Schnauzer Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Standaard Schnauzers werden oorspronkelijk gefokt als rattenvangers, waakhonden, en honden voor alle doeleinden op Duitse boerderijen. Hun veelzijdigheid, gemiddelde grootte, beschermende aard, en liefde voor het gezin maken ze een uitstekend gezelschapshondenras.
Schnauzer
Hoewel ze enigszins territoriaal en koppig kunnen zijn, hebben honden van dit ras ook een hoge intelligentie en energie. Als u een ervaren hondenouder bent en op zoek bent naar een beschermer en beste vriend om mee op avontuur te gaan, is dit misschien het ras voor u!

Bekijk alle raskenmerken en feiten van de Standaard Schnauzer hieronder!

Meer over dit ras

De standaard Schnauzer is een middelgrote hond die vroege fokkers inspireerde om nog twee rassen te ontwikkelen die precies op hem lijken – de Dwerg Schnauzer en de Reuz Schnauzer.

Het is geen wonder dat fokkers deze hond wilden dupliceren in verschillende maten voor verschillende behoeften. Standaard Schnauzers zijn niet alleen zeer intelligent en uitstekende familie metgezellen, ze zijn uniek knap, zelfs aristocratisch, in uiterlijk. Bekend om hun bewakingscapaciteiten en toewijding aan hun gezin, worden ze ook vaak omschreven als een hond met menselijke hersenen.

Vierkant gebouwd, hebben deze honden een stijve, pezige vacht die weinig verhaart en een minimale “hondachtige” geur heeft. Een kenmerk van het ras is de gezichtsaanleg, die bestaat uit gewelfde wenkbrauwen en een borstelige snor en baard. De hoog aangezette oren worden rechtop gedragen als ze gecoupeerd zijn, maar zijn anders V-vormig, naar voren gedragen met de binnenrand van het oor dicht bij de wang.

Standaard Schnauzers dragen zichzelf doorgaans met een grote mate van eigendunk. Ze zijn behendig en atletisch, en blinken uit in prestatiesporten zoals behendigheid, speuren en schapendrijven. Zeer veelzijdig, ze zijn goede jagers en zijn gebruikt als retrievers zowel op het land als in het water. Ze zijn ook uitstekende herders van schapen en vee, een van hun oorspronkelijke taken als allround boerderijhond. In feite hebben veel Standaard Schnauzers de American Kennel Club (AKC) schapendrijf titels verdiend.

Met hun werkhond erfgoed, zijn ze ook uitstekende waakhonden. Standaard Schnauzers zijn territoriaal en blaffen snel bij elke verstoring. Ze hebben een diepe blaf die klinkt alsof hij van een veel grotere hond afkomstig zou moeten zijn en ze zijn energiek in het uitvoeren van hun waakhond taken.

Hun persoonlijkheid is soms ondeugend, altijd slim, en onvermijdelijk waardig. Ze leren snel en willen graag behagen, wat van hen geweldige therapiehonden maakt. En wanneer ze gesocialiseerd worden met kinderen, zijn ze een uitstekende en aanhankelijke metgezel voor de jongere leden van het gezin.

De Standard Schnauzer’s hoog ontwikkelde zintuigen, intelligentie, trainbaarheid, moed, uithoudingsvermogen, en weerstand tegen ongunstige omstandigheden hebben velen een plaats gegeven in een veld dat de meeste niet zouden verwachten – opsporing en redding. Veel van de Standards hebben bewezen buitengewoon goed te zijn in dit belangrijke werk, en hun kleinere formaat stelt hen in staat om te zoeken in gebieden die grotere honden niet kunnen bereiken.

Standard Schnauzers hebben een sterke persoonlijkheid, en kunnen koppig zijn. Ze hebben een onnatuurlijke manier om je zwakke punten te bepalen en zullen waar mogelijk misbruik van je maken. Als u niet oppast, zullen ze het huishouden overheersen; dit is een ras dat een consequente en vastberaden begeleiding van de eigenaar vereist.

Met al zijn aangeboren vaardigheden en uitzonderlijk mooie uiterlijk, is het geen wonder dat fokkers vonden dat één maat niet genoeg was? Als het oorspronkelijke model voor zowel de Dwerg- als de Reuzenschnauzers, zijn de Standaards echt de basis van een grote erfenis in honden.

Hoogtepunten

  • Standaard Schnauzers zijn intelligent, maar ze kunnen koppig zijn. Dit kan ze soms moeilijk zindelijk te maken maken. Krat-training wordt aanbevolen.
  • Standaard Schnauzers zijn beschermend voor hun huis en gezin. Hoewel ze over het algemeen niet blaffen zonder goede reden, zullen ze blaffen als ze merken dat iets hun huis en gezin bedreigt.
  • Standaard Schnauzers zijn zeer intelligent en raken verveeld bij repetitieve taken. Ze gedijen op gevarieerde activiteiten en beweging. Zorg ervoor dat u uw standaard Schnauzer beide geeft, anders kan hij destructief en slecht gehumeurd worden.
  • Vanwege hun intelligentie en zelfverzekerdheid, zullen standaard Schnauzers profiteren van eventuele zwakke punten in hun mensen en kunnen ze beginnen met “de lakens uitdelen”. Wees consequent met uw standaard Schnauzer, en zorg ervoor dat hij weet dat u de alpha hond in uw huis bent.
  • Gebruik bij het trainen geen harde methoden, die uw standaard Schnauzer haatdragend kunnen maken.
  • Schnauzers kunnen wantrouwig zijn tegenover vreemden, inclusief gasten, totdat ze weten dat ze geaccepteerd worden door het gezin.
  • Standaard Schnauzers hebben veel energie en hebben elke dag voldoende beweging nodig om te voorkomen dat ze die energie op destructieve manieren gebruiken.
  • Omdat een van hun vele taken het vangen van ratten is geweest, moeten Standaard Schnauzers niet vertrouwd worden met kleine, harige familie huisdieren, zoals hamsters, cavia’s, en gerbils. De meeste standaard Schnauzers lijken het delen van hun huis met katten echter te tolereren, vooral als ze op jonge leeftijd aan hen zijn geïntroduceerd.
  • Standaard Schnauzers zijn nieuwsgierig en onbevreesd – een gevaarlijke combinatie als u uw hond los laat lopen in niet omheinde gebieden.
  • Koop nooit een standaard Schnauzer van een puppy molen, een dierenwinkel, of een fokker die geen gezondheidsverklaringen of garanties geeft. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze kunnen doorgeven aan de pups en die fokt op een gezond temperament.

Geschiedenis

De Standaard Schnauzer heeft een lange geschiedenis in zijn thuisland Duitsland. Gebaseerd op schilderijen van Renaissance kunstenaars Rembrandt en Albrecht Durer, evenals een wandtapijt gemaakt in 1501 door Lucas Cranach de Oudere, is het duidelijk dat honden van dit type al een aantal eeuwen bestaan.

Schnauzers werden gebruikt om boerenfamilies en vee te bewaken, vee en schapen te hoeden, zich te ontdoen van ongedierte, en hun eigenaars te beschermen als ze naar de markt reisden.

In het midden van de jaren 1800 begonnen Duitse fokkers zich te interesseren voor de standaardisering van dit ras. In die tijd werden er kruisingen gemaakt met de grijze Wolfspitz en zwarte Duitse Poedels om de kenmerkende textuur en kleur van het haar van het ras te produceren. Rond dezelfde tijd werden Standaard Schnauzers gekruist met andere rassen om eerst de Dwerg Schnauzer en later, de Reuz Schnauzer te ontwikkelen.

In hun vroege jaren en tot het einde van de jaren 1800, werden de standaard Schnauzers ruwharige Pinschers genoemd. Ze werden voor het eerst tentoongesteld op de Derde Duitse Internationale Show in Hannover in 1879, en de eerste-prijs winnaar was een hond met de naam Schnauzer. Een rasstandaard werd geschreven in 1880 en de eerste specialty show werd gehouden in Stuttgart in 1890 met een inschrijving van 93 honden.

Tegen 1900, werd het ras bekend als de Schnauzer, vermoedelijk zowel een verwijzing naar de unieke snuit van het ras (waarvoor het Duitse woord schnauze is), die een baard en snor heeft, als naar de naam van de eerste winnaar in de showring. De Beierse Schnauzer Klub werd in 1907 in München opgericht.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, werden de honden gebruikt om berichten te dragen en Rode Kruis medewerkers te helpen. Ze werden ook gebruikt in Duitsland voor politiewerk.

Records geven aan dat sommige Standaard Schnauzers naar de VS werden gebracht in de vroege jaren 1900 door gezinnen die hierheen emigreerden, en door wereldreizigers die verliefd werden op het ras in Duitsland. Het ras werd echter pas na de Eerste Wereldoorlog in groten getale geïmporteerd.

De Schnauzer Club van Amerika werd opgericht in 1925. In 1933 splitste de club zich op in de Standard Schnauzer Club of America (SSCA) en de American Miniature Schnauzer Club.

In het begin werd het ras geclassificeerd als een terriër in de VS, en dat is hoe de dwergschnauzer nog steeds wordt georganiseerd. Maar de Duitsers hebben de Schnauzer altijd beschouwd als een werkhond. Dus in 1945, de AKC herclassificeerde de standaard Schnauzer en plaatste hem in de Working groep. Vandaag de dag staat de Standaard Schnauzer op de 99e plaats van de 155 rassen en variëteiten die door de AKC zijn erkend.

Grootte

Reuen zijn idealiter tussen de 18 en 20 centimeter hoog op de schouder en wegen over het algemeen 35 tot 50 pond. Teven zijn ideaal tussen 17 en 19 centimeter hoog op de schouder en wegen over het algemeen 30 tot 45 pond.

Persoonlijkheid

De waardige Standaard Schnauzer heeft een bovengemiddelde intelligentie en is leergierig, creatief en soms koppig in de manier waarop hij denkt. Het vergt een even intelligent en creatief persoon om hem een stap voor te blijven en u zult hem moeten trainen met vastberadenheid en consequentheid.

De Standard is aanhankelijk en beschermend ten opzichte van zijn gezinsleden. Hij is territoriaal en zal u met een diepe blaf waarschuwen voor de aanwezigheid van vreemden. Zodra u echter iemand in uw huis verwelkomt, zal hij hen ook accepteren. Hij vindt het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Zoals bij elke hond, moeten honden vroegtijdig gesocialiseerd worden – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen wanneer ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw standaard Schnauzer puppy opgroeit tot een veelzijdige hond.

Gezondheid

Standaard Schnauzers hebben zeer weinig gezondheidsproblemen. Niettemin wordt aanbevolen dat alle fokhonden worden geröntgend (röntgenfoto’s) vrij van heupdysplasie en jaarlijks getest op oogaandoeningen. Een fokker moet u voor beide ouders een gezondheidsverklaring van de Orthopedic Foundation for Animals kunnen tonen voor heupen en een certificaat van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) dat de ogen normaal zijn.

Verzorging

De Standaard Schnauzer past zich gemakkelijk aan en kan net zo comfortabel leven in een stadsappartement als op een boerderij, mits hij elke dag voldoende beweging krijgt. Wat zijn omgeving ook is, hij moet in huis leven met zijn mensen. Een omheinde tuin wordt sterk aanbevolen voor deze honden, waarvan bekend is dat ze over een zes voet hek springen.

De Standaard Schnauzer heeft elke dag minstens een uur krachtige activiteit nodig. Hij is een zeer energieke hond, en moet minimaal drie keer per dag stevig worden uitgelaten, ongeveer 20 minuten per keer. Of u kunt twee wandelingen van een half uur met hem maken. Andere goede vormen van lichaamsbeweging voor dit ras zijn zwemmen, apporteren of frisbeeën, en wandelen.

Begin met de training wanneer uw Standaard Schnauzer jong is, en blijf de lessen zijn hele leven lang versterken. Hij heeft een trainer nodig die geduldig, streng en consequent is en hij reageert het beste op positieve bekrachtigingstechnieken zoals voedselbeloningen, lof en spel.

Hoewel hij intelligent is en wil dat u gelukkig bent, kan zijn idee van hoe dingen zouden moeten zijn zwaarder wegen dan zijn verlangen om te behagen.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1 tot 2 kopjes hondenvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit.

De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Standaard Schnauzer in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het voer steeds te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, heeft hij minder voer en meer beweging nodig.

Voor meer informatie over het voeden van uw standaard Schnauzer, zie onze richtlijnen voor het kopen van de juiste voeding, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De bovenvacht van de standaard Schnauzer is pezig, hard en dicht, met haren die boven de huid uitsteken. Daaronder zit een zachte ondervacht. Op de rug kan de vacht 3/4 tot 2 inches lang zijn.

Mensen houden de vacht op de oren, het hoofd, de nek, de borst, de buik en onder de staart graag kort getrimd, wat betekent dat ze vaak naar de trimsalon moeten. Boven de ogen en op de snuit wordt het haar langer gelaten om de wenkbrauwen en de baard te vormen. Het haar op de poten is langer dan dat op het lichaam.

Alle uiterlijke kenmerken (het langere haar op het hoofd, de poten en de staart) hebben een ruwe textuur. Zacht, glad, gekruld, golvend of ruig haar dat te lang of te kort is; een ondervacht dat te dun is, en overdadige of het ontbreken van vacht worden allemaal beschouwd als fouten in de showring.

Standaard Schnauzers kunnen peper en zout of puur zwart zijn. De peper en zout kleur is een combinatie van zwarte en witte haren, en witte haren omzoomd met zwart. Peper en zout kleuring kan variëren van donker ijzergrijs tot zilvergrijs.

Peper en zout-kleurige Standaard Schnauzers moeten een grijze ondervacht hebben, maar een tan of fawn-kleurige ondervacht is aanvaardbaar. Het is ook wenselijk dat het gezichtsmasker donkerder is en de vachtkleur aanvult. Soms vervaagt de peper en zout kleuring tot een lichtgrijze of zilverwitte kleur in de wenkbrauwen, snorharen, wangen, onder de keel, over de borst, onder de staart, en op de poten en buik.

Zwarte Standaard Schnauzers hebben een donkere, rijke kleur die niet verkleurd is of vermengd is met grijze of tan haren. De ondervacht moet ook zwart zijn. Naarmate de hond ouder wordt of veel aan zonlicht wordt blootgesteld, kan het zwart vervagen en een beetje verkleurd raken.

Standaard Schnauzers vereisen veel verzorging om er op hun best uit te zien. U moet zijn baard en poten dagelijks borstelen om klitten te voorkomen, en zijn gezicht wassen na elke maaltijd.

De vacht van een standaard Schnauzer moet meestal om de vier tot zes maanden met de hand worden gestroopt als u met uw hond showt of als u houdt van het uiterlijk en het gevoel van een goede vacht, maar huisdieren kunnen ook door uw trimsalon worden geschoren. Wees echter gewaarschuwd, dat als zijn vacht wordt geschoren, in plaats van gestript, de textuur zachter wordt, en hij meer zal verharen.

Andere verzorgingsbehoeften zijn tandhygiëne en nagelverzorging. Poets de tanden van uw schnauzer ten minste twee tot drie keer per week om de vorming van tandsteen en de bijbehorende bacteriën te verwijderen. Dagelijks is beter.

Knip zijn nagels een of twee keer per maand, indien nodig. Als u de nagel op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Korte nagels houden de poten in goede conditie en zullen niet aan uw benen krabben als uw standaard Schnauzer opspringt om u te begroeten.

Wen uw standaard Schnauzer er al aan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek en oren.

Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor gemakkelijk dierenartsonderzoek en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Kinderen en andere huisdieren

Stevig en energiek, Standard Schnauzers kunnen trouwe en aanhankelijke metgezellen zijn voor kinderen. Ze schieten over het algemeen goed op met kinderen van alle leeftijden en spelen zachtjes en vriendelijk met jongere kinderen.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Geen enkele hond, hoe goedaardig ook, mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Standaard Schnauzers zijn niet erg gesteld op onbekende honden en kunnen daartegen agressief zijn, maar ze kunnen het goed vinden met honden en katten waarmee ze zijn grootgebracht. Houd muizen, ratten, hamsters en soortgelijke huisdieren veilig bij hem uit de buurt. Zijn instinct om een rattenvanger te zijn is nog steeds sterk!