Thai Ridgebackdog Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Thai Ridgeback mag dan al eeuwen van nature bestaan, het was pas zo’n 350 jaar geleden dat de mens ze domesticeerde om ze te bewaken, karren te trekken en op ongedierte te jagen. Dit eigenzinnige maar loyale ras was ongehoord buiten zijn geboorteland Thailand. Echter, de laatste tijd wordt deze hond steeds populairder over de hele wereld.
Thai Ridgebackdog
De Thai Ridgeback is misschien niet het juiste ras voor een beginnend huisdier ouder of iemand die niet van plan is om veel tijd thuis door te brengen met hun hond. Hoewel deze hond onafhankelijk is, zijn ze ook zeer energiek, wat betekent dat ze hun mensen altijd scherp zullen houden. Als u een actief persoon bent die graag traint en werkt met uw hond, zou dit wel eens het juiste ras voor u kunnen zijn!

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Thai Ridgebacks!

Meer over dit ras

Kenmerken

  • De vacht van de Thai Ridgeback komt voor in een verscheidenheid van kleuren, namelijk zwart, blauw, rood, en licht fawn. Sommigen hebben een gestroomde of witte vacht.
  • De Thai Ridgeback komt uit een warm, tropisch klimaat, wat betekent dat hun vacht niet gemaakt is om serieuze kou te verdragen. Pak ze dus goed in tijdens de koudere maanden als ze naar buiten gaan.
  • De Thai Ridgeback kan het goed uithouden in appartementen en kleinere woningen, zolang ze maar regelmatig beweging en wandelingen krijgen. Laat uw hond echter niet te lang alleen, want dan kan hij verveeld en destructief gedrag gaan vertonen.
  • De Thai Ridgeback kan overbezorgd op u gaan reageren en enigszins agressief worden tegen vreemden. Om dit te voorkomen, moet u uw hond vroeg socialiseren.
  • Zorg ervoor dat uw Thai Ridgeback minstens twee wandelingen van een half uur tot een uur per dag maakt, en zorg ervoor dat er ook een paar actieve speelsessies en kortere wandelingen gedurende de dag in zitten.
  • De Thai Ridgeback kan goed opschieten met andere honden. Katten en andere kleine dieren kunnen echter gevoelig zijn voor de sterke prooidrift van dit ras.
  • De Thai Ridgeback kan een geweldige, actieve metgezel zijn voor oudere kinderen, zolang ze weten hoe ze op de juiste manier met een hond moeten omgaan.

Geschiedenis

De Thai Ridgeback werd voor het eerst gedocumenteerd zo’n 350 jaar geleden, maar liefhebbers van het ras geloven dat het ras van nature al veel langer bestaat dan dat. Mensen in Thailand hebben het ras in de jaren 1600 semi-gedomesticeerd voor verschillende doeleinden: om ongedierte te verjagen, te helpen karren te trekken, en als bewaker voor winkels en huizen. Voor (en zelfs na) de domesticatie werden Thai Ridgebacks vooral aangetroffen op het oostelijke eiland Dao Phu Quoc, vlak bij de grens van Cambodja en Vietnam.

Het ras is nog steeds ongelooflijk zeldzaam buiten Thailand, en veel clubs buiten Thailand erkennen het primitieve ras niet formeel. De Thai Ridgeback kwam zelfs pas in 1994 naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse Kennel Club voegde de Thai Ridgeback toe aan hun Foundational Stock Service groep in 1997.

Grootte

Mannelijke Thai Ridgebacks hebben een schouderhoogte van 22 tot 24 centimeter en wegen tussen de 50 en 75 pond, terwijl vrouwelijke Thai Ridgebacks iets korter zijn met 20 tot 22 centimeter en tussen de 35 en 55 pond wegen.

Toch kunnen sommige Thai Ridgebacks groter of kleiner zijn dan gemiddeld voor hun ras.

Persoonlijkheid

Thai Ridgebacks kunnen tot de trouwste gezelschapshonden ter wereld behoren, maar ze zijn ook een primitief, ietwat koppig ras. Dit betekent dat de Thai Ridgeback een mens nodig heeft die bereid is om op zijn tenen te lopen en zich te houden aan gehoorzaamheidstraining. Een Thai Ridgeback zal zo nu en dan de grenzen opzoeken, vooral als het erom gaat het huis uit te rennen of uit de tuin te ontsnappen, alleen maar om u te testen.

De Thai Ridgeback is ook intens loyaal. Zodra u “hun” mens bent geworden, kan uw Thai Ridgeback overbeschermend worden tegenover u en enigszins agressief worden tegenover vreemden. Om agressie van vreemden en het bewaken van hulpbronnen te voorkomen, moet u uw Thai Ridgeback zo vroeg mogelijk socialiseren. Met een vroege socialisatie, kan de Thai Ridgeback een extraverte en vriendelijke pup zijn voor iedereen.

De Thai Ridgeback heeft ook een sterke prooidrift, wat betekent dat het een gok is om uw hond los te laten lopen of vrij rond te laten lopen in openbare ruimtes. Thai Ridgebacks hebben de neiging om weg te rennen zodra ze iets zien, zoals een eekhoorn, konijn, of ander klein dier, en er achteraan te gaan. Ook hier kan consequente gehoorzaamheidstraining van pas komen.

Hoewel het vrij actieve honden zijn, kan de Thai Ridgeback het goed uithouden in appartementen en kleinere woningen, zolang ze maar regelmatig beweging en wandelingen krijgen. Het is echter belangrijk om uw Thai Ridgeback niet te lang alleen te laten, omdat deze leergierige hond zich wel eens zou kunnen gaan vervelen en destructief gedrag zou kunnen gaan vertonen.

Gezondheid

Thai Ridgebacks zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, kunnen ze onderhevig zijn aan bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Thai Ridgebacks zullen een of alle van deze aandoeningen krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar Thai Ridgebacks aan lijden zijn:

  • Heupdysplasie
  • Sinus dermoide

Verzorging

Zoals bij alle honden, moet u uw Thai Ridgeback regelmatig door de dierenarts laten nakijken om eventuele gezondheidsproblemen of kwalen vroegtijdig op te sporen. Uw dierenarts kan u helpen met het ontwikkelen van een verzorgingsroutine die uw hond gezond houdt.

De Thai Ridgeback kan enigszins vatbaar zijn voor gewichtstoename als ze een sedentaire levensstijl leiden. Zorg ervoor dat uw Thai Ridgeback minstens twee wandelingen van een half uur tot een uur per dag maakt, en zorg ervoor dat er ook een paar actieve speelsessies en kortere wandelingen gedurende de dag in zitten. Het inlassen van socialisatie in hun trainingsroutine kan ook helpen om ongewenste waakgewoontes, waar de Thai Ridgeback bekend om staat, in te dammen.

Controleer de oren dagelijks op vuil en ongedierte en maak ze schoon zoals aanbevolen door uw dierenarts. Knip de nagels van uw hond voordat ze te lang worden — meestal een of twee keer per maand. Ze mogen niet tegen de vloer aanklikken. Uw trimsalon kan u hierbij helpen.

Zorg er ook voor dat de mondhygiëne van uw Thai Ridgeback goed blijft. Uw dierenarts kan u leren hoe u de tanden van uw hond goed kunt poetsen.

Voeding

Het ideale dieet van een Thai Ridgeback moet zijn afgestemd op een middelgroot tot groot ras met een hoog energieniveau. Een inactieve Thai Ridgeback heeft een grote neiging om aan te komen. Houd uw Thai Ridgeback in goede conditie door het voer af te meten en tweemaal per dag te voeren, in plaats van het eten de hele tijd te laten staan.

Zoals bij alle honden, zullen de voedingsbehoeften van de Thai Ridgeback veranderen van pup naar volwassenheid en zullen blijven veranderen tot op hoge leeftijd. U moet uw dierenarts vragen om aanbevelingen over het dieet van uw Thai Ridgeback, omdat er veel te veel variatie is tussen individuele honden – waaronder gewicht, energie en gezondheid – om een specifieke aanbeveling te doen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De vacht van een Thai Ridgeback is glad en kort. Niet elke Thai Ridgeback zal de haarkuif langs de ruggengraat hebben, vooral als de vacht erg kort is.

Hun vacht komt voor in een verscheidenheid van kleuren, namelijk zwart, blauw, rood, en licht fawn. Thai Ridgebacks met een gestroomde of witte vacht voldoen misschien niet aan de rasstandaard, maar dat maakt ze niet minder lief of schattig!

De Thai Ridgeback komt uit een warm, tropisch klimaat, wat betekent dat hun vacht niet gemaakt is om serieuze kou te doorstaan. Zorg er dus voor dat u uw Thai Ridgeback goed inpakt tijdens de koudere maanden, wanneer u met ze gaat wandelen. Smeer ook zonnebrandcrème op lichte of vlekkerige plekken op uw Thai Ridgeback.

Zoals bij alle honden geldt: laat uw Thai Ridgeback nooit achter in extreme temperaturen, warm of koud!

Kinderen en andere huisdieren

De Thai Ridgeback kan een geweldige, actieve metgezel zijn voor oudere kinderen, zolang ze weten hoe ze op de juiste manier met een hond moeten omgaan. Jongere kinderen en peuters kunnen het ook goed vinden met een Thai Ridgeback, hoewel zowel de kinderen als de hond elkaars grenzen moeten kennen! Honden en kinderen moeten altijd onder toezicht staan als ze samen spelen, ongeacht het ras.

Als het gaat om andere dieren in huis, kan de Thai Ridgeback het meestal goed vinden met andere honden. Katten en andere kleine beestjes kunnen echter onderhevig zijn aan de sterke prooidrift van de Thai Ridgeback.

Toch kunnen sommige Thai Ridgebacks goed opschieten met kleine dieren, dus het is echt het geluk van de genetische loting.