Artrose bij honden – Tekenen en behandeling

Artrose is een veel voorkomend probleem bij honden, vooral bij senioren en grote rassen. Hoewel er geen genezing bestaat voor deze progressieve aandoening, kan het vroegtijdig identificeren van het probleem en het starten van een passende behandeling helpen om uw hond actief te houden en de kwaliteit van leven te verbeteren.
artrose bij honden

Wat is artrose?

Osteoartritis, ook wel degeneratieve gewrichtsaandoening (DJD) genoemd, is een progressief verslechterende ontsteking van het gewricht, veroorzaakt door de afbraak van kraakbeen. In een gezond gewricht fungeert het kraakbeen als een stootkussen dat ervoor zorgt dat het gewricht soepel kan bewegen binnen het volledige bewegingsbereik. In geval van osteoartritis begint dit kraakbeenkussen af te breken als gevolg van factoren zoals leeftijd, letsel, repetitieve stress of ziekte. Het verlies van deze beschermende kussen resulteert in pijn, ontsteking, verminderde bereik van de beweging, en de ontwikkeling van botsporen. Hoewel elk gewricht in het lichaam artrose kan ontwikkelen, komt de aandoening het meest voor in de ledematen en de lage ruggengraat.

Risicofactoren voor osteoartritis bij honden

Elke hond kan artrose ontwikkelen, vooral naarmate hij ouder wordt. Maar er zijn enkele factoren die uw hond kunnen predisponeren voor deze aandoening, zoals:

 • Grote of reusachtige rassen, zoals Duitse Herdershonden, Labrador Retrievers, en Golden Retrievers
 • Zwaarlijvigheid
 • Leeftijd, met name middelbare leeftijd tot senior honden
 • Repetitieve stress van atletische activiteiten zoals behendigheid, flyball, of duiken
 • Verwondingen zoals breuken of scheuren van gewrichtsbanden
 • Eerdere diagnose van heup– of elleboogdysplasie
 • Infecties die de gewrichten aantasten, zoals de ziekte van Lyme
 • Slechte voeding
 • Slechte bevleesdheid
 • Genetica

Als uw hond aanleg heeft voor het ontwikkelen van artrose, is het extra belangrijk om op de hoogte te blijven van regelmatige wellness-bezoeken aan uw dierenarts. Zij kunnen ervoor zorgen dat uw hond een gezond gewicht en een actieve levensstijl behoudt, en kunnen vaak vroegtijdig tekenen van artrose opmerken voordat het probleem ernstig wordt.

Lees ook: Heeft mijn hond pijn?

Tekenen van artrose bij honden

Artrose kan moeilijk te detecteren zijn in de vroege stadia, en vaak worden de symptomen pas duidelijk als het aangetaste gewricht ernstig beschadigd is. Sommige honden kunnen ook erg stoïcijns zijn en zullen hun pijn verbergen totdat het ernstig wordt. Het is dus belangrijk om honden van middelbare leeftijd tot senior honden en honden die aanleg hebben voor artrose te controleren op vroege tekenen van gewrichtsaandoeningen. Deze tekenen zijn onder andere:

 • Stijfheid, kreupelheid, manken, of moeite met opstaan
 • Lethargie
 • Terughoudendheid om te rennen, springen of spelen
 • Gewichtstoename
 • Irriteerbaarheid of veranderingen in gedrag
 • Pijn bij aaien of aanraken
 • Moeite om te plassen of te poepen, of ongelukjes in huis
 • Verlies van spiermassa over de ledematen en ruggengraat
  • Als u vermoedt dat uw hond tekenen van artrose vertoont, is het belangrijk om uw hond te laten onderzoeken door een dierenarts, die een volledig lichamelijk onderzoek zal uitvoeren, inclusief palpatie van de gewrichten van uw hond en het beoordelen van hun bewegingsbereik. Uw dierenarts kan ook röntgenfoto’s van de aangetaste gewrichten aanbevelen, zodat andere aandoeningen die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken, kunnen worden uitgesloten. Röntgenfoto’s kunnen uw dierenarts ook helpen de mate van schade aan het gewricht te beoordelen.

   Behandeling van artrose

   Helaas is artrose een progressieve ziekte en is er geen genezing bekend. De beste manier om de gewrichten van uw hond gezond te houden, is de ontwikkeling van artrose te voorkomen door voeding, lichaamsbeweging en het gebruik van beschermende gewrichtssupplementen. Wanneer artrose zich ontwikkelt, is de behandeling meestal gericht op het beheersen van pijn, het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de kwaliteit van leven en het vertragen van de ontwikkeling van de ziekte. De behandeling van artrose is meestal multimodaal, wat betekent dat verschillende therapieën tegelijkertijd worden gebruikt om het beste resultaat te bereiken.

   Gewrichtssupplementen

   Deze worden vaak voorgeschreven om de functie te verbeteren, ontsteking te verminderen, en de progressie van gewrichtsschade te vertragen. Glucosamine en chondroïtine zijn twee veelgebruikte gewrichtssupplementen die zowel bij mensen als honden worden gebruikt. Deze supplementen werken door het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van genezing en het verhogen van de waterretentie in het kraakbeen, wat zorgt voor meer demping van het gewricht. Groenlipmossel (GLM) is een ander bewezen gewrichtssupplement-ingrediënt voor zowel mensen als honden en bevat heilzame voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, glycosaminoglycanen, en antioxidanten. GLM is een krachtige ontstekingsremmer die kan helpen de pijn te verminderen en de gewrichtsfunctie te behouden. Gewrichtssupplementen zoals Glyde Mobility Chews worden vaak gebruikt als een vroege interventie en tijdens de progressie van osteoartritis omdat ze veilig zijn voor langdurig gebruik bij de meeste patiënten.

   Aanvullende behandelingen

   Uw dierenarts kan ook andere behandelingen aanraden, zoals fysiotherapie, acupunctuur, koude laser en veranderingen in het dieet. In ernstige gevallen kan een operatie worden aanbevolen om beschadigd weefsel uit het gewricht te verwijderen, of zelfs om het gewricht geheel te vervangen.

   Gewichtsbeheersing

   Hoe de gezondheid van de gewrichten van uw hond er ook uitziet, het is belangrijk om een gezond gewicht en een actieve levensstijl te behouden. Bij honden met artrose is het dragen van overgewicht op beschadigde gewrichten niet alleen pijnlijk, maar kan het ook het proces van kraakbeenafbraak versnellen. Bij gezonde honden kan zwaarlijvigheid leiden tot een vroegere ontwikkeling van artrose, evenals vele andere ziekten. Als uw hond overgewicht of obesitas heeft, is uw dierenarts de beste bron om u te helpen met een dieet en trainingsplan om de gezondheid van uw hond te verbeteren.

   Artrose is een pijnlijke aandoening, maar gelukkig kan deze onder controle worden gehouden. Uw hond op een gezond gewicht houden en tekenen van gewrichtspijn vroegtijdig opmerken zijn de eerste stappen om de mobiliteit van uw hond te behouden. Gewrichtssupplementen kunnen ook helpen om de ontsteking en pijn te beheersen, en de progressie van de ziekte te vertragen.