Shikoku Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Een van de zes primitieve hondenrassen die inheems zijn in Japan, de Shikoku werd gedomesticeerd door Matagi (Japanse traditionele jagers) ergens in de jaren 1700. Vandaag de dag hebben mensen deze honden voornamelijk als metgezellen en waakhonden.
Shikoku
Dit ras wordt ook wel aangeduid als de Kochi-ken, of gewoon “ken” of “inu,” wat “hond” betekent in het Japans. Ze worden soms ook Mikawa Inu of Japanse Wolfhond genoemd. Net als de andere primitieve Japanse hondenrassen, zijn deze honden zeldzaam, zelfs in hun thuisland.

Hoewel de Shikoku misschien niet veel lijkt om mee om te gaan, is dit ras het meest geschikt voor iemand met eerdere pup-ervaring. Deze Spitz heeft ook een hoge prooidrift, dus ze zouden het het beste doen in een huis met maar één dier, idealiter met alleen oudere kinderen als die er zijn. Met de juiste training en leiderschap, kan deze hond een zeer trouwe en liefdevolle metgezel worden.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Shikoku honden!

Meer over dit ras

Kenmerken

  • De Shikoku heeft een dikke dubbele vacht die komt in rood, rood-sesam, en zwartachtig of zwart-sesam. De vacht waait seizoensgebonden, dus ze zijn misschien niet de beste keuze voor mensen met een allergie.
  • Shikoku vacht onderhoud is niet zo moeilijk. Een goede wekelijkse borstelbeurt is voldoende als de vacht van uw Shikoku niet waait. Tijdens het verharingsseizoen moet u uw Shikoku misschien om de paar dagen borstelen.
  • De Shikoku heeft niet veel ruimte nodig om rond te rennen, zoals een tuin. Toch zullen ze het er niet goed vanaf brengen om de hele dag in hun eentje in een klein appartement of hok opgesloten te zitten.
  • Dit is een intelligent en actief ras, dat het goed doet op de ren, dol is op een goed spelletje apport of frisbee, en zelfs kan uitblinken in behendigheidsevenementen als hij getraind is. Als ze niet genoeg beweging krijgen, kunnen ze destructief worden.
  • Shikoku’s verkiezen omringd te zijn door volwassenen of oudere kinderen die weten hoe ze zachtjes moeten spelen.
  • Als het op andere huisdieren aankomt, kunnen Shikoku’s goed opschieten met andere honden als ze langzaam en kalm worden geïntroduceerd. Ze hebben echter een hoge prooidrift, dus ze doen het misschien niet goed in huishoudens met kleinere honden, katten, of andere kleine huisdieren.

Geschiedenis

Dankzij de afgelegen ligging van de Shikoku in het bergachtige eilandgebied van Japan, bleef het ras eeuwenlang relatief zuiver. Japanse jagers, matagi, gebruikten de Shikoku om te helpen wilde zwijnen op te sporen en in bedwang te houden. Het atletische vermogen en de stille aanpak van het ras maakten hen tot uitstekende jachtmetgezellen, en de Shikoku was kalm en rustig rond hun menselijke metgezellen.

In de late jaren 1800, realiseerden liefhebbers van het Shikoku ras zich dat ze het ras actief moesten beschermen en begonnen Shikoku honden te verzamelen voor behoud programma’s. Na de Eerste Wereldoorlog, werd het bezitten van een hond een soort van luxe in Japan. Rassenbeschermers vormden de Nihon Ken Hozonkai (NIPPO) in 1928 om de Shikoku en de vijf andere Japanse spitz-type rassen te beschermen.

In een poging om te helpen bij het behoud van de Shikoku, erkent de Amerikaanse Kennel Club het ras in hun Foundational Stock Service groep, hoewel dit hen niet de volledige status van een geregistreerd ras geeft.

Grootte

Mannelijke Shikoku’s staan tussen de 19 en 22 inch op de schouder en wegen 35 tot 55 pond. Vrouwtjes wegen ongeveer evenveel, van 35 tot 55 pond, maar ze zijn meestal korter, rond 17 tot 20 centimeter op de schouder.

Dat gezegd hebbende, sommige Shikokus kunnen groter of kleiner zijn dan gemiddeld voor hun ras.

Persoonlijkheid

Loyaal, kalm en doelgericht, de Shikoku is een uitstekende metgezel voor een soortgenoot. Ze kunnen goed opschieten met kinderen, maar dit ietwat gereserveerde ras kan niet goed tegen al te energieke kinderen — of volwassenen, wat dat betreft!

Daarom is het zo belangrijk om uw Shikoku zo snel mogelijk te trainen en te socialiseren. Als hij ongetraind blijft, kan de Shikoku enigszins agressief worden tegenover vreemden, andere dieren, of iedereen die hij als een bedreiging voor zijn mens beschouwt — u!

De Shikoku verlangt naar een menselijke metgezel met sterke leiderschapskwaliteiten, en ze zullen zeer loyaal zijn. Zeker, dit hondenras springt misschien niet op en neer zodra ze hun favoriete mens zien, maar de Shikoku houdt er nog steeds van om genegenheid te tonen in de vorm van kopstootjes, knuffels, en zittend aan de voeten van hun mens of dichtbij in hun eigen bed.

Hoewel het een oud jachtras is, heeft de Shikoku niet veel ruimte nodig om rond te rennen, zoals een tuin. Toch zullen ze het er niet goed vanaf brengen om de hele dag in hun eentje in een klein appartement of hok opgesloten te zitten. Het zijn slimme pups, en als ze zich vervelen, zullen ze manieren vinden om zichzelf in huis te vermaken — sommige daarvan kunnen destructieve en ongewenste gewoonten zijn.

Gezondheid

Shikoku’s zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, kunnen ze onderhevig zijn aan bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Shikoku honden zullen één of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar Shikoku’s aan lijden zijn:

  • Heup- en/of elleboogdysplasie
  • Patellaire luxatie
  • Epilepsie
  • Allergieën

Verzorging

Het belangrijkste aspect van de verzorging van uw Shikoku is ervoor te zorgen dat hij goed gesocialiseerd wordt en voldoende beweging krijgt. Dit is een intelligent en actief ras dat het goed doet tijdens het hardlopen, dol is op een goed spelletje apporteren of frisbeeën, en zelfs kan uitblinken in behendigheidsevenementen als het getraind is.

Het is ook belangrijk om uw Shikoku in conditie te houden, want een van de belangrijkste aandoeningen bij dit ras is elleboog- en heupdysplasie, en extra gewicht zet die gewrichten extra onder druk.

Zoals bij alle honden, moet u uw Shikoku regelmatig door de dierenarts laten nakijken om gezondheidsproblemen zo snel mogelijk op te sporen. Uw dierenarts kan u helpen een verzorgingsroutine te ontwikkelen die uw Shikoku gelukkig en gezond houdt.

Controleer de oren van uw Shikoku dagelijks op vuil en ongedierte en maak ze schoon zoals aanbevolen door uw dierenarts. Knip de nagels van uw hond voordat ze te lang worden — meestal één of twee keer per maand. Ze mogen niet tegen de vloer aanklikken. Uw trimsalon kan u hierbij helpen.

Voeding

Het ideale Shikoku-dieet moet zijn afgestemd op een middelgroot ras met een gemiddelde tot hoge energie. Shikoku’s zijn enigszins vatbaar voor overgewicht, wat de kans op heup- of elleboogdysplasie bij dit ras kan verhogen. Houd uw Shikoku in goede conditie door het voer af te meten en tweemaal per dag te voeren, in plaats van het voer de hele tijd te laten staan.

Zoals bij alle honden veranderen de voedingsbehoeften van de Shikoku van pup tot volwassen hond en zullen ze blijven veranderen tot op hoge leeftijd. U moet uw dierenarts vragen om aanbevelingen over het dieet van uw Shikoku, omdat er veel te veel variatie is tussen individuele honden – met inbegrip van gewicht, energie en gezondheid – om een specifieke aanbeveling te doen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Shikoku heeft een dikke dubbele vacht die rood, rood-sesam, en zwartachtig of zwart-sesam is. De ondervacht is dik en taai, maar de bovenvacht voelt zacht aan.

Deze vacht waait seizoensgebonden, maar afgezien van de extra schoonmaakbeurt, is het onderhoud van de Shikoku vacht niet zo moeilijk. Een goede wekelijkse borstelbeurt is voldoende als de vacht van uw Shikoku niet waait. Tijdens het verharingsseizoen moet u uw Shikoku misschien om de paar dagen borstelen.

Ook al houdt de dubbele vacht van de Shikoku hen veilig tegen de elementen, laat uw Shikoku niet buiten in extreem weer, warm of koud. Als uw Shikoku kale plekken heeft of gebieden met minder vacht rond de ogen en oren, smeer hem dan in met zonnebrandcrème voordat hij lang buiten is.

Kinderen en andere huisdieren

Shikoku’s verkeren het liefst in de buurt van volwassenen of oudere kinderen die weten hoe ze zachtjes moeten spelen. Dat gezegd hebbende, voor kinderen die vroeg leren hoe ze op de juiste manier moeten benaderen en spelen, kan een Shikoku een geweldige metgezel zijn, vooral voor kinderen die op zoek zijn naar een knuffelvriendje of “beschermer”.

Als het op andere huisdieren aankomt, kunnen Shikoku’s goed met andere honden opschieten als ze langzaam en rustig worden geïntroduceerd, en vroege socialisatie zal helpen dit soepel te laten verlopen. Het is het beste als ze al vroeg aan andere huisdieren wennen.

De Shikoku heeft echter een hoge prooidrift, zodat ze het misschien niet goed doen in huishoudens met kleinere honden, katten, of andere kleine huisdieren. Hoewel ze normaal gesproken kalm en aanhankelijk zijn, is de Shikoku misschien het meest geschikt als enig huisdier in het huishouden.