Wat voor soort hondenras is Snoopy?

Snoopy is een beroemde hond die verscheen in het beroemde stripverhaal Peanuts. En serieus jongens, als je nog nooit van Snoopy hebt gehoord, waar ben je dan de afgelopen 70 jaar geweest?

Peanuts is een van de beroemdste stripverhalen aller tijden, met als twee belangrijkste personages Charlie Brown en zijn hond Snoopy.

Snoopy is een nieuwsgierig uitziende hond, en fervente Peanuts-lezers en hondenliefhebbers hebben zich altijd afgevraagd: welk hondenras heeft Snoopy?

Hier gaan we het voor eens en voor altijd rechtzetten! Dus, laten we stoppen met rondneuzen en direct naar de details gaan.
Wat voor soort hondenras is Snoopy

De geschiedenis van Snoopy

Het stripverhaal Peanuts draait om een groep jonge kinderen en een hond, Snoopy. Hun dagelijkse streken werden gevolgd door meer dan 355 miljoen mensen in 75 verschillende landen en geschreven in 21 talen.

Peanuts was de geniale creatie van Charles Schulz. Het boek debuteerde op 2 oktober 1950 en werd tot de dag na Schulz’ dood op 13 februari 2000 elke dag in de krant gedrukt.

Dit komt neer op maar liefst 17.897 stripverhalen over een periode van 50 jaar. Peanuts is “waarschijnlijk het langste verhaal verteld door een enkele artiest in de menselijke geschiedenis.”

Ja, Charlie Brown was de hoofdfiguur, maar de ster van de show was Snoopy. En tot op de dag van vandaag is Snoopy het personage waar mensen aan denken als ze het over Peanuts hebben.

Snoopy verscheen voor het eerst in Peanuts in de derde strip, als hij vrolijk langs Charlie’s raam liep terwijl hij zijn planten water gaf. En op die dag maakte de wereld kennis met een van de beroemdste honden uit de geschiedenis.

Welk hondenras is Snoopy?

Snoopy is een Beagle. Als je googelt welk hondenras Snoopy is, komt er met grote, vette letters Beagle uit. Maar, we besloten om wat verder te graven…

Schulz baseerde het Snoopy karakter op zijn jeugdhond, genaamd Spike. En Spike was geen Beagle.

Spike was een Pointer gekruist met een onbekende hond. Deze onbekende hond was waarschijnlijk een Beagle, want hij lijkt veel op een Beagle.

In de stripverhalen bespreken Charlie Brown en Snoopy vaak het hondenras Beagle. In een van de strips zegt Snoopy dat hij niet zoveel kan spelen als hij zou willen, omdat hij “nooit eenentwintig andere Beagles kan vinden.”

Deze discussies in de strips zijn de reden waarom iedereen denkt dat hij een Beagle is.

Vergelijking Snoopy vs. Beagle

Dus, is Snoopy een Beagle? Of is hij een Pointer kruising? Nou, omdat Snoopy zelf zegt dat hij een Beagle is, geloven we hem.

Om wat dieper op de zaak in te gaan, laten we eens kijken of Snoopy ook maar enigszins op het Beagle ras lijkt.

Uiterlijk

Beagles hebben lange en hangende oren, met grote ronde ogen en een vlezige vierkante neus. Ze hebben een korte vacht met de traditionele jachthondenkleuren – meestal zwart, tan en wit.

Snoopy zou een Beagle kunnen zijn, maar er zijn enkele grote verschillen. Het meest voor de hand liggende is dat Snoopy zwart-wit is, zonder dat er bruin te zien is.

Veel mensen denken dat dit betekent dat Snoopy geen Beagle kan zijn. Maar, volgens de Amerikaanse Kennel Club (AKC), bestaan er zwart-witte Beagles. Ze zijn echter veel zeldzamer dan de traditionele driekleur.

Als je naar een foto kijkt van Schulz met zijn hond Spike, is het gemakkelijk om de gelijkenis te zien tussen hem en een zwart-witte Beagle.

Snoopy is een beetje vervormd en lijkt niet helemaal op de vorm van de Beagle. Maar, volgens bronnen, is er een reden waarom hij misvormd is.

Schulz was een begenadigd tekenaar die zijn lezers het gevoel wilde geven dat ze in zijn stripverhaal zaten – gewoon een andere vriend binnen de Peanuts bende.

Schulz tekende Snoopy altijd vanuit de hoek zoals een kind hem zou zien, daarom is zijn gezicht groter en ronder. En als hij lacht, is het alsof je hem van onder zijn kaak bekijkt, wat de hoek is waarin een kind naar hem zou kijken.

Snoopy’s oren zijn ook zwart, net als de donkerder gekleurde oren van een Beagle.

Persoonlijkheid

Dus, zijn uiterlijk is niet zo duidelijk. Maar hoe zit het met zijn persoonlijkheid?

De AKC beschrijft het Beagle ras als vriendelijk, nieuwsgierig en vrolijk. Lijkt dit op Snoopy?

Snoopy is een grappig en vrolijk karakter, daarom waren we vanaf het begin verliefd op hem. Hij houdt ons bezig met zijn muzikale talenten, net zoals een Beagle dat doet met zijn gehuil tijdens het pianospelen.

Snoopy is vriendelijk en liefdevol. Een belangrijk thema in de Peanuts strip was dat hij altijd probeerde de affectie van zijn bende te winnen, door ze ‘klappen’ te geven, ook wel kusjes genoemd, om ze op te vrolijken.

Snoopy houdt van eten, en als hij dat doet, viert hij etenstijd met een vrolijk dansje. Snoopy zei ooit dat “een van de grote vreugdes in het leven het verorberen van junk food is”. Dit is een eigenschap van Beagle, en ze zijn altijd op jacht naar voedsel. Zozeer zelfs dat ze snel overgewicht kunnen krijgen als je ze hun gang laat gaan.

Snoopy is nieuwsgierig en energiek en houdt altijd gelijke tred met de actieve kinderen in de strip, en verzint altijd het volgende spelletje om te spelen. Dit lijkt veel op de Beagle, die elke dag minstens 60 minuten beweging nodig heeft.

Snoopy heeft ook een luie kant, en een van zijn favoriete plekken om te zijn is boven op zijn kennel, de hele dag snoozend.

Snoopy is ook een trouwe metgezel van zijn vriend Charlie Brown. Dit lijkt veel op het ras van de Beagle, die een trouwe collega is van zijn jachtmeester. Snoopy heeft ook een beste vriend, Woodstock, die hij aanbidt.

Snoopy houdt van de fijnere dingen in het leven en wil het graag comfortabel hebben. Daarom probeert hij altijd de deken van Linus te stelen in de Peanuts-serie. Hij kan ook een beetje koppig zijn, net als Beagles.

Is Snoopy een Beagle?

Wij denken dat het veilig is om te zeggen dat Snoopy de perfecte Beagle gelijkenis is als het op zijn persoonlijkheid aankomt.

Ja, zijn Beagle uiterlijk is twijfelachtig. Maar dat gezegd hebbende, heb jij honden gezien die precies op Snoopy lijken? Schulz tekende Snoopy in zijn eigen illustratieve stijl, en vanuit het perspectief van een kind, en daarom ziet hij er zo eigenzinnig uit.

Maar, Beagles zijn rond en mollig, net als Snoopy. Beagles hebben opvallende neuzen, net als Snoopy. En ze hebben donkergekleurde oren, net als Snoopy. Wij denken dat van alle hondenrassen die er zijn, Snoopy zeker op een Beagle lijkt.

Toch zijn er veel mensen die denken dat Snoopy geen Beagle kan zijn, en de keuze is aan jou. Maar één ding is zeker, Snoopy ziet zichzelf als een Beagle, en om die reden, doen wij dat ook.

Zijn er nog echte Snoopy’s daarbuiten?

Ja, er zijn veel honden die op Snoopy lijken. Als je op Instagram zoekt op ‘black and white Beagles’, zijn er meer dan 1.000 hashtags. Een van onze favorieten is Ellie de zwart-witte Beagle. Ze is een ex-lab hond die nu leert om van het leven te houden, net als Snoopy doet.

Er is ook Otis de Sheepadoodle, en hoewel we weten dat hij geen Beagle ras is, vindt zijn moeder dat hij op Snoopy lijkt.

Hoe lang is Snoopy?

Niemand weet de exacte lengte van Snoopy. Maar een stel intelligente mensen hebben het voor ons uitgerekend. Charlie Brown is ongeveer acht jaar oud, en de gemiddelde lengte van een achtjarige jongen is 128 cm. Als we naar de stripverhalen kijken, is Snoopy 5/9e van zijn lengte, wat hem 41 cm lang maakt.

Beagles zijn meestal 13 tot 15 centimeter groot, en 41 cm is 16 centimeter groot. Dus, Snoopy is ongeveer de juiste hoogte om een Beagle te zijn.

Hoe oud is Snoopy?

Snoopy’s verjaardag werd in een stripverhaal bekend als 10 augustus. Snoopy’s eerste verschijning was in oktober 1950. Dit betekent dat Snoopy op het laatst gepubliceerde stripverhaal ongeveer 50 jaar oud zou zijn geweest. Als je uitgaat van de regel van zeven jaar per mensenjaar, dan was Snoopy 350 jaar oud en nog steeds bezig.

Konden onze geliefde Beagle-vrienden maar zo lang leven!

  • Leuke weetjes over Snoopy
  • Snoopy is de beroemdste Beagle ter wereld.
  • Schulz wilde zijn hondenkarakter oorspronkelijk Sniffy noemen, maar deze naam was al bezet. Hij herinnert zich dat zijn moeder altijd zei dat als ze ooit een andere hond zouden nemen, ze die Snoopy zouden noemen, en de rest is geschiedenis.
  • Snoopy had zeven broers en zussen.
  • Snoopy heeft een ster op de Hollywood walk of fame.
  • Snoopy is NASA’s officiële veiligheidsmascotte.

Conclussie

Het is veilig om te zeggen dat na een beetje graven, Snoopy door en door een Beagle is. Op een van zijn verrassingsfeestjes zei hij: “Nou, dan word ik een Beagle met bruine ogen.”

Dus, dat was het dan, Snoopy is een Beagle!