Hoe de oren van je hond schoonmaken

Als huisdiereigenaren weten we dat het schoonhouden van de oren van onze honden een belangrijk onderdeel is van hun verzorging. Maar het schoonmaken van de oren kan een uitdaging zijn als onze honden niet gewend zijn om de oren schoon te maken, of als wij ons er niet prettig bij voelen.

Sommige honden hebben van nature gezonde, schone oren en hoeven hun oren bijna nooit schoon te laten maken, terwijl andere honden hun oren regelmatig moeten schoonmaken om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en oorontstekingen veroorzaakt. Hondenrassen met lang hangende oren, zoals Basset Hounds en Cocker Spaniels, lopen het grootste risico op oorontsteking, maar alle rassen kunnen oorontsteking krijgen.
De oren van je hond schoonmaken
De gezondheid van de oren van uw hond controleren is iets wat u regelmatig moet doen. Als uw hond gezond is, vindt hij het misschien prettig om over zijn oren te worden gewreven, maar als hij zich van u losrukt, kunnen ze pijnlijk zijn. U kunt de conditie ervan beoordelen door de oren van uw hond zachtjes te masseren.

Hoe weet u wanneer de oren van uw hond gereinigd moeten worden?

Voordat u de oorcleaner tevoorschijn haalt, controleer of uw hond echt oren moet schoonmaken. Overmatig reinigen van de oren van uw hond kan leiden tot infectie en irritatie, dus maak uzelf vertrouwd met hoe een gezond, schoon oor eruit ziet (roze, geurloos, en niet vies of ontstoken) en ruikt (niet gistachtig of stinkend), en maak het alleen schoon als u een verandering opmerkt.

Sommige honden hoeven hun oren niet vaak schoon te maken, terwijl andere honden, zoals honden die aanleg hebben voor oorontsteking of honden die veel in het water zitten, hun oren vaak moeten laten reinigen. Het Merck Veterinary Manual raadt aan om de gehoorgangen droog en goed geventileerd te houden door uitwendige adstringerende middelen te gebruiken bij honden die vaak zwemmen en door te voorkomen dat er water in de gehoorgangen komt tijdens het baden.

Als u een lichte geur waarneemt of ziet dat uw hond meer met zijn kop schudt dan normaal, is het waarschijnlijk tijd voor een schoonmaakbeurt. En als het oor van uw hond er rood en ontstoken uitziet, naar gist ruikt of als hij pijn lijkt te hebben, neem dan contact op met uw dierenarts. Deze symptomen kunnen wijzen op een oorontsteking, vlooien, oormijt of allergie en vereisen medische aandacht. Het schoonmaken van een ontstoken oor doet vaak meer kwaad dan goed.

Benodigdheden voor het schoonmaken van de oren

U heeft maar een paar dingen nodig om de oren van uw hond goed schoon te maken: een watje of gaasje, een oorcleaner voor honden en een handdoek. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes (Q-tips) of iets met een puntig uiteinde. Deze hulpmiddelen kunnen vuil en afval dieper in de oren van uw hond duwen, wat infecties kan veroorzaken, en zelfs kan leiden tot trauma aan de binnenste structuren van het oor zelf.

Een opmerking voor de wijze: Oren schoonmaken is weliswaar eenvoudig, maar het kan er smerig aan toe gaan. U kunt de oren van uw hond het beste schoonmaken in een badkamer of een ruimte die gemakkelijk schoon te maken is, voor het geval uw hond tijdens het proces heftig met zijn hoofd schudt.

Oorkuis oplossingen voor honden

Het internet staat vol met zelfgemaakte oor-reiniging oplossingen voor honden. Door een dierenarts goedgekeurde oorreinigingsoplossingen zijn echter de veiligste keuze. Sommige zelfgemaakte oorreinigers bevatten schadelijke of irriterende ingrediënten. Anderen doen hun werk gewoon niet goed.

De meeste dierenartspraktijken hebben oorcleaners voor honden. U kunt uw dierenarts ook vragen welk product hij voor uw hond aanbeveelt, want sommige oplossingen zijn misschien beter voor de specifieke behoeften van uw pup dan andere.

Hoe maak je hondenoren schoon in 3 eenvoudige stappen

  1. Verzamel uw benodigdheden en uw hond. Probeer om de oren van uw hond schoon te maken wanneer hij rustig is, als dit zal helpen om het proces gemakkelijker te maken. Wees niet bang om traktaties te gebruiken om de deal te verzachten.
  2. Knijp een door een dierenarts goedgekeurde oorcleaner uit om de gehoorgang van uw hond te vullen en masseer zachtjes aan de basis van het oor gedurende ongeveer 30 seconden. U zult een knijpend geluid horen wanneer het product vuil en aanslag losmaakt. Laat de punt van de applicator niet in aanraking komen met het oor van uw hond, aangezien dit bacteriën kan introduceren.
  3. Laat uw hond zijn kop schudden. Hier komt de handdoek van pas – u kunt hem gebruiken om uzelf tegen de spray te beschermen en zijn gezicht af te vegen. Zodra uw hond klaar is met schudden, neemt u het watje of gaasje en veegt u voorzichtig de gehoorgang uit, waarbij u niet dieper gaat dan één knokkel. Als uw hond pijn lijkt te hebben tijdens het schoonmaken, stop dan en raadpleeg uw dierenarts.

Moet u waterstofperoxide gebruiken om de oren van uw hond schoon te maken?

Nee. Gebruik geen waterstofperoxide voor uw pup. Dit veelgebruikte huishoudelijke product kan de gezonde huidcellen irriteren. Oren bevatten zeer gevoelig weefsel, en langdurig gebruik van waterstofperoxide kan uiteindelijk leiden tot beschadiging van het oor zelf. Gebruik alleen reinigingsmiddelen die zijn goedgekeurd door de dierenarts.

Hoe hondenoren schoonmaken: een samenvatting

Nu u weet hoe u hondenoren moet schoonmaken, nog één keer de basisprincipes:

  • Weet hoe een gezond, schoon oor eruit ziet en ruikt.
  • Controleer de oren van uw hond regelmatig na het baden.
  • Te vaak de oren schoonmaken kan overmatige irritatie veroorzaken
  • Gebruik een door de dierenarts goedgekeurde oorcleaner voor honden.
  • Neem contact op met uw dierenarts als u vermoedt dat uw hond een oorontsteking heeft.

Het verzorgen van de oren van uw hond helpt infecties te voorkomen. Regelmatige ooronderzoeken vangen ook andere problemen op, zoals oormijt, voordat ze erger worden, en maken uw hond ongevoelig voor het aanraken van de oren.