Menselijk voedsel dat honden wel en niet kunnen eten

Toegewijde hondenliefhebbers zijn over het algemeen erg aardige mensen. We delen onze harten en huizen (en voor sommige gelukkige pups, zelfs de voet van ons bed) met onze hondse vrienden. Er is toch niets mis mee om ook ons favoriete voedsel met hen te delen? Niet noodzakelijkerwijs. Veel voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten, die mensen prima verteren, kunnen een ravage aanrichten in het lichaam van een hond en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Aan de andere kant kunnen sommige voedingsmiddelen die mensen eten prima in het dieet van een hond worden opgenomen en zelfs voordelen voor de gezondheid opleveren, zoals sterkere gewrichten, een betere ademhaling en immuniteit tegen allergieën.
Wat mag een hond wel en niet eten
Maar voordat u uw hond het voedsel geeft waar u zo naar verlangt, moet u eerst verder lezen welk voedsel veilig is en welk voedsel uw hond rechtstreeks naar de dierenarts kan brengen. En vergeet niet dat zelfs te veel gezond voer kan leiden tot zwaarlijvigheid bij honden, een belangrijk gezondheidsprobleem voor honden in de VS. Kies altijd een goede hondenvoeding als hoofdvoeding voor uw hond.

Veiligheid van menselijke voeding voor honden

Amandelen: Nee, honden mogen geen amandelen eten. Amandelen zijn niet noodzakelijk giftig voor honden zoals macadamianoten, maar ze kunnen de slokdarm blokkeren of zelfs de luchtpijp scheuren als ze niet volledig worden gekauwd. Gezouten amandelen zijn vooral gevaarlijk omdat ze het vasthouden van water kunnen verhogen, wat fataal kan zijn voor honden die gevoelig zijn voor hartaandoeningen.

Brood: Ja, honden kunnen brood eten. Kleine hoeveelheden gewoon brood (geen kruiden en zeker geen rozijnen) zijn niet schadelijk voor uw hond, maar het is ook niet goed voor de gezondheid. Het heeft geen voedingswaarde en kan echt veel koolhydraten en calorieën bevatten, net als bij mensen. Zelfgebakken brood is een betere optie dan in de winkel gekocht brood, omdat brood uit de supermarkt meestal onnodige conserveringsmiddelen bevat, maar het is het beste om het helemaal te vermijden.

Cashewnoten: Ja, honden kunnen cashewnoten eten. Cashewnoten zijn goed voor honden, maar slechts een paar per keer. Ze bevatten calcium, magnesium, antioxidanten en eiwitten, maar hoewel deze noten minder vet bevatten dan andere, kan te veel ervan leiden tot gewichtstoename en andere vetgerelateerde aandoeningen. Een paar cashewnoten zijn een lekkere traktatie, maar alleen als ze ongezouten zijn.

Kaas: Ja, honden kunnen kaas eten in kleine tot matige hoeveelheden. Zolang uw hond geen lactose-intolerantie heeft, wat zeldzaam is, maar nog steeds mogelijk is bij honden, kan kaas een geweldige traktatie zijn. Veel kaassoorten kunnen vetrijk zijn, dus kies voor varianten met een lager vetgehalte, zoals kwark of mozzarella. Veel honden genieten van hun eigen hond-specifieke Himalaya hondenkluifje gemaakt van gedroogde kaas (maar we raden niet aan om het te delen).

Chocolade: Nee, honden mogen nooit chocolade eten. Dit is niet alleen een broodje aap verhaal. Chocolade bevat giftige stoffen die methylxanthines worden genoemd, dit zijn stimulerende stoffen die het stofwisselingsproces van een hond stoppen. Zelfs een klein beetje chocolade, vooral pure chocolade, kan diarree en overgeven veroorzaken. Een grote hoeveelheid kan leiden tot toevallen, onregelmatige hartfunctie, en zelfs de dood. Bewaar geen chocolade op een voor uw hond toegankelijke plaats. Als uw hond toch chocolade binnenkrijgt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts of de Pet Poison Helpline.

Kaneel: Nee, honden mogen geen kaneel eten. Hoewel kaneel niet echt giftig is voor honden, kunt u het waarschijnlijk beter vermijden. Kaneel en kaneelolie kunnen de binnenkant van de hondenbek irriteren, waardoor ze ongemakkelijk en ziek worden. Het kan de bloedsuikerspiegel van een hond te veel verlagen en leiden tot diarree, braken, een verhoogde of verlaagde hartslag en zelfs leveraandoeningen. Als ze het in poedervorm inademen, kan kaneel ademhalingsmoeilijkheden, hoesten en verstikking veroorzaken.

Kokosnoot: Ja, kokosnoot is OK voor honden. Deze funky vrucht bevat laurinezuur, dat bacteriën en virussen kan helpen bestrijden. Het kan ook helpen bij een slechte adem en het verhelpen van huidaandoeningen zoals hot spots, vlooienallergie en een jeukende huid. Kokosmelk en kokosolie zijn ook veilig voor honden. Zorg er alleen voor dat je hond niet aan de harige buitenkant van de schil komt, want die kan in de keel blijven steken.

Maïs: Ja, honden kunnen maïs eten. Maïs is een van de meest voorkomende ingrediënten in hondenvoer. De maïskolf kan echter moeilijk te verteren zijn voor een hond en kan een verstopping van de darmen veroorzaken, dus als u wat maïs deelt, zorg er dan voor dat het van de kolf is. (Of kies in plaats daarvan voor een piepend maisspeeltje).

Eieren: Ja, honden kunnen eieren eten. Eieren zijn veilig voor honden, zolang ze maar volledig gekookt zijn. Gekookte eieren zijn een heerlijke bron van eiwitten en kunnen helpen bij een maagklachten. Het eten van rauw eiwit kan echter bijdragen aan een biotinetekort, dus zorg ervoor dat u de eieren helemaal kookt voordat u ze aan uw huisdier geeft.

Vis: Ja, honden kunnen vis eten. Vis bevat goede vetten en aminozuren, die de gezondheid van uw hond een flinke boost geven. Vooral zalm en sardines zijn erg gezond – zalm omdat het boordevol vitaminen en eiwitten zit, en sardines omdat ze zachte, verteerbare graten hebben voor extra calcium. Met uitzondering van sardines, zorg ervoor dat u alle kleine graten eruit haalt, wat vervelend kan zijn, maar zeker noodzakelijk is. Voer uw hond nooit ongekookte of ondergekookte vis, alleen volledig gekookte en afgekoelde, en beperk de visinname van uw hond tot niet meer dan twee keer per week.

Knoflook: Nee, honden mogen geen knoflook eten. Net als uien, prei en bieslook behoort knoflook tot de Allium-familie en is het vijf keer giftiger voor honden dan de rest van de Allium-planten. Knoflook kan bloedarmoede veroorzaken bij honden, met bijwerkingen als bleek tandvlees, verhoogde hartslag, zwakte en instorting. Vergiftiging door knoflook en uien kan vertraagde symptomen hebben, dus als u denkt dat uw hond er van gegeten heeft, moet u hem een paar dagen in de gaten houden en niet meteen na consumptie.

Ham: Ja, honden kunnen ham eten. Ham mag door honden gegeten worden, maar is zeker niet het gezondste voor ze. Ham bevat veel natrium en vet, dus hoewel het delen van een klein stukje prima is, moet het geen voortdurende gewoonte worden.

Honing: Ja, honden kunnen honing eten. Honing zit boordevol voedingsstoffen, zoals vitamine A, B, C, D, E en K, kalium, calcium, magnesium, koper en antioxidanten. Het voeren van kleine hoeveelheden honing kan helpen bij allergieën, omdat het kleine hoeveelheden stuifmeel in hun systeem brengt, waardoor immuniteit tegen allergenen in uw omgeving wordt opgebouwd. Naast het consumeren van honing, kan de kleverige spread ook worden gebruikt als een topische behandeling voor brandwonden en oppervlakkige snijwonden.

IJs: Nee, honden mogen geen ijs eten. Hoe verfrissend ijs ook is, het bevat veel suiker en daarom kun je het beter niet met je hond delen. Bovendien hebben sommige honden een lactose-intolerantie. Om melk te vermijden kunt u stukjes aardbeien, frambozen, appels en ananas invriezen en aan uw hond geven als een zoete, ijzige traktatie.

Macadamianoten: Nee, honden mogen nooit macadamianoten eten. Dit zijn enkele van de meest giftige voedingsmiddelen voor honden. Macadamianoten, die deel uitmaken van de Protaceae-familie, kunnen braken, verhoogde lichaamstemperatuur, onvermogen om te lopen en lusteloosheid veroorzaken. Erger nog, ze kunnen het zenuwstelsel aantasten. Geef uw hond nooit macadamianoten te eten.

Melk: Ja, honden mogen melk drinken. Maar wees voorzichtig. Sommige honden zijn lactose-intolerant en verteren melk niet goed. Hoewel het goed is dat honden een beetje melk krijgen, moeten baasjes bedacht zijn op de symptomen van lactose-intolerantie en hun hond misschien beter alleen water geven.

Pindakaas: Ja, pindakaas is OK voor honden. Pindakaas kan een uitstekende bron van eiwitten zijn voor honden. Het bevat hart-gezonde vetten, vitamine B en E en niacine. Rauwe, ongezouten pindakaas is de gezondste optie. Lees zorgvuldig het etiket om er zeker van te zijn dat de pindakaas geen xylitol bevat, een suikervervanger die giftig kan zijn voor honden.

Pinda’s: Ja, honden kunnen pinda’s eten. In tegenstelling tot amandelen zijn pinda’s veilig voor honden. Ze zitten boordevol goede vetten en eiwitten waar uw hond baat bij kan hebben. Geef pinda’s alleen met mate, want u wilt niet dat uw hond te veel vet binnenkrijgt, wat kan leiden tot problemen met de alvleesklier. Vermijd ook gezouten pinda’s. Te veel zout is voor honden moeilijk te verwerken.

Popcorn: Ja, honden kunnen popcorn eten. Ongezouten, ongeboterde, aan de lucht gepofte popcorn is met mate goed voor uw hond. Het bevat riboflavine en thiamine, die beide de gezondheid van de ogen en de spijsvertering bevorderen, en kleine hoeveelheden ijzer en eiwitten. Zorg ervoor dat de pitten helemaal gepoft zijn voordat u ze aan uw hond geeft, want ongepofte pitten kunnen verstikkingsgevaar opleveren.

Varkensvlees: Ja, honden kunnen varkensvlees eten. Varkensvlees is een licht verteerbaar eiwit, boordevol aminozuren, en het bevat meer calorieën per pond dan ander vlees. Varkensvlees kan bij sommige huisdieren ook minder snel een allergische reactie veroorzaken dan andere eiwitten.

Quinoa: Ja, quinoa is OK voor honden. Je vindt quinoa nu in sommige hoogwaardige droge hondenvoeders. Het sterke voedingsprofiel van quinoa maakt het een gezond alternatief voor maïs, tarwe en soja – zetmelen die vaak worden gebruikt om brokken te maken.

Zalm: Ja, honden kunnen zalm eten. Zoals hierboven vermeld, is volledig gekookte zalm een uitstekende bron van eiwitten, goede vetten en aminozuren. Het bevordert de gezondheid van de gewrichten en hersenen en geeft het honden-immuunsysteem een flinke oppepper. Rauwe of ondergekookte zalm bevat echter parasieten die honden erg ziek kunnen maken, met braken, diarree, uitdroging en, in extreme gevallen, zelfs de dood tot gevolg. Zorg ervoor dat de zalm helemaal gaar is (de FDA adviseert een temperatuur van ten minste 145 graden Fahrenheit) en de parasieten zouden eruit moeten koken.

Garnalen: Ja, garnalen zijn OK voor honden. Af en toe een paar garnalen is prima voor uw hond, maar alleen als ze helemaal gaar zijn en de schaal (inclusief de staart, kop en poten) volledig is verwijderd. Garnalen zijn rijk aan antioxidanten, vitamine B-12 en fosfor, maar bevatten ook weinig vet, calorieën en koolhydraten.

Tonijn: Ja, honden kunnen tonijn eten, maar alleen in kleine hoeveelheden. Met mate gekookte, verse tonijn is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren, die de gezondheid van hart en ogen bevordert. Tonijn in blik bevat kleine hoeveelheden kwik en natrium, die in overmaat moeten worden vermeden. Een beetje tonijn uit blik en tonijnsap hier en daar is prima – alleen bereid in water, niet in olie – zolang het maar geen specerijen bevat.

Kalkoen: Ja, honden kunnen kalkoen eten. Kalkoen is prima voor honden, maar zorg ervoor dat u overtollig vet en vel van het vlees verwijdert. Vergeet niet te controleren op botten; botten van gevogelte kunnen splinteren tijdens de spijsvertering, waardoor verstopping of zelfs scheuren in de darmen kunnen ontstaan. Vlees met veel zout, kruiden, uien of knoflook mag niet worden gevoerd.

Tarwe/granen: Ja, honden kunnen tarwe en andere granen eten. Honden hoeven niet graanvrij te zijn; het is prima om granen te eten. Granen zoals tarwe en maïs zijn zelfs geweldige bronnen van eiwitten, essentiële vetzuren en vezels. Als uw hond echter bepaalde allergieën heeft, kan het beter zijn om granen te vermijden, maar het hangt echt van uw hond af. Vraag uw dierenarts om aanbevelingen.

Yoghurt: Ja, yoghurt is OK voor honden. Gewone yoghurt is een perfect aanvaardbare snack voor honden. Sommige honden kunnen echter problemen hebben met het verteren van zuivelproducten. Als uw hond het kan verteren, kunnen de actieve bacteriën in yoghurt helpen het spijsverteringsstelsel te versterken met probiotica. Gewone yoghurt is de beste keuze. Vermijd yoghurt met toegevoegde suiker, en sla alle yoghurt met kunstmatige zoetstoffen over.