Hoe leer je je hond te apporteren

Terwijl sommige honden dol zijn op apporteren, en voor honden als retrievers het spel heel natuurlijk is, kunnen andere honden het idee van apporteren vreemd vinden. Sommige honden hebben niet veel interesse in speelgoed of zijn niet van nature geneigd om speelgoed terug te brengen nadat het is gegooid. Ook kunnen sommige reddingshonden geen ervaring hebben gehad met het spelen met speelgoed als pup en weten gewoon niet wat ze met een speeltje moeten doen. Apporteren is een spel dat de meeste mensen graag met hun hond willen spelen en het kan frustrerend zijn als u een speeltje gooit en uw hond alleen maar naar u zit te kijken of het speeltje gaat halen maar het niet terugbrengt. Hoewel apporteren niet voor iedere hond vanzelfsprekend is, is het wel een vaardigheid die aangeleerd kan worden!
hond apporteren

Benodigdheden om apporteren aan te leren:

Speelgoed – Bij het aanleren van apporteren heb ik graag een scala aan speelgoed beschikbaar. Dit zal u toelaten om een gevoel voor wat voor soort speelgoed uw hond gaat leuk vinden. Sommige honden zijn bal liefhebbers, terwijl anderen liever pluche speelgoed. Als uw hond echt niet gemotiveerd is door speelgoed, vooral als hij een reddingshond is die als pup niet veel met speelgoed in aanraking is geweest, kan het helpen om speelgoed te vinden met een klittenbandvakje om eten in te doen. Ik heb zelfs leuke bont potlood zakjes gevuld met stinkende traktaties gebruikt voor het aanleren van apporteren aan honden die bijzonder terughoudend zijn om iets in zijn mond te stoppen.

Traktaties – Om uw hond te leren apporteren wilt u een heleboel kleine stukjes van hoogwaardige traktaties hebben.

Clicker – als je een clicker gebruikt om je hond te trainen, zorg dan dat je die bij de hand hebt. Clicker training kan vooral nuttig zijn om u te helpen communiceren met uw hond in de vroege stadia van het leren van de truc.

Stap 1: Houding aanleren

De eerste stap om uw hond te leren apporteren is het aanleren van vasthouden:

Aanleren van vasthouden

 • Ga op de grond zitten met uw hond naar u toe, terwijl u een speeltje vasthoudt en het aan uw hond laat zien.
 • Als uw hond het speeltje gaat onderzoeken, prijs/klik en trakteer. In dit stadium, wilt u elke interesse in het speeltje belonen.
 • Verhoog vervolgens de criteria een beetje. Wacht tot uw hond aan het speeltje snuffelt, prijs/klik en trakteer. Wacht vervolgens met belonen/klikken/behandelen tot ze haar mond op het speeltje zet.
 • Wanneer uw hond regelmatig haar mond op het speeltje legt, begin dan met het opbouwen van de duur van de truc door niet onmiddellijk te klikken/belonen op het moment dat ze haar mond op het speeltje legt en wacht even, en terwijl haar mond nog op het speeltje ligt klik/beloon en trakteer. Bouw heel langzaam op, met slechts een halve seconde en dan een seconde voordat u prijst/klikt en trakteert. Heel langzaam gaan zal zich later uitbetalen. Wanneer uw hond constant haar mond op het speeltje houdt voor een paar seconden voordat u klikt/prijst en trakteert, kunt u beginnen met het introduceren van een verbale cue zoals “vasthouden”.
 • Zodra uw hond zijn mond op het speeltje houdt totdat u klikt/beloont en trakteert, kunt u beginnen met het toevoegen van meer tijd. Nogmaals, ga heel langzaam opbouwen met fracties van een seconde van de tijd dat u uw hond vraagt om vast te houden. U kunt ook beginnen met uw handen van het speeltje af te halen, en dan snel uw hand weer op het speeltje leggen voordat uw hond het laat vallen. Prijs, neem het voorwerp, en geef haar een traktatie.
 • Houd uw hond succesvol door op haar tempo te werken en de tijd die ze moet vasthouden langzaam op te bouwen. Het is veel beter om veel herhalingen van korte houdingen te doen dan te vragen om één hele lange vast te houden.

Stap 2: Apporteren aanleren

Als uw hond het “vasthouden” onder de knie heeft, is het tijd om het apporteren aan te leren!

Aanleren van apporteren

 • Houd het speeltje in uw uitgestrekte handpalm naar uw hond uit en vraag haar om het “vast te houden.” Als uw hond het speeltje pakt, klik/beloon en trakteer. Als ze het speeltje niet pakt is dat ok, oefen dan de bovenstaande “vasthoud” vaardigheden nog wat meer.
 • Wanneer uw hond met succes het speeltje uit uw uitgestrekte hand pakt, leg het speeltje dan voor haar op de grond. Vraag uw hond om het speeltje “vast te houden” en als ze het oppakt, prijs/klik haar dan onmiddellijk. Dit is waar langzaam gaan met het opbouwen van begrip met uw “vasthouden” cue echt zal lonen met uw hond in staat is om de vaardigheid te veralgemenen naar een nieuwe locatie. Op dit punt kunt u beginnen met het introduceren van uw nieuwe verbale cue zoals “pak het” of “apport.”
 • Wanneer uw hond consequent succesvol is in het oppakken en vasthouden van het speeltje, begint u met het verplaatsen van het speeltje iets verder van u af. Begin met het speeltje vlak naast u.
 • Begin heel langzaam de moeilijkheidsgraad/afstand te vergroten door het speeltje steeds maar een paar centimeter van u af te leggen. Het doel is om het apporteren op te splitsen in zeer kleine gedragingen zodat uw hond succesvol kan zijn in plaats van te beginnen met het speeltje naast u en het onmiddellijk te verplaatsen over uw tuin (wat te veel zal zijn voor een hond die de vaardigheid net leert).
 • Blijf de afstand vergroten die u uw hond vraagt te gaan om het speeltje te pakken. Naarmate uw hond meer begrip krijgt voor het spel, kunt u beginnen met het afwisselen tussen het vragen van uw hond om een speeltje te pakken dat u van u af heeft gelegd en het gooien van het speeltje. Het is een goed idee om ook te variëren met het speeltje dat u uw hond vraagt te apporteren, dus oefen met ballen, pluchen speeltjes, touwspeeltjes enz.
 • Door de afstand langzaam op te bouwen en de beloningen voor uw hond zeer waardevol te houden, bouwt u veel waarde op in het vasthoud/ apporteerspel.

Met een beetje geduld en consequente oefening, zal de uiteindelijke vaardigheid een soepele cued apport van elk speeltje zijn. Vergeet niet dat voor honden, die je leert apporteren, de beloning niet het spel zelf is en dat je het apporteergedrag moet blijven belonen met traktaties.