Ziekte van Lyme bij honden: Symptomen, tests, behandeling en preventie

Ziekte van Lyme bij honden: Symptomen, tests, behandeling en preventie

De ziekte van Lyme, ook wel bekend als Lyme borreliose, is een bacteriële ziekte die op mensen, honden en andere dieren kan worden overgedragen door bepaalde soorten teken. De ziekte wordt veroorzaakt door de spiraalvormige bacterie Borrelia burgdorferi die door een teek wordt overgebracht en via een tekenbeet in de bloedbaan van een hond of persoon terechtkomt. Eenmaal in de bloedbaan kan de bacterie zich naar verschillende delen van het lichaam verplaatsen en daar problemen veroorzaken in specifieke organen of locaties, zoals gewrichten, maar ook algehele ziekte veroorzaken.
ziekte van lyme hond

Waar leven teken?

De teken die de ziekte van Lyme overbrengen, leven vooral in hoge grassen, dichte struiken, moerassen en bossen – wachtend om zich aan uw hond te hechten als hij voorbij loopt. Een teek kan de ziekte overbrengen als hij 24 tot 48 uur op een hond heeft gezeten.

De ziekte, die voor het eerst werd genoemd toen zich in 1975 een aantal gevallen voordeed in Lyme, Connecticut, is moeilijk op te sporen en kan ernstige, aanhoudende gezondheidsproblemen veroorzaken bij zowel honden als mensen.

De ziekte van Lyme komt in elke staat voor, maar het besmettingsrisico varieert. Meer dan 95% van de gevallen komt uit het noordoosten, de Upper Midwest, en de kust van de Stille Oceaan, hoewel door recente veranderingen in ontbossing en migrerende herten- en vogelpopulaties de percentages in deze gebieden voortdurend veranderen.

Een klein aantal gevallen duikt elk jaar op langs de westkust, met name in Noord-Californië. In Canada worden Lyme-positieve honden vooral aangetroffen in het zuiden van Ontario en het zuiden van Manitoba. Een kleiner aantal gevallen wordt elk jaar gemeld in het zuiden van Quebec en de Maritieme Provincies.

Hoe komen teken op mensen en honden terecht?

Teken kunnen niet springen of vliegen; ze kunnen alleen kruipen. Ze komen op hun gastheer terecht door op de toppen van de vegetatie te wachten. Wanneer een hond of een persoon bijvoorbeeld tegen een struik borstelt, grijpt de teek zich snel vast en kruipt dan naar een plek om te bijten.

Gerelateerd: Symptomen van een zieke hond – ken de signalen

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme bij honden?

De ziekte van Lyme is helaas een vrij veel voorkomende ziekte bij honden. Typische symptomen bij honden zijn:
teken

 • Koorts
 • Verlies van eetlust
 • Verminderde energie
 • Kreupelheid (kan verschuivend, intermitterend, en terugkerend zijn)
 • Gegeneraliseerde stijfheid, ongemak of pijn
 • Zwelling van gewrichten

De symptomen kunnen overgaan in nierfalen, wat fataal kan zijn. Ernstige cardiale en neurologische effecten kunnen ook optreden.

Hoe worden honden getest op de ziekte van Lyme?

De diagnose wordt gesteld door een combinatie van voorgeschiedenis, lichamelijke symptomen en diagnostiek. Voor honden worden de twee bloedtesten voor de diagnose van de ziekte van Lyme de C6-test en Quant C6-test genoemd. Dierenartsen voeren beide testen uit.

De C6-test detecteert antilichamen tegen een eiwit dat “C6” heet. De aanwezigheid van deze antilichamen wijst op een actieve Lyme-infectie. De C6-antilichamen kunnen drie tot vijf weken nadat een besmette teek een hond heeft gebeten worden opgespoord en kunnen in de bloedbaan worden aangetroffen zelfs voordat de hond ziekteverschijnselen vertoont.

De volgende stap is het doen van een Quant C6-test. Dit zal, samen met urineonderzoek, helpen bepalen of behandeling met antibiotica nodig is.

Hoe wordt de ziekte van Lyme behandeld?

De behandeling omvat antibiotica, meestal gedurende ten minste 30 dagen. Hierdoor verdwijnen de symptomen vaak snel, maar in sommige gevallen blijft de infectie bestaan en kan langdurige medicatie nodig zijn. De behandeling kan ook andere therapieën omvatten die gericht zijn op het oplossen of verlichten van specifieke symptomen.

Kan ik de ziekte van Lyme oplopen van mijn hond?

Honden zijn geen directe besmettingsbron voor mensen. De ziekte van Lyme kan niet van het ene huisdier op het andere worden overgedragen, noch van huisdieren op mensen, behalve door tekenbeten. Wel kan een ziektedragende teek via de vacht van uw hond uw huis binnenkomen en op u terechtkomen.

Als bij uw hond de ziekte van Lyme wordt vastgesteld, zijn u en eventuele andere huisdieren waarschijnlijk in dezelfde buitenomgeving geweest en kunnen ze ook risico lopen, dus het is een goed idee om met uw arts en dierenarts te overleggen of u andere huisdieren of gezinsleden moet testen.

Andere hondenziekten die door teken worden overgedragen

Teken kunnen ook drager zijn van een aantal andere, minder vaak voorkomende maar ernstige bacteriële ziekten die bij honden voorkomen, waaronder anaplasmose en babesiose.

Anaplasmose kan symptomen met zich meebrengen die lijken op die van de ziekte van Lyme. Babesiose kan gepaard gaan met een breed scala aan symptomen, van een plotselinge en ernstige shock, hoge koorts en donkere urine tot een langzaam voortschrijdende infectie met subtielere klinische verschijnselen. De diagnose van beide ziekten omvat bloedonderzoek dat vergelijkbaar is met het onderzoek naar de ziekte van Lyme.

Soms kunnen honden en mensen ziek worden door een “co-infectie” van meerdere door teken overgebrachte ziekten, waarbij meer dan één type ziekteveroorzakende bacterie wordt overgedragen via een tekenbeet. Deze situatie kan de diagnose en behandeling nog uitdagender en moeilijker maken.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond de ziekte van Lyme of andere door teken overgebrachte ziektes krijgt?

De volgende aanbevelingen over het voorkomen van teken:

 • Controleer uw honden en uzelf dagelijks op teken na een wandeling door het bos of over grasvelden. Kijk bij honden vooral op de voeten (en tussen de tenen), op de lippen, rond de ogen, oren (en in de oren), bij de anus en onder de staart.
 • Verwijder teken onmiddellijk. Hoe sneller u ze vindt, hoe kleiner de kans dat uw hond een secundaire ziekte oploopt als gevolg van een tekenbeet. Leer de juiste methode om teken te verwijderen. Investeer in een fijne pincet die voor dit doel wordt gebruikt. Als u daar niet toe in staat bent, raadpleeg dan een dierenarts.
 • Vraag uw dierenarts om bij elk onderzoek een tekencontrole uit te voeren. Hij kan de teken vinden die u misschien over het hoofd hebt gezien.
 • Voorkom dat teken op uw hond springen met een van de vele door een dierenarts goedgekeurde vlooien- en tekenpreparaten die op de markt zijn. Neem contact op met uw dierenarts om het beste en meest geschikte product voor uw hond te vinden.
 • Houd gras zo kort mogelijk gemaaid. Loop indien mogelijk niet op grasvelden in gebieden waar teken endemisch zijn.
 • Laat uw hond vaccineren. Vaccinatie kan voorkomen dat uw hond de ziekte van Lyme krijgt. Voor sommige honden zijn ze niet geschikt, dus bespreek dit met uw dierenarts.