Hond Diarree: Behandeling, Oorzaken en Remedies


Het is niet een onderwerp dat iedereen graag bespreekt, maar als je een hond hebt, is de kans groot dat je vaker dan je lief is een stinkende bruine plas (of, beleefd gezegd, hondenpoep) hebt opgeruimd.

Diarree is een veel voorkomende hondenkwaal en het varieert in frequentie, duur en intensiteit van hond tot hond.

U kunt diarree misschien niet helemaal voorkomen, maar als u er zoveel mogelijk over weet, kunt u het aantal keren dat uw hond zo’n onaangename diarree heeft beperken en de duur van de diarree verkorten.
hond diarree

Het spijsverteringsstelsel van de hond

Er zijn belangrijke verschillen tussen de manier waarop honden en mensen voedsel verteren.

De vorm van de menselijke kaak en speekselenzymen bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat een hap in de bek wordt afgebroken. Honden daarentegen hebben een bek en kaken die gemaakt zijn om voedsel te verscheuren, te vermorzelen en op te slokken. Hun speekselenzymen zijn vooral bedoeld om bacteriën te doden, en daarom kunnen ze dingen verdragen die hun menselijke metgezellen naar het ziekenhuis zouden sturen.

Voedsel reist snel door de slokdarm van de hond en komt in brokken de maag binnen, waar de meeste vertering plaatsvindt. Het maagzuur van honden is ongeveer drie maal sterker dan dat van mensen, zodat zij voedsel kunnen verteren dat nog vrijwel intact is. Onder normale omstandigheden duurt het minder dan 10 uur om het voedsel van de mond via de dunne en dikke darm te verteren, met als resultaat een stevige, goed gevormde ontlasting aan het eind.

Top 12 Oorzaken van Honden Diarree

Veel dingen kunnen dit goed uitgebalanceerde systeem verstoren en diarree of, minder vaak, constipatie veroorzaken. Sommige dingen, zoals te veel gras eten, zijn helemaal niet ernstig. Andere kunnen een teken zijn van een levensbedreigend probleem, zoals een onverteerbaar voorwerp (zoals een steen) dat vastzit in de maag, of een ziekte zoals kanker.

Er zijn vele redenen waarom een hond losse ontlasting kan krijgen, maar de meeste gevallen kunnen worden toegeschreven aan een van deze 12 oorzaken:

 1. Onbesuisd dieet: Te veel eten, afval eten, of bedorven voedsel. Er is zelfs een naam voor in veterinaire kringen: “vuilnis toxicosis” of “vuilnis darm”.
 2. Verandering van dieet: Het kan een paar dagen duren voordat het spijsverteringsstelsel van de hond zich heeft aangepast aan nieuwe eiwitten. Daarom raden veel fabrikanten van hondenvoer aan om het rustig aan te doen als u van het ene merk op het andere overschakelt.
 3. Voedselintolerantie
 4. Voedselallergieën
 5. Parasieten: De meeste hiervan veroorzaken ziekte bij puppies of bij volwassenen met een zwak immuunsysteem:
  • Rondwormen
  • Haakwormen
  • Zweepwormen
  • Coccidia
  • Giardia
 6. Giftige stoffen of planten
 7. Het inslikken van een onverteerbaar vreemd voorwerp, zoals een stuk speelgoed of een dozijn of meer sokken
 8. Infecties met veel voorkomende virussen zoals:
  • Parvovirus
  • Distemper
  • Coronavirus
 9. Bacteriële infecties, zoals salmonella
 10. Ziekten, zoals nier- en leveraandoeningen, colitis, inflammatoire darmziekten, en kanker
 11. Antibiotica en andere medicijnen
 12. Stress of emotionele problemen

Wat ontlasting u kan vertellen over de gezondheid van uw hond

De consistentie en kleur van diarree onthullen veel over de oorzaak van het probleem en wat er aan de hand is met uw hond. Let goed op de kleur, de consistentie en alle andere zaken die van belang kunnen zijn wanneer u de symptomen aan een dierenarts voorlegt. In veel gevallen verdwijnt de diarree na een paar dagen thuisbehandeling, maar het is een goed idee om uw dierenarts te bellen als de diarree lang aanhoudt of een van de vele tekenen heeft die op een ernstig probleem kunnen wijzen.

Deze infographic van Just Right by Purina geeft je een idee van de “perfecte hondenpoep,” die chocoladebruin is, de vorm heeft van boomstammen, compact is, en gemakkelijk op te scheppen. Experts zeggen dat het moet aanvoelen als koekjesdeeg of Play-Doh als je het indrukt. Grote hoeveelheden, een puddingachtige of waterige consistentie, of tekenen van slijm (lijkt op gelei), of bloedstrepen, zijn niet normaal.

Let op de kleur van de poep

De kleur kan ook veel zeggen over wat er in de darmen van uw hond gebeurt. Chocoladebruin is normaal, terwijl kleuren als oranje, groen of grijs kunnen duiden op problemen met organen als de lever, galblaas of alvleesklier. Zwarte teerachtige ontlasting is zeer ernstig, en kan wijzen op een inwendige bloeding. Als u dit ziet, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Purina heeft ook een handige referentie-een kleurenwiel van hondenpoep.

Kleur, vorm en consistentie helpen u en uw dierenarts uit te vinden wat er mis is als uw hond diarree heeft. Deze factoren zullen uw dierenarts helpen bepalen waar het probleem zijn oorsprong vindt in het spijsverteringskanaal van de hond.

Andere manieren om hondenpoep te ontcijferen

Hieronder volgen enkele veel voorkomende afwijkingen, naast de kleur, en wat elk u kan vertellen waarom uw hond de poep heeft:

 • Frequentie:
  • Kleine hoeveelheden met persen, meerdere keren per uur, wat sommige mensen “de spuitjes” noemen, kan een teken zijn van een ontsteking van de dikke darm.
  • Drie of vier keer, met een groot volume, duidt op een dunne darmstoornis.
 • Vreemd gevormde of gekleurde vaste voorwerpen kunnen u vertellen wat uw hond heeft binnengekregen. Meerdere kleine witte rijstachtige vormen kunnen bijvoorbeeld duiden op een lintworminfectie. Gras, hout of touwtjes kunnen u vertellen dat uw hond iets heeft gegeten dat hij niet kon verteren.
 • Consistentie: Nestlé Purina ontwikkelde deze goed geïllustreerde tabel die laat zien hoe dierenartsen de consistentie van de ontlasting van honden beoordelen op een schaal van één tot zeven.

Hoe smerig het ook mag lijken, het is belangrijk dat u de poep van uw hond zorgvuldig onderzoekt als ze diarree heeft en de dierenarts zoveel mogelijk details kunt geven. Gewapend met deze kennis kan de dierenarts u vertellen of u een onderzoek moet plannen of dat u het thuis kunt behandelen.

Huismiddeltjes tegen hondendiarree

Veel gevallen zijn mild en kunnen, met het advies van uw dierenarts, behandeld worden zonder een bezoek aan de praktijk. Ze kunnen reageren op een kuur van eenvoudige behandelingen, waaronder:

Vasten

Het onthouden van voedsel gedurende 12 tot 24 uur en het regelmatig geven van kleine hoeveelheden water kan de oorzaak van de verstoring wegnemen en het maagdarmkanaal tot rust laten komen. Het is meestal de eerste manier om de loopsheid aan te pakken. Voordat u besluit te gaan vasten, moet u er zeker van zijn dat uw hond gezond genoeg is om het te verdragen. Puppy’s en oudere honden, bijvoorbeeld, hebben voedingsstoffen nodig. Vasten is ook niet geschikt voor kleine honden, die niet de fysieke reserves hebben van hun grotere neven.

Lees ook beste hondenvoer kopen (verschillende merken)

Diarree kan leiden tot uitdroging, dus zorg ervoor dat uw hond te allen tijde toegang heeft tot water. Veel mensen geven ook niet-gearomatiseerde Pedialyte om de elektrolytenbalans op peil te houden.

Kuren uit de kast

Na het vasten wordt voedsel meestal langzaam geïntroduceerd en veel mensen beginnen met bindmiddelen, die de consistentie van de ontlasting kunnen normaliseren. Enkele beproefde methoden zijn:

 • Rijstwater: Kook rijst van hoge kwaliteit in veel water, verwijder de korrels, en bied de hond de romige witte soep aan die overblijft. Een scheutje bouillon of een beetje babyvoeding maakt het smakelijker.
 • Witte rijst
 • Pompoen uit blik (gewoon, geen bereide taartvulling) heeft de merkwaardige eigenschap effectief te zijn tegen diarree en constipatie.
 • Yoghurt, die heilzame bacteriën bevat, kan helpen bij honden die melk en melkproducten kunnen verdragen.
 • Probiotica, levende bacteriën die de spijsvertering bevorderen (deze zitten ook in yoghurt)
 • Gekookte aardappelen, zonder schil
 • Cottage cheese
 • Eiwitbronnen zoals ei (bereid zonder boter of olie) of kip (zonder vel)
 • Kruiden, zoals venkel, hebben darmkalmerende eigenschappen
 • Speciaal samengestelde hondenvoeding: Sommige fabrikanten bieden voeding aan die maagproblemen kan verzachten. Het kan zijn dat u deze bij uw dierenarts moet halen.
 • Vrij verkrijgbare medicijnen voor mensen kunnen ook effectief zijn bij diarree bij honden, maar moeten met voorzichtigheid worden gegeven en u moet met uw dierenarts overleggen voordat u ze gebruikt.

Methoden die voor de ene hond werken, helpen misschien niet voor de andere, dus misschien moet u een beetje experimenteren om de juiste formule te vinden. Het kan ook nuttig zijn om op te schrijven wat werkt en wat niet, zodat u weet wat u moet doen de volgende keer dat u een puinhoop moet opruimen.

Zodra u een hersteldieet heeft gevonden dat goed is voor uw hond en geen terugval veroorzaakt, kunt u de porties over een periode van dagen langzaam vergroten, en dan beginnen met het toevoegen van kleine hoeveelheden van het normale voer van uw hond, totdat alles weer normaal is.

Wanneer hondendiarree een bezoek aan de dierenarts betekent

Het juiste moment om contact op te nemen met een dierenarts hangt sterk af van wat normaal is voor uw hond. Helaas zijn sommige honden gevoeliger voor spijsverteringsstoornissen dan andere, dus je moet je zeer bewust zijn van de dingen die ongewoon zijn op een individuele basis.

Er zijn echter ijkpunten die erop kunnen wijzen dat u op zijn minst uw dierenarts moet raadplegen:

 • Andere lichamelijke symptomen, zoals lusteloosheid, koorts, braken, droog, kleverig of bleek tandvlees, of zwakte;
 • Diarree die niet ophoudt ondanks huismiddeltjes die in het verleden werkten;
 • Uitdroging;
 • Lange duur (sommigen zeggen een paar dagen, anderen geven meer tijd. Dit hangt allemaal af van wat normaal is voor uw hond.);
 • Gebruik van medicijnen (een hond op antibiotica, bijvoorbeeld);
 • Bestaande aandoeningen, zoals gevorderde leeftijd, diabetes, Cushing’s, kanker, of een andere medische kwestie, en
 • Als de dingen gewoon niet goed lijken te zijn. U kent uw hond, en alleen u kent de subtiele tekenen dat er iets mis is. Respecteer uw instincten en als u denkt dat u veterinaire begeleiding nodig heeft, neem dan de telefoon op.

Gerelateerd: Hoe de temperatuur van uw hond opnemen en te interpreteren

Recent Posts