Oorontsteking hond: Symptomen, Oorzaken, Behandeling en Preventie

Als het oor van uw hond jeukt of pijn doet, moet u een oorontsteking vermoeden. Dan moet u snel actie ondernemen, want als het onbehandeld blijft, kan het ernstige schade toebrengen aan de gezondheid van uw hond. Wat u kunt doen als uw hond een oorontsteking heeft, welke middelen bij honden helpen en hoe u een oorontsteking in de kiem kunt smoren de volgende keer dat het gebeurt, vertellen we u in deze gids.

Een flapoor, een prikoor, klein of groot: geen enkel hondenoor is immuun voor ontstekingen.
Hoewel rassen als spaniels, Franse bulldogs, mopshonden, poedels of de waterminnende Labrador retriever vaker last hebben van oorontstekingen, komen ze ook bij andere honden veel voor. De lange, L-vormige gehoorgang van een hond heeft zijn voordelen, maar is ook vatbaarder voor ziekten dan de veel kortere gehoorgang van de mens.
Hoewel ook het binnenoor (otitis interna) en het middenoor (otitis media) door een ontsteking kunnen worden aangetast, hebben de meeste zieke honden te maken met otitis externa, d.w.z. een ontsteking van het buitenoor.
Een oorontsteking bij een viervoeter is meestal gemakkelijk te herkennen: de hond schudt zijn kop, wrijft met zijn poten over het oor of wil niet in het gebied worden aangeraakt. Er moet worden ingegrepen, want een oorontsteking is uiterst pijnlijk voor de harige neus.

 • Maar liefst 20 procent van de honden heeft een vorm van ooraandoening
 • Honden zijn vatbaarder voor oorinfecties dan mensen door de vorm van hun gehoorgangen
 • Preventie is de sleutel – leer hoe u de oren van uw hond veilig kunt schoonmaken
 • Als uw hond tekenen van oorontsteking vertoont, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Veel hondeneigenaren hebben geleerd de tekenen van een oorontsteking te herkennen: janken, krabben en hoofdschudden zijn vaak de eerste symptomen van het probleem.
Oorontsteking hond
Oorontstekingen komen vaak voor bij honden, vooral bij honden met flaporen, zoals Basset Hounds en Cocker Spaniels. Naar schatting 20 procent van de honden heeft een vorm van ooraandoening, die één of beide oren kan aantasten. Gelukkig zijn er stappen die u kunt ondernemen om de duur en de ernst van deze episodes voor uw hond te verminderen.

Er zijn drie soorten oorontstekingen, die formeel bekend staan als otitis externa, media, en interna. De meest voorkomende is otitis externa, waarbij de ontsteking de cellaag van het uitwendige deel van de gehoorgang aantast. Otitis media en interna verwijzen naar infecties van respectievelijk de midden- en binnenoorgang. Deze infecties zijn vaak het gevolg van de verspreiding van de infectie vanuit het uitwendige oor. Otitis media en interna kunnen zeer ernstig zijn en kunnen leiden tot doofheid, gezichtsverlamming en vestibulaire verschijnselen. Daarom is het belangrijk om infecties te voorkomen en vroegtijdig een behandeling te zoeken als er problemen optreden.

Gerelateerd: Hoe de oren van je hond schoonmaken

Waar komt een oorontsteking bij een hond toch vandaan?

Een oorontsteking is altijd een zaak voor de dierenarts. Er zijn vele oorzaken voor oorontstekingen, die moeten worden opgespoord om de juiste therapie te kunnen starten. Schimmels, bacteriën of mijten zijn veel voorkomende oorzaken van oorontstekingen bij honden, maar ook vreemde voorwerpen in de gehoorgang of allergieën kunnen de oorzaak zijn. Sommige honden lijden ook aan een anatomische vernauwing van de gehoorgang of de binnenkant van het oor wordt slecht geventileerd door dik haar. Dit maakt het gemakkelijker voor infecties om zich te ontwikkelen, omdat de warme, vochtige omgeving een ideale voedingsbodem is voor bacteriën en schimmels.

Het metabolisme en het immuunsysteem spelen soms ook een rol bij oorontstekingen:
Als gifstoffen niet goed worden verwijderd of uitgescheiden via de lever en de nieren, raakt de stofwisseling uit balans. De huid wordt broos of gebarsten, de bloedcirculatie verslechtert, het immuunsysteem verzwakt en er ontstaan ontstekingen.

Zoals u ziet, is er een breed scala aan oorzaken voor oorpijn bij honden, en er is de deskundige neus van een dierenarts voor nodig om die te achterhalen. Want onbehandeld kunnen oorontstekingen heel vervelend worden! Er bestaat een risico op beschadiging van de gezichtszenuw, doofheid, beschadiging van het trommelvlies en evenwichtsstoornissen.

Symptomen van oorontsteking bij de hond

Sommige honden vertonen geen symptomen van een oorontsteking, afgezien van een ophoping van oorsmeer en afscheiding in de gehoorgang. Maar oorinfecties veroorzaken vaak aanzienlijk ongemak en aangetaste honden kunnen symptomen vertonen zoals:

 • Hoofd schudden
 • Krabben aan het aangetaste oor
 • Donkere afscheiding
 • Geur
 • Roodheid en zwelling van het oorkanaal
 • Pijn
 • Jeuk
 • Korstjes of korstjes in de oren

Gerelateerd: Herken een zieke hond – de symptomen

Wat veroorzaakt oorontsteking bij honden?

De gehoorgang van honden is verticaler dan die van een mens, en vormt een L-vorm die de neiging heeft vocht vast te houden. Dit maakt honden vatbaarder voor oorinfecties. Oorinfecties worden meestal veroorzaakt door bacteriën, gist, of een combinatie van beide. Bij puppies kunnen oormijten ook een bron van infectie zijn.

Factoren die uw hond vatbaar maken voor oorontsteking zijn onder meer:

 • Vocht, waardoor bacteriën en gist in een ideale omgeving kunnen groeien
 • Allergieën, die leiden tot ooraandoeningen bij ongeveer 50 procent van de honden met een allergische huidziekte en 80 procent van de honden met voedselovergevoeligheden
 • Endocriene stoornissen, zoals schildklieraandoeningen
 • Auto-immuunziekten
 • Ophoping van oorsmeer
 • Vreemde voorwerpen
 • Verwonding van de gehoorgang
 • Overmatig schoonmaken

Nauwkeurige diagnose nodig bij oorontsteking bij de hond

Als uw hond tekenen van oorontsteking vertoont, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk naar uw dierenarts gaat. Een snelle behandeling is niet alleen noodzakelijk voor het comfort van uw hond (deze aandoeningen kunnen pijnlijk zijn!), maar ook om te voorkomen dat de infectie zich uitbreidt naar het midden- en binnenoor. Probeer oorinfecties niet thuis te behandelen.

Wees bereid om uw dierenarts een grondige geschiedenis van het probleem te geven. Dit is vooral belangrijk bij een eerste infectie, of als u een nieuwe dierenarts bezoekt. Uw dierenarts zal het volgende willen weten:

 • Duur van de symptomen, zoals pijn, zwelling, afscheiding, en geur
 • Of uw hond allergieën of andere onderliggende medische aandoeningen heeft
 • Of uw hond medicijnen gebruikt
 • Wat uw hond heeft gegeten
 • Hoe vaak u de oren van uw hond schoonmaakt en welke producten u gebruikt
 • Of u het haar in de oren van uw hond hebt getrimd of geplukt
 • Recente activiteiten, zoals baden, borstelen of zwemmen
 • Als uw hond een geschiedenis van oorinfecties heeft, wanneer ze voorkwamen, en hoe ze werden behandeld

Nadat hij de voorgeschiedenis van uw hond heeft onderzocht, zal uw dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren. In ernstige gevallen kan uw dierenarts ook aanraden uw hond te verdoven om een onderzoek diep in de gehoorgang mogelijk te maken. Uw dierenarts zal beide oren onderzoeken, en het onderzoek kan het volgende omvatten:

 • Visuele beoordeling om te kijken naar tekenen zoals roodheid, zwelling en afscheiding
 • Onderzoek met een otoscoop, waarmee de gehoorgang en het trommelvlies kunnen worden bekeken
 • Zachte palpatie van het oor om de mate van pijn te beoordelen
 • Microscopisch onderzoek van monsters genomen door het oor te swabben
 • Kweek van monsters uit het oor
 • Biopsie of röntgenonderzoek in ernstige of chronische gevallen

Zelf een oorontsteking behandelen met homeopathie en huismiddeltjes?

Sommigen behandelen de oorpijn van hun viervoeter met bolletjes zoals Aconitum of Belladonna, en ook Schüsslerzout wordt gebruikt als middel tegen oorpijn bij honden. Sommigen zweren bij het effect van ontstekingsremmende kokosolie. Uw dierenarts met kennis van natuurgeneeskunde en/of homeopathie kan u hierover het beste adviseren. U moet sowieso naar de dokter als uw hond een oorontsteking heeft!

Behandeling – Wat doet de dierenarts?

Nadat de dierenarts de viervoeter heeft onderzocht, soms ook met een uitstrijkje, en met zijn otoscoop de plaats van de ontsteking in het oor van de hond heeft bepaald, worden verschillende therapiemogelijkheden en middelen ingezet. Antibiotische en ontstekingsremmende zalven, tabletten of druppels verdrijven bacteriën of schimmels, andere medicijnen helpen tegen de pijn en de jeuk.
Vaak omvat de behandeling ook oorirrigatie, het schoonmaken van de gehoorgang of het verwijderen van vreemde voorwerpen. De behandeling kan enkele dagen of weken duren, afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking.
In het geval van chronische oorontstekingen, een ernstig vernauwde gehoorgang of zelfs tumoren in het oor, kan een operatie nodig zijn om de symptomen te verlichten.
Als een verstoorde stofwisseling of een allergie de oorzaak is van de oorontsteking, wordt het hondenvoer onder de loep genomen, want soms kan een verandering van voer verlichting brengen.

Oorontsteking als teken van voedselallergie of voedselintolerantie

Allergieën voor ingrediënten in hondenvoer kunnen zich ook uiten in de vorm van oorontstekingen. Zo worden verschillende dierlijke eiwitten beschouwd als mogelijke veroorzakers van voedselallergieën bij gevoelige viervoeters. Graan wordt ook verdacht van het veroorzaken van een intolerantie of allergie bij sommige viervoeters. Overstappen op hondenvoer zonder allergieverwekkende ingrediënten kan de harige neus helpen zich beter te voelen.

Als andere oorzaken voor de oorontsteking zijn uitgesloten, moet u zeker naar het voer kijken en zien hoe uw hond reageert op een verandering van voeding. Als u een voedselintolerantie of -allergie vermoedt, moet u uw dierenarts raadplegen. Alleen hij kan een duidelijke diagnose stellen en aan de hand van een voorgeschreven uitsluitingsdieet ook nagaan voor welke voedingsbestanddelen uw hond allergisch zou kunnen zijn.

Overigens: vooral als de stofwisseling van uw hond uit balans is en hij neigt naar allergieën, is de toevoer van sporenelementen, mineralen en vitaminen in het hondenvoer bijzonder belangrijk – daar moet u dus altijd op letten bij het voeren van uw hond. Een hoogwaardige volledige voeding die is afgestemd op de behoeften van uw trouwe viervoeter kan helpen voorkomen dat tekorten ontstaan.

Oorontsteking bij honden voorkomen: tips & trucs

Om te voorkomen dat de vervelende otitis externa terugkomt en mogelijk tot secundaire schade leidt, moet eerst de oorzaak ervan worden gevonden. Om dit te voorkomen moet u regelmatig aandacht besteden aan de oren van uw hond:

 • Controleer de oren van de hond eenmaal per week op vuil en roodheid.
 • Voor honden die gevoelig zijn voor oorontstekingen, kan regelmatig schoonmaken worden aanbevolen. Vraag uw dierenarts om u te laten zien hoe dit moet!
 • Gebruik geen wattenstaafjes bij het schoonmaken van de gehoorgang! Ze kunnen de gevoelige oren beschadigen en oorsmeer dieper in het oor duwen! Het is beter om voorzichtig te reinigen met een zachte doek.
 • Overmatig haar op het oor mag alleen door een trimsalon worden getrimd.
 • Houd de oren van uw hond droog, bijvoorbeeld door ze na het baden voorzichtig af te drogen.
 • Stap over op hypoallergeen voer als het vermoeden bestaat dat uw hond een voedselallergie heeft, of kies een voer dat alleen ingrediënten bevat die compatibel zijn met uw viervoeter.

Conclusie

In het geval van een oorontsteking moet er altijd worden ingegrepen! De triggers zijn zeer uiteenlopend en als er niets aan wordt gedaan, kan dit leiden tot gevolgschade. Om de oorzaak te achterhalen moet u altijd in een vroeg stadium uw dierenarts inschakelen. Hij of zij zal u helpen de oorzaak te vinden – en hopelijk kunt u snel weer aan de oren van uw hond krabben.