Tibetaanse Spaniël Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Klein maar actief en alert, het Tibetaanse Spaniël hondenras is afkomstig uit het bergachtige Tibet, waar deze honden dienden als metgezellen en waakhonden. Ze staan bekend om hun intelligentie, gemakkelijk te onderhouden vacht, en de wens om over hun gezin te waken vanaf een hoog punt in huis.
Tibetaanse Spaniël
Tibetaanse Spaniels kunnen zich goed aanpassen en passen zelfs goed op een appartement, zolang ze maar elke dag voldoende beweging en wandelingen krijgen. Ze vinden het echter niet prettig om lange uren alleen thuis te zijn. Als een aanhankelijk, gevoelig ras, verlangen deze honden naar gezelschap. Als ze dat niet krijgen, kunnen ze gaan blaffen of zich gaan gedragen. Als u uw hond veel liefde en aandacht kunt geven, zult u beloond worden met een trouwe, gelukkige metgezel.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Tibetaanse Spaniels!

Meer over dit ras

De Tibetaanse Spaniël is een kleine hond met een lange geschiedenis. Gefokt in Tibetaanse boeddhistische lamantijnen om metgezellen en alarm honden te zijn, waren ze populaire geschenken aan buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Vandaag de dag worden de kleine hondachtige ambassadeurs nog steeds gewaardeerd als metgezellen, dankzij hun lieve, slimme en attente aard.

Van hem wordt gezegd dat hij lijkt op een kleine leeuw, een krachtig boeddhistisch symbool, hij behoudt de waakzaamheid die eeuwen geleden in hem werd gekweekt en kan afstandelijk zijn ten opzichte van vreemden, maar hij is een tedere en vriendelijke familie metgezel. Tibby’s, zoals hun bijnaam luidt, zijn actief genoeg voor hondensporten zoals behendigheid, maar niet zo veeleisend dat ze je afmatten. Hun draagbare formaat maakt ze geschikt voor elk huis, van appartement tot landgoed, zolang ze maar genoeg menselijke aandacht krijgen.

Als ze niet aan het knuffelen zijn met hun mensen, genieten Tibby’s van een hoge zitplaats, zodat ze alles kunnen zien wat er gebeurt. Ze klimmen op elk meubelstuk dat hun het beste uitzicht biedt, waardoor ze de reputatie hebben katachtig te zijn.

Zoals veel kleine honden worden ze liever op hun eigen niveau benaderd dan dat er iemand boven hen uittorent. Ze zijn zeer intelligent en nemen de training goed op als die gepaard gaat met positieve versterkingstechnieken zoals lof, spel en voedselbeloningen.

Tibetaanse Spaniels zijn gevoelig voor de stemmingen en behoeften van hun gezin en ze proberen daar graag aan te voldoen. Dit liefdevolle ras is ongebruikelijk, maar hij is de ideale match voor de juiste huizen.

Kenmerken

 • Hoewel Tibetaanse Spaniels snel kunnen leren, kunnen ze koppig zijn als het aankomt op het gehoorzamen van commando’s.
 • Tibetaanse Spaniels verharen het hele jaar door kleine hoeveelheden en moeten wekelijks worden geborsteld om zich te ontdoen van dood haar.
 • Hoewel Tibetaanse Spaniels aanhankelijk zijn naar en beschermend voor kinderen, zijn ze beter geschikt voor huizen met oudere kinderen omdat ze gewond kunnen raken tijdens ruw spel.
 • Tibetaanse Spaniels schieten over het algemeen goed op met andere honden en huisdieren. Ze doen het goed in huizen met meerdere honden.
 • Tibetaanse Spaniels gedijen het best als ze bij hun familie zijn. Ze worden niet aanbevolen voor tehuizen waar ze weinig aandacht krijgen of waar ze voor lange periodes alleen worden gelaten.
 • Blaffen kan een favoriete bezigheid van Tibetaanse Spaniels worden als ze zich vervelen. Ze zullen ook blaffen als er mensen aan de deur komen of als ze iets verdachts horen. Het voordeel is dat ze geweldige waakhonden zijn.
 • Tibetaanse Spaniels hebben slechts matige beweging nodig en zijn heel tevreden met een dagelijkse wandeling of vrij spelen in een omheinde tuin.
 • Tibetaanse Spaniels moeten aan de lijn worden uitgelaten om te voorkomen dat ze weglopen om op onderzoek uit te gaan. Tuinen moeten omheind zijn.
 • De Tibetaanse Spaniël is vrij zeldzaam, dus als u een puppy koopt, kan het even duren voordat u een goede fokker vindt, en als dat eenmaal gelukt is, kan het even duren voordat er puppy’s beschikbaar zijn.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een puppy molen, een dierenwinkel, of een fokker die geen gezondheidsverklaringen of garanties geeft. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze aan de puppy’s kunnen doorgeven en die fokt op een gezond temperament.

Geschiedenis

De Tibetaanse Spaniël is een oud ras uit Azië. Afbeeldingen van kleine honden met ingedrukte gezichten en leeuwachtige vachten dateren van eeuwen geleden in China en Tibet.

Men gelooft dat boeddhistische monniken, bekend als lama’s, de kleine hondjes fokten om alarm te slaan als iemand de lamakamer naderde. Met de dikke vacht rond hun nek en de rijk gepluimde staart, zouden ze op kleine leeuwtjes lijken. In de boeddhistische symbologie vertegenwoordigen leeuwen Boeddha’s triomf over geweld en agressie, dus honden met een leeuwachtig uiterlijk waren populair.

De honden werden vaak als geschenk gegeven aan ambassadeurs en andere notabelen, en honden uit die landen werden in ruil daarvoor ontvangen. Zo vonden de Tibetaanse honden hun weg naar de hoven van China en Japan, waar ze zich ongetwijfeld vermengden met andere kleine Aziatische honden. De Tibetaanse Spaniël van vandaag heeft waarschijnlijk een gemeenschappelijke afstamming met de Japanse Chin en de Pekingees.

Vaak gefokt door Tibetaanse dorpelingen en lama’s, kwamen vroege honden van dit type in een breed scala van maten voor. De kleinste, meest gewaardeerde pups werden aan de lamaseries gegeven waar ze waarschijnlijk werden gefokt met de meer elegante honden die als geschenken uit China kwamen.

Tijdens de late 19e eeuw, werd de eerste Tibetaanse Spaniël naar Engeland gebracht door Mrs. McLaren Morris. Meer arriveerden in de jaren 1920, met dank aan Dr Agnes R. H. Greig, die een aantal van de honden naar haar moeder stuurde. Het ras won enige populariteit, maar zijn vaste voet in Engeland werd bijna volledig weggevaagd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1947, na een aantal succesvolle fokkerijen en importen, begon het ras zich te herstellen in Engeland. In 1958 werd de Tibetan Spaniel Association opgericht en in 1960 erkende de Engelse Kennel Club het ras.

Het eerste bekende nest in de Verenigde Staten werd geboren in 1965, uit ouders geïmporteerd uit Tibet door een Mr. Harrington. Dankzij Leo Kearns, koster van de Trinity Lutheran Kerk in New Haven, Connecticut, begon de Tibetaanse Spaniël op te vallen. Kearns had een Tibbie puppy, en zijn parochianen waren erg enthousiast over haar. Hij importeerde een reu, en de pups die de twee honden voortbrachten werden al snel ondergebracht in liefhebbende tehuizen.

Onder deze enthousiaste nieuwe eigenaren was mevrouw Jay Child, die het tot haar missie maakte om het ras in de V.S. te vestigen. De Tibetan Spaniel Club of America werd opgericht in 1971, met Child als voorzitter. De Amerikaanse Kennel Club erkende het ras in 1984.

Ondanks zijn charme is de Tibetaanse Spaniël nog steeds vrij zeldzaam, hij staat op de 101e plaats van de door de Amerikaanse Kennel Club geregistreerde rassen en variëteiten.

Grootte

Tibetaanse Spaniels zijn ongeveer 10 inches hoog op de schouder en wegen 9 tot 15 pond.

Persoonlijkheid

Vertrouwend en aanhankelijk ten opzichte van familieleden, kunnen Tibetaanse Spaniels afstandelijk zijn ten opzichte van vreemden, hoewel nooit agressief. Trouw aan hun erfgoed zijn het uitstekende waakhonden en ze zullen blaffen om u te waarschuwen voor alles wat ongewoon lijkt.

Tibby’s lijken bijzonder ontvankelijk te zijn voor de stemmingen en gevoelens van hun mensen. Hoe liefdevol ze ook zijn, het zijn onafhankelijke denkers en ze zullen niet altijd gehoorzamen, vooral als ze denken dat ze het beter weten of geen goede reden zien om te doen wat u vraagt.

Zoals bij alle honden, hebben Tibetaanse Spaniels al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Tibetaanse Spaniël pup opgroeit tot een goed opgevoede hond.

Gezondheid

Tibetaanse Spaniels zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, kunnen ze bepaalde aandoeningen krijgen. Niet alle Tibetaanse Spaniels zullen deze aandoeningen krijgen, maar het is belangrijk dat u zich ervan bewust bent als u dit ras overweegt.

Als u een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die u de gezondheidsuitslagen van beide ouders van uw puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

Bij Tibetaanse Spaniels kunt u gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals voor patella’s (knieën) en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) die certificeert dat de ogen normaal zijn.

Omdat sommige gezondheidsproblemen zich pas voordoen als de hond volgroeid is, worden gezondheidsverklaringen niet afgegeven aan honden jonger dan 2 jaar. Zoek naar een fokker die haar honden pas fokt als ze twee of drie jaar oud zijn. De volgende problemen komen niet vaak voor bij het ras, maar ze kunnen wel voorkomen:

 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA) is een degeneratieve oogaandoening. Blindheid veroorzaakt door PRA is een langzaam proces dat het gevolg is van het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA kan jaren voordat de hond enige tekenen van blindheid vertoont, worden opgespoord. Een gerenommeerde fokker zal de ogen van zijn hond jaarlijks laten onderzoeken.
 • Patella Luxatie, ook bekend als “afgegleden stijfbeen”, is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Het wordt veroorzaakt wanneer de knieschijf, die uit drie delen bestaat – het dijbeen (femur), de knieschijf (patella) en het scheenbeen (calf) – niet goed op zijn plaats zit. Dit veroorzaakt kreupelheid in het been of een abnormale gang, een beetje zoals huppelen of huppelen. Het is een aandoening die al bij de geboorte aanwezig is, hoewel de eigenlijke scheefstand of luxatie pas veel later optreedt. De wrijving veroorzaakt door patella luxatie kan leiden tot artritis, een degeneratieve gewrichtsaandoening. Er zijn vier graden van patellaluxatie, gaande van graad I, een occasionele luxatie die tijdelijke kreupelheid in het gewricht veroorzaakt, tot graad IV, waarbij de draaiing van het scheenbeen ernstig is en de patella niet manueel kan worden uitgelijnd. Dit geeft de hond een krombenig uiterlijk. Ernstige graden van patella luxatie kunnen chirurgische reparatie vereisen.

Verzorging

Tibby’s zijn huishonden. Ze zijn dol op tijd doorbrengen met hun mensen, en ze zijn niet geschikt voor een leven buiten of in een kennel. Omdat ze de benen kunnen nemen om op ontdekkingstocht te gaan, moet hun erf omheind zijn en moeten ze aan de lijn worden uitgelaten.

Intelligent en bereid om te behagen, Tibetaanse Spaniels kunnen gemakkelijk te trainen zijn, maar dat betekent niet noodzakelijk dat ze altijd naar u zullen luisteren. Ze hebben een eigen willetje en zullen commando’s negeren als ze geen zin hebben om te gehoorzamen. Voor de beste resultaten moet u vroeg beginnen met trainen en consequent zijn.

Sommige Tibetaanse Spaniels zijn kefferig en andere niet, maar over het algemeen zullen ze blaffen als er iemand aan de deur komt of als ze iemand of iets ongewoons horen of zien. Met geduld en consequent zijn, kunt u ze leren te stoppen met blaffen nadat ze even alarm hebben geslagen. Als u echter in een appartement woont met geluidsbeperkingen, is dit misschien niet het ras voor u.

Zoals alle honden heeft ook de Tibetaanse Spaniël regelmatig beweging nodig, maar niet te veel. Meestal is een goede speelpartij in de achtertuin of een of twee wandelingen op een dag voldoende.

Tibetaanse Spaniëls zijn over het algemeen gemakkelijk zindelijk te maken, maar kaktraining wordt sterk aanbevolen. Het maakt het zindelijk maken gemakkelijker en voorkomt dat uw Tibetaanse Spaniël op dingen kauwt terwijl u er niet bent om toezicht te houden. De bench is echter een hulpmiddel, geen gevangenis, dus laat uw Tibetaanse Spaniël er niet voor langere tijd in opgesloten zitten. De beste plaats voor een Tibetaanse Spaniël is bij u.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 3/4 tot 1 kopje van een hoogwaardige hondenvoeding per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitsniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Tibetaanse Spaniël in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, doe hem dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer beweging krijgen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Tibetaanse Spaniel, zie onze richtlijnen voor het kopen van de juiste voeding, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Tibetaanse Spaniël heeft een zijdezachte dubbele vacht die glad is op het gezicht en de voorkant van de poten en matig lang op de rest van het lichaam. De oren, staart en de achterkant van de voorpoten en billen hebben langer haar, en een manen van lang haar (soms aangeduid als een sjaal) omringt de nek. De vacht van de Tibbie kan elke kleur of mengeling van kleuren hebben.

Wekelijks borstelen houdt de vacht van uw Tibetaanse Spaniël vrij van losse haren. Verwacht dat ze het hele jaar door kleine hoeveelheden verharen, met een zwaardere verharing een of soms twee keer per jaar. Was ze naar behoefte, meestal om de 6 tot 8 weken.

Andere verzorgingsbehoeften zijn tandhygiëne en nagelverzorging. Poets de tanden van uw Tibetaanse Spaniël ten minste twee tot drie keer per week om de vorming van tandsteen en de bijbehorende bacteriën te verwijderen. Dagelijks is beter. Knip zijn nagels een of twee keer per maand, indien nodig. Als u de nagel op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Korte nagels houden de voeten in goede conditie, blijven niet haken in het tapijt en scheuren, en krassen niet aan uw benen als uw Tibetaanse Spaniël enthousiast opspringt om u te begroeten.

Begin met het borstelen van uw Tibetaanse Spaniel als hij een puppy is om hem eraan te laten wennen. Pak zijn poten regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun poten – en kijk in zijn bek en oren. Maak van het verzorgen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Kinderen en andere huisdieren

Tibetaanse Spaniels zijn aanhankelijk en beschermend voor kinderen, maar omdat ze klein zijn, kunnen ze gemakkelijk verwond raken door ruwe behandeling, dus ze zijn het best geschikt voor huizen met kinderen die minstens 6 jaar oud zijn en weten dat ze zachtaardig moeten zijn en niet moeten plagen.

Zoals bij elke hond moet u kinderen altijd leren hoe ze uw Tibetaanse Spaniël moeten benaderen en aanraken, en toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of aan de oren trekken van beide partijen te voorkomen.

Tibetaanse Spaniëls kunnen het meestal goed vinden met andere honden en katten. De meeste vinden het leuk om een andere hond als gezelschap te hebben.