Shih Tzu Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De naam “Shih Tzu” betekent kleine leeuw, maar er is niets woest aan dit hondenras. Deze hond is een liefhebber, geen jager.

Uitsluitend gefokt om metgezellen te zijn, zijn Shih Tzus aanhankelijke, vrolijke, extraverte huishonden die niets liever doen dan hun mensen van kamer naar kamer te volgen. Sinds de oudheid, hebben ze zich comfortabel gemaakt op de schoot van mensen uit alle lagen van de bevolking, zelfs keizers!
Shih Tzu
In de afgelopen jaren zijn baasjes er echter mee begonnen Shih Tzus van schoot te halen en in de hondensport te gaan, door ze te trainen voor gehoorzaamheid, rally en behendigheidswedstrijden. Het zijn geweldige gezinsdieren die goed met andere dieren en zelfs kinderen kunnen opschieten, zolang kinderen maar weten hoe ze voorzichtig met een kleine pup moeten omgaan en spelen.

Als u op zoek bent naar een klein maatje dat zich kan aanpassen aan het leven op een appartement, bij u op de bank komt zitten om te knuffelen, en u overlaadt met onvoorwaardelijke liefde, dan is dit misschien wel de hond voor u.

Het is belangrijk om te onthouden dat honden van elk ras kunnen lijden aan gezondheidsproblemen gedurende hun hele leven. Een goede ziektekostenverzekering kan u helpen uw hond de zorg te geven die hij op elke leeftijd nodig heeft.

Bekijk alle Shih Tzu hondenras feiten en kenmerken hieronder!

Meer over dit ras

.
James Mumsford, een Amerikaanse leraar en componist, beschreef de Shih Tzu misschien wel het beste: “Niemand weet hoe de oude eunuchen erin slaagden om samen te mengen: een scheutje leeuw, enkele theelepels konijn, een paar ons huiskat, een deel hofnar, een scheutje ballerina, een snufje oude man, een beetje bedelaar, een eetlepel aap, een deel baby zeehond, een scheutje teddybeer, en, voor de rest, honden van Tibetaanse en Chinese afkomst.”

Het onderwerp van Mumsford’s kleurrijke beschrijving, de Shih Tzu–uitgesproken als SHEED Zoo, SHID Zoo, of SHEET Sue–is een kleine, vorstelijke hond met lange, overvloedige lokken, een kenmerkend gezicht dat menig hart doet smelten, en een vriendelijke houding. Het ras kan bogen op een chique achtergrond: ze werden oorspronkelijk gehouden door koninklijke Chinese families tijdens de Ming Dynastie.

Met hun vloeiende haren die over de grond strijken en hun topknot elegant gebonden, lijkt de Shih Tzu wel snobistisch, alleen geschikt om in een paleis op zijden kussens te liggen. Niets is echter minder waar. Shih Tzus zijn mooi, maar het zijn ook vriendelijke, levendige, toegewijde metgezellen.

De persoonlijkheid van de Shih Tzu is enorm aanlokkelijk, en zelfs wrokkige hondenkenners vinden het moeilijk om dit ras te weerstaan. De Shih Tzu laat zich gewoon door niemand negeren. Ze zijn gefokt om een vriendelijke metgezel te zijn – ze jagen, hoeden of bewaken niet – en dat is wat ze zijn. Ze doen niets liever dan vrienden en vreemden te ontmoeten en te begroeten. Reken op een Shih Tzu om vrienden te maken waar ze ook gaan.

Niet alleen is dit lid van de speelgoedgroep goedaardig en vriendelijk, ze kunnen zich ook heel goed aanpassen. Ze zijn net zo goed geschikt voor een appartement in de stad als voor het leven op een boerderij op het platteland. Ze zijn dol op kinderen en kunnen goed opschieten met andere dieren. Hoewel de Shih Tzu een stevige hond is, zijn ze door hun kleine formaat wel in het nadeel. Volwassenen moeten altijd toezicht houden op interacties tussen kinderen en honden, en dit is vooral belangrijk voor de Shih Tzu, om te voorkomen dat ze per ongeluk gewond raken tijdens ruw spel.

Interessant is dat de Shih Tzu soms de Chrysanthemum Hond wordt genoemd, een bijnaam die de manier beschrijft waarop het haar op hun gezicht in alle richtingen uitgroeit. Ze zien eruit als een bloem met een neus in het midden.

Een uniek kenmerk van de Shih Tzu is hun ondervoorbijtend gebit. Hun onderkaak is iets breder dan de bovenkaak, en de boventanden bijten in de ondertanden, in plaats van erbuiten, wanneer hun mond gesloten is.

Legenden over de Shih Tzu zijn er in overvloed. Volgens één legende reisde Boeddha met een kleine hond die aan de beschrijving van een Shih Tzu voldeed. Het verhaal gaat dat op een dag een aantal rovers op de Boeddha afkwamen met de bedoeling hem te beroven en te vermoorden. Het hondje veranderde in een woeste leeuw en verjoeg de rovers, waardoor Boeddha’s leven werd gered. De leeuw veranderde daarna weer in een vrolijk hondje, dat de Boeddha oppakte en kuste. De witte vlek op het hoofd van veel Shih Tzus zou de plaats markeren waar Boeddha zijn trouwe vriend kuste.

Velen geloven ook dat Fu Dogs, de bewakers van boeddhistische tempels, een afspiegeling zijn van de Shih Tzu.

Kenmerken

 • Er bestaat geen ras als een “imperial” of “teacup” Shih Tzu. Dit zijn gewoon marketingtermen die door fokkers zonder scrupules worden gebruikt om een heel kleine of grote Shih Tzu aan te duiden.
 • Shih Tzus zijn moeilijk zindelijk te maken. Wees consequent en laat een puppy niet zonder toezicht door het huis zwerven totdat hij volledig is afgericht. Krattraining is nuttig.
 • De platte vorm van het gezicht van de Shih Tzu maakt ze vatbaar voor een hitteberoerte, omdat de lucht die de longen ingaat niet zo efficiënt wordt gekoeld als bij rassen met een langere neus. Ze moeten bij warm weer binnenshuis worden gehouden in kamers met airconditioning.
 • Wees bereid om de vacht van de Shih Tzu elke dag te borstelen en te kammen. Hij vervilt gemakkelijk.
 • Hoewel Shih Tzus betrouwbaar zijn met kinderen, zijn ze niet de beste keuze voor gezinnen met peuters of zeer jonge kinderen, omdat ze door hun kleine formaat het risico lopen op onbedoelde verwondingen.
 • De Shih Tzu heeft de neiging te piepen en te snurken, en kan vatbaar zijn voor gebitsproblemen.
 • Hoewel honden van alle rassen hun eigen uitwerpselen of die van andere dieren kunnen opeten (coprofagie), lijkt de Shih Tzu bijzonder vatbaar voor dit gedrag. De beste manier om met dit probleem om te gaan is om het nooit een gewoonte te laten worden. Houd uw Shih Tzu goed in de gaten en ruim de poep meteen op.

Geschiedenis

De oorsprong van de Shih Tzu is oud, en doordrenkt van mysterie en controverse. Een recente studie heeft uitgewezen dat de Shih Tzu een van de 14 oudste hondenrassen is, en hondenbotten die in China zijn gevonden hebben bewezen dat honden daar al 8.000 voor Christus voorkwamen.

Sommigen geloven dat het ras werd ontwikkeld door Tibetaanse monniken en cadeau werd gegeven aan Chinese koningshuizen. Er wordt ook gespeculeerd dat de Shih Tzu in China werd ontwikkeld door andere rassen te kruisen met de Lhasa Apso of Pekingnesen. Ongeacht waar het ras is ontwikkeld – Tibet of China – het is duidelijk dat de Shih Tzu al vanaf de vroegste tijden een geliefde metgezel was. Schilderijen, kunst, en geschriften uit de Tang Dynastie in China (618-907 A.D.) tonen kleine honden vergelijkbaar met de Shih Tzu. Verwijzingen naar de honden duiken opnieuw op van 990 tot 994 na Christus in documenten, een paar schilderijen, en houtsnijwerk.

In de 13e eeuw, berichtte Marco Polo dat de Mongoolse keizer Kubla Khan kleine “leeuw” honden bij getrainde jachtleeuwen hield – niet als prooi, maar om de leeuwen rustig te houden. Sommigen geloven dat deze honden de Shih Tzu waren.

Tijdens de Ming Dynastie (1368-1644), hielden de Chinese koninklijke families Shih Tzu-type honden, en de “kleine leeuw honden” of “chrysant-gezichten” honden werden genoemd in verschillende documenten uit die periode. Het waren naar verluidt kleine, intelligente, volgzame honden die sterk leken op leeuwen.

Er is niet veel vermelding van de honden in documenten uit de jaren 1700 tot de vroege jaren 1900, maar veel kunstwerken uit die periode tonen kleine, ruige, gelukkige honden.

In 1861, werd de Shih Tzu populair aan het keizerlijk hof nadat een koninklijke concubine de keizerin van China werd. Een van de eerste koninklijke edicten van keizerin T’zu Hsi was dat iedereen die betrapt werd op het martelen van paleishonden, ter dood zou worden gebracht. Keizerin T’zu Hsi had een grote liefde voor dieren en voerde uitgebreide fokprogramma’s uit onder de directe hoede van paleis eunuchen.

Tijdens het bewind van keizerin T’zu Hsi, gaf de Dalai Lama haar een paar prachtige Shih Tzus, naar verluidt de bron van de kleine leeuwenhonden van het keizerlijke paleis. Er wordt gezegd dat de Shih Tzus hun eigen paleis hadden en getraind waren om rechtop te zitten en met hun voorpoten te zwaaien wanneer de keizerin op bezoek kwam.

Na haar dood in 1908, concurreerden vele koninklijke families om honden te produceren met de mooiste vachten en kleuren. Vanwege de concurrentie, werden de fokpraktijken geheim gehouden. Honden van slechte kwaliteit werden verkocht op de markt, en honden van goede kwaliteit werden vaak uit de paleizen gesmokkeld en als geschenk gegeven aan buitenlandse bezoekers of Chinese edellieden.

In 1928, werden de eerste Shih Tzus, een mannelijk en vrouwelijk paar, naar Engeland gebracht vanuit Peking door Lady Brownrigg, de vrouw van de kwartiermeester generaal van het Noord-China commando. In 1933, bracht een mevrouw Hutchins een Shih Tzu uit China naar Ierland; deze hond werd uiteindelijk gefokt met Lady Brownrigg’s. Deze drie honden vormden de basis van Lady Brownrigg’s kennel.

Maureen Murdock en Philip Price, haar neef, waren de eersten die Shih Tzus importeerden en fokten in de Verenigde Staten. In 1960 waren er drie Shih Tzu clubs: de American Shih Tzu Association in Florida, de Texas Shih Tzu Society, en de Shih Tzu Club of America. In 1963 fuseerden de Shih Tzu Club of America en de Texas Shih Tzu Society tot de American Shih Tzu Club. In 1969 werd het ras erkend door de Amerikaanse Kennel Club als lid van de Speelgoedgroep.

Grootte

Zowel reuen als teven zijn negen tot tien en een halve centimeter groot en wegen negen tot zestien pond.

Persoonlijkheid

Alle hondenrassen hebben een doel. Historisch gezien was het doel van de Shih Tzu om een metgezel te zijn – en dat is precies wat ze willen zijn. Ze willen gewoon bij je zijn. Verwacht dus niet dat ze gaan jagen, waken of apporteren; dat is niet hun stijl.

Affectie is hun dominante eigenschap, en uw schoot is hun favoriete bestemming. Ze zijn het gelukkigst als ze bij hun gezin zijn, waar ze aandacht geven en krijgen.

Dat gezegd hebbende, de Shih Tzu is geen echte bankzitter. Ze zijn alert en levendig en kunnen blaffen naar nieuwkomers in hun huis. Maak je echter geen zorgen; ze sluiten vriendschap met je gasten zodra ze binnenkomen.

Gezondheid

Shih Tzus zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle hondenrassen zijn ze vatbaar voor bepaalde aandoeningen en ziektes:

 • Allergieën zijn een veel voorkomende kwaal bij honden. Er zijn drie hoofdtypen: voedselallergieën, die worden behandeld door bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet van de hond te verwijderen; contactallergieën, die worden veroorzaakt door een reactie op een uitwendige stof zoals strooisel, vlooienpoeder, hondenshampoos of andere chemische stoffen; en inhalatieallergieën, die worden veroorzaakt door allergenen in de lucht, zoals pollen, stof of meeldauw. De behandeling kan bestaan uit dieetbeperkingen, medicatie en veranderingen in de omgeving.
 • Heupdysplasie bij honden, een abnormale vorming van de heupkom die pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 • Patella luxatie, dit betekent ontwrichting (luxatie) van de knieschijf (patella). Het kniegewricht (vaak van een achterpoot) schuift in en uit de kom, wat pijn veroorzaakt. Dit kan verlammend zijn.
 • Juveniele nierdysplasie (JRD) is een genetische afwijking van de nieren die bij jonge honden voorkomt. De hond heeft overmatige dorst en plast vaak. Ze vermageren, braken en hebben een gebrek aan kracht. Momenteel is er slechts één definitieve test voor de ziekte die kan worden uitgevoerd op fokhonden – een breedband biopsie van de nier, die zeer invasief is en veel risico’s met zich meebrengt. Er zijn uitstrijkjes-tests ontwikkeld door genetici, maar tot op heden lijkt geen van deze tests 100% betrouwbaar te zijn.
 • Blaasstenen en blaasontstekingen kunnen door vele factoren worden veroorzaakt, zoals een teveel aan eiwitten, magnesium en fosfor in de voeding, of lange perioden tussen twee urinelozingen. Blaasontstekingen kunnen worden veroorzaakt door bacteriële of virale infecties. Als uw Shih Tzu vaak moet plassen, bloederige urine heeft, moeite lijkt te hebben met plassen of geen eetlust meer heeft, moet u hem naar de dierenarts brengen voor een controle.
 • Oogproblemen zijn niet ongewoon bij Shih Tzus omdat hun grote ogen uitpuilen. Tot de aandoeningen behoren keratitis, een ontsteking van het hoornvlies die kan leiden tot een hoornvlieszweer en blindheid; proptosis, wanneer de oogbol uit de oogkas loskomt en de oogleden zich achter de oogbol vastklemmen; distichiasis, een abnormale groei van de wimpers aan de rand van het oog, waardoor de wimpers tegen het oog wrijven; ectopia cilia, een aandoening die lijkt op distichiasis; progressieve retinale atrofie, een degeneratieve ziekte van de netvliescellen die tot blindheid leidt; en droge ogen (keratoconjunctivitis sicca), een droogte van het hoornvlies en het bindvlies. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u roodheid, irritatie of overmatig tranen opmerkt.
 • Oorinfecties komen voor bij de Shih Tzu omdat hun druppeloren een donkere, warme gehoorgang vormen – een perfecte omgeving voor infecties. Controleer en reinig de oren wekelijks om problemen te voorkomen.
 • Achtergebleven melktanden en tand- en tandvleesproblemen zijn niet ongebruikelijk omdat de melktanden van de Shih Tzu intact kunnen blijven wanneer het blijvende gebit doorkomt. Soms is het noodzakelijk voor de dierenarts om de melktanden te trekken. Omdat de Shih Tzu een ondervoorbijtend gebit heeft, kunnen er ook tanden ontbreken of niet goed uitgelijnd zijn. Het is belangrijk om de tanden van de puppy’s regelmatig te poetsen en gebitsproblemen, zoals een slechte adem en losse tanden, aan de dierenarts te melden.
 • Navelbreuk komt vaak voor bij Shih Tzus. Deze worden vaak veroorzaakt door een vertraagde sluiting van de middellijn van de buik. Als de hernia klein is, kan deze sluiten als de pup volwassen wordt. Soms is een operatie nodig om de hernia te corrigeren, meestal terwijl de pup wordt gesteriliseerd of gecastreerd.
 • Een portosystemische levershunt is een aangeboren afwijking waarbij bloedvaten het bloed om de lever heen leiden. Als gevolg daarvan wordt het bloed niet door de lever gereinigd zoals het zou moeten. Chirurgie is meestal de beste behandeling.
 • Snuffels kunnen de Shih Tzu plagen omdat het doorkomen van de tandjes vaak moeilijk is. Met ongeveer vier maanden zwelt het tandvlees op; omdat het tandvlees direct onder die ingedrukte neuzen zit, is er niet veel ruimte. Puppy’s kunnen in deze periode snotteren, snuiven, luid snurken of piepen, en kunnen zelfs een heldere neusafvoer hebben.
 • Omgekeerd niezen komt voor wanneer de hond overprikkeld is, zijn voedsel te snel opslurpt, of wanneer er allergenen aanwezig zijn. De neusuitvloeiing valt op het zachte gehemelte, waardoor dit zich over de luchtpijp sluit. De hond maakt een piepend geluid en kan gealarmeerd raken. Praat zachtjes tegen hem en probeer hem te ontspannen om de aanval te verkorten. Sommigen zeggen dat het dichtknijpen van de neusgaten, zodat de hond gedwongen wordt door zijn mond te ademen, de snelste manier is om het omgekeerde niezen te stoppen.

Ongeacht hoe gezond uw hond is wanneer u hem voor het eerst mee naar huis neemt, moet u zich voorbereiden op eventuele problemen die zich in de loop van zijn leven kunnen voordoen. Een huisdierenverzekering kan u helpen om klaar te zijn voor alle veterinaire behoeften van uw hond.

Verzorging

Het maakt de Shih Tzu niet uit waar hij woont, zolang hij maar bij u is. Het is een hond met een groot aanpassingsvermogen die zich zowel in een klein stadsappartement als in een groot voorstedelijk of landelijk huis op zijn gemak voelt. Ze zijn absoluut een huishond en moeten niet buiten in een kennel worden gehouden, hoewel ze genieten van een beetje spelen in de achtertuin.

De Shih Tzu is tevreden met korte wandelingen per dag. Het is geen extreem actieve hond; ze vinden het prima om op schoot te zitten, door het huis te wandelen, met hun speelgoed te spelen of naar de deur te rennen om bezoek te begroeten.

Net als andere rassen met een kort gezicht, is de Shih Tzu gevoelig voor warmte. Ze moeten op warme dagen binnenshuis blijven in een kamer met airconditioning of een kamer met ventilatoren, zodat ze niet aan hitte-uitputting lijden.

Nee, het ras kan niet vliegen; maar eigenaren melden vaak dat hun Shih Tzus denkt dat ze dat wel kunnen. Het is niet ongebruikelijk dat een Shih Tzu onbevreesd van een bed of een stoel springt. Hoewel ze voor u misschien niet hoog lijken, zijn deze hoogten torenhoog voor de kleine Shih Tzu. En, helaas, eindigen deze sprongen vaak met verwondingen. Het ras is frontzwaar en valt voorover, wat letsel of zelfs een hersenschudding aan het hoofd kan veroorzaken. Wees zeer voorzichtig wanneer u uw Shih Tzu draagt. Houd ze stevig vast en laat ze niet uit uw armen of van meubels springen.

Ook al zijn ze van nature volgzaam en vriendelijk, toch heeft de Shih Tzu al vroeg socialisatie en training nodig. Zoals elke hond kunnen ze timide worden als ze niet goed gesocialiseerd worden als ze jong zijn. Vroege socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Shih Tzu pup opgroeit tot een veelzijdige hond.

Shih Tzus worden vaak beschouwd als moeilijk zindelijk te maken. Het belangrijkste is om te voorkomen dat uw puppy de kans krijgt om binnen ongelukjes te krijgen. U wilt niet dat ze gewend raken aan het gebruik van het tapijt. Sommige Shih Tzu eigenaren leren hun honden gebruik te maken van een kattenbak, zodat ze ze niet hoeven uit te laten bij slecht weer of zich naar huis hoeven te haasten om ze uit te laten. Een Shih Tzu puppy moet in huis goed in de gaten worden gehouden totdat hij of zij gedurende ten minste vier tot acht weken geen uitwerpselen meer heeft gedaan in huis. Krattraining is nuttig bij het zindelijk maken en biedt uw hond een rustige plek om te ontspannen. Een bench is ook handig wanneer u uw Shih Tzu stalt of op reis gaat.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/2 tot 1 kopje droogvoer van hoge kwaliteit per dag

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het zal bijdragen aan de voeding van uw hond en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Voor meer informatie over het voeren van uw Shih Tzu, zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeren van uw puppy en het voeren van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De lange, zijdeachtige vacht van de Shih Tzu is prachtig en komt in vele kleuren voor: zwart, zwart met wit, grijs met wit of rood met wit. Een witte punt aan de staart en een witte bles op het voorhoofd zijn zeer gewild.

De vacht van een Shih Tzu mooi houden is veeleisend. Dagelijks borstelen en kammen is noodzakelijk om klitten te voorkomen, evenals regelmatig baden – zo vaak als een keer per week. Menig Shih Tzu liefhebber geeft het zelfs op en huurt een professionele trimsalon in om die lange lokken kort te knippen. Een deel van de schoonheid is verdwenen, maar de dagelijkse borstelbeurt ook. Als je de vacht kort knipt en dat zo wilt houden, plan dan om de zes tot acht weken een afspraak voor de trimsalon.

Als je de vachtverzorging zelf doet, maak het dan zo aangenaam mogelijk voor zowel jou als je Shih Tzu, te beginnen tijdens de puppytijd. Je zult dit tenslotte veel gaan doen. Bij het borstelen, moet je ervoor zorgen dat je helemaal tot op de huid borstelt. De meeste ervaren Shih Tzu trimmers leren de hond op zijn zij te liggen terwijl ze de vacht in secties borstelen; het is makkelijker te borstelen op die manier en comfortabeler voor de hond.

Als de Shih Tzu ongeveer tien tot twaalf maanden oud is, verandert de vacht van een puppy in een zijdezachte, volwassen vacht. Tijdens deze fase zult u waarschijnlijk denken dat de vacht sneller gaat klitten dan u kunt borstelen. Geef het niet op! Dit is tijdelijk, het duurt ongeveer drie maanden. Zodra de volwassen vacht volledig is ontwikkeld, wordt het borstelen gemakkelijker.

De nagels van de Shih Tzu moeten maandelijks worden geknipt en de oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op vuil, roodheid of een vieze geur die kan wijzen op een infectie. Veeg de oren wekelijks schoon met een watje dat is bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om problemen te voorkomen. Er groeit haar in de gehoorgang van de Shih Tzu, en dit moet soms worden geplukt als de hond veel oorontstekingen krijgt.

Het gezicht van de Shih Tzu heeft, net als dat van een peuter, ook dagelijkse aandacht nodig. Ze worden vuil na het eten, en hun ogen tranen snel, dus het is nodig om hun gezicht regelmatig af te vegen met een zachte doek die met warm water is bevochtigd.

Veel kleine rassen hebben gebitsproblemen, en de Shih Tzu vormt daarop geen uitzondering: het is belangrijk om hun gebit goed te verzorgen. Regelmatig tandenpoetsen met een zachte tandenborstel en hondentandpasta houdt hun tandvlees en tanden gezond.

Kinderen en andere huisdieren

De Shih Tzu is een heerlijk huisdier voor het hele gezin. Ze kunnen goed opschieten met andere honden of dieren, en hun volgzame persoonlijkheid maakt ze een goede metgezel voor kinderen.

Kinderen moeten echter wel op de grond zitten om met een Shih Tzu puppy te spelen, zodat er geen risico is dat ze hem dragen en laten vallen. Kinderen moeten ook leren om hun vingers uit de buurt te houden van de prominente ogen van de Shih Tzu, die gemakkelijk gewond kunnen raken.