Silky Terrier Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Silky Terrier hondenras is een voorbeeld van de uitdrukking “kleine hond, grote persoonlijkheid.” Met een gewicht van slechts acht tot tien pond als ze volwassen zijn, zijn ze taai en zelfverzekerd, misschien door hun erfenis als jager op kleine prooien.
Silky Terrier
Onder de pittige persoonlijkheid van de Silky schuilt een liefdevolle gezelschapshond die graag dicht bij zijn persoon blijft. Ze kunnen zich zelfs aanpassen aan het leven op een appartement, zolang ze maar voldoende beweging krijgen. Pas alleen op dat uw buren de neiging tot blaffen van het ras niet op prijs zullen stellen. Als u ze veel liefde, aandacht en lichaamsbeweging kunt geven, zult u een gelukkige hond hebben die niet van uw zijde zal willen wijken!

Zie hieronder voor een volledige lijst van honden raskenmerken en feiten over Silky Terriers!

Meer over dit ras

De Silky, zoals hij vaak genoemd wordt, is een elegante kleine hond met een prachtige, zijdeachtige – hopelijk was dat geen verrassing – vacht van tan en blauw. Onder dat delicate uiterlijk schuilt echter een grote, dappere geest. Mensen die niet bekend zijn met het ras zijn vaak verbaasd als ze zien dat de kleine Silky indringers waarschuwt, stoeit met grote honden, of hun baasje bijhoudt tijdens een wandeling.

Maar dit zou geen schok moeten zijn. De Silky is immers een terriër, met een echt terriër temperament: schraal, vasthoudend, en dol op graven, blaffen, en achtervolgen. Als u deze kenmerken niet vertederend vindt, is de Silky Terrier niets voor u.

Ondanks zijn stoere houding, is de Silky een trouwe hond die graag bij zijn familie is. Hij is het meest geschikt voor tehuizen waar hij niet voor lange periodes alleen thuis wordt gelaten: hij heeft het gezelschap van zijn menselijke roedel nodig, en hij is geneigd om kattenkwaad uit te halen als hij niet in de gaten wordt gehouden.

De Silky heeft dagelijkse fysieke en mentale beweging nodig, en zal u graag vergezellen voor een wandeling in de buurt of een wandeling in de natuur. Ondanks zijn hoge energie, kan hij een appartement of appartement hond zijn. Hij heeft wel de neiging om te blaffen, dus een “Stil”-commando zou deel moeten uitmaken van zijn basishondmanieren. (Het voordeel: hij zal u laten weten wanneer u bezoek krijgt).

De Silky Terrier die is blootgesteld aan kinderen vanaf de puppytijd kan een goede metgezel zijn voor kinderen ouder dan 10 jaar, zolang ze hem voorzichtig en vriendelijk behandelen. Hij kan niet tegen porren en prikken van peuters en zeer jonge kinderen.

Voor de juiste eigenaar kan deze vrolijke en energieke metgezel het leven verrijken en veel liefde geven.

Kenmerken

 • Silky Terriers zijn actieve honden die beweging en mentale stimulatie nodig hebben. Dit betekent geen zware wandelingen of urenlang apporteren, maar het betekent wel dat u voor meer activiteit moet zorgen dan buikjes masseren op de bank.
 • Hoewel ze beweging nodig hebben, zijn het goede honden voor een appartement of een flat.
 • Silkies hebben een sterke prooidrift en jagen op katten, eekhoorns, knaagdieren en soms andere honden. Een Silky is misschien niet de beste keuze als u andere kleine huisdieren heeft. Houd uw Silky ook aangelijnd als u in onveilige gebieden bent om te voorkomen dat hij in het wilde blauwe wonder verdwijnt als er iets kleins en harigs voorbij vliegt.
 • Silkies zijn graag bij hun gezin en zijn het gelukkigst als ze de hele dag in uw gezelschap kunnen doorbrengen.
 • Ondanks hun lange vacht zijn Silkies vrij gemakkelijk te houden. Maar ze hebben wel wat verzorging nodig: twee tot drie keer per week grondig borstelen en maandelijks een bad.
 • Zoals alle terriers, graaft de Silky graag. Om uw bloembedden te redden, kunt u een ander ras overwegen of uw Silky trainen om op een specifieke plaats te graven. Het is veel gemakkelijker om het instinct te kanaliseren dan het te onderdrukken.
 • Blaffen, een andere terriër eigenschap, is een veel geliefd tijdverdrijf voor Silkies. Hoewel u uw Silky een “Stil”-commando kunt leren, zal hij toch blaffen als hij denkt dat het nodig is. Het voordeel is dat Silkies uitstekende waakhonden zijn.
 • Silky Terriers kunnen goede familiehonden zijn, maar vanwege hun schichtige persoonlijkheid, moeten kinderen ongeveer 10 jaar en ouder zijn.
 • Hoewel ze over het algemeen vriendelijk zijn, kunnen Silkies territoriaal en agressief zijn ten opzichte van andere honden als ze niet goed gesocialiseerd zijn.
 • Een Silky mag niet zonder toezicht in een tuin worden achtergelaten. Hij is klein genoeg om door grotere wilde dieren als prooi te worden beschouwd, terriër genoeg om zich een weg naar buiten te graven, en Silky genoeg om kattenkwaad uit te halen.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze kunnen doorgeven aan de puppy’s, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De Silky Terrier is ontstaan in Australië in de jaren 1890, toen fokkers geïmporteerde Yorkshire Terriers kruisten met hun inheemse Australische Terriers. Sommige van de nakomelingen leken op Yorkies, sommige leken op Australian Terriers, en anderen leken op de Silky van vandaag, met een grootte en vachtlengte die tussen de twee ouderrassen in lag. De Silky uitziende honden werden onderling doorgefokt totdat de pups voorspelbaar Silky kenmerken hadden.

In 1906, ontwikkelden Australische liefhebbers een rasstandaard – geschreven richtlijnen voor hoe het ras eruit moest zien, bewegen en zich zo moest gedragen – in Sydney, New South Wales. In 1909 werd een andere standaard opgesteld in Victoria. De twee standaarden kwamen niet helemaal overeen, vooral op het gebied van het gewenste gewicht en oortype. De twee kampen sloten een compromis en in 1926 kwam een nieuwe rasstandaard uit.

Het ras heeft verschillende namen gehad: aanvankelijk werd hij de Sydney Silky Terrier genoemd. In 1955, werd hij de Australische Silky Terrier (nog steeds de officiële naam voor het ras in Australië). In de V.S. werd de naam veranderd in Silky Terrier.

Grootte

Reuen en teven zijn negen tot tien centimeter groot, en wegen acht tot tien pond.

Persoonlijkheid

De Silky Terrier is vriendelijk, intelligent, temperamentvol en zelfverzekerd. Trouw aan zijn jacht afkomst, houdt hij ervan om achter kleine dieren aan te gaan, en zal niet terugdeinzen voor een gevecht. Ondanks zijn kleine formaat is hij een uitstekende waakhond, omdat hij snel alarm slaat als iets of iemand vreemd zijn terrein betreedt.

Hoewel onafhankelijk, is de Silky toegewijd aan zijn mensen en is het gelukkigst als hij deel uitmaakt van het dagelijkse gezinsleven. Hij is graag in huis, volgt u van kamer tot kamer, of vergezelt u aan de voordeur om uw gasten toe te blaffen. Hij doet het het beste als hij het grootste deel van de dag bij zijn menselijke “roedel” kan zijn. Als u veel reist, zou deze hond, die zich goed kan aanpassen, graag met u mee op reis gaan.

Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen te worden vastgehouden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt.

Ontmoet altijd minstens één van de ouders – meestal is de moeder degene die beschikbaar is – om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Zoals elke hond, heeft de Silky al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Silky pup opgroeit tot een veelzijdige hond.

Hem inschrijven in een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan, of een wandeling maken om buren te ontmoeten helpt hem ook zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Gezondheid

Silkys zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Silkys zullen één of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan tonen. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Silkys kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand; van de Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die certificeert dat de ogen normaal zijn. U kunt de gezondheidsgoedkeuringen bevestigen door de website van de OFA te raadplegen (offa.org).

 • Ziekte van Legg-Calve-Perthes: Hierbij is het heupgewricht betrokken. Als uw Westie Legg-Perthes heeft, is de bloedtoevoer naar de kop van het dijbeen (het grote bot van de achterpoot) verminderd, en begint de kop van het dijbeen, die met het bekken is verbonden, uiteen te vallen. De eerste symptomen, mank lopen en atrofie van de beenspier, treden meestal op als puppy’s vier tot zes maanden oud zijn. Een operatie kan de aandoening verhelpen, wat meestal resulteert in een pijnvrije pup.
 • Patellaire Luxatie: Ook bekend als afgegleden stifles, dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. De patella is de knieschijf. Luxatie betekent ontwrichting van een anatomisch deel (zoals een bot in een gewricht). Patella luxatie is wanneer het kniegewricht (vaak van een achterpoot) in en uit de kom schuift, wat pijn veroorzaakt. Dit kan verlammend zijn, hoewel veel honden een betrekkelijk normaal leven leiden met deze aandoening.
 • Diabetes Mellitus: Dit is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet kan reguleren. Symptomen van diabetes zijn overmatig urineren en dorst, toegenomen eetlust en gewichtsverlies. Diabetes kan onder controle worden gehouden door een dieet en de toediening van insuline.
 • Epilepsie: Dit is een neurologische aandoening die vaak, maar niet altijd, erfelijk is. Epilepsie kan milde of ernstige aanvallen veroorzaken die zich kunnen uiten in ongewoon gedrag (zoals verwoed weglopen alsof hij wordt achtervolgd, wankelen of zich verstoppen) of zelfs in vallen, verstijfde ledematen en bewustzijnsverlies. Aanvallen zijn beangstigend om te zien, maar de lange-termijn prognose voor honden met idiopathische epilepsie is over het algemeen zeer goed. Het is belangrijk om met uw hond naar de dierenarts te gaan voor een goede diagnose (vooral omdat epileptische aanvallen ook andere oorzaken kunnen hebben) en behandeling.
 • Instorting van de luchtpijp: Dit wordt vaak gezien bij kleinere rassen en kan af en toe worden gezien bij de Silky Terrier. Het wordt veroorzaakt door een verzwakking van het kraakbeen; de trachea of luchtpijp wordt platter en belemmert de luchtwegen. Symptomen zijn hoesten dat klinkt als een ganzenpiep, flauwvallen en een onverdraagzaamheid voor lichaamsbeweging. Het wordt behandeld met antibiotica, steroïden, hoestonderdrukkende middelen en het gebruik van een tuigje in plaats van een halsband. Als medische behandeling niet werkt, wordt een operatie aanbevolen.

Verzorging

De Silky Terrier ziet er misschien uit als een speeltje, maar hij is een echte hond die beweging en training nodig heeft. Hij geniet van dagelijkse wandelingen, ravotten met u in de tuin, of uitstapjes naar een hondenpark met een speciaal gebied voor kleine rassen. In geval van nood kan de Silky zijn training met plezier binnenshuis voortzetten met een spelletje apport in de gang.

Dit zijn geen buitenhonden. De Silky verlangt naar het gezelschap van zijn mensen, en hij is ook klein genoeg om als prooi te worden beschouwd door wilde dieren. En ondanks zijn grootte, een ander risico is dat hij kan vechten met een andere hond die dwaalt op zijn terrein.

Als het op training aankomt, zijn Silky Terriers gewillige en bekwame leerlingen. Omdat ze zo slim zijn, moet u echter consequent zijn; anders zullen ze geneigd zijn hun eigen regels te verzinnen. De beste manier om uw Silky’s medewerking te winnen is met leuke lessen die gebruik maken van positieve bekrachtiging.

Krattraining is de makkelijkste manier om uw Silky zindelijk te maken, en kratten zijn ook een goede manier om uw Silky veilig en uit de problemen te houden als u niet thuis bent. Silky Terriers zijn van nature ondeugend en kunnen destructief zijn als ze zonder toezicht worden gelaten. Een bench is ook een plaats waar hij zich kan terugtrekken voor een dutje. Krattraining op jonge leeftijd zal uw hond helpen om opsluiting te accepteren als hij ooit in een pension of ziekenhuis moet worden opgenomen.

Stop uw Silky echter nooit de hele dag in een bench. Het is geen gevangenis, en hij zou er niet meer dan een paar uur per keer in moeten zitten, behalve als hij ’s nachts slaapt. Silkys zijn mensenhonden, en het is niet de bedoeling dat ze hun hele leven opgesloten zitten in een bench of kennel.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1/2 tot 3/4 kop droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden. Puppy’s hebben ongeveer 1/8 tot 1/4 kopje per dag nodig.

Opmerking: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Baseer de hoeveelheid voer die u geeft op de lichamelijke conditie van uw Silky, niet op hoe hongerig hij zich gedraagt. Hij is een oplichter en als hij u kan verleiden tot het geven van meer voer, zal hij dat doen. Houd uw Silky in goede conditie door zijn eten af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het eten de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Silky, zie onze richtlijnen voor het kopen van de juiste voeding, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De vacht van dit ras is prachtig: lang en sluik, met een scheiding op de rug, en hangend vijf tot zes centimeter naar beneden. De kleur is een rijke tan en verschillende tinten blauw.

Je zou de Silky kunnen beschouwen als een kieskeurig ras, wat vachtverzorging betreft, maar dat is hij echt niet. Een grondige borstel- en kambeurt twee tot drie keer per week (en voor het bad), samen met een bad om de maand of zo zal uw Silky schoon en klitvrij houden.

Poets de tanden van uw Silky minstens twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die zich daarin schuilhouden te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter als u tandvleesontsteking en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip zijn nagels een- of tweemaal per maand als uw hond ze niet vanzelf afslijt om pijnlijke scheurtjes en andere problemen te voorkomen. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten, en als u te ver knipt kunt u bloedingen veroorzaken – en uw hond werkt misschien niet meer mee als hij de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn ziet komen. Dus als u geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om tips.

Zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op roodheid of een vieze geur, wat kan wijzen op een infectie. Wanneer u de oren van uw hond controleert, veeg ze dan uit met een watje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om infecties te helpen voorkomen. Steek niets in de gehoorgang; reinig alleen de buitenkant van het oor.

Wen uw Silky eraan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Behandel zijn poten regelmatig – honden zijn gevoelig over hun voeten – en kijk in zijn mond. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u zult de basis leggen voor gemakkelijk dierenartsonderzoek en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

De Silky kan een geweldig familie huisdier zijn, zolang hij wordt grootgebracht met kinderen en opgroeit rond hun lawaai en commotie. Gezien zijn sterke persoonlijkheid is hij meestal het meest geschikt voor gezinnen met kinderen ouder dan 10 jaar die weten hoe ze met een hond moeten omgaan. Hij verdraagt misschien geen porren en stoten van jongere kinderen.

Zoals bij elk ras moet u kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet u altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Geen hond, hoe vriendelijk ook, mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

De Silky schiet goed op met andere honden zolang hij hondvriendelijk is opgevoed, hoewel er af en toe sprake kan zijn van bazigheid en rivaliteit om aandacht of traktaties. Zoals alle terriers houdt de Silky ervan achter kleine dieren aan te jagen, dus hij is misschien niet geschikt voor huizen met katten, konijnen of andere kleine huisdieren.