Beste hondenpuzzel kopen, review en aanbiedingen?

Wat doe jij als de verveling even toeslaat? Speel je een spelletje op je mobiel of haal je een puzzel uit de kast? Je weet ongetwijfeld dat jouw hond van spelen houdt, je staat er wellicht niet bij stil dat er naast balletjes en stokken ook hondenpuzzels verkrijgbaar zijn. Dit zijn speeltjes met een intellectuele uitdaging die gepaard gaan met een beloning na afronding van de puzzel. Je kunt zo jouw hond actief houden op de momenten dat jij even geen tijd hebt om te spelen met je hond. Op deze pagina vind je de beste hondenpuzzels, waarmee ga jij jouw hond verrassen?

Verder op deze pagina lees je alles wat je moet weten over deze producten om de beste hondenpuzzel voor jouw hond te kiezen.

Beste hondenpuzzels kopen overzicht

1. Trixie Dog Activity intelligentie spel Flower Tower 30 x 30 x 13 cm – Beste klantervaringen

Trixie dog activity intelligentiespel flower tower 30x30x13 cm

Bekijk de dagprijs

Het goede nieuws van het Trixie Dog Activity intelligentie spel is dat er een handleiding is inbegrepen. Anders kan de Flower Tower ook het baasje hoofdbrekens bezorgen. Dit is een geavanceerde hondenpuzzel die er ook nog eens heel mooi uitziet. Naast de kunststof schijven is er ook een solide basis van rubber die ervoor zorgt dat het geheel niet zomaar gaat schuiven. Jouw hond zal flink wat moeten puzzelen om bij de traktatie te geraken.

Kenmerken

 • Kleur: Blauw
 • Materiaal: Kunststof
 • Maat: One-size

2. Flamingo Wooden Brain Train Hera – 25 cm – Beste keuze

Flamingo wooden brain train Hera - 25cm

Bekijk de dagprijs

Deze houten hondenpuzzel ziet er solide uit, en nodigt uit tot spelen. De Flamingo Wooden Brain Train is inderdaad robuust en is bestand tegen actieve honden die wel van een spelletje houden. Er is een verrassingselement aanwezig omdat er verschillende vakjes zijn zodat de hond nooit weet wat er onder een luikje verscholen zit. Voor de baas ligt het voor de hand, vele honden zullen toch echt even hun hersenen moeten kraken voordat ze de geheimen van deze puzzel doorgrond hebben.

Kenmerken

 • Kleur: Hout
 • Materiaal: Hout
 • Maat: One-size

3. Eat Slow anti-schrok bak Puzzel Grijs – Onze keuze

Eat Slow anti schrokbak Puzzel Grijs

Bekijk de dagprijs

De naam geeft eigenlijk al aan dat deze puzzel niet alleen bedoeld is als puur vermaak voor honden. Als jouw hond kampt met overgewicht of voer te snel naar binnen werkt, dan zorgt deze Eat Slow anti-schrok bak hondenpuzzel voor een extra uitdaging. Eerst puzzelen alvorens te eten dus, zo wordt het proces vertraagd op een speelse wijze. Er zijn drie onderdelen die ieder op een eigen wijze opgelost moeten worden. Daarnaast zijn er ook nog drie mini-puzzels ingebouwd voor een extra uitdaging èn traktatie.

Kenmerken

 • Kleur: Grijs
 • Materiaal: Kunststof
 • Maat: One-size

4. Trixie Dog Activity Chess Hondenspeelgoed Oranje / Bruin – 40 x 27 cm

Trixie Dog Acitivity Chess - Hondenspeelgoed - Oranje-Bruin - 40 x 27 cm

Bekijk de dagprijs

Je hoeft niet eerst het verschil tussen een koning of een toren uit te leggen, zo ingewikkeld is dit Trixie Dog Activity Chess Hondenspeelgoed gelukkig niet. Het is wel een uitdagend bordspel met leuke pionnen die gemaakt zijn van stevige materialen. Onder de pionnen bevinden zich traktaties, er zijn diverse manieren om deze puzzel op te lossen zodat jouw hond niet met één trucje klaar is. De vormgeving is ook heel leuk en staat niet verkeerd in het interieur.

Kenmerken

 • Kleur: Zwart / Geel / Rood
 • Materiaal: Kunststof
 • Maat: One-size

5. IQuties Treat Wheel Hondenspel – 25 x 25 x 3 cm

IQuties Treat Wheel - Hondenspel - 25 cm x 25 cm x 3 cm

Bekijk de dagprijs

Dit houten IQuties Treat Wheel Hondenspel is erg leuk om te zien en zal heel wat kinderen jaloers maken. Het rad kan met de snuit of met pootjes in beweging worden gezet om de traktaties te onthullen. Onder welk vakje zit een snack? En wat zit er in het midden? Dit is een duurzame hondenpuzzel waar jouw hond veel plezier aan zal beleven.

Kenmerken

 • Kleur: Groen / Paars
 • Materiaal: Hout
 • Maat: One-size

Wat is een hondenpuzzel?

Het leven is als een puzzel waarbij je in de loop der tijd steeds stukjes aangereikt krijgt om de grote vragen van het leven op te lossen. Een puzzel is dus een soort metafoor voor de levensloop, of gewoon een leuk tijdverdrijf om even je zinnen te verzetten. Mensen houden van puzzelen, ook huisdieren lossen graag problemen op. Met een hondenpuzzel kun je een hond aan het denken zetten met dezelfde positieve effecten die een puzzel heeft op mensen. Het voornaamste verschil bij hondenpuzzels is de beloning aan het einde. Een hondensnoepje zal het baasje niet echt motiveren, een hond des te meer!

Waarom hondenpuzzels voor je hond kopen?

Waarom zou je zelf aan een legpuzzel beginnen? Je koopt in feite een mooie poster die de fabrikant in een groot aantal stukjes heeft gehakt. En dan moet jij al die stukjes weer op de juiste plek zien te krijgen. Dit geldt eigenlijk voor de meeste spelletjes die we doen, we verzinnen problemen met als enige reden deze op te lossen. Toch hebben puzzels en dergelijke activiteiten meer voordeel dan je op het eerste gezicht zou denken. Je kunt je zinnen verzetten, tot rust komen en leren om je te concentreren. Dat is heel anders dan met een zak chips voor de televisie met je verstand op nul.

Bij een hond zijn eigenlijk dezelfde redenen van toepassing zoals deze voor mensen gelden. Een hondenpuzzel is in tegenstelling tot een normaal speeltje een uitdaging met een einde. Ballen, touwen, piepende objecten van rubber en takken zijn heel erg leuk maar er zit niet echt een begin of einde aan. Een hondenpuzzel heeft een duidelijk begin en een einde. Het is zeker geen vervanging van de conventionele speeltjes maar wel een zeer goede aanvulling.

Hier zijn zes voordelen van hondenpuzzels voor jouw hond:

1. Jouw hond leert oplossingen bedenken

Het traject van een gezellig huisdier tot een hulphond is een lang proces met veel oefeningen om zeer specifieke taken uit te voeren. Het is verbazingwekkend om te zien wat je een hond allemaal kunt leren. Door je hond met een hondenpuzzel te leren om oplossingsgericht te denken, zorg je ervoor dat jouw huisdier ook in andere situaties zelfstandig naar een logische conclusie gaat zoeken. In plaats van alles doen op impuls en reactie train je een hond verder te kijken dan het moment en de situatie te overzien. Dit kan zeker honden die snel afgeleid zijn enorm helpen om op het juiste pad te blijven, soms zelfs letterlijk!

2. Ze helpen tegen overgewicht

Als jij een hond hebt die een bak met hondenvoer binnen een oogwenk meester kan maken, dan wordt het misschien tijd om deze schrokop een beetje af te remmen. Je kunt een blik hondenvoer met een blikopener aanbieden en kijken wat er gebeurt, toch is het beter om een echte hondenpuzzel voor te zetten. Nu moet het dier moeite doen om bij het voer te komen waardoor het eten wordt vertraagd. Dit is niet zielig maar juist heel leuk, niet alleen voor de hond maar ook voor het baasje om te zien hoe behendig jouw huisdier bij het voer kan geraken.

Een hond die te snel eet voelt niet wanneer deze verzadigd is en eet daardoor snel teveel. Daarnaast worden belangrijke voedingsstoffen niet optimaal verteerd en opgenomen in het lichaam. Door in plaats van een bak met voer een hondenpuzzel met lekkernijen voor te schotelen kun je overgewicht voorkomen en het verteringsproces stimuleren.

3. Minder kans op bedelen

Je zit rustig aan tafel van je maaltijd te genieten terwijl jouw hond je met die grote ogen aan zit te staren. Je weet dat je dit gedrag moet negeren maar het blijft lastig. Leer jouw hond met een hondenpuzzel dat er aan eten een uitdaging voorafgaat. Eten moet verdiend worden, eerst is er werk aan de winkel. Dit is een vorm van conditioneren die de kans op bedelen aanzienlijk kan verlagen, het is niet langer vanzelfsprekend dat zitten en zielig kijken tot een volle maag leidt.

3. Het kan de conditie verbeteren

Je kunt niet de hele dag met je hond op pad gaan, als jouw hond trouw in de mand ligt te wachten tot je de riem en een speeltje uit de kast pakt dan is een hondenpuzzel ideaal. Je daagt het dier uit met een activiteit, een reden om uit de mand te komen en even lekker te ravotten met een breinbreker waar een beloning aan gekoppeld is. Dit soort activiteiten gaan overigens niet de hele dag door, het zijn sportieve tussendoortjes om jouw hond actief te houden. Met name kalme of oudere honden kunnen hier veel baat bij hebben.

4. Hondenpuzzels gaan verveling tegen

Een wolf in een groot bos of een gedomesticeerde hond op een klein appartementje; het is toch wel iets anders. Als jouw hond zich verveelt en speeltjes links laat liggen dan kan een hondenpuzzel precies die uitdaging bieden om actief te worden. Een normaal speeltje heeft zoals we al hebben opgemerkt geen ‘einde’ en geen beloning want het baasje is elders bezig. De puzzel geeft aan het einde van het spel een traktatie prijs waardoor er sprake is van een echte uitdaging met beloning.

5. Je kunt er dementie mee afremmen

Lichaam en geest worden gestimuleerd met hondenpuzzels. Veel activiteiten van honden zijn gericht op het lichaam, er wordt niet altijd voldoende rekening gehouden met het mentale welzijn van honden. Dementie kan bij iedere hond voorkomen, door het dier voldoende mentale stimulatie te geven kun je dit proces vertragen. Jouw hond kan langer alert blijven omdat er voldoende simulatie aanwezig is. Train dus niet alleen op conditie en gehoorzaamheid maar besteed ook tijd aan hersenbrekers.

6. Honden vinden puzzelen leuk

De meeste hondenrassen zijn niet erg zelfstandig. Ze kunnen diverse handelingen perfect uitvoeren maar ze hebben externe prikkels nodig om optimaal te presteren. Dit kan in de vorm van uitlaten zijn door het baasje, je kunt ze ook stimuleren met een uitdagende puzzel. Hierdoor is er een externe prikkel die het hondenbrein activeert en aanzet tot actie. Dezelfde gevoelens die wij bewust en onbewust meemaken bij het oplossen van vragen of een puzzel maken met duizend stukjes komen ook voor bij honden.

Wat is de beste hondenpuzzel voor jouw hond?

De beste hondenpuzzel voor jouw hond biedt voldoende uitdaging zonder frustrerend te worden en zal steeds opnieuw leuk zijn om mee aan de slag te gaan. Ieder hondenras heeft specifieke kenmerken en iedere hond heeft weer unieke karaktertrekjes, dit betekent dat het uitzoeken van recreatieve speeltjes niet altijd even makkelijk is voor het baasje. Met deze drie aandachtspunten kom je snel tot een goede keuze:

1. Veilig speelgoed

Het spreekt voor zich dat een hondenspeeltje geen gevaar mag opleveren voor de hond. Vermijd daarom producten waar giftige stoffen in verwerkt zijn. Producten met meerdere (kleine) onderdelen kunnen voor verstikkingsgevaar zorgen. Controleer de hondenspeeltjes van jouw hond na ieder gebruik even op gebreken. Dit geldt overigens ook voor andere huisgenoten zoals kleine kinderen die mogelijk in aanraking komen met het speelgoed.

2. Het juiste formaat kiezen

Een grote puzzel voor een grote hond en een kleine puzzel voor een kleine hond. Dat is in basis het uitgangspunt bij de keuze voor het juiste formaat hondenpuzzel. Als het speeltje te groot is, dan is het mogelijk dat een kleine hond de beloning niet kan bereiken. Dit geldt net zozeer voor een grote hond die bij delicate ontwerpen niet de juiste handelingen kan uitvoeren. De meeste hondenpuzzels worden in één vaste maat gemaakt, kijk daarom naar de beschrijving en klantervaringen om een beeld te krijgen van de werking.

3. Een afgewogen uitdaging

Niet alle honden zijn in staat om dezelfde mate van hersengymnastiek uit te voeren. Er zijn honden die alles direct doorhebben en honden die je alles moet voorkauwen en dan snappen ze het nog niet. Als jij een regelrechte Einstein hebt rondlopen, kies dan voor een meer uitdagende hondenpuzzel. Heb je een hond die minder rap is met complexe puzzels koop dan liever een eenvoudiger model. Zo blijft het spelletje leuk om te doen.

Welke hondenpuzzel ga je kopen?


Een hondenpuzzel is eigenlijk net zo leuk voor de hond als voor de eigenaar. In de eerste plaats omdat jouw huisdier zichzelf goed kan vermaken, op een veilige wijze die gezond is voor lichaam en geest. Het is ook heerlijk om even te kijken naar jouw trouwe viervoeter die helemaal opgaat in de werking van de puzzel. Je doet er goed aan om voor een speeltje te kiezen dat eenvoudig te reinigen is, uiteindelijk wordt de puzzel ‘geladen’ met traktaties zoals hondenbrokken of verantwoorde snoepjes. Op deze pagina hebben we een aantal van onze favorieten opgesomd, welke hondenpuzzel past het beste bij jouw hond?

Lees ook: