Symptomen van een zieke hond – ken de signalen

Als uw hond ziek is, is het belangrijk dat u weet op welke waarschuwingssignalen u moet letten, zodat u de juiste actie kunt ondernemen.
zieke hond

Gevaarsignalen hond

Het is een ongelukkig feit dat uw hond, net als u, ziek kan worden. Hoewel de ernstigste problemen door uw dierenarts moeten worden behandeld, kunnen sommige kleine problemen, zoals vlooien, thuis worden aangepakt.

Als u de gevaarsignalen leert interpreteren en weet welke actie u moet ondernemen, kunt u het beste beslissen wat u doet als uw hond zich ziek begint te voelen.

Het is niet altijd gemakkelijk om ziekte bij uw hond op te sporen, dus u moet op een aantal subtiele tekenen letten die op een mogelijk probleem kunnen wijzen. Als u iets ongewoons opmerkt, vertrouw dan niet op boeken of websites voor een diagnose. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Symptomen waar u op moet letten bij uw hond

Diarree

Als uw hond last heeft van aanhoudende constipatie of diarree die langer dan 48 uur aanhoudt of als er verschillen in de poep zijn, zoals de aanwezigheid van bloed of slijm, is het raadzaam uw dierenarts te bezoeken en, indien mogelijk, een vers ontlastingmonster mee te nemen.

Herhaaldelijk braken, kokhalzen, niezen of hoesten

Aanhoudend misselijk zijn of zich verslikken tijdens het eten is een punt van zorg. Braken kan een teken zijn van een opkomende allergie of een ernstigere infectie, vooral bij oudere honden. Kennelhoest kan ook een ernstige besmettelijke ziekte zijn.

Gerelateerd: Reverse sneezing bij de hond: oorzaken & voorkomen

Weigering om te eten gedurende meer dan 24 uur

Om allerlei redenen kan het eetpatroon van uw hond soms onregelmatig zijn. Maar als uw hond een dag of langer voedsel weigert, raadpleeg dan uw dierenarts.

Overmatige dorst of urineren

Ongewoon veel dorst en vaak urineren is een veel voorkomend teken van ziekte.

Rood of opgezwollen tandvlees

Rood of opgezwollen tandvlees, vooral in combinatie met een slechte adem, wijst op een tandvleesaandoening. In ernstige gevallen kunnen honden tanden verliezen, voedsel uit hun bek laten vallen en vermageren omdat ze moeite hebben met eten.

Moeilijk urineren

Let op gillen bij het plassen, een gebogen rug of bloed in de urine.

Lopende ogen of neus

Niezen, hijgen, loopneus en -ogen of andere griepachtige verschijnselen kunnen wijzen op ademhalingsproblemen, evenals hijgen of kortademigheid.

Jeukende, schilferende huid

De conditie van de huid is een goede algemene indicator voor de gezondheid. De huid moet glad en roze of zwart zijn. Aanhoudende jeuk, zweertjes, bultjes en tekenen van dermatitis kunnen wijzen op een allergische reactie op vlooienbeten. Vlooienbeten zijn slechts een van de vele voorbeelden van insecten die dit soort allergie├źn kunnen veroorzaken en ook bepaalde ziekten kunnen overbrengen.

Gerelateerd: Vlooien bij de hond en in huis bestrijden

Progressieve veranderingen in gewicht

U moet zich zorgen maken als uw hond in twee tot vier weken tijd geleidelijk gewicht verliest, of over een langere periode een langzaam maar gestaag gewichtsverlies laat zien. Een onverwachte gewichtstoename kan ook op een probleem wijzen.

Lees ook Waarom jankt of piept mijn hond?

Algehele lusteloosheid, vermoeidheid – er gewoon niet goed uitzien

Als uw hond om de een of andere reden niet zijn normale, gezonde, actieve zelf is, is het de moeite waard om eens nader te kijken. Net als mensen kunnen honden er gewoon niet goed uitzien – en zelfs als er geen duidelijke aanwijzingen zijn voor wat er mis is, is een bezoekje aan de dierenarts een goed idee als de symptomen aanhouden.

Gerelateerd: Koorts bij honden: oorzaken, symptomen en behandeling

Preventie

Jaarlijkse dierenartsbezoeken helpen niet alleen om ziekten in een vroeg stadium op te sporen, wanneer de kans op behandeling het grootst is, het kan u ook helpen aanzienlijke medische kosten en risico’s voor de gezondheid van uw hond te voorkomen als een ziekte onopgemerkt blijft. Bovendien, door het vaststellen van de normale baseline van uw huisdier wanneer ze gezond zijn, uw dierenarts-en u-zijn meer kans om te zien wanneer er iets mis is met uw huisdier.