Mogen honden uien eten

Uien kunnen meer schade aanrichten bij uw hond dan alleen een slechte adem. Deze prikkelende culinaire favoriet geeft misschien smaak aan uw gerechten, maar bevat een giftige stof die ernstige complicaties kan veroorzaken bij honden.
mogen honden uien eten

Zijn uien giftig voor honden?

Uien bevatten een giftige stof die bekend staat als N-propyl disulfide. Deze verbinding veroorzaakt een afbraak van rode bloedcellen, wat leidt tot bloedarmoede bij honden.

Het toxine veroorzaakt oxidatieve schade aan de rode bloedcellen van uw hond door zich te hechten aan de zuurstofmoleculen in de rode bloedcellen van uw hond. Dit vermindert het vermogen van de rode bloedcellen om zuurstof te vervoeren, en misleidt ook het lichaam van uw hond door te denken dat de bloedcel een indringer is. De rode bloedcel wordt vernietigd in een proces dat bekend staat als hemolyse, wat resulteert in hemolytische anemie.

Welke delen van uien zijn giftig voor honden?

Alle delen van de uienplant zijn giftig voor honden, inclusief het vruchtvlees, de bladeren, het sap en de verwerkte poeders. Rauw of gekookt, gebakken of in poedervorm, uien en de rest van de alliumfamilie (knoflook, sjalotten, prei en bieslook) zijn schadelijk voor honden.

Uienpoeder zit in verrassend veel verschillende soorten voedsel, van soepen tot babyvoeding. Er is slechts 100 gram ui (ongeveer de grootte van een middelgrote ui) per 20 kilo lichaamsgewicht van een hond nodig om toxische effecten te veroorzaken, wat betekent dat een hond van 45 pond slechts één middelgrote tot grote ui hoeft te eten om gevaarlijke toxiciteitsniveaus te ervaren. Aangezien de meeste honden, als ze de kans krijgen, met plezier een zak uienringen of een uienpannetje zouden verorberen, is dit een ernstig probleem.

Uien- en knoflookpoeders zijn zelfs nog krachtiger dan verse uien. Het is altijd een goed idee om het etiket te controleren van alle menselijke voeding die we aan onze honden geven, en uienpoeder zou op je lijst van “don’ts” moeten staan. Een waarschuwing voor gezinnen met meerdere diersoorten: uien zijn nog giftiger voor katten dan voor honden, dus houd zowel katachtige als hondachtige magen vrij van uien traktaties.
uien

Symptomen van uientoxiciteit bij honden

Als u denkt dat uw hond uien heeft gegeten, zijn er een paar symptomen van bloedarmoede waar u op moet letten:

  • Lethargie
  • Zwakte
  • Verminderde eetlust
  • Bleek tandvlees
  • Flauwvallen
  • Roodachtige urine

De ASPCA noemt ook braken, een verhoogde hartslag en hijgen als tekenen van uienvergiftiging.

Als uw hond een van deze symptomen vertoont, kunt u hem het beste zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen om hem te helpen. Uw dierenarts zal de diagnose stellen op basis van de symptomen en het bloedonderzoek. Als uw dierenarts op een bloeduitstrijkje hemolytische anemie of de vorming van Heinz lichaampjes aantreft, en dat in combinatie met een recente geschiedenis van blootstelling aan uien, dan wijzen alle tekenen in de richting van uienvergiftiging.

Ook andere aandoeningen kunnen hemolytische anemie veroorzaken, dus het is belangrijk dat u een nauwkeurige diagnose stelt om ervoor te zorgen dat uw hond de beste zorg krijgt.

Behandeling van uientoxiciteit bij honden

Het belangrijkste wat u als hondeneigenaar kunt doen om uientoxiciteit te behandelen en te voorkomen, is uw hond nooit uien te laten eten. Als uw hond lijdt aan toxische effecten, zal ze waarschijnlijk veterinaire hulp nodig hebben. Uw dierenarts kan braken opwekken, afhankelijk van hoe recent uw hond de uien heeft gegeten, en zal ondersteunende zorg bieden totdat het lichaam van uw hond voldoende gezonde rode bloedcellen kan aanmaken om de beschadigde te vervangen. In ernstige gevallen kan uw hond een bloedtransfusie nodig hebben.

Ui vergiftiging kan fataal zijn. Hoe sneller u uw hond naar de dierenarts brengt, hoe beter de kansen zijn, en u kunt voorkomen dat u in de toekomst opnieuw uienvergiftiging oploopt door uiengerechten buiten het bereik van nieuwsgierige neuzen te houden.

Gezonde groenten voor honden

Uien zijn misschien een no go, maar er zijn tal van gezonde groenten die perfect veilig zijn voor honden en die je in plaats daarvan kunt voeren. Probeer uw hond wortels, komkommers of sperziebonen te geven als gezonde traktatie, en bekijk hier meer fruit en groenten die honden wel en niet mogen eten.

GERELATEERD: Kunnen honden knoflook eten?