Beste hondenmand voor een kleine hond kopen, review en aanbiedingen

Honden zijn er in alle soorten en maten, dit geldt ook voor hondenmanden. Een hondenmand voor een kleine hond moet aan andere eisen voldoen dan een mand die juist bestemd is voor grotere honden. Het formaat zal anders zijn, dat ligt voor de hand. Verder zijn er nog andere kenmerken waar je op moet letten bij aanschaf van een hondenmand voor kleine honden. Op deze pagina vind je een overzicht van de beste manden die geschikt zijn voor kleinere hondenrassen, verder op deze pagina vind je ook nog informatie om snel een goede keuze te kunnen maken.
hondenmand kleine hond

Wat is een kleine hond?

De definitie van ‘kleine hond’ is niet zwart-wit te bepalen. Bekende voorbeelden van kleine honden zijn Teckels, Mopshonden en Yorkshire Terriërs. Dan zijn er nog de Chihuahua’s die piepklein zijn. Hoewel er voor grotere hondenrassen volop keuze is, blijkt dat voor de kleinere hondjes flink tegen te vallen. Dit komt omdat er vaak aangenomen wordt dat vederlichte miniatuur honden overal op kunnen liggen, toch is deze veronderstelling niet geheel juist. Zo zijn er honden met orthopedische aandoeningen, of je wilt juist voorkomen dat ze last krijgen van hun gewrichten. Let dus wel degelijk op de kwaliteit van de materialen en de ondersteuning die een mand biedt. Het zal je niet verbazen dat een aantal opties ook als kattenmand aangeboden worden.

Hier zijn de vijf beste hondenmanden voor een kleine hond:

1. Curver Hondenmand Antraciet – 67 x 49 x 16 cm – Beste klantervaringen

Curver - Hondenmand - Antraciet - 67x49x16 cm

Bekijk de dagprijs

Deze hondenmand is uitstekend voor kleinere honden. De Curver Hondenmand is uitgevoerd in antraciet en gemaakt van kunststof. Dit maakt het geheel eenvoudig om te reinigen, om het ligcomfort te verhogen kun je er een kussen in leggen. In de bodem zijn ventilatiegaten aanwezig, de rand is voorzien van een antislip profiel. Je kunt ook nog een naamplaatje op de mand plaatsen waarmee het een complete hondenmand is voor kleine honden.

Kenmerken

 • Kleur: Antraciet
 • Materiaal: Kunststof
 • Maat: Zie beschrijving
 • Hoes afneembaar: Ja

2. District 70 LOUNGE Hondenmand Grijs S – 40 x 40 x 12 cm – Beste keuze

District 70 LOUNGE - Hondenmand - Grijs - S 40 x 40 x 12 cm

Bekijk de dagprijs

Deze mand ziet er direct aantrekkelijk uit, daar wil jouw hond wel even lekker in uitrusten of beter gezegd in ‘loungen’. Naast de zachte rand is er ook een heerlijk zacht kussen om helemaal tot rust te komen. Het is wel een echte ‘wegzakker’ wat betekent dat honden met gewrichtsproblemen te weinig ondersteuning zullen krijgen. De handige handgreep aan de zijkant maar deze District 70 LOUNGE Hondenmand eenvoudig verplaatsbaar. Er worden drie maten geleverd variërend van klein tot aan middelgrote honden zoals een Border Collie.

Kenmerken

 • Kleur: Grijs
 • Materiaal: Polyester
 • Maat: S / M / L
 • Hoes afneembaar: Nee

3. Scruffs Chester Hondenmand Grijs S – 50 x 40 cm – Onze keuze

Scruffs Chester - Hondenmand - Grijs - S - 50 x 40 cm

Bekijk de dagprijs

Dit product lijkt al veel op een bedje waar het baasje ook graag in zou liggen, maar dan in miniatuur vorm. De Scruffs Chester Hondenmand bestaat uit één deel, hierdoor is de ondersteuning voor je hond optimaal. Toch is reinigen eenvoudig en het materiaal is zeker bestand tegen veelvuldig reinigen. De onderkant is voorzien van een antislip profiel wat zeker op gladde vloeren ideaal is. Het materiaal is luxueus met een extra zachte voering die doet denken aan de vacht van moeder. De zoom en afwerking met knopen maakt dit product echt een pronkstuk in de kamer.

Kenmerken

 • Kleur: Grijs
 • Materiaal: Stof
 • Maat: S
 • Hoes afneembaar: Nee

4. TecTake Dierenbed Dreamer M – 32 x 32 x 28 cm

TecTake - dierenbed Dreamer M - 32 x 32 x 28 cm - 402924

Bekijk de dagprijs

Laat jouw kleine hond heerlijk wegdromen in deze beschutte hondenmand. Het is een soort opengewerkte koepel wat zorgt voor optimale privacy en geborgenheid. Alle oppervlakken voelen zacht aan, het zachte kussen is los uitneembaar voor reiniging. De onderzijde is voorzien van antislip noppen voor gebruik op gladde vloeren. De TecTake Dierenbed Dreamer doet dienst als bed voor katten en kleine honden.

Kenmerken

 • Kleur: Grijs
 • Materiaal: Polyester
 • Maat: M
 • Hoes afneembaar: Nee

5. Trixie Hondenmand BE NORDIC Grijs – 50 × 37 cm

Trixie hondenmand BE NORDIC grijs 50 × 37 cm

Bekijk de dagprijs

Voor een meer rustieke hondenmand is deze Trixie Hondenmand een prachtig decoratief element in huis. Er wordt een heerlijk zacht pluche kussen meegeleverd dat je niet alleen in het wasmachine kunt wassen op veertig graden, drogen in de wasdroger is ook mogelijk.

Kenmerken

 • Kleur: Grijs
 • Materiaal: Polyester
 • Maat: XS
 • Hoes afneembaar: Nee

Dit moet je weten over een hondenmand voor een kleine hond

Er is een enorme keuze aan hondenmanden. Hoe maak je de juiste keuze? Op deze pagina geven we tips om een hondenmand voor een kleine hond te kopen, dat beperkt de keuze al een beetje. Want net zoals een bed voor mensen moet passen geldt dit ook voor een hond. Toch zijn er meer zaken om rekening mee te houden dan een kleine mand voor een kleine hond. Hier zijn zes aandachtspunten waarmee je snel een goede keuze kunt maken.

1. Ondersteuning en dikte

Kleinere honden zijn gemiddeld genomen ook lichter van gewicht. Toch zijn er ook zeker hondenrassen met een zware lichaamsbouw en beperkte afmetingen. De ondersteuning kan per mand verschillen, jouw hond moet lekker kunnen wegzakken met toch voldoende ondersteuning zodat het dier een comfortabele houding kan aannemen. Met name puppy’s liggen al snel goed, oudere honden die minder flexibel zijn hebben behoefte aan een goede lighouding om de spieren en botten te sparen. Een zeer dikke en zachte vulling kan een klein hondje verstikken, zorg er dus voor dat de hondenmand voor een kleine hond niet teveel lijkt op een wolk waar het hondje doorheen zakt.

2. Vulling

Bij vulling bepaalt het materiaal voor een groot deel de mate van ondersteuning. Dit zijn de drie meest voorkomende types:

 • Polyester: Dit materiaal biedt de minste ondersteuning. Manden met een vulling van polyester kunnen lekker zacht liggen maar ze dragen niet veel bij aan een optimale lighouding.
 • Orthopedisch schuim: Dit materiaal slaat een brug tussen ligcomfort en ondersteuning. Zoals de naam al aangeeft is orthopedisch schuim met name geschikt voor honden met gewrichtsproblemen zoals artritis. Dit kunnen oudere honden zijn maar dit is niet altijd het geval.
 • Memory foam: Dit materiaal is steviger en vormt zich geheel om de contouren van het lichaam. Hondjes die zeer beweeglijk zijn tijdens het slapen zullen niet zo prettig liggen op memory foam, honden die in dezelfde houding blijven liggen voelen zich juist heel geborgen met een optimale ondersteuning.

In diverse levensfasen kan er behoefte zijn aan een ander type vulling.

3. Duurzaam

Ook kleine tanden kunnen flink bijten. Sterker nog; kleine hondjes kunnen met hun scherpe tanden met gemak door stof kauwen. Als je een hond bezit die graag aan de mand kauwt dan is het verstandig om een hondenmand voor een kleine hond te kopen die extra versterkt is. Kies in dit geval voor een model met scheurvaste hoes die je eventueel kunt vervangen en een vulling die bestand is tegen kauwen. Daarnaast zijn er ook hondenmanden met een waterbestendige hoes, of de volledige mand is waterdicht. Zo kun je de mand eenvoudig reinigen als jouw hond een ongelukje heeft gehad.

4. Praktisch gebruik

Er zijn allerlei modellen te koop met uiteenlopende eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Ronde, ovale of rechthoekige manden.
 • Met een lage of hoge rand.
 • Manden op een verhoging met een trapje.
 • Dikke of dunne wanden.
 • Designer manden die perfect aansluiten op het interieur.
 • Maatwerk manden die af te stemmen zijn op de individuele hond.

Het karakter en gedrag van de hond speelt hier een belangrijke rol in. Zo zijn er veel kleine honden die zich graag nestelen. Daarvoor zijn ‘nest’ manden of donut hondenmanden waar ze geborgen liggen. Er zijn ook hondenrassen die snel oververhit raken, die hebben meer ventilatie en koeling nodig. Een verhoogde mand bijvoorbeeld met ventilatiekanalen in de bodem, dan kan de hitte weg. Heb je een hond in huis die zich graag helemaal uitstrekt? Dan is daar wel de ruimte voor nodig en zal een rechthoekig model beter op zijn plaats zijn.

5. Formaat

Ook als je een hond hebt die zich graag nestelt mag de hondenmand voor een kleine hond niet tè krap zijn. Er moet namelijk wat ruimte zijn om even de spieren los te maken. Kijk dus naar de lengte in uitgestrekte positie. Als je een hondenmand koopt voor een pup, dan kun je een mand nemen die overeenkomt met het formaat in volgroeide toestand. Met een kussentje of deken kun je de mand nog wat kleiner maken.

6. Uitwasbaar

Je zult regelmatig de hondenmand moeten reinigen, het is dus wel van belang dat de mand eenvoudig uitwasbaar is. Sommige modellen zijn geheel in de wasmachine te reinigen, bij andere types kun je alleen de hoes wassen en moet je de rest met de hand schoonmaken. Omdat het gebruiksproducten betreft mag je ervan uitgaan dat je de mand kunt reinigen, toch kunnen de kenmerken verschillen. Denk aan geschikt voor handwas of een hoes die je zonder problemen op hoge temperatuur kunt wassen.

Over het algemeen is een kleine hond goedkoper in onderhoud dan een groot exemplaar. Ze eten minder, ze nemen ook minder ruimte in. Dus je kunt een hondenmand voor een kleine hond met minder materiaal en daardoor dus ook minder kosten kopen. Koop bij voorkeur wel een product dat duurzaam is. Dan hoef je niet snel weer een nieuwe te kopen, waar de hond ook weer aan moet wennen.

Hond of kat?

Je zult merken dat op een aantal productfoto’s katten afgebeeld staan, niet honden. Dit is geen foutje, veel kleinere manden zijn geschikt voor zowel katten als honden. Het is ook wat eenvoudiger om de maat in te schatten op basis van het plaatje. Katten zijn nou eenmaal wat minder divers in lichaamsbouw dan hondenrassen. Bij andere producten die specifiek voor honden zijn gemaakt zul je regelmatig afbeeldingen van hondenpoten of andere details zien die doen denken aan een hond, bij manden voor kleine honden zijn deze versieringen vaak bewust weggelaten.

Kleine hond met gewrichtsklachten

Als je een kleine hond hebt die last heeft van spieren of gewrichten denk je misschien dat een zacht kussen het meest comfortabel ligt, toch is dit vaak niet het geval. Dan ontbreekt de nodige ondersteuning om een goede houding aan te nemen. Orthopedische hondenmanden zullen zacht genoeg zijn voor comfort met toch voldoende ondersteuning om de spieren en gewrichten te ontlasten. Als het bekend is dat jouw hond pijn heeft, of als je merkt dat jouw (oudere) hond onrustig is en niet goed kan slapen, bespreek het dan met de dierenarts. Die kan wellicht adviseren in de keuze voor een geschikte mand.

Welke hondenmand is geschikt voor jouw kleine hond?

Dit zijn de voornaamste zaken om op te letten, daarnaast zijn er uiteraard nog persoonlijke voorkeuren. Misschien wil je dat de kleuren aansluiten op het interieur, of je hebt een hond met incontinentieproblemen waardoor een waterdichte hoes van belang is. Waterdicht betekent vaak weer wel dat het materiaal minder goed ademt, dit zou voor een hond die snel opwarmt weer geen optimale keuze zijn. De producten op deze pagina hebben we uitgelicht vanwege de kwaliteit, per situatie zal de afweging verschillen. Staar je dus niet blind op de nummer 1 hondenmand voor een kleine hond maar lees ook de informatie over de andere opties.

Lees ook: