Clickertraining voor honden: zo werkt het met een clicker

Een hond trainen kost tijd en energie. Geen probleem, want je hebt een hond voor het leven. Toch is het van belang om een hond snel basisvaardigheden aan te leren en belangrijker nog; leren om te luisteren. Een effectieve én snelle methode is het gebruik van een clicker voor honden. In combinatie met snoepjes als beloning kun je een hond snel nieuwe commando’s aanleren en vooral ook jouw hond leren luisteren. Het betreft een training op basis van beloning, wat niet alleen zeer effectief is maar ook leuk voor zowel het huisdier als de eigenaar. Op de pagina leren we het baasje hoe clickertraining werkt, zodat jij deze kennis kunt delen met jouw hond.
Clickertraining voor honden

Wat is een hondenclicker?

Ze worden clicker, hondenclicker of activity trainer genoemd, het betreft een klein kastje dat een scherp klik geluid produceert wanneer je hier op drukt. Dit is een duidelijk hoorbaar signaal, er zijn uitvoeringen met zachte of hardere klik of met instelbaar volume. Je hebt ze al voor enkele euro’s, meer dan tien euro hoeft een clicker echt niet te kosten.

Voordelen van een clicker voor hondentraining

Dit zijn de voornaamste vijf voordelen van clickertraining:

 • Nieuwe commando’s aanleren gaat sneller.
 • De beloning is direct, een snoepje geven vindt altijd plaats na het moment.
 • Een clicker is duidelijker dan je stem of een snoepje, hierdoor zal de hond niet zo snel in verwarring raken.
 • Je kunt naast basisvaardigheden veel complexere oefeningen uitvoeren.
 • Als je even niet goed bij stem bent kun je nog steeds volop trainen.

Clicker kopen

PetPaws – Training Clicker voor de hond – Zwart

PetPaws - Training Clicker voor de hond - Zwart

Bekijk de dagprijs

PetPaws – Training Clicker voor de hond – Zwart

Luxe clicker voor hondentraining – train je hond op een vriendelijke manier

Luxe clicker voor hondentraining - train je hond op een vriendelijke manier

Bekijk de dagprijs

Een clicker gebruik je om het gewenste gedrag van je hond te markeren en te belonen. Op het internet is veel informatie te vinden over clicker training. Wanneer je het goed toepast kun je je hond snel gewenst gedrag leren.

De Clicker is gemakkelijk vast te houden. Ook is hij voorzien van een polsbandje. De verhoogde knop voorkomt mis klikken. De metalen delen van de Clicker zijn van roestvrij staal.

Je ontvangt 1 clicker in een willekeurige kleur.

Starmark Clicker Voor Training – 6X4 CM

Starmark Clicker Voor Training - 6X4 CM

Bekijk de dagprijs

Versnel met deze Clicker het leerproces tot wel 50%, omdat je snel en op het juiste moment gewenst gedrag kan belonen. Door positief gedrag herhaaldelijk te belonen leert je hond snel.
De Clicker is gemakkelijk vast te houden. De verhoogde knop voorkomt mis klikken. De metalen delen van de Clicker zijn van roestvrij staal.

5 in 1- Hondentrainer- Blauw/Zwart- Hondenset- Clicker Hond- Anti Blaf- Bellenkoord Deurbel- Hondenfluitje- Siliconen Opvouwbare Voerbak/ Drinkbak- Poepzakjeshouder- Sleutelhanger- Zindelijkheidstraining- Compact- Ecologisch + Handleiding

5 in 1- Hondentrainer- Blauw-Zwart- Hondenset- Clicker Hond- Anti Blaf

Bekijk de dagprijs

Start meteen met jouw ultieme hondentraining. Met deze unieke 5-in-1 hondenset leer je je hond trainen op een aangename manier. Deze set werd zo compact mogelijk gemaakt, zodat alles kan worden opgehangen aan je sleutels of tas. Niet alleen is deze hondenset effectief, maar is dit ook een ontzettend leuke manier om je hond te trainen.

Hondenset 5-in-1
De set bestaat uit een clicker, een bellenkoord, een hondenfluitje, een opvouwbare voer- en drinkbak, poepzakjeshouder inclusief poepzakjes en een handleiding om je verder te kunnen helpen. Dankzij deze set zal je je hond op de leukste manier kunnen trainen.

 • Duurzaam en diervriendelijk
 • Geschikt voor honden en katten
 • Op te hangen aan sleutels of tas
 • Ideaal voor thuis of op reis
 • Eenvoudig in gebruik
 • Compact en lichtgewicht

Clicker voor hondentraining
De clicker is een positieve trainingsmethode die een uniek geluid, een klik, gebruikt om een hond te vertellen dat hij iets goeds heeft gedaan. Omdat het klikgeluid in het dagelijks leven moeilijk na te bootsen is, is het een apart geluid dat kan worden gebruikt om elk gedrag van een hond te markeren. Door op het juiste moment te klikken, kun je het moment “markeren” dat je hond deed wat je wilde. Dus in plaats van te hoeven raden wat je leuk vond, vertelt de klik je hond precies wat hij correct deed. Als je bijvoorbeeld je hond traint om te liggen, klik je op het moment dat de buik van je hond de grond raakt.

De clicker werkt optimaal wanneer men het gebruikt in combinatie van een beloning. Deze wordt dan gelinkt met iets positiefs. De blauwe clicker heeft een polsbandje en sleutelhanger, dus kun je hem nooit vergeten.

Starmark Clicker De Luxe – Hondentraining 6X4 CM

Starmark Clicker De Luxe - Hondentraining 6X4 CM

Bekijk de dagprijs

Versnel met deze Clicker het leerproces tot wel 50%, omdat u snel en op het juiste moment gewenst gedrag kan belonen. Door positief gedrag herhaaldelijk te belonen leert uw hond snel.

De Clicker is gemakkelijk vast te houden. Ook is hij voorzien van een polsbandje. De verhoogde knop voorkomt mis klikken. De metalen delen van de Clicker zijn van roestvrij staal.

Luxe clicker met fluit – 2 in 1 Hondentrainer – Hondenklikker – Met bevestigingsring – Hond trainen met een clicker en fluit – Honden trainer – Zwart – Puppy klikker – Puppy trainen – Kattentrainer – Trainingshulp voor huisdieren – Huisdieren

Luxe clicker met fluit - 2 in 1 Hondentrainer - Hondenklikker

Bekijk de dagprijs

Een clicker gebruik je om het gewenste gedrag van je hond te markeren en te belonen. De fluit gebruik je om Uw huisdier iets duidelijk te maken. Op het internet is veel informatie te vinden over clicker training. Wanneer je het goed toepast kun je je hond snel gewenst gedrag leren..

Honden trainings clickers hebben de volgende voordelen:

 • Diervriendelijk
 • Effectief trainingsmiddel
 • Het leerproces versnelt zich met 50%
 • Gemakkelijk vast te houden
 • Door de fluit kan de hond je van een grootte afstand horen.

De Clicker is gemakkelijk vast te houden. Ook is hij voorzien van een bevestingsring. De verhoogde knop voorkomt mis klikken. De metalen delen van de Clicker zijn van roestvrij staal. Aan de voorkant bevind zich de fluit

Dog Activity Finger Clicker 4.5 cm

Dog Activity Finger Clicker 4.5 cm

Bekijk de dagprijs

De Finger Clicker van Trixie is een eenvoudig en effectief hulpmiddel om uw huisdier te trainen. Bij clickertraining belonen we gewenst gedrag met lekkere traktaties en negeren we ongewenst gedrag. Het geluid van de clicker is altijd hetzelfde, dus uw huisdier zal het gaan herkennen. U kunt het geluid ook tot op de seconde nauwkeurig timen. U kunt de rubberen band gebruiken om de clicker aan uw vingers vast te maken, waardoor u een goede grip heeft. De Trixie Finger Clicker wordt geleverd met een flyer vol handige tips om uw huisdier te trainen met de clicker.

Dogoo Anti Blaf Apparaat – Clicker – Hond – Geel

Dogoo Anti Blaf Apparaat - Clicker - Hond - Geel

Bekijk de dagprijs

Diervriendelijke Ultrasone Anti-Blaf Apparaat – Effectieve Hondentrainer – Anti Blaf Middel – Ultrasone Hondentrainer – Honden Clickertraining – Trainingshulp

Ben jij opzoek naar iets wat je gaat helpen bij het trainen van je hond? Dan heb je nu het juiste product gevonden. Deze hondentrainer zorgt ervoor dat jij je hond op een diervriendelijke manier kunt trainen. Daarnaast werkt dit ultrasone anti blaf middel goed tegen blaffende honden. Wanneer je gebruik maakt van deze anti blaf trainer komt er een sterk ultrasoon geluid vrij die wij zelf niet kunnen horen. Op deze manier zorg je ervoor dat je hond beter luistert op momenten dat jij dat graag wilt.

Train jouw hond
Dit apparaatje zend, als je de knop indrukt, een ultrasoon geluid uit van een hoge frequentie, dat wel door honden gehoord wordt, maar niet door mensen. Hierdoor voelt de hond zich oncomfortabel en stopt de hond met wat hij aan het doen was. Door het apparaat alleen te gebruiken als de hond iets doet wat je niet wilt, kun je de hond trainen. Na verloop van tijd is het apparaat niet meer steeds nodig.

 • Diervriendelijk
 • Effectief trainingsmiddel
 • Stopt irritant geblaf
 • Te gebruiken als trainingsmiddel en afschrikmiddel
 • Met led lampje

Dog Clicker – Honden Trainer – Klikker met Polsband – 6 CM – Wit – Rheme

Dog Clicker – Honden Trainer – Klikker met Polsband – 6 CM – Wit – Rheme

Bekijk de dagprijs

Rheme Dog Clicker

 • Met de Dog Clicker kunt u uw huisdier gemakkelijk, snel en veilig trainen. Druk op de clicker en leer uw hond snel te trainen door middel van te commanderen.
 • Zeer klein formaat en lichtgewicht en handige clicker voor het trainen van uw hond.
 • Klikker voor de hond (kan ook worden gebruikt voor andere huisdieren, zoals katten).
 • De clicker is een goed hulpmiddel om communicatie en discipline vast te stellen bij uw huisdier.

Luxe clicker met fluit – 2 in 1 Hondentrainer – Hondenklikker – Met bevestigingsring – Hond trainen met een clicker en fluit – Honden trainer – Wit – Puppy klikker – Puppy trainen – Kattentrainer – Trainingshulp voor huisdieren – Huisdieren

Luxe clicker met fluit - 2 in 1 Hondentrainer - Hondenklikker

Bekijk de dagprijs

Een clicker gebruik je om het gewenste gedrag van je hond te markeren en te belonen. De fluit gebruik je om Uw huisdier iets duidelijk te maken. Op het internet is veel informatie te vinden over clicker training. Wanneer je het goed toepast kun je je hond snel gewenst gedrag leren..

Treat & Train® Remote Reward Dog Trainer

Treat & Train® Remote Reward Dog Trainer

Bekijk de dagprijs

“Honden herhalen gedrag dat wordt beloond. Premier® Treat & Train® hondentrainer met beloning op afstand is een beloningssysteem met afstandsbediening dat gebruikmaakt van positieve bekrachtiging voor het trainen van honden om zich thuis beter te gedragen en beter te presteren bij wedstrijden. Door gewenst gedrag te belonen, kan het systeem van onschatbare waarde zijn door de aandacht van de hond af te leiden van het blaffen bij de deur, het tegen gasten aanspringen en het bedelen aan tafel. Het systeem kan ook worden gebruikt om gedrag te trainen variërend van neer/blijf tot komen wanneer u hem roept en voor speciale trucjes of vaardigheidstraining.

 • Training door middel van positieve bekrachtiging – handig voor het oplossen van problemen zoals bedelen aan tafel, tegen gasten aanspringen en blaffen bij de deur
 • Voederautomaat met afstandsbediening
 • Verlengbare doelstok met afneembare basis
 • Draagbare afstandsbediening werkt op een afstand van maximaal 30,5 m
 • 2 uitwisselbare voerschijven voor zowel kleine als grote brokjes
 • Geïllustreerde gebruiksaanwijzing en instructie-dvd inbegrepen

Clix Multi-Clicker – The Company of Animals Clicker – Regelbare toon en volume

Clix Multi-Clicker - The Company of Animals Clicker - Regelbare toon en volume

Bekijk de dagprijs

Deze Clix Multi-Clicker van The Company of Animals heeft een ergonomisch design waardoor het heerlijk in de hand ligt. Raak de clicker nooit meer kwijt met het bijgeleverde touwtje om de clicker om de nek te hangen tijdens het trainen.

Bij deze clicker is het mogelijk om de toon en het volume in te stellen op de gevoeligheid van de hond, waardoor er eindeloos veel mogelijkheden zijn! Dankzij de bijgeleverde trainingshandleiding wordt het aanleren van commando’s via de clicker aan de hond erg gemakkelijk.

Wat je moet weten over een clicker

Het klik geluid is eigenlijk gewoon een vervanging van “ja” of “goed gedaan” zeggen. Omdat je daar na verloop van tijd wel een beetje moe van wordt, plus het feit dat jouw stem verschillende intonaties heeft wat verwarrend kan zijn voor honden, zijn clickers eenvoudige apparaatjes die een herkenbaar geluid produceren voor de hond. Er zijn wel enkele zaken die je zeker moet weten voordat je aan de slag gaat met clickertraining:

Het is geen permanente oplossing

Op zich is het geen probleem om altijd gebruik te blijven maken van de clicker, maar als de hond eenmaal de commando’s kent hoeft dit niet meer. De snoepjes als beloning kun je na verloop van tijd schrappen en vervangen door een klopje of een aai over de bol.

De hond kan er bang van zijn

Voor veel honden zal er in eerste instantie een schrikreactie zijn. Honden hebben een scherp gehoor en reageren fel op plotselinge geluiden, een clicker kan dan angst aanjagen. De eerste les is eigenlijk conditionering, aanleren dat na het klikken een beloning volgt. Klik en beloon bij goed gedrag. Herhaal dit een aantal keer zodat je hond klikken gaat associëren met een beloning. Het mag nooit als straf worden gebruikt of in een negatieve context.

Wissel hondenclickers niet af

Ieder type clicker maakt een ander geluid, het is daarom van belang om steeds dezelfde hondenclicker te gebruiken. Wanneer je meerdere clickers zou gebruiken moet je de hond ieder klikgeluid apart aanleren wat voor niemand handig is. Omdat sommige honden echt bang kunnen zijn voor het geluid kun je beter een model kopen met regelbare klik. Je kunt dan het geluid harder of zachter maken. Begin met een harde klik, wanneer dit echt niet werkt kies je voor de zachtere klik.

Het werkt voor alle soorten training

In principe fungeert deze activity trainer als vervanging van je eigen stem, de training op zich verandert eigenlijk niet. Je kunt ze daarom gebruiken voor alle soorten oefeningen en commando’s. Het voornaamste verschil is de voorspelbaarheid van de klik en de beloning die in het verschiet ligt. Daardoor kan het leerproces aanzienlijk sneller verlopen dan via ‘normale’ training.

Hoe zit het met andere dieren?

Honden zijn letterlijk ontworpen om mensen te dienen. Ze luisteren goed en volgen graag instructies op van hun baasje. Je moet daar als eigenaar wel enige moeite voor doen, toch zijn er weinig dieren die zo goed te trainen zijn als honden. Dit neemt niet weg dat er ook andere diersoorten zijn die niet alleen goed luisteren maar ook met clickers getraind kunnen worden. Olifanten bijvoorbeeld, die kunnen complexe taken uitvoeren op basis van clickertraining en een beloning. Ook in de dierentuin wordt hier gebruik van gemaakt om wilde dieren te onderzoeken zonder verdoving. Zo kunnen verzorgers zonder gevaar in de buurt van wilde dieren komen, wat aangeeft hoe effectief clickertraining kan zijn.

Voor honden zijn er twee hoofdzaken: Als eerste de basisinstructies voor gehoorzaamheid leren, ten tweede leuke trucs oefenen die zowel de hond als eigenaar plezier verschaffen.

Hier is een clicker NIET voor geschikt

Een clicker is een instrument bij het trainen van honden, het is natuurlijk geen magische toverstaf. Om te beginnen is het geen product om de aandacht van je hond mee te trekken. Stel, de hond blaft en je wilt deze rustig maken. Je klikt en de hond stopt direct met blaffen. Goed? Nee dus, want klikken is geen manier om de aandacht te trekken maar om goed gedrag te belonen. Je hebt nu de hond geleerd dat blaffen goed is, en dat er nu een beloning in het vooruitzicht ligt. Klikken is niets anders dan “ja” of “goed zo” zeggen tegen je hond. Als de situatie of het gedrag zich niet leent voor een dergelijk compliment dan moet je ook zeker niet klikken.

4 stappen plan bij clickertraining

Nu gaan we echt aan de slag. Zorg voor een rustige omgeving, het liefst in de buitenlucht. Binnen kan het geluid versterkt worden en de hond heeft hier geen ruimte om afstand te nemen. Naast de clicker heb je ook snoepjes bij de hand. Er zijn naast dikmakende snacks ook heel gezonde traktaties. Idealiter begin je bij een pup, toch is het zeker mogelijk om een volwassen hond te trainen met deze methode.

Stap 1: Maak oogcontact

Als eerste moet je als eigenaar oogcontact maken met de hond. Dit is de basis voor alle soorten training. De hond ziet dat je actief met het dier bezig bent, en dat er een commando aan zit te komen. Bij het maken van oogcontact activeer je de clicker, op een moment dat het dier geen kwalijke handeling uitvoert. Direct daarna geef je een snoepje. Na klikken moet altijd een traktatie volgen dus ga niet in het wilde weg klikken. Als dit lukt dan verleng je het oogcontact voordat je klikt. Wanneer het contact wordt verbroken dan begin je weer opnieuw zonder klik of beloning. Probeer te ontdekken hoe lang je oogcontact kunt houden met de hond. Deze periode is niet oneindig, het is een goede concentratie training en de band van baas en huisdier zal hiermee worden versterkt. Kijk, klik en trakteer. Onthoud dat hondentraining altijd leuk en positief moet zijn.

Werkt het in een rustige omgeving en begrijpt jouw hond deze routine? Ga dan naar een meer drukke omgeving en herhaal deze oefening. Vervolgens kun je doorgaan met stap 2.

Stap 2: Leer je hond zitten

De meest een eenvoudige manier om een hond te leren zitten is om de hond fysiek te manoeuvreren en wat druk uit te oefenen met je handen. Het is echter veel beter om je hond ‘handsfree’ te leren zitten. Dan is het geen lichamelijke reactie maar het wordt een bewuste actie van het brein. Begin met de hond voor je te positioneren. De hond staat op vier poten voor je. Haal een snoepje tevoorschijn en houdt deze buiten het bereik van de hond bij de neus. Beweeg het snoepje langzaam naar voren tot over de ogen. De hond volgt het snoepje en zal daardoor normaal gesproken automatisch gaan zitten om beter het snoepje te kunnen volgen. Wanneer de billen de grond raken klik je en geef je het snoepje. Na een aantal keer deze beweging te herhalen begrijpt je huisdier dat de traktatie een gevolg is van het zitten.

Met name puppy’s zullen de zitpositie niet aanhouden wanneer ze het snoepje krijgen. Dit is geen bezwaar want leren zitten is de oefening, niet blijven zitten.

Het is mogelijk dat jouw hond in plaats van zitten op de positie naar achteren gaat lopen om het snoepje te volgen. Dit komt met name voor bij volwassen honden die hier nog niet op getraind zijn. In plaats van te klikken of te corrigeren breek je de oefening af door bijvoorbeeld om te draaien. Wacht enkele seconden en probeer het dan nogmaals. Op een gegeven moment zal de hond een andere strategie proberen en wel gaan zitten.

In deze fase van de training maak je nog geen gebruik van het commando ‘zit’. Omdat het dier op dit moment nog onvoorspelbaar reageert is het niet duidelijk bij welke actie het commando hoort. Pas wanneer de beweging klopt ga je gesproken commando’s geven. Je kunt overigens wel met je hand gebaren maken, deze signalen pikken dieren sneller op dan gesproken instructies.

Stap 3: Leer je hond liggen

Er zijn honden die van zitpositie naar een lighouding gaan en honden die direct vanuit staande positie gaan liggen. Dit verschilt per hond dus wees flexibel bij het aanleren van liggen. Er is geen ‘foute’ weg naar de liggende positie, direct of via de zithouding. Als stap 2 goed is verlopen dan kan stap 3 razendsnel gaan maar dit is niet gegarandeerd. Sommige honden hebben meer tijd nodig, wees geduldig en blijf rustig herhalen tot het wel lukt. Onthoud dat je niet moet klikken voordat de actie juist uitgevoerd wordt. Ook hier kun je weer gebruik maken van gebaren voordat je gesproken commando’s gebruikt.

Laat als eerste de hond weer voor je staan of zitten. Ditmaal houd je de traktatie voor de neus en je beweegt het snoepje in een rechte lijn naar beneden. Je houdt het snoepje vast tussen de poten op de grond, veel honden zullen nu automatisch een liggende positie aannemen. Zodra dit gebeurt klik je en geef je de traktatie. Als je het snoepje op een te grote afstand houdt dan zal de hond waarschijnlijk dichterbij lopen om in de buurt te komen. Houd je hand dus altijd dichtbij de hond om dit te voorkomen.

Stap 4: Herhalen, herhalen, herhalen

Met deze twee commando’s heb je de basis gelegd voor clickertraining, maar we zijn er nog lang niet. Nu zul je veel moeten herhalen om de instructies te verankeren in het brein. Je oefent vaak voor een korte tijd, als je te lang bezig blijft met dezelfde handeling raken jullie beide vermoeid en gefrustreerd. Blijf duidelijke handgebaren maken die aangeven wat de bedoeling is. Beweging gaat boven stem. De gesproken commando’s ga je vervolgens met de gebaren combineren, op een gegeven moment hoef je geen gebaren meer te maken en zal het gesproken commando volstaan.

Geavanceerde technieken

Trainen op stem

Klikken, belonen en gebaren zijn de eerste handelingen die je gebruikt om nieuwe technieken aan te leren. Trainen op stem volgt pas later omdat deze informatie lastiger is om te begrijpen voor een hond. Wanneer de handelingen soepel lopen ga je naast gebaren ook spreken, dan zal de hond jouw spraak gaan associëren met de handeling. Praten is een natuurlijke vorm van communicatie voor mensen, niet voor dieren. Non-verbale communicatie zal altijd leidend zijn bij de training.

Zorg dat je alle materialen binnen handbereik hebt

Je hebt in ieder geval één clicker en heel veel hondensnoepjes nodig. De clicker kun je vasthouden, maar waar laat je de traktaties? Los in je broek- of jaszak of een los zakje in de hand? Je wilt de hond zo snel mogelijk belonen nadat de actie uitgevoerd is, de tijd tussen klikken en snoepen moet zo kort mogelijk blijven. Daarnaast wil je niet dat er een zak traktaties steeds in het zicht blijft bungelen. Een heuptasje is dan de ideale oplossing. Je kunt nu snel een snoepje tevoorschijn halen zonder dat het opvalt of veel tijd kost. Neem een heuptasje dat specifiek voor deze toepassing gebruikt wordt, en gemaakt is van een materiaal dat eenvoudig te reinigen valt.

Leer je hond plat liggen

Er is een verschil tussen een hond die leert liggen en een hond die leert om plat te liggen. We beginnen met de hond een liggende positie aan te laten nemen. Je neemt weer een snoepje en brengt deze met een gecontroleerde beweging ter hoogte van de schouderbladen. De standaard reactie van honden is om het snoepje af te pakken, ze zullen hiervoor op hun zij draaien en gaan liggen. Dit is geen bezwaar, een zijligging voelt veiliger voor de hond dan een compleet liggende houding. Als de hond gaat liggen klik je en geef je de beloning. Na verloop van tijd kun je de traktatie steeds verder naar de rug brengen met een zijwaartse rol als gevolg.

Op dit moment is de kans groot dat de kop nog niet op de grond ligt, die is gericht op het snoepje in jouw hand. Je maakt gebruik van deze onverdeelde aandacht door je hond dichter naar de vloer te brengen waardoor de hond moet strekken om je hand te volgen. Zo komt de kop vanzelf op de vloer te liggen en kun je klikken! Als dit lukt dan verleng je het geven van de beloning. Dus langer de kop de vloer en dan pas klikken en belonen. Dit kun je tot enkele tientallen seconden opvoeren. Mocht de hond dit niet volhouden dan is het einde oefening en begin je gewoon opnieuw.

Hiermee heb je de basistechniek van clickertraining geleerd. We hopen dat jij en jouw hond er veel plezier aan zullen beleven!

Inhoudsopgave