Chocoladevergiftiging bij honden

Ik heb gehoord dat chocolade giftig is voor honden? Is dit waar?

Ja, chocolade is giftig voor honden (en katten!). Hoewel het zelden dodelijk is, kan het innemen van chocolade leiden tot ernstige ziekte. Chocolade is giftig omdat het een chemische stof bevat die theobromine heet, evenals cafeïne. Theobromine is de belangrijkste giftige stof in chocolade en lijkt sterk op cafeïne. Beide stoffen worden ook medicinaal gebruikt als diureticum, hartstimulans, bloedvatverwijdend middel en spierverslapper. Honden kunnen theobromine en cafeïne niet zo goed metaboliseren als mensen. Daardoor zijn ze gevoeliger voor de effecten van deze stoffen.
Chocoladevergiftiging bij honden

Hoeveel chocolade is giftig voor een hond?

De hoeveelheid giftige theobromine varieert met het soort chocolade. Hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe gevaarlijker het is voor honden. Bakchocolade en pure chocolade voor fijnproevers zijn zeer geconcentreerd en bevatten 130-450 mg theobromine per ons, terwijl gewone melkchocolade slechts ongeveer 44-58 mg per ons bevat. Witte chocolade vormt nauwelijks een bedreiging voor chocoladevergiftiging met slechts 0,25 mg theobromine per ons chocolade (dat gezegd hebbende, kunnen honden nog steeds ziek worden van al dat vet en suiker, wat pancreatitis kan veroorzaken). Om dit in perspectief te plaatsen, een middelgrote hond van 50 pond zou slechts 1 ons bakkerschocolade, of 9 ons melkchocolade hoeven te eten om mogelijk vergiftigingsverschijnselen te vertonen. Voor veel honden is de inname van kleine hoeveelheden melkchocolade niet schadelijk.

“De hoeveelheid giftige theobromine varieert met het soort chocolade.”

Toxische doses van theobromine worden gemeld vanaf 20 mg/kg, waarbij agitatie, hyperactiviteit en gastro-intestinale symptomen (zoals kwijlen, braken en diarree – die allemaal naar chocolade kunnen ruiken) kunnen worden waargenomen. Bij doses van meer dan 40 mg/kg kunnen cardiale symptomen worden waargenomen, zoals een versnelde hartslag, hoge bloeddruk of zelfs hartritmestoornissen. Bij doses van meer dan 60 mg/kg kunnen neurologische verschijnselen worden waargenomen, zoals trillen, stuipen en zelfs toevallen. Dodelijke slachtoffers zijn gevallen bij ongeveer 200 mg/kg (ongeveer 100 mg/lb), of wanneer complicaties optreden.

Wat zijn de klinische verschijnselen van chocoladevergiftiging?

De klinische verschijnselen zijn afhankelijk van de hoeveelheid en het soort chocolade dat is ingenomen. Bij veel honden zijn de meest voorkomende klinische verschijnselen braken en diarree, toegenomen dorst, hijgen of rusteloosheid, overmatig urineren, en een versnelde hartslag. In ernstige gevallen kunnen spiertrillingen, toevallen en hartfalen optreden. Bij oudere huisdieren die een grote hoeveelheid pure chocolade of bakkerschocolade van hoge kwaliteit eten, kan plotselinge dood door hartstilstand optreden, vooral bij honden met een reeds bestaande hartziekte. Complicaties (zoals het ontwikkelen van aspiratiepneumonie door braken) kunnen de prognose voor chocoladevergiftiging verslechteren. In geval van twijfel is onmiddellijke behandeling door uw dierenarts gerechtvaardigd als een giftige hoeveelheid chocolade is ingenomen.

“Klinische symptomen van chocoladevergiftiging kunnen zich pas na uren ontwikkelen en dagen aanhouden.”

Klinische verschijnselen van chocoladevergiftiging kunnen zich pas na enkele uren ontwikkelen en kunnen dagen aanhouden, vanwege de lange halfwaardetijd van theobromine. De theobromine kan zelfs opnieuw uit de blaas worden geabsorbeerd, zodat intraveneuze vloeistoffen en regelmatige wandelingen om het urineren aan te moedigen nodig kunnen zijn. Het is belangrijk om medische hulp in te roepen door uw dierenarts of de Pet Poison Helpline* te bellen zodra u vermoedt dat uw hond chocolade heeft gegeten.

Gerelateerd: Menselijk voedsel dat honden wel en niet kunnen eten

Wat moet ik doen als mijn hond chocolade heeft gegeten?

Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts of de dierenvergiftigingslijn om na te gaan of een giftige hoeveelheid chocolade is ingenomen. Als een giftige hoeveelheid is ingenomen, moet u uw hond onmiddellijk door een dierenarts laten onderzoeken. Hoe sneller de theobromine uit het lichaam is verwijderd of de hond is gestabiliseerd, hoe beter de prognose voor uw hond.

Wat is de behandeling van chocoladevergiftiging?

De behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid en het soort chocolade dat is gegeten. Bij een vroegtijdige behandeling kan het voldoende zijn de chocolade uit de maag te verwijderen door braakmedicatie toe te dienen en actieve kool toe te dienen om de opname van theobromine in het lichaam te blokkeren. Actieve kool kan de eerste vierentwintig uur elke vier tot zes uur worden toegediend om de voortdurende resorptie en recirculatie van theobromine te verminderen.

Het is heel gebruikelijk om ondersteunende behandelingen te geven, zoals intraveneuze vochttherapie, om uw hond te helpen stabiliseren en de uitscheiding van theobromine te bevorderen. Alle honden die chocolade binnenkrijgen moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden op tekenen van agitatie, braken, diarree, nervositeit, onregelmatig hartritme en hoge bloeddruk. Vaak kunnen medicijnen om de hartslag te vertragen (b.v. bètablokkers) nodig zijn om de verhoogde hartslag en aritmie te behandelen.

Gerelateerd: Mag een hond melk drinken?

Ik zag een traktatie voor honden die chocolade bevatte. Is dat niet gevaarlijk?

Veel hondenlekkernijen gebruiken johannesbrood als chocoladevervanger.

“Carob lijkt op chocolade en de twee worden vaak verward.”

Carob lijkt op chocolade en de twee worden vaak verward. Sommige speciale hondenbakkerijen gebruiken een kleine hoeveelheid melkchocolade in hun traktaties. Omdat de hoeveelheid theobromine meestal laag is, kan dit veilig zijn voor de meeste honden. De meeste dierenartsen raden echter aan om uw hond geen chocolade in welke vorm dan ook te geven. Denk eraan dat ingrediënten in voedsel worden vermeld in volgorde van concentratie in het product, dus hopelijk staat johannesbrood lager op de lijst!