Mag een hond melk drinken?

Veel hondachtigen zijn dol op zuivelproducten. Maar, kunnen honden melk drinken? In het kort, misschien. Net als veel andere menselijke voedingsmiddelen moet melk alleen met mate aan uw hond worden gegeven. Het is ook belangrijk om te weten dat veel pups lactose-intolerant zijn, en het drinken van melk kan de darmen van streek maken.
mag een hond melk drinken

Hoeveel melk mogen honden drinken?

Melk is in kleine hoeveelheden een veilige traktatie. Af en toe een paar eetlepels koe- of geitenmelk kan een leuke beloning zijn voor uw hond, zonder de bijwerkingen van te veel melk. Maar u kunt uw hond beter niet een hele kom melk in één keer geven, want dat kan vervelende reacties veroorzaken, zoals diarree, braken en losse ontlasting.

De drank bevat veel vet en natuurlijke suikers, wat nog een reden is om het in kleine hoeveelheden aan uw pup te geven. Te veel vet in het dieet van uw hond kan leiden tot zwaarlijvigheid en pancreatitis, wat ernstige aandoeningen zijn.

Lactose-intolerantie bij honden

Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van voedselintolerantie bij honden, en veel honden zijn lactose-intolerant, wat betekent dat ze moeite hebben met het verteren van melk. Sommige honden met lactose-intolerantie hebben moeite met het drinken van melk, maar kunnen wel overweg met zuivelproducten zoals kaas en yoghurt, die meestal lichter verteerbaar zijn dan pure melk. Andere honden reageren juist afkeurend op zuivel in het algemeen.

Gerelateerd:Hond wil niet eten: Redenen & oplossingen voor het verlies van eetlust bij de hond

Hoe weet u of uw hond lactose-intolerant is?

Honden kunnen in verschillende mate lactose-intolerant zijn; sommigen hebben slechts lichte symptomen, terwijl andere gevallen ernstiger kunnen zijn. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Losse ontlasting
  • Gas
  • Overgeven
  • Buikpijn
  • Diarree

Veel baasjes komen er pas achter dat hun hond lactose-intolerant is als ze hem melk te eten geven. Het kan ook lastig zijn om vast te stellen of uw hond lactose-intolerant is als uw pup een grote hoeveelheid melk heeft gedronken, omdat dit ook kan leiden tot braken en diarree bij honden die geen lactose-intolerantie hebben. Als uw hond deze symptomen echter vertoont na het drinken van een kleine hoeveelheid melk, moet u een andere traktatie zoeken.

Raadpleeg altijd uw dierenarts voordat u iets nieuws in het dieet van uw hond introduceert.