Hondenfluitje kopen tegen blaffen en voor training – Overzicht hondenfluitjes

Je kunt een hond op verschillende manieren trainen. Met gebaren, met gesproken commando’s, een clicker met beloningen of met een hondenfluitje. Op deze pagina bekijken we de voordelen en nadelen van hondenfluitjes, welke types er zijn en waar je rekening mee moet houden.
hondenfluitje trainen

Twee types hondenfluitje

Er zijn veel hondenfluitjes te koop die altijd in één van twee categorieën vallen; onhoorbaar en hoorbaar. Niet iedere hond reageert op dezelfde fluitjes.

1. Een ‘onhoorbaar’ fluitje

Dit is een hondenfluitje met een frequentie van ongeveer 35.000 Hz. Dit is een toonhoogte die we met het menselijk oor niet kunnen waarnemen. Het is onhoorbaar voor mensen maar zeker niet voor honden. Waarom zou je voor dit type kiezen?

 • Je valt mensen in de omgeving niet lastig bij het fluiten.
 • Het signaal is op grote afstanden waar te nemen voor een hond.
 • De toonhoogte is altijd hetzelfde wat bij je stem niet het geval is.
 • Honden reageren beter op hoge tonen dan op onze stem.

Er zijn ook enkele nadelen bij het gebruik van een onhoorbaar hondenfluitje.

 • Controle van de werking is lastig omdat je het zelf niet kunt horen.
 • Andere honden die in de nabijheid zijn zullen het fluitje wél horen en hier wellicht op reageren.

2. Een hoorbaar fluitje

Dan is er het hondenfluitje dat wél hoorbaar is voor mensen. De frequentie kan variëren tussen 4000 en 18.000 Hz. Met name de lagere frequenties zijn zeer goed hoorbaar. Waarom zou je voor dit type kiezen?

 • Je kunt zelf horen wanneer er gefloten wordt dus je weet dat jouw hond het ook hoort.
 • Je hebt invloed op het fluitsignaal wat meer mogelijkheden biedt.
 • Trainen is wat eenvoudiger als je zelf het geluid hoort.

Het voornaamste nadeel bij een hoorbaar hondenfluitje is dat mensen en dieren in de omgeving het signaal ook kunnen horen. Er is geen ‘beste’ keuze, je moet zelf bepalen welk type fluitje het beste past binnen jouw situatie. Doorgaans is een eenvoudig hondenfluitje uit één deel dat je met een koord om je nek hangt de beste optie.

Hondenfluitje kopen en anbiedingen

Ultrasoon Hondenfluitje Met Keycord – Honden Fluit / Fluitje

Ultrasoon Hondenfluitje Met Keycord - Honden Fluit - Fluitje

Bekijk de dagprijs

De fluit is zo ontworpen dat het ultrasone geluid alleen hoorbaar is voor uw hondenDeze hondenfluit heeft bereik tot 150 meter. Met frequentie regeling

Nobby – Hondenfluit – zwart – 2 tonen – 9cm

Nobby - Hondenfluit - zwart - 2 tonen - 9cm

Bekijk de dagprijs

Deze fluit van Nobby heeft 2 tonen en is geschikt voor de training van de hond. De fluit is gemaakt van buffelhoorn en is ongeveer 9 cm lang. Met het leren koord kan de fluit om de hals gehangen worden, zodat deze altijd bij de hand is.

Ultrasoon Fluit – Hond – Trainingshulp – 2 stuks

Ultrasoon Fluit - Hond - Trainingshulp - 2 stuks

Bekijk de dagprijs

Dit kleine simpele hondenfluitje gebruik je bij de training van je hond. Je kunt het geluid op 2 manieren instellen. Op ultrasoon geluid, dat voor het mensenoor niet te horen is, maar wel voor de hond. En op een licht geluid dat wij ook kunnen horen. Je stelt de toon in door de schroef strakker of losser te doen. Hang het hondenfluitje aan je sleutelbos en je hebt hem altijd bij je.

ACME Hondenfluit 211.5 Zwart

ACME Hondenfluit 211.5 Zwart

Bekijk de dagprijs

De ACME fluit 211 ½ is een hoogtonig hondenfluitje met stevige toon en enkele frequentie. Dit is een veel gebruikte jachtfluit bij het trainen van jachthonden.

De ACME fluit 211 ½ voor diverse doeleinden
In jachthondentrainingen en ook binnen het schapen drijven niet meer weg te denken, de inzet van hondenfluitjes zoals de ACME fluit 211 1/2 als vervanging van verbale commando’s. Een jachtfluit gebruik je om jouw hond, die zich op grote afstand van de baas bevindt, commando’s uit te laten voeren. Het geluid van de fluiten draagt ver, vanwege de vaak hoge frequentie die ze hebben. Fluitgeluiden zijn emotieloos en mede daarom perfect in te zetten als vervanging van het commando “HIER”. Ze klinken altijd hetzelfde, wat waardevol is als de hond door verschillende mensen wordt getraind of bij het uitlaten.

Het is mogelijk om meerdere commando’s te trainen op de fluit. Ook is het mogelijk om reeds bekende verbale commando’s te vervangen door een fluitsignaal. Vaak wordt er in die gevallen gekozen voor duofluiten, een fluit met twee toonhoogtes. Er zijn ook fluit setjes, waarbij twee aparte fluiten aan een koord zitten. Daarnaast kun je een ander fluitritme gebruiken om zo verschillende commando’s aan te leren.

Een van de veel gebruikte fluit commando’s is het zit-commando. Loopt je hond regelmatig ver voor je tijdens wandelingen, dan is het erg handig maar ook veilig om jouw hond op afstand te “parkeren”, bijvoorbeeld als er een fietser aan komt. Soms is de afstand te groot om jouw hond eerst weer bij je te roepen.

 • Frequentie 5900 Hz (+/- 20%).
 • Geen last van weersinvloeden.

Hondenfluitje – Honden fluit – Sleutelhanger

Hondenfluitje - Honden fluit - Sleutelhanger

Bekijk de dagprijs

Dit hondenfluitje is onmisbaar tijdens het wandelen met je hond of voor het trainen van je hond. Het geluid van het fluitje is Bijna niet hoorbaar voor mensen, alleen voor honden. Gebruik het fluitje om de aandacht te trekken van je hond en hem te laten gehoorzamen.

Kleuren: Rood, blauw, zwart, zilver en goud.

Ultrasoon Hondenfluitje Met Keycord & Sleutelhanger – Honden Fluit / Fluitje

Ultrasoon Hondenfluitje Met Keycord & Sleutelhanger

Bekijk de dagprijs

Dit handige hondenfluitje gebruik je bij de training van je hond. Je kunt het geluid op 2 manieren instellen. Op ultrasoon geluid, dat voor het mensenoor niet te horen is, maar wel voor de hond. En op een licht geluid dat wij ook kunnen horen. Je stelt de toon in door de schroef strakker of losser te doen. Hang het hondenfluitje aan je sleutelbos of doe hem met de bijgeleverd keycord om je nek en je hebt hem altijd bij je.

Beeztees – Hondenfluitje – 2 Toon – Middel – 7×2 cm

Beeztees - Hondenfluitje - 2 Toon - Middel - 7x2 cm

Bekijk de dagprijs

Het Beeztees hondenfluitje met twee tonen is een mooi hulpmiddel in het trainen van jouw hond. Dit hondenfluitje is voorzien van een koord waardoor deze gemakkelijk is mee te nemen en je het minder gemakkelijk kwijtraakt.

 • Gemaakt van Hoorn
 • Verkrijgbaar in 2 verschillende maten

Handige 3-In-1 Hondenfluit – Professioneel – Fluit – Trainen – Ultrasoon

Handige 3-In-1 Hondenfluit - Professioneel - Fluit - Trainen - Ultrasoon

Bekijk de dagprijs

Professionele 3-in-1 hondenfluit. Onder andere te gebruiken voor trainingsdoeleinden

Hondenfluitje

Hondenfluitje

Bekijk de dagprijs

Hondenfluitje voor honden.

ACME Fluit 210,5 Zwart met Koord

ACME Fluit 210,5 Zwart met Koord

Bekijk de dagprijs

NBH® – RVS honden fluitje met aanpasbare frequenties

NBH® - RVS honden fluitje met aanpasbare frequenties

Bekijk de dagprijs

Een zeer hoog kwaliteits honden fluitje voor een eerlijke prijs. Bij dit fluitje kunt u de frequentie zelf aanpassen, niet alle honden horen alle frequenties.

Wij adviseren om het fluitje af te stellen als uw hond slaapt, draai aan de moer en blaas zacht op het fluitje als uw hond reageert heeft u het fluitje goed afgesteld op zijn/haar gehoor.

Dit professionele honden fluitje, zal uw hond een stuk alerte laten reageren. U zult op een leuke manier uw hond diverse commando’s kunnen leren. In het begin kunt u uw hond het beste met een klein koekje belonen om het geluid met iets lekkers te laten associëren.

WiseGoods – Premium Hondenfluitje Ultrasoon – Hondenfluitje Antiblaf – Anti Blaf Fluit – Dazer Sleutelhanger – 120DB – Zwart

WiseGoods - Premium Hondenfluitje Ultrasoon - Hondenfluitje Antiblaf - Anti Blaf Fluit - Dazer Sleutelhanger - 120DB - Zwart

Bekijk de dagprijs

Honden 2 tonen trainingsfluit met 2 fluit buizen, Gebruik de fluit tijdens het wandelen om de aandacht te trekken van je hond en hem te laten gehoorzamen.

Vanwege de mogelijke hoge geluidsbereik is het ook mogelijk om tijdens veldsporten te gebruiken.

Hondenfluitje Voor Training van de hond metaal Toonhoogte instelbaar

Hondenfluitje Voor Training van de hond metaal Toonhoogte instelbaar

Bekijk de dagprijs

De metalen Silent Whistle fluit van Clix is ideaal in gebruik doordat deze zeer compact is. De lichtgewicht fluit kan gebruikt worden voor training binnens- en buitenshuis en de toonhoogte kan worden aangepast met de schroef. Deze fluit is geschikt voor honden die gevoelig zijn voor harde geluiden, zoals Border Collies. Het ultrasone geluid is nog net hoorbaar voor het menselijk oor, zodat de werking tijdens de training kan worden beoordeeld. Met ring om de fluit aan een koord of sleutelbos te bevestigen. De fluit is 5,9 cm lang en heeft een diameter van ongeveer 1 cm op de breedste gedeelten.

Doodadeals® Hondenfluitje – Hondenfluit – RVS – Meerdere Kleuren – 1 stuk

Doodadeals® Hondenfluitje – Hondenfluit – RVS – Meerdere Kleuren – 1 stuk

Bekijk de dagprijs

Je herkent het vast wel dat het baasje verbaal naar de hond aan het commanderen is: “Bowie, hier!” En als de hond dan niet luistert, komen de irritaties al snel boven. Hoe fijn is het als je Bowie met een bescheiden fluitsignaal kan motiveren om direct bij je te komen? Met onsDoodadeals Hondenfluitje gaat je dat lukken. Het gaat erom dat je de associatie goed traint. Hondenfluitjes zijn een mooi hulpmiddel in de training van jouw hond

 • Je hoort het gefluit en ziet wanneer jouw hond erop reageert.
 • Je kunt het fluiten aanpassen aan verschillende commando’s.
 • Het maakt de training gemakkelijker voor zowel het baasje als de hond.

Bij jachthondentrainingen en ook binnen het schapen drijven is de hondenfluit niet meer weg te denken. De fluit wordt gebruikt om de hond – die zich op grote afstand van de baas bevindt – commando’s uit te laten voeren. Dit geluid is veel minder verstorend voor de natuur dan menselijk roepen. Fluitgeluiden zijn emotieloos en mede daarom perfect in te zetten als vervanging van het commando “hier”. De hondenfluit is ook ideaal als de hond door verschillende mensen wordt getraind of uitgelaten.

Met ons hondenfluitje gaat jouw hond veel alerter reageren. Op een leuke manier leer je jouw hond diverse commando’s. Wanneer je net met het fluitje gaat oefenen, kun je de hond het beste belonen met een klein koekje om het geluid met iets lekkers te associëren.

Luxe RVS fluit – Hondentrainer – Met bevestigingsring – Hond trainen met een fluit – Honden trainer – Zilver – Puppy fluit – Puppy trainen – Kattentrainer – Trainingshulp voor huisdieren – Huisdieren – Fluit – Trainingsfluit

Luxe RVS fluit - Hondentrainer - Met bevestigingsring

Bekijk de dagprijs

Wij adviseren om het fluitje af te stellen als uw hond slaapt, draai aan de moer en blaas zacht op het fluitje als uw hond reageert heeft u het fluitje goed afgesteld op zijn/haar gehoor.

Dit professionele honden fluitje, zal uw hond een stuk alerte laten reageren. U zult op een leuke manier uw hond diverse commando’s kunnen leren. In het begin kunt u uw hond het beste met een klein koekje belonen om het geluid met iets lekkers te laten associëren..

ACME double tone fluit met tril 640 + koord Zwart

ACME double tone fluit met tril 640 + koord Zwart

Bekijk de dagprijs

ACME double tone fluit met trill 640 +koord is een hondenfluitje met een hoge toon op een enkele frequentie en een trill fluit met kraal, een veel gebruikt fluit als men begint met het trainen van jachthonden.

ACME Fluit 210,5 + 560 + Koord

ACME Fluit 210,5 + 560 + Koord

Bekijk de dagprijs

ACME fluit 210½ + 560 + koord is een set, die bestaat uit een eentonig fluitje 210½ en fluit met trill 560, met nylon koord, een veel gebruikte jachtfluit bij het trainen van jachthonden.

Andere hulpmiddelen voor je hond

Knock off stay away spray 250ml

Knock off stay away spray 250ml

Bekijk de dagprijs

De Knock Off Stay Away helpt bij het trainen van uw huisdieren. Uw hond of kat zal de plaatsen die zijn bespoten, willen vermijden. Zo leren ze waar ze wel en niet in huis mogen komen. Test altijd voor gebruik op een onopvallende plaats op de kleurvastheid van het materiaal. Breng het middel gedurende 7 tot 10 dagen dagelijks aan. Niet over het voer sprayen! Inhoud: 250 ml Merk Knock Off Voedt uw huisdieren op met Knock Off Stay Away Indoor Spray!

Muzzle loop Veiligheidsmuilband XL, nylon , black

Muzzle loop Veiligheidsmuilband XL, nylon , black

Bekijk de dagprijs

 • met extra zachte neopreen voering
 • aangenaam draagcomfort
 • D-ring maakt dragen als halster mogelijk, wat voor een betere controle zorgt
 • traploos verstelbare nek riem met veiligheidssluiting
 • traploos verstelbare riem voor om de snuit
 • kleur: zwart

Muilkorf Nr.8

Muilkorf Nr.8

Bekijk de dagprijs

Plastic muilkorf met leren band nr. 8. Halsband: 49-52 cm, snuit: 7,5 cm en omvang: max. 34,0 cm.

Trixie Trainingsdummy Bijtrol Jute Verlijmd Lengte – 30cm

Trixie Trainingsdummy Bijtrol Jute Verlijmd Lengte - 30cm

Bekijk de dagprijs

Deze dummy voor honden is ideaal wanneer jij een training doet met je hond zoals apporteren, jachttraining etc.
Deze jute dummy is verlijmd en bevat aan beide kanten een lus waardoor het gooien van de honden dummy makkelijker wordt.

Waar komt het hondenfluitje vandaan?

Het hondenfluitje als methode voor training is uitgevonden door Francis Galton, een psycholoog en antropoloog. Hij deed onderzoek naar verschillende geluidsfrequenties en ging op zoek naar apparaten die in staat waren verschillende geluiden te produceren. Hij besloot na een aantal jaren om zelf een instrument te ontwikkelen op basis van een koperen buis die voorzien was van een inkeping. Door er op een afwijkende wijze in te blazen ontstonden er verschillende tonen. Zo kwam Galton tot de conclusie dat mensen frequenties boven 18.000 Hz niet meer konden waarnemen, dieren zoals katten en honden waren hier wel toe in staat. Zo kwam hij er tevens achter dat ons gehoor afneemt in de loop der jaren.

Kun je alle honden trainen met een fluitje?

Niet ieder hondenras kan dezelfde frequenties horen, met name kleinere hondenrassen beschikken in de regel over een meer gevoelig gehoor dan grotere hondenrassen. Toch zullen veruit de meeste honden een gehoor bezitten dat beter is dan mensen. Je kunt iedere hond trainen met een hondenfluitje, de mate van succes is vergelijkbaar met andere manieren van training. Als de kenmerken van het hondenras dat jij bezit aangeven dat ze van nature gehoorzaam zijn, dan mag het gebruik van een fluitje geen probleem zijn. Zowel waak- als jachthonden reageren doorgaans goed op deze methode, toch kun je ook zeker andere hondenrassen training geven.

Je moet zelf wel de discipline opbrengen om de verschillende commando’s op de juiste wijze hoorbaar te maken. Anders schep je verwarring bij de hond. Daarnaast zul je het huisdier ook moeten belonen. De techniek van het hondenfluitje mag dan gebaseerd zijn op de uitvinding van Francis Galton, de wijze van conditionering komt overeen met de principes die Pavlov heeft onderzocht. Als eigenaar ben je consequent bij het geven van commando’s, bij de juiste reactie wordt de hond beloond. Als resultaat zal de hond op een gegeven moment altijd dezelfde reactie op een actie geven. Herhaling en oefening is hierbij van groot belang.

Laten we de voornaamste voordelen en nadelen van hondenfluitjes even op een rijtje zetten:

Voordelen van hondenfluitjes

 • Je kunt jouw huisdier ook over grote afstanden commando’s geven zonder te roepen.
 • De frequentie blijft goed hoorbaar bij veranderende weersomstandigheden.
 • De toon zal altijd gelijk blijven.
 • Een menselijke stem kan veranderen op basis van humeur.
 • Je kunt als baasje jouw stem sparen.
 • Ook oudere honden kunnen de toon van het fluitje nog steeds waarnemen.

Nadelen van hondenfluitjes

 • Je moet niet vergeten jouw fluitje mee te nemen.
 • Niet ieder hondenfluitje wordt door iedere hond even goed opgepikt.
 • Je kunt er andere mensen of dieren mee storen.

Lees gebruikerservaringen voordat je een fluitje koopt, bij voorkeur met vermelding van hondenras.

Hoe kun je trainen met een fluitje?

Het is niet zo ingewikkeld om te leren met dit instrument om te gaan, je hoeft niet eens noten te leren lezen! Je moet vooraf wel weten hoe je te werk zult gaan, als jij het niet weet dan kun je ook niet verwachten dat jouw hond luistert. Zo kun je verschillende tonen maken die voor individuele commando’s staan. Je moet hier consequent in zijn, anders raakt jouw hond in verwarring. Zo kun je variëren in hoog, laag, kort of lang. Door combinaties te gebruiken kun je volop commando’s aanleren. Begin met enkele basisgeluiden te oefenen voordat je met de hond op pad gaat.

Voor de hond is het van belang dat het dier niet altijd aangelijnd is. Geef jouw huisdier voldoende beweging en laat de hond op aangewezen plekken los lopen. Met fluiten kun je de hond weer terugroepen. Wanneer je niet voor voldoende bewegingsruimte zorgt dan kunnen ze gedragsproblemen ontwikkelen. Anderzijds moet een hond ook aangelijnd rustig met je meelopen zonder tegen te stribbelen of te trekken aan de lijn. Besef dat een hond niet snel veel nieuwe informatie kan opnemen, je moet ook niet meerdere signalen in één keer geven. Duidelijkheid is de sleutel naar succes, en consistent handelen. Wanneer je merkt dat de aandacht minder wordt, dan is het tijd voor iets anders. Je kunt altijd de draad weer oppikken.

Tips voor je begint

Voordat je begint met je hond te trainen zul je zelf ook het één en ander moeten leren. Hier zijn een aantal tips waarmee je snel aan de slag kunt gaan:

 • Bij een hondenfluitje zal een instructieboekje geleverd worden. Je kunt ook in de leer gaan via een cursus of hondenschool. Leer de tonen die bij een commando behoren en voer ze altijd op dezelfde wijze uit.
 • Oefen de verschillende tonen zodat je ze betrouwbaar kunt reproduceren. Met een onhoorbaar fluitje zal dit lastiger zijn maar het is niet onmogelijk.
 • Belonen is belangrijk bij honden trainen. Zorg daarom dat je altijd snoepjes of andere traktaties binnen handbereik hebt. Beloningen moet je direct geven, niet achteraf.
 • Straffen bij verkeerde acties werkt averechts, belonen bij goed gedrag is veel effectiever. Wanneer het commando niet juist wordt uitgevoerd zul je niet belonen en rustig opnieuw beginnen.
 • Niet alleen de hond moet geduld kunnen opbrengen, dit geldt ook zeker voor de eigenaar.
 • Als je naast geluiden ook gebaren maakt, dan moeten deze op elkaar afgestemd worden en altijd op dezelfde wijze worden uitgevoerd.
 • Blijf herhalen tot jouw hond altijd dezelfde reactie geeft op jouw commando. Blijf dit ook later herhalen zodat het tweede natuur wordt voor het dier.

Honden leren door associatie. Daarom reageren ze goed op beloningen en herhaling. Kies daarom voor acties die je zelf goed kunt reproduceren.

Wat kun je een hond leren?

Er zijn allerlei commando’s die je kunt geven met slechts een fluitje tussen de lippen. Hier zijn alvast vier basiscommando’s waar je mee kunt beginnen:

1. Zitten

Dit is een basiscommando omdat het niet alleen nuttig zal zijn in het dagelijkse leven, het is ook vrij eenvoudig aan te leren. De bedoeling is om de hond op zijn plaats te houden. Wanneer de hond in deze positie is zal het dier snel andere commando’s kunnen oppakken en uitvoeren. Combineer het met een standaard gebaar zodat het een hoorbaar én visueel commando is. Als fluitsignaal kun je kiezen voor eenmaal lang fluiten, als gebaar kun je jouw hand omlaag doen. Oefen maximaal vijf minuten per keer.

Fluit en laat de hond zien wat de bedoeling is, bijvoorbeeld door het achterwerk lichtjes naar beneden te duwen. Herhaal dit en na het zitten geef je een beloning. Deze handeling herhaal je enkele malen voor de eerste paar dagen. Blijf dicht bij de hond wanneer je deze oefeningen uitvoert, jouw huisdier voelt zich beter bij lichamelijk contact en voelt dat je samenwerkt naar een gezamenlijk doel. De zitpositie is het begin naar andere acties en commando’s, zorg er daarom voor dat op commando zitten goed verloopt voordat je verder gaat met andere commando’s.

Zitten betekent een rustpositie van waaruit je nieuwe acties in gang kunt zetten. Jouw viervoeter weet dat er een volgend commando zal komen. Na enkele weken is het mogelijk om deze handeling op grotere afstand uit te voeren.

2. Naar je toe komen

Dit is uiteraard ook een belangrijk commando om aan te leren. Wanneer je bijvoorbeeld in de vrije natuur loopt is het van belang dat jouw hond altijd naar je toe komt zodra je dit commando geeft. Een voordeel van een hondenfluitje is dat je niet hoeft te roepen en dat je grote afstanden kunt overbruggen. Wees geduldig en wees ook voorbereid om je hond de eerste paar keer zelf op te gaan halen. Wordt niet boos maar laat juist weten dat je het op prijs stelt als jouw viervoeter bij je komt. Zo wordt je een ‘magneet’ waar jouw hond zich direct tot aangetrokken voelt. Het fluitsignaal kan enkele malen kort fluiten zijn, als beweging wuif je een ‘kom hier’ gebaar.

Fluit enkele keren kort, maak het handgebaar en als de hond naar je toe komt geef je een beloning. Als je toch zelf het dier moet opzoeken, of de hond komt pas wanneer het ‘m zelf uitkomt, dan volgt er geen beloning maar ook geen straf. Je kunt deze handeling overigens ook uitvoeren wanneer het dier aangelijnd is. Je mag een klein trekje geven aan de lijn om aan te geven wat de bedoeling is, dit mag uiteraard nooit pijn doen of dwingend zijn. Oefen enkele dagen voor steeds vijf minuten en voer de afstand steeds verder op.

3. Van richting veranderen

Naar je toe is één commando, van richting veranderen is toch weer iets heel anders. Ditmaal is er namelijk geen standaard punt om naartoe te gaan, je geeft met de fluit aan dat de richting aangepast moet worden, met je hand geef je de gewenste richting aan. Dit betekent dat er een directe lijn van zicht moet zijn. Fluit tweemaal kort en wijs in de richting. Bij een goede reactie volgt een beloning, anders begin je weer opnieuw. Oefen weer enkele minuten en herhaal dit iedere dag.

4. Apporteren

Veel hondenrassen houden van apporteren, dit zal daarom voor veel honden geen lastig commando zijn om aan te leren. Fluit eenmaal kort en laat een open hand met de handpalm naar boven zien. Het voorwerp dat je hebt gegooid, of wat de hond op dat moment in zijn bek heeft, moet direct naar de baas worden gebracht. Oefen op korte afstand en voer dit steeds wat verder op.

Tips voor de beste resultaten

Nu weet je wat hondenfluitjes zijn en welke commando’s je de hond kunt leren. Later kun je nog allerlei andere commando’s aan het repertoire toevoegen, zorg er wel voor dat je alle fluitsignalen en bijbehorende handgebaren uit je hoofd leert. Hier zijn nog enkele praktische tips om tot het beste resultaat te komen:

 • Kies het juiste hondenfluitje: Er zijn producten van kunststof, hout en metaal verkrijgbaar. Kies voor een duurzaam product waar je lang mee kunt doen. Niet alle fluitjes werken bij iedere hond even goed, lees daarom eerst wat ervaringen van klanten.
 • Neem er de tijd voor: Verwacht niet dat jouw trouwe viervoeter direct perfect reageert op jouw gefluit, dit heeft tijd nodig. Wees geduldig, leg uit wat de bedoeling is en blijf herhalen. Het is geen race naar de finish.
 • Vergeet niet te belonen: Zorg dat je altijd een traktatie kunt uitdelen om goed gedrag te belonen. Zo zet je die Pavloviaanse reactie in werking. Beloon niet wanneer het commando onjuist wordt uitgevoerd, begin dan gewoon weer opnieuw zonder je stem te verheffen.
 • Geef niet te snel op: Honden leren graag, maar het zijn niet altijd de meest geduldige leerlingen. Als het vandaag niet lukt, dan is er morgen weer een dag. Geef in ieder geval niet zomaar op, de kans wordt steeds groter dat het de volgende keer wél lukt.

Hondenfluitjes zijn goedkoop én effectief, jouw hond zal je dankbaar zijn!

Inhoudsopgave