Schipperke Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Nieuwsgierig en slim, het Schipperke hondenras heeft vaak de bijnaam LBD, voor kleine zwarte duivel. Ze zijn onbevreesd en toegewijd, altijd op hun hoede om hun gezin te beschermen tegen kwaad.
Schipperke
Het kleine formaat en de gemakkelijk te onderhouden vacht van het Schipperke zijn aantrekkelijke kwaliteiten, maar hun intelligentie en nieuwsgierigheid kan hen in de problemen brengen. Ze passen zich goed aan in vrijwel elk huis, zelfs in appartementen, zolang ze maar voldoende beweging krijgen. Hun onafhankelijkheidsdrang kan echter moeilijk te hanteren zijn door beginnende baasjes. Als u uw hond geduldige training en lichaamsbeweging kunt geven, met behoud van een goed gevoel voor humor, zult u worden beloond met een geweldige waakhond en een gelukkig, liefhebbend gezinslid.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Schipperkes!

Meer over dit ras

Schipperkes zijn mooie kleine zwarte honden met gespitste oren en een vacht die de indruk geeft van een schuine rug. Ze staan bekend om hun schoonheid en pittige aard.

Pas op als u denkt dat het gewoon een lieve kleine gezelschapshond is; het Schipperke heeft de “kleine hond…grote persoonlijkheid” persona onder de knie. In 1882 beschreef een schrijver in het thuisland van het ras, België, het Schipperke als “een kleine, volledig zwarte duivel, maar zonder de gespleten hoef en de staart”. Hij is sindsdien weinig veranderd.

Het loyale en intelligente Schipperke is in België ontstaan als een kleine versie van een zwarte Belgische herdershond die bekend staat als de Leauvenaar. De naam Schipperke zou afkomstig zijn van een woord dat “kleine herder” betekent, maar de honden waren vooral bekend als bewakers van de boten die door de kanalen tussen Brussel en Antwerpen voeren. Schoenmakers en andere ambachtslieden hielden ze vanwege hun rattencapaciteiten.

Vandaag is het Schipperke een metgezel die zijn familie leidt op dezelfde manier als hij vroeger de rondvaartboten leidde. Hij is altijd waakzaam en patrouilleert in huis en op het terrein, blaft waarschuwingen wanneer dat nodig is en zoekt en vernietigt muizen, eekhoorns en ander ongedierte dat zijn ruimte durft te betreden.

Hij wil graag betrokken worden bij alle gezinsactiviteiten en is dol op kinderen van alle leeftijden, speelt pattycake en lacht de hele tijd. Hij is beschermend en toegewijd aan zijn mensen en kan afstandelijk zijn tegenover vreemden tot hij besluit dat ze oké zijn.

De grootte en de onderhoudsvriendelijke vacht van het Schipperke zijn populaire eigenschappen. Hij verhaart niet overmatig, met uitzondering van de seizoensgebonden zware verharing een of twee keer per jaar. Wekelijks borstelen houdt zijn vacht schoon en vrij van dode haren.

Dit is een actieve hond die werd gefokt om te werken. Tegenwoordig worden Schipperkes gebruikt voor zulke uiteenlopende taken als speurhonden, opsporing en redding, en het opsporen van drugs en bommen. De familie Schipperke zal zich bezighouden met de jacht op eekhoorns of andere harige beesten in de tuin, maar hij heeft ook dagelijks speeltijd en wandelingen nodig om zijn energie te verbranden.

Geef het Schipperke een taak te doen, of train hem voor behendigheid, gehoorzaamheid, of andere hondensporten, en je hebt een goed opgevoede vriend voor het leven. Laat hem zijn eigen vermaak of bezigheid creëren en, nou ja, zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben.

Houd het Schipperke in een veilig omheinde tuin als hij buiten is. Hij is een notoire ontsnappingsartiest en is zich niet bewust van auto’s en andere gevaren als hij het in zijn hoofd haalt om op ontdekkingstocht te gaan. Om dezelfde redenen moet u altijd met hem aan de lijn lopen.

Training kan een uitdaging zijn met deze intelligente maar soms koppige en altijd humoristische hond. U kunt er altijd op rekenen dat hij zijn eigen draai aan een oefening zal geven wanneer hij in de behendigheids- of gehoorzaamheidsring optreedt. Niettemin is hij over het algemeen gretig om te behagen, dus met geduld, consistentie en positieve versterking kunt u een goed getraind Schipperke hebben. Socialisatie is ook bij dit ras een must. Ze kunnen territoriaal zijn, zelfs met training en socialisatie, en kunnen niet goed opschieten met honden die ze niet kennen.

Het Schipperke heeft zijn vormende jaren doorgebracht in de beslotenheid van een boot, maar kan het in vrijwel elk type woning goed uithouden, ook in een appartement, zolang hij dagelijks maar een goede 30 minuten of meer beweging krijgt. De ideale omgeving is echter een huis met een kleine omheinde tuin waar het Schipperke wat van zijn energie kwijt kan. Als u in een appartement woont of in een gebied met strenge geluidsbeperkingen, is het Schipperke misschien niet ideaal, omdat hij zal blaffen naar bezoekers en geluiden.

Hoewel hij ongelooflijk schattig, slim en grappig is, kan het Schipperke een handvol zijn voor een nieuwe hondeneigenaar. Als u geduld, tijd en een goed gevoel voor humor heeft, kan het echter zijn dat hij de enige hond voor u is. Er is geen twijfel mogelijk dat met dit kleine ras als metgezel, uw leven nooit saai zal zijn.

Kenmerken

 • Schipperkes zijn een langlevend ras. Het is belangrijk dat u weet hoe lang een Schipperke kan leven en dat u toegewijd genoeg bent om de hond een goed leven te bieden voor de komende 15 jaar of meer.
 • Het Schipperke is zo zelfstandig-minded dat hij niet wordt aanbevolen voor hondeneigenaren die voor het eerst een hond nemen.
 • Dit zijn honden met een groot aanpassingsvermogen die het in elke omgeving goed doen, ook op een boot of in een appartement, zolang ze maar voldoende dagelijkse beweging krijgen en de buren blaffen tolerant zijn! Ze doen het echter het beste als ze een kleine omheinde tuin hebben om in te rennen.
 • Schipperkes hebben een hoog energieniveau en zullen elke dag minstens een half uur activiteit vragen, en liefst meer.
 • Schipperkes verharen weinig, behalve twee keer per jaar, dan verharen ze hevig. Wekelijks borstelen houdt hun vacht schoon, en ze hoeven niet vaak in bad.
 • Training kan een uitdaging zijn als het niet wordt gedaan met geduld, consistentie en positieve versterking, allemaal geholpen door een goed gevoel voor humor.
 • Schipperkes zijn van nature wantrouwend ten opzichte van vreemden en kunnen territoriaal zijn ten opzichte van mensen en andere honden. Het zijn uitstekende waakhonden.
 • Liefdevol en aanhankelijk, het Schipperke is een ideale familie hond die dol is op kinderen. Ze kunnen goed opschieten met andere honden, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn, en ze schieten heel goed op met katten.
 • Schipperkes kunnen luidruchtig zijn en ze zullen blaffen ter vermaak en als waarschuwing.
 • Koop nooit een Schipperke van een puppy molen, een dierenwinkel, of een fokker die geen gezondheidsverklaringen of garanties geeft. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten die ze aan de pups kunnen doorgeven en die fokt op een gezond temperament.

Geschiedenis

Het Schipperke is een oud ras dat in België werd ontwikkeld. Hij wordt vaak abusievelijk een “Hollandse Hond” genoemd, maar het ras wordt op geen enkele manier met Nederland geassocieerd.

Aangenomen wordt dat het Schipperke afstamt van een zwarte herdershond genaamd Leauvenaar, hetzelfde ras waarvan wordt beweerd dat het de stamvader is van de Groenendaeler (de Belgische Herdershond). Terwijl de Groenendaeler werd ontwikkeld als een herdersras, werd het Schipperke ontwikkeld als een kleine waakhond. Ze werden vaak gezien als bewakers van de boten die de kanalen tussen Brussel en Antwerpen doorkruisten.

Het Schipperke heeft de eer een van de eerste “specialty shows” te hebben. Deze show vond plaats in 1690, toen leden van het schoenmakersgilde werden uitgenodigd om hun Schipperkes en hun gehamerde koperen halsbanden, die toen een gewoonte waren, op de Grote Markt van Brussel te tonen.

Oorspronkelijk bekend als het Spitske of Spits, kreeg het Schipperke zijn huidige naam toen de rasvereniging in 1888 werd opgericht. Het woord Schipperke kan “kleine herder” of “kleine kapitein” betekenen, wat beide toepasselijk zou zijn gezien de erfenis van dit ras.

Het Schipperke werd een modieus huisdier nadat koningin Marie Henriette er een had gezien op een hondenshow in Brussel in 1885. De populariteit van het ras groeide en het Schipperke werd uiteindelijk geïmporteerd naar de Verenigde Staten in 1888.

De eerste Amerikaanse specialiteitsclub voor het Schipperke werd opgericht in 1905, maar de officiële rasvereniging, de Schipperke Club of America, werd pas in 1929 opgericht.

Vandaag de dag is het Schipperke geliefd om zijn slimheid, toewijding en veelzijdigheid, maar ook om zijn sluwe gevoel voor humor. Hij staat op de 82e plaats van de 155 rassen en variëteiten die door de Amerikaanse Kennel Club worden erkend.

Grootte

Mannelijke Schipperkes zijn 11 tot 13 inch hoog op de schouder en wegen 15 tot 18 pond; teven zijn 10 tot 12 inch en wegen 11 tot 15 pond.

Persoonlijkheid

Het Schipperke is de spreekwoordelijke “grote hond in het lichaam van een kleine hond”. Hij is actief, zelfverzekerd en nieuwsgierig. Een gesloten deur is gewoon een uitdaging die overwonnen moet worden.

Het Schipperke behoudt zijn puppy-achtige kwaliteiten – inclusief de lastige – tot hij 4 of 5 jaar oud is.

Hij houdt van zijn mensen en wil het hen naar de zin maken, maar hij wil ook graag zijn eigen gang gaan. Als hem dat wordt toegestaan, zal het Schipperke al snel het huishouden leiden. Beschermend, onbevreesd en van nature wantrouwend tegenover vreemden, is hij een uitstekende waakhond en zal hij iedereen aanpakken die kwade bedoelingen lijkt te hebben.

Schipperkes zijn selectief in het aanbieden van hun vriendschap, over het algemeen beperken ze zich tot familieleden, met wie ze een sterke band creëren. Als het op training aankomt, zijn ze ondeugend en kunnen ze koppig zijn, maar met positieve bekrachtiging leren ze snel.

Zoals elke hond hebben Schipperkes al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Schipperke-pup opgroeit tot een veelzijdige hond.

Gezondheid

Schipperkes zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, kunnen ze onderhevig zijn aan bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Schipperkes zullen één of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

 • Legg-Calve-Perthes Ziekte: Legg-Calve-Perthes Disease is een ziekte die het heupgewricht aantast en resulteert in een misvorming van de heupgewrichtsbal. De ziekte begint met een afname van de bloedtoevoer naar de kop van het dijbeen, totdat het bot uiteindelijk afsterft en in elkaar zakt en misvormd raakt. Het resultaat van deze vervorming is artritis of ontsteking van het heupgewricht. Het is onduidelijk wat de ziekte van Legg-Calve-Perthes veroorzaakt, maar men denkt dat de oorzaak ofwel aangeboren is, ofwel verband houdt met een letsel. De symptomen van de ziekte van Legg-Calve-Perthes zijn kauwen aan de heup, stijfheid in het aangetaste lidmaat, atrofie van de spieren in het lidmaat, pijn bij het bewegen, progressieve kreupelheid en prikkelbaarheid. De behandeling bestaat meestal uit strikte rust in de kooi, fysiotherapie en het operatief verwijderen van de misvormde dijbeenkop en -hals. De prognose is over het algemeen zeer goed na de operatie en veel honden lijden slechts aan lichte kreupelheid, vooral tijdens weersveranderingen.
 • Auto-immuun Thyroïditis: Dit is de meest voorkomende oorzaak van primaire hypothyreoïdie bij honden. De ziekte wordt meestal duidelijk op de leeftijd van 2 tot 5 jaar. Honden kunnen jarenlang klinisch normaal zijn, maar later toch hypothyreoïdie krijgen. Hypothyreoïdie is een abnormaal laag niveau van het hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd. Een mild teken van de ziekte kan onvruchtbaarheid zijn. Duidelijker tekenen zijn zwaarlijvigheid, geestelijke dufheid, hangende oogleden, weinig energie en onregelmatige tochtigheidscycli. De vacht van de hond wordt stug en broos en begint uit te vallen, terwijl de huid taai en donker wordt. Hypothyreoïdie kan worden behandeld met dagelijkse medicatie, die het hele leven van de hond moet worden voortgezet. Een hond die dagelijks met de schildklier wordt behandeld, kan een volwaardig en gelukkig leven leiden.
 • Epilepsie: Dit is een aandoening die epileptische aanvallen veroorzaakt. Epilepsie kan onder controle worden gehouden met medicijnen, maar kan niet worden genezen. Een hond kan een volwaardig en gezond leven leiden met de juiste behandeling van deze aandoening, die erfelijk kan zijn of een onbekende oorzaak kan hebben.
 • Patellaire Luxatie: Ook bekend als “slipped stifles,” dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (calf) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt kreupelheid in het been of een abnormale gang, een beetje zoals huppelen of huppelen. Het is een aandoening die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Er zijn vier graden van patellaluxatie, gaande van graad I, een occasionele luxatie die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet manueel kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.
 • Mucopolysaccharidose Type IIIB (MPSIIIB): Ook bekend als het Sanfilippo syndroom type IIIB, MPS IIIB is een ziekte die wordt veroorzaakt door een mutatie in een gen. Wanneer dat gen gemuteerd is, ontbreekt het enzym N-acetyl-a-D-glucoseaminidase (NAGLU). Dit leidt ertoe dat het lichaam niet in staat is het molecuul heparansulfaat te ontleden, wat leidt tot een ophoping van het molecuul. De verschijnselen van MPS IIIB treden meestal op tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar. Ze omvatten tremoren, moeite met lopen of het nemen van obstakels, en evenwichtsproblemen. Er is geen behandeling voor deze ziekte, maar wel een DNA-test. Als wordt vastgesteld dat een Schipperke drager is van dit gen, mag er niet met hem worden gefokt. Voordat u een Schipperke puppy koopt, moet u er zeker van zijn dat de ouders de juiste DNA-goedkeuringen hebben.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan laten zien. Gezondheidsonderzoeken bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Schipperkes kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals voor patella’s (knieën) en schildklier, certificering van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) dat de ogen normaal zijn, en DNA-goedkeuring voor MPS IIIB.

Omdat sommige gezondheidsproblemen zich pas voordoen als de hond volgroeid is, worden gezondheidsverklaringen niet afgegeven aan honden jonger dan twee jaar. Zoek naar een fokker die haar honden pas fokt als ze twee of drie jaar oud zijn.

Verzorging

Het Schipperke is een gemakkelijk te verzorgen en aanpasbaar ras dat het beste binnenshuis kan leven met zijn gezin. Bij warm weer, waar hij niet goed tegen kan, ligt hij graag voor een ventilator of onder een plafondventilator.

Hij doet het over het algemeen goed in alle soorten omgevingen en gezinnen, zolang hij maar voldoende dagelijkse beweging krijgt en een stevige en consequente begeleiding van iemand met gevoel voor humor.

Met zijn hoge activiteitsniveau is hij echter het meest geschikt voor een huis met een kleine, maar veilige omheinde tuin waar hij wat van zijn energie kwijt kan. Wees u ervan bewust dat Schipperkes graag graven, vooral als er misschien een mol aan het eind van de tunnel zit.

Schipperkes hebben dagelijks minstens een half uur beweging nodig, en meer is beter. Hun mensen zijn meestal eerder moe dan zij. Ze zijn altijd aan het rennen en spelen en zullen uw huis als racebaan gebruiken als ze daar zin in hebben. Laat ze aan de lijn lopen om te voorkomen dat ze plotseling op een interessant dier of voorwerp afstormen.

Reken op twee dagelijkse wandelingen om uw Schipperke’s drang naar actie tevreden te houden. Hij zal ook genieten van het rijden in een mandje op een fiets of cruisen door de gangpaden van de dierenwinkel in een winkelwagen.

Begin met de training wanneer uw Schipperke jong is, en blijf de lessen zijn hele leven lang versterken. Hij heeft een trainer nodig die geduldig en consequent is en het beste reageert op positieve versterkingstechnieken zoals voedselbeloningen, lof en spel.

Het Schipperke staat bekend als koppig. Hoewel hij intelligent is en wil dat u gelukkig bent, kan zijn idee van hoe dingen zouden moeten zijn zwaarder wegen dan zijn verlangen om te behagen. Sommige Schipperkes kunnen moeilijk zindelijk te maken zijn, en bench-training wordt aanbevolen.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1 1/8 tot 1 7/8 kopjes hondenvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Schipperkes eten graag en kunnen gemakkelijk overgewicht krijgen. Houd uw Schipperke in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren, in plaats van het voer de hele tijd te laten staan.

Als je niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Schipperke, zie onze richtlijnen voor het kopen van de juiste voeding, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

Soms lijkt het wel of een gekke modeontwerper het Schipperke heeft ontworpen. Hij heeft een opvallende vacht met een uniek silhouet, waardoor het lijkt alsof er een helling loopt van de schouders naar het kruis (het einde van de rug).

De dubbele vacht, die alleen in basiszwart wordt geleverd, is kort op het gezicht, de oren en de voorkant van de benen en van gemiddelde lengte op het lichaam, met langer haar op de volgende gebieden. Achter de oren vormen de langere haren een kraag rond de hals. Een extra laag die zich over de kraag uitstrekt, creëert wat de cape wordt genoemd. Het langere haar over de borst en tussen de voorkant van de benen staat bekend als de jabot. De vacht op de achterkant van de dijen vormt de culottes, die even lang zijn als de kraag. Een korte, dichte ondervacht beschermt het Schipperke tegen extreme temperaturen.

De vachtverzorging van een Schipperke is eenvoudig. Een wekelijkse borstelbeurt voorkomt dat de vacht door uw huis vliegt, hoewel er altijd wel wat haar zal blijven liggen. Hij verhaart hevig, bekend als blazende vacht, één tot soms twee keer per jaar. Gedurende die tijd zal een warm bad helpen om het dode haar los te maken en te verwijderen. Het duurt ongeveer een maand voor het verharingsproces is voltooid.

Het Schipperke is een schone hond met weinig geur. Doe hem alleen in bad als dat nodig is, meestal nadat hij in iets stinkends heeft gerold.

Andere verzorgingsbehoeften zijn tandhygiëne en nagelverzorging. Poets de tanden van uw Schipperke ten minste twee tot drie keer per week om tandsteen en de bijbehorende bacteriën te verwijderen. Dagelijks is beter.

Knip zijn nagels een of twee keer per maand, indien nodig. Als u de nagel op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Korte nagels houden de poten in goede conditie en zullen niet aan uw benen krabben als uw Schipperke opspringt om u te begroeten.

Begin uw Schipperke eraan te wennen dat hij geborsteld en onderzocht wordt wanneer hij een puppy is. Behandel zijn poten regelmatig – honden zijn gevoelig over hun voeten – en kijk in zijn mond en oren.

Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Kinderen en andere huisdieren

Stevig en energiek, Schipperkes kunnen trouwe en aanhankelijke metgezellen zijn voor kinderen. Over het algemeen schieten ze goed op met kinderen van alle leeftijden en spelen ze zachtjes en vriendelijk met jongere kinderen.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Geen enkele hond, hoe goedaardig ook, mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Het Schipperke kan het over het algemeen heel goed vinden met katten die zijn huis delen. Deze acceptatie is sterker als het Schipperke is grootgebracht met katten. Hij kan ook goed overweg met andere honden als hij met hen is grootgebracht, maar het is belangrijk te beseffen dat het ras territoriaal is en zijn eigendom zal verdedigen tegen zowel onbekende honden als mensen.