Yorkshire Terrier

Klein van stuk maar groot van persoonlijkheid, de Yorkshire Terrier is een pittige maar liefdevolle metgezel. Het meest populaire speelgoed hondenras in de Verenigde Staten, de “Yorkie” heeft veel fans gewonnen met hun toewijding aan hun eigenaars, hun elegante uiterlijk, en hun geschiktheid voor het leven op een appartement.

Hoewel dit raszuivere honden zijn, kunt u ze vinden in de zorg van asielen of reddingsgroepen. Vergeet niet te adopteren! Ga niet shoppen als je een hond mee naar huis wilt nemen.
Yorkshire Terrier
Hoewel Yorkies geweldige huisdieren kunnen zijn, hebben ze ook de neiging om kefferig te zijn, wat de buren misschien niet op prijs stellen. Ze hebben ook een beetje onderhoud nodig, vooral als het op tandverzorging aankomt. Hoewel deze pups speels zijn, zijn ze ook klein en kunnen ze verwond worden door kinderen. Maar als u ze veel liefde, aandacht, zorg en speeltijd kunt geven, zult u een liefdevolle, schattige metgezel hebben die aan u zal kleven als uw schaduw!

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Yorkshire Terriers!

Meer over dit ras

De Yorkshire Terrier, bijgenaamd de Yorkie, lijkt nogal vol van zichzelf, en waarom ook niet? Met zijn lange zijdeachtige vacht en parmantige topknot is de Yorkshire Terrier een van de meest glamoureuze vertegenwoordigers van de hondenwereld, die overal waar hij komt de aandacht trekt. Omdat hij zo klein is, reist hij vaak in stijl – in speciale hondentasjes die zijn aanbiddende baasje bij zich draagt.

De lange staalblauwe en bruine vacht mag dan wel de kroon op het werk van de Yorkie zijn, maar het is zijn persoonlijkheid die hem zo geliefd maakt bij zijn gezin. Zich niet bewust van zijn kleine formaat (met een gewicht van niet meer dan zeven pond), is de Yorkshire Terrier een grote hond in een klein lichaam, altijd op zoek naar avontuur en misschien zelfs een beetje problemen.

Yorkshire Terriers zijn aanhankelijk naar hun mensen toe, zoals men zou verwachten van een gezelschapshond, maar trouw aan hun terrier erfenis, zijn ze soms wantrouwend naar vreemden, en zullen ze blaffen bij vreemde geluiden en indringers. Met het oog op uw buren is het belangrijk om hun luidruchtigheid te temperen en hen te leren wanneer ze wel en wanneer ze niet moeten blaffen.

Ze kunnen ook agressief zijn tegenover vreemde honden, en geen eekhoorn is veilig voor hen.

Ondanks hun bravoure hebben Yorkshire Terriers ook een zachte kant. Ze hebben veel aandacht en tijd met hun gezin nodig. Lange uren alleen gelaten worden is niets voor hen. Het is echter geen goed idee om uw Yorkie te veel te beschermen; ze pikken uw gevoelens heel snel op en als uw acties zeggen dat de wereld een gevaarlijke plek voor ze is, kunnen ze neurotisch worden.

Yorkshire Terriers doen het vanwege hun grootte beter met oudere kinderen die geleerd hebben hen te respecteren dan met peuters en kleuters. Ze kunnen snauwen als ze schrikken of geplaagd worden.

Zolang ze elke dag wat beweging krijgen – misschien een goede speelsessie in de woonkamer of een wandelingetje rond de straat – zijn Yorkies prima appartementshonden.

Het maakt niet uit in welk huis ze wonen, ze kunnen goed opschieten met andere honden en katten – zolang ze maar met hen zijn opgevoed. Yorkies kunnen bezitterig worden op hun baasjes als er een nieuw huisdier in huis komt. Omdat het terriers zijn, kunnen ze de “indringer” willen uitdagen, en als er een gevecht uitbreekt, is de terriër-mentaliteit om te vechten tot de dood. Wees heel voorzichtig als u een Yorkie aan een nieuw dier voorstelt.

Een glamoureuze vacht, klein formaat, pittige persoonlijkheid, en onsterfelijke loyaliteit aan zijn mensen. Het is dan ook geen wonder dat Yorkshire Terriers het op één na populairste hondenras zijn.

Hoogtepunten

 • Yorkshire Terriers staan erom bekend dat ze moeilijk zindelijk te maken zijn. Krat-training wordt aanbevolen.
 • Yorkshire Terriers houden niet van kou en zijn vatbaar voor rillingen, vooral als ze vochtig zijn of in vochtige ruimtes zijn.
 • Vanwege hun kleine formaat, delicate structuur en terriër persoonlijkheid, worden Yorkshire Terriërs over het algemeen niet aanbevolen voor huishoudens met peuters of kleine kinderen.
 • Sommige Yorkshire Terriers kunnen “yappy” zijn, blaffend bij elk geluid dat ze horen. Vroege en consequente training kan helpen. Als u zich niet gekwalificeerd voelt om deze training te geven, raadpleeg dan een professionele hondentrainer.
 • Yorkshire Terriers kunnen een gevoelig spijsverteringsstelsel hebben en kieskeurige eters zijn. Eetproblemen kunnen ook optreden als uw Yorkie tand- of tandvleesproblemen heeft. Als uw Yorkie ongemak vertoont tijdens of na het eten, ga dan met hem naar de dierenarts voor een controle.
 • Yorkshire Terriers denken dat ze grote honden zijn en zullen proberen een gevecht aan te gaan met een grote hond als dat wordt toegestaan. Zorg ervoor dat u uw Yorkie onder controle houdt. Nog beter is het om uw Yorkie al op jonge leeftijd te socialiseren door hem mee te nemen naar gehoorzaamheidscursussen.
 • Yorkies hebben de neiging om hun puppytanden te behouden, vooral de hoektanden. Wanneer uw puppy ongeveer vijf maanden oud is, controleer dan regelmatig zijn tanden. Als u merkt dat een volwassen tand probeert door te komen, maar de melktand er nog zit, breng hem dan naar de dierenarts. Achtergebleven melktanden kunnen ervoor zorgen dat de volwassen tanden ongelijk doorkomen, wat later tot tandbederf kan leiden.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze aan de puppy’s kunnen doorgeven, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

Tijdens de Industriële Revolutie in Engeland, kwamen Schotse arbeiders naar Yorkshire om te werken in de kolenmijnen, textielfabrieken, en fabrieken, en brachten met hen een hond mee die bekend staat als een Clydesdale Terrier of Paisley Terrier. Deze honden waren veel groter dan de Yorkshire Terrier die we vandaag de dag kennen, en men denkt dat ze voornamelijk werden gebruikt om ratten te vangen in de fabrieken.

De Clydesdale Terriers werden waarschijnlijk gekruist met andere soorten terriers, misschien de Engelse Black and Tan Toy Terrier en de Skye Terrier. De Waterside Terrier kan ook hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Yorkshire Terrier. Dit was een kleine hond met een lange blauw-grijze vacht.

In 1861, werd een Yorkshire Terrier getoond in een bench show als een “broken-haired Scotch Terrier.” Een hond genaamd Huddersfield Ben, geboren in 1865, werd een populaire show hond en wordt beschouwd als de vader van de moderne Yorkshire Terrier. Het ras kreeg die naam in 1870 omdat daar het grootste deel van zijn ontwikkeling had plaatsgevonden.

Yorkshire Terriers werden voor het eerst geregistreerd in het stamboek van de Britse Kennel Club in 1874. De eerste Yorkshire Terrier rasvereniging in Engeland werd opgericht in 1898.

Het vroegste geboortebewijs van een Yorkshire Terrier in de V.S. dateert van 1872. Yorkshire Terriers konden al in 1878 meedoen aan hondenshows. In die vroege shows, werden Yorkshire Terriers klassen verdeeld op gewicht – minder dan 5 pond en 5 pond en meer. Uiteindelijk kwamen de exposanten uit op één klasse met een gemiddelde van tussen de 3 en 7 pond.
Yorkshireterriër

Grootte

Yorkshire Terriers moeten op de schouder 8 tot 9 centimeter lang zijn en niet meer dan 7 pond wegen, waarbij 4 tot 6 pond de voorkeur geniet.

Yorkies zijn inconsistent in grootte. Het is niet ongebruikelijk dat er in één nest een Yorkie zit die minder dan vier pond weegt, een die vijf of zes pond weegt en een die 12 tot 15 pond wordt.

Pas op voor fokkers die “theekopjes” Yorkshire Terriers aanbieden. Honden die kleiner zijn dan de standaard zijn vatbaar voor genetische afwijkingen en lopen een hoger gezondheidsrisico in het algemeen.

Persoonlijkheid

Slim en zelfverzekerd, de Yorkshire Terrier is een combinatie van vertederend klein formaat en avontuurlijke terrier geest. Het ras vertoont een scala aan persoonlijkheden. Sommigen zijn aanhalig en parmantig en willen niets liever dan de hele dag in de voetsporen van hun mensen treden. Anderen zijn ondeugend, extravert en overal voor in.

Stel grenzen en uw Yorkie zal een geweldige metgezel zijn, maar als u hem verwent, pas dan op! Begin met trainen als ze puppies zijn, en u zult veel meer geluk hebben dan wanneer u ze hun gang laat gaan en vervolgens slechte gewoonten probeert te corrigeren.

Net als alle honden hebben Yorkies al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Yorkie een vriendelijke, goed opgevoede hond wordt.

Gezondheid

Yorkies zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening. Bij Yorkies kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die verklaart dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Patellaire Luxatie: Dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (kuit) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt een kreupelheid in de poot of een abnormale gang van de hond. Het is een ziekte die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Er zijn vier graden van patella luxatie, variërend van graad I, wat een incidentele luxatie is die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet met de hand kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Een degeneratieve oogaandoening. Blindheid veroorzaakt door PRA is een langzaam proces dat het gevolg is van het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA kan jaren voordat de hond enige tekenen van blindheid vertoont, worden opgespoord. Fokkers met een goede reputatie laten de ogen van hun honden jaarlijks door een veterinaire oogarts onderzoeken.
 • Portosystemische shunt: Portosystemische shunt (PSS) is een abnormale bloedstroom tussen de lever en het lichaam. Dat is een probleem, want de lever is verantwoordelijk voor het ontgiften van het lichaam, het metaboliseren van voedingsstoffen en het elimineren van geneesmiddelen. Tekenen kunnen onder meer zijn: neurogedragsstoornissen, gebrek aan eetlust, hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel), maag-darmstoornissen, problemen met de urinewegen, intolerantie voor geneesmiddelen en groeistoornissen. De symptomen verschijnen meestal voor de leeftijd van twee jaar. Corrigerende chirurgie kan nuttig zijn bij de langetermijnbehandeling, evenals een speciaal dieet.
 • Hypoglykemie: Zoals veel speelgoedhonden en honden van kleine rassen, kunnen Yorkies lijden aan hypoglykemie wanneer ze gestrest zijn, vooral wanneer ze puppy zijn. Hypoglykemie wordt veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel. De symptomen kunnen onder meer zijn: zwakte, verwardheid, een wankele gang en toevalachtige episoden. Als uw hond hier gevoelig voor is, praat dan met uw dierenarts over preventie- en behandelingsmogelijkheden.
 • Ingestorte luchtpijp: De luchtpijp, die lucht naar de longen voert, heeft de neiging gemakkelijk in te klappen. Het meest voorkomende teken van een ingeklapte luchtpijp is een chronische, droge, harde hoest die velen beschrijven als lijkend op een “ganzenhoest”. Ingestorte luchtpijp kan medisch of chirurgisch worden behandeld.
 • Omgekeerd niezen: Deze aandoening wordt soms verward met een ingeklapte luchtpijp. Dit is een veel minder ernstige aandoening en duurt slechts een paar minuten. Omgekeerd niezen komt vooral voor wanneer uw hond opgewonden is of te snel probeert te eten of te drinken. Het kan ook voorkomen als er pollen of andere irriterende stoffen in de lucht zijn. Afscheidingsstoffen uit de neus van de hond vallen op het zachte verhemelte, waardoor dit zich in een automatische reactie over de luchtpijp sluit. Dit kan erg beangstigend zijn voor uw Yorkie, maar zodra hij gekalmeerd is, stopt het omgekeerde niezen. Aai hem zachtjes over zijn keel om hem te helpen ontspannen.
 • Ooginfecties, gebitsproblemen en tandvleesproblemen kunnen ook voorkomen.

Verzorging

Yorkshire Terriers vinden het leuk om met u te wandelen of buiten te spelen, maar omdat ze binnenshuis erg actief zijn, kost het niet veel moeite om ze goed in beweging te houden.

Over het algemeen zijn Yorkies ontvankelijk voor training, vooral als het hen aandacht oplevert voor het uitvoeren van leuke trucjes of het presteren in behendigheids- of gehoorzaamheidswedstrijden. Ze kunnen echter moeilijk zindelijk te maken zijn, omdat hun “ongelukjes” zo klein en gemakkelijk op te ruimen zijn dat mensen het door de vingers zien. Dat is een vergissing. Het is beter om ze vanaf het begin te laten zien waar ze heen moeten en ze te belonen als ze hun behoefte op de juiste plaats doen. Als je de moeite neemt, kun je inderdaad eindigen met een zeer goed getrainde Yorkie.

Het zijn beslist huishondjes en ze verdragen extreme hitte of kou niet goed. Veel mensen trainen hun Yorkshire Terriers op papier zodat ze ze niet mee naar buiten hoeven nemen als het te warm of te koud weer is.

Yorkies zijn dol op piepend speelgoed, maar het is belangrijk om het speelgoed om de paar dagen te controleren om er zeker van te zijn dat ze het niet hebben opengeknaagd en de pieper eruit hebben getrokken. Ze vinden het vooral leuk om speeltjes te apporteren die u voor ze gooit. Als u handig bent, kunt u overwegen een bal voor uw Yorkie te haken – groter dan een golfbal maar kleiner dan een tennisbal – en deze te vullen met gebruikte inlegkruisjes. Hij zal er dol op zijn!

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/2 tot 3/4 kop droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Opmerking: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Zorg ervoor dat uw Yorkie niet dik wordt. Roly-poly is geen goede look voor dit elegante ras. Houd uw Yorkie in goede conditie door zijn eten af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het eten de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Yorkshire Terrier, zie onze richtlijnen voor het kopen van de juiste voeding, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De vacht van de Yorkshire Terrier is lang, zijdeachtig, en perfect recht zonder een zweem van golven. Showhonden hebben haar dat tot op de grond reikt. Ze hebben een enkele vacht en verharen zeer weinig.

Puppy’s worden zwart geboren, met de blauw en tan vacht die zich geleidelijk ontwikkelt, meestal nadat ze een jaar oud zijn. Puppy’s die lichter worden voordat ze een jaar oud zijn, worden vaak eerder grijs dan blauw.

Van de achterkant van de kop tot de punt van de staart is het haar donker staalblauw – soms omschreven als het blauw van een geweerloop – met een blauwachtige glans wanneer men het in het zonlicht ziet. De kop is helder goudkleurig, niet roodachtig, met bruine haren die aan de wortels donkerder zijn dan aan de uiteinden. De hoofdval (het haar dat over het gezicht valt) is lang en heeft dezelfde gouden tint als het gezicht.

Het haar is iets donkerder aan de basis van de oren en op de snuit. De tan op het hoofd reikt niet verder dan de oren, en er zijn geen zwarte haren vermengd met de tan. Yorkshire Terriers hebben ook bruine poten, maar de tan kleur komt niet boven de elleboog uit.

Een interessant feit is dat Yorkies de neiging hebben lichter te worden naarmate ze ouder worden. Hormonale veranderingen kunnen ook van invloed zijn op de kleur. Loopse teefjes worden lichter, en worden weer donkerder als de loopsheid voorbij is.

Het verzorgen van een langharige Yorkshire Terrier is niet iets voor bangeriken, vooral niet als hij een “zachte” vacht heeft die makkelijk klit in plaats van een zijdeachtige vacht! Zelfs als u zijn vacht kort houdt, borstel de vacht van uw Yorkie elke dag voorzichtig om klitten te voorkomen en hem schoon te houden.

Kleine rassen zijn gevoelig voor gebitsproblemen, en Yorkies zijn geen uitzondering. Yorkshire Terriers hebben de neiging veel tandsteen op hun tanden te vormen en kunnen hun tanden al op jonge leeftijd verliezen, dus poets hun tanden regelmatig en laat ze minstens één keer per jaar door uw dierenarts professioneel reinigen.

Controleer als onderdeel van de verzorging regelmatig de oren van uw Yorkie. Kijk erin en snuffel er eens goed aan. Als ze geïnfecteerd lijken te zijn (een onaangename geur, roodheid of bruine afscheiding), vraag dan uw dierenarts om ze te controleren. Als er haar in de gehoorgang zit, pluk het er dan uit met uw vingers of vraag uw dierenarts of trimsalon om dit voor u te doen.

Was uw Yorkie wekelijks om zijn vacht mooi en glanzend te houden. Het is niet nodig de vacht te wrijven om hem te wassen. Nadat u de vacht nat hebt gemaakt en de shampoo hebt aangebracht, hoeft u er alleen maar met uw vingers doorheen te gaan om het vuil eruit te halen. Breng een conditioner aan en spoel vervolgens grondig uit.

Wanneer u uw Yorkie droogt, spray de vacht met een lichte conditioner. Geef de vacht ook een spritz met een lichte conditioner wanneer u hem borstelt. Borstel nooit een droge of vuile vacht, anders breekt u het haar.

Knip de nagels van uw Yorkie na elk bad om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze hoort klikken op de vloer, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten en als u te ver knipt, kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond zal misschien niet meewerken als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus, als je geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Wanneer u uw Yorkie aan het trimmen bent, controleer dan ook de anale streek en knip er met een schaar omheen als het haar te lang wordt. Meestal is het knippen van ongeveer een halve centimeter haar eromheen voldoende.

Nadat u uw Yorkie hebt geborsteld en hij droog is, verzamelt u het haar op de bovenkant van zijn hoofd, beginnend bij de buitenste ooghoek, teruglopend in een hoek naar het midden van het hoofd, en dan terug naar beneden naar de buitenste ooghoek van het andere oog. Borstel dit haar omhoog en maak het vast met een latex band, en doe er dan uw favoriete strik bij.

Wen uw Yorkie eraan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Pak zijn pootjes regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun pootjes – en kijk in zijn mond. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Vanwege hun kleine formaat zijn Yorkies niet geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. De meeste fokkers verkopen geen puppy’s aan mensen waarvan de kinderen jonger zijn dan 5 of 6 jaar. Het is gewoon te gemakkelijk voor kinderen om ze te laten vallen, op ze te stappen of ze te stevig vast te houden.

Yorkies kunnen goed opschieten met andere huisdieren, waaronder katten, als ze daar op jonge leeftijd mee worden gesocialiseerd. Ze gaan echter brutaal achter vreemde honden aan, zelfs honden die een factor tien zwaarder zijn, en ze tegen zichzelf beschermen wordt een tweede natuur voor mensen met Yorkies.

Inhoudsopgave