden door de fokker geëuthanaseerd. De enige behandeling voor een gespleten gehemelte is een operatie om het gat te dichten, hoewel niet alle honden met een gespleten gehemelte een dergelijke operatie nodig hebben. Het is belangrijk dat uw dierenarts een diagnose stelt en behandelingsadvies geeft.
 • Cryptorchidisme: Cryptorchidisme is een aandoening waarbij één of beide testikels van de hond niet indalen en komt vaak voor bij kleine honden. De testikels moeten volledig ingedaald zijn tegen de tijd dat de puppy 2 maanden oud is. Als een testikel achterblijft, is deze meestal niet functioneel en kan deze kanker worden als hij niet wordt verwijderd. De behandeling die wordt voorgesteld is uw hond te castreren. Bij de castratie wordt een kleine incisie gemaakt om de zaadbal(len) te verwijderen; de normale zaadbal, als die er is, wordt op de normale manier verwijderd.
 • Distichiasis: Deze aandoening treedt op wanneer een extra rij wimpers (distichia genoemd) op de olieklier in het oog van de hond groeit en langs de rand van het ooglid uitsteekt. Dit irriteert het oog, en u kunt merken dat uw Aussie met zijn ogen knijpt of in zijn oog (ogen) wrijft. Distichiasis wordt chirurgisch behandeld door de overtollige wimpers te bevriezen met vloeibare stikstof en ze vervolgens te verwijderen. Deze vorm van chirurgie heet cryo-epilatie en wordt uitgevoerd onder algehele verdoving.
 • Ectopische Cilia: Een afwijking van de wimpergroei waarbij extra wimpers door het ooglid naar binnen groeien. Er kunnen één of meer ectopische trilhaartjes aanwezig zijn. Klinische tekenen van ongemak variëren naargelang het aantal abnormale trilhaartjes en of ze fijn of grof zijn. Dit type wimperafwijking is bijzonder irriterend voor het oog en veroorzaakt eerder hoornvlieszweren. De behandeling bestaat uit de behandeling van eventuele hoornvlieszweren met antibiotica en de chirurgische verwijdering van de afwijkende follikel.
 • Entropion: Deze afwijking, die meestal duidelijk is wanneer een kind zes maanden oud is, veroorzaakt dat het ooglid naar binnen rolt, waardoor de oogbol geïrriteerd of verwond wordt. Eén of beide ogen kunnen aangetast zijn. Als uw Pekingees entropion heeft, kunt u merken dat hij aan zijn ogen wrijft. De aandoening kan chirurgisch worden gecorrigeerd als hij het niet ontgroeid is tegen de volwassenheid.
 • Vouw Dermatitis: Een huidinfectie veroorzaakt door plooien in de huid waarin wrijving optreedt of vocht wordt ingesloten. Het komt vaker voor bij rassen die plooien in de huid hebben, zoals de pekingees. De tekenen van plooidermatitis zijn roodheid, zweren en geur, en de hond kan worden aangetast op de staart, het gezicht, de lippen, de vulvarplooien, en elke andere plooi op het lichaam. De behandeling van plooidermatitis varieert naar gelang van het getroffen gebied, maar kan chirurgische verwijdering van de plooien of amputatie van de staart omvatten in het geval van plooidermatitis aan de staart. Het kan ook gaan om uitwendige antibiotische zalven. De beste behandeling is de vacht van uw hond goed te onderhouden om de aandoening te voorkomen.
 • Hydrocefalie: treedt op wanneer het cerebrospinaal vocht (CSF) in de hersenen zich ophoopt als gevolg van een aangeboren afwijking, obstructie, of het resultaat van perinataal trauma, waardoor druk op de hersenen ontstaat. Dit komt meestal voor bij jonge honden onder de 18 maanden en bij oudere honden die ouder zijn dan 6 jaar. Als hydrocefalie onbehandeld blijft, zal de hond sterven. De behandeling bestaat uit een medische behandeling en een operatie waarbij ofwel de obstructie wordt verwijderd ofwel een shunt wordt ingebracht.
 • Keratoconjunctivitis Sicca: Keratoconjunctivitis sicca, of droog oog, wordt veroorzaakt wanneer de ogen niet genoeg tranen produceren om vochtig te blijven. Uw dierenarts kan een Schirmer-tranenonderzoek uitvoeren om de diagnose droge ogen te stellen, die met medicijnen en speciale zorg onder controle kan worden gehouden. Deze oogaandoening vereist levenslange therapie en verzorging.
 • Mitralisklepaandoening: Dit defect in de mitralisklep van het hart veroorzaakt een terugvloeiing van bloed naar de linkerboezem, bekend als mitralisklepregurgitatie. Hierdoor kan het hart het bloed minder efficiënt rondpompen. Het is de meest voorkomende verworven hartziekte, waaraan meer dan een derde van de honden ouder dan tien jaar lijdt. Er zijn verschillende rassen die genetisch voorbestemd zijn om deze aandoening op veel jongere leeftijd te krijgen, en de Pekingees is er daar één van. Als uw dierenarts een hartruis hoort, moet uw Pekingees worden onderzocht door een veterinaire cardioloog.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk blindheid veroorzaakt door het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA kan jaren voordat de hond tekenen van blindheid vertoont, worden opgespoord. Gelukkig kunnen honden hun andere zintuigen gebruiken om blindheid te compenseren, en een blinde hond kan een volwaardig en gelukkig leven leiden. Maak er alleen geen gewoonte van om de meubels te verplaatsen. Gerenommeerde fokkers laten de ogen van hun honden jaarlijks controleren door een veterinaire oogarts en fokken geen honden met deze ziekte.
 • Blootstelling aan Keratopathie Syndroom: Dit syndroom kan veroorzaakt worden door een aantal factoren zoals exophthalmos, wat een uitstulping van de oogbol is, macroblepharon, wat een grote ooglidopening is, en lagophthalmos, wat een onvermogen is om het ooglid volledig te sluiten. Door deze factoren komt het hoornvlies bloot te liggen, waardoor het niet goed kan knipperen en de tranen gemakkelijk verdampen. Het syndroom kan leiden tot hoornvlieszweren en een pigmentatie van het hoornvlies die kan leiden tot een verminderd gezichtsvermogen. Tekenen zijn over het algemeen rode ogen, meer tranen, en pootjes trekken in de ogen. De behandeling van het Exposure Keratopathy Syndrome bestaat meestal uit verschillende operaties, maar traanvervangende middelen zijn gebruikt als tijdelijke behandeling.
 • Intervertebrale Schijf Ziekte: Het ruggenmerg wordt omgeven door de wervelkolom, en tussen de botten van de wervelkolom bevinden zich tussenwervelschijven die werken als schokdempers en normale beweging van de wervels mogelijk maken. De tussenwervelschijven bestaan uit twee lagen, een buitenste vezellaag en een binnenste geleiachtige laag. Een tussenwervelschijfaandoening treedt op wanneer de geleiachtige binnenlaag in het wervelkanaal uitpuilt en tegen het ruggenmerg drukt. De compressie van het ruggenmerg kan minimaal zijn en nek- of rugpijn veroorzaken, maar kan ook ernstig zijn en leiden tot gevoelsverlies, verlamming en gebrek aan controle over de darmen of de blaas. De schade die door de compressie van de ruggengraat wordt veroorzaakt, kan onomkeerbaar zijn. De behandeling is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de plaats, de ernst en de tijd die verstrijkt tussen het letsel en de behandeling. Het opsluiten van de hond kan enig nut hebben, maar vaak is een operatie nodig om de druk op het ruggenmerg te verlichten. Chirurgie is niet altijd succesvol.

Verzorging

Pekingezen zijn goede honden voor op een appartement, en natuurlijk zijn ze even gelukkig in een herenhuis. Ze houden van rennen en ravotten, maar hebben een omheind terrein nodig omdat ze op ontdekkingstocht gaan en kunnen afdwalen. Pekingeesjes houden van wandelen en zijn uitstekend gezelschap als ze met u door de buurt wandelen. Ze rennen graag door het huis, vooral met een andere Pekingees of andere hond. Ondanks hun zware vacht, zijn Pekingees huishonden en horen niet buiten te leven. Door hun korte neus zijn ze gevoelig voor warmte, dus moeten ze in een geklimatiseerde omgeving leven.

Pekes zijn koppig en kunnen moeilijk te trainen zijn. Ze reageren helemaal niet op harde correcties of trainingsmethoden. Beloon ze telkens als ze iets doen wat u leuk vindt en wees creatief om ze ervan te overtuigen dat wat u wilt dat ze doen hun idee is en de moeite waard.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/2 tot 1 kop droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Opmerking: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Pekes horen gedrongen, gespierde honden te zijn die zwaar aanvoelen als ze worden opgetild, maar ze horen niet dik te zijn. Houd uw Pekingees in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de hand-on test. Leg uw handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. Je moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, heeft hij minder bonbons nodig en meer beweging.

Voor meer informatie over het voeden van uw Peke, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De vacht van de Pekingees is lang, ruw en recht, en staat als een harig aureool los van het lichaam. Onder de bovenvacht zit een dikke, zachte ondervacht. Trouw aan zijn beschrijving als leeuwhond, heeft de Pekingees een duidelijke manen op de hals en schouders, terwijl de vacht op de rest van het lichaam iets korter is. Terwijl het lang en overvloedig moet zijn, mag de vacht de vorm van het lichaam niet verhullen. Lange bevedering is te vinden op de achterkant van de benen en op de tenen, met langere franje op de oren en de staart.

De vacht van de Peke kan elke kleur of aftekening hebben, inclusief black and tan, fawn of rood gestroomd, en particolor, dat is wit met een andere kleur. Hij kan al dan niet een zwart masker hebben. Volledig witte pekinezen waren zeer geliefd bij de Chinezen en zijn vandaag de dag nog steeds populair. Ongeacht de vachtkleur, de blootgestelde huid van de snuit, neus, lippen, en oogranden is zwart.

Tenzij u hem showt, kunt u de vacht van uw Pekingees wekelijks borstelen met een kleine haren borstel, curry borstel, of verharingskam. Bevochtig de vacht voor het borstelen lichtjes met water om te voorkomen dat het haar breekt. Borstel de vacht helemaal tot op de huid; als u alleen over de bovenkant van de vacht gaat, krijgt u het dode haar dat matten en klitten vormt er niet uit. Ga door met het nevelen van het haar terwijl u elk lichaamsdeel borstelt. Gebruik een metalen kam op de bevedering en de franjes op de poten, oren en staart. Deze gebieden klitten gemakkelijk, dus kam ze dagelijks.

Reinig het gezicht en rond de ogen dagelijks met een vochtig watje om problemen met de huidplooien in dit gebied te voorkomen. Houd de huidplooien schoon en droog om infecties te voorkomen. Als uw Pekingees nat wordt, droogt u de huidplooien grondig af tot er geen vocht meer in zit.

Geef uw Pekingees een of twee keer per maand een bad, indien nodig. Gebruik een shampoo die voor honden is gemaakt, zodat u zijn vacht niet uitdroogt. U kunt ook een droge hondenshampoo op de vacht schudden en hem dan uitborstelen.

Trim het haar op de poten om te voorkomen dat er matten ontstaan en dat er vreemde voorwerpen in verstrikt raken. Knip de nagels regelmatig, meestal om de twee of drie weken. Als u ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Als u uw Peke-puppy leert te accepteren dat zijn tanden minstens wekelijks (dagelijks is beter) worden gepoetst, kunt u tandproblemen op latere leeftijd voorkomen, een veel voorkomend probleem bij kleine honden.

Kinderen en andere huisdieren

Een Pekingees is geen goede keuze voor gezinnen met peuters die hem ruw kunnen behandelen zonder dat ze dat bedoelen. De Pekingees verdraagt het niet om vastgepakt of geprikt te worden en zal niet aarzelen om zich te verdedigen.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet, of te proberen het voedsel van de hond af te pakken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Pekes verkiezen het gezelschap van andere Pekingees, maar met een vroege socialisatie kunnen ze leren omgaan met andere honden (en katten) en kunnen ze zelfs heersen over honden die 20 keer zo groot zijn als zij.