Mogen honden frambozen eten?

Heb je al frambozen in je tuin geplant? Dan kan het gebeuren dat uw hond er ook aan knabbelt.

De enige vraag is: Mogen honden überhaupt wel frambozen eten?

Elke hond kan frambozen eten

Frambozen kunnen vers door honden worden gegeten. Om ze te bewaren, kunt u frambozen invriezen of drogen.

Gedroogde frambozen worden vaak als additief toegevoegd aan de kant-en-klare groenten- en fruitmengsels die in de winkels verkrijgbaar zijn. U kunt ze natuurlijk ook zelf thuis drogen.

Frambozen zijn ideaal als toevoeging bij barfeeding. Uw hond zal echter ook blij zijn als hij er tussen de maaltijden door van mag snoepen.
Mogen honden frambozen eten

Frambozen als gezonde vrucht

De framboos is niet alleen een snack. Er wordt ook gezegd dat ze gezondheidsbevorderend werken.

Ze kunnen helpen tegen reuma, constipatie, diarree of ontsteking van maag en darmen. Frambozen hebben ook een helende werking bij ontstekingen in mond en keel en bij winderigheid. Zowel de bladeren als de gedroogde vruchten worden voor dit doel gebruikt.

Frambozenbladeren zijn echter niet alleen uiterst gezond voor de mens. Frambozen hebben ook zeer positieve effecten op honden.

De bladeren zijn een uitstekend middel tegen diarree. Bovendien hebben ze een reinigende en pijnstillende werking.

Frambozenblaadjes voor zwangere teven

Bijzonder opmerkelijk is het effect van het frambozenblad op de geslachtsorganen van een teef.

Ook bij ons mensen worden frambozenbladeren gegeven bij kinderwens en bij reeds bestaande zwangerschappen. Ook bij honden versterkt frambozenblad de spieren van de baarmoeder en het bekkengebied.

Dit vermindert het risico op een miskraam en kan de kracht van de weeën tijdens de geboorte vergroten. Maar daarbij voorkomen frambozenblaadjes dat de baarmoeder verkrampt.

Frambozenbladeren verhogen de vruchtbaarheid

De bladeren kunnen helpen de pijn van de bevalling te verminderen, evenals de bloeding die ermee gepaard gaat. De baarmoeder zwelt sneller weer op en de melkproductie wordt gestimuleerd.

Aangezien frambozenbladeren de vruchtbaarheid kunnen verhogen, kunnen zij reeds vóór de paring als voedingssupplement worden gebruikt.

Vitamines C, A, B, D, E, calcium, mangaan en ijzer maken van frambozenbladeren een uitstekend voedingssupplement voor drachtige en zogende teven.

Gedroogde frambozenbladeren zijn ook een prima voedingssupplement voor elke andere hond.

Vitaminerijke frambozen

Naast de bladeren zijn natuurlijk ook de vruchten van de frambozenstruik geschikt voor de hond.

Frambozen zijn rijk aan vitamine C, A en E. Ze bevatten waardevolle flavonen, foliumzuur en een heleboel mineralen zoals kalium, calcium, ijzer en magnesium. Ook de secundaire plantaardige stoffen hebben een positief effect op de gezondheid van de hond.

Frambozen hebben een ontstekingsremmende, eetlustopwekkende en vochtafdrijvende werking. De zoete bessen helpen het immuunsysteem te versterken. Ze helpen de darmen te regenereren en de lever te ontgiften.
hond eet framboos

Frambozen groeien in bijna elke tuin

De frambozenstruik behoort tot de rozenfamilie en kan tot twee meter hoog worden. Net als bij rozen zijn de takken bedekt met fijne doornen.

De bloemen zijn wit en de vruchten kunnen rood, geel of zelfs zwart zijn. De kleur is afhankelijk van de gekweekte vorm.

Oorspronkelijk komt de framboos uit Europa, waar hij tegenwoordig op veel plaatsen te vinden is. Hij groeit ook in westelijk Siberië. Naar het zuiden toe worden frambozen steeds zeldzamer.

Op onze breedtegraden gedijen bessen als aalbessen, aardbeien, bramen en frambozen uitstekend.

Vers geplukt van de struik smaken ze gewoon heerlijk. Frambozenbladeren en -vruchten kunnen worden geplukt tussen mei en augustus.

In dit tuinseizoen houden wij mensen en ook onze viervoetige metgezellen ervan om te spelen, te wandelen of gewoon te ontspannen in de warme zon.

Een eigen tuin is natuurlijk de absolute topper, want die biedt voldoende ruimte om te spelen en te ravotten. Bovendien kan in de tuin een hele reeks heerlijke fruitsoorten worden geplant. Bijvoorbeeld frambozen, die bijzonder populair zijn in tuinen.