Hond Diarree: Behandeling, Oorzaken en Remedies

Diarree wordt gedefinieerd als een toename van het volume en de frequentie van de ontlasting en een abnormale consistentie. Kortom, uw hond zal vaker ontlasting hebben en de ontlasting zal zacht of zelfs vloeibaar zijn…

hond diarree

Is dit een noodgeval?

Als u merkt dat uw hond diarree heeft, raak dan niet in paniek! Onderzoek allereerst zijn toestand: als hij zijn levenslust heeft behouden, heeft gegeten en niet heeft overgegeven, dan is er geen noodgeval.

Als uw hond echter erg depressief is, heeft gebraakt en buikpijn lijkt te hebben, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts!

Het kan ook de moeite waard zijn de ontlasting te onderzoeken: als u bloed in de natuur ziet (rood) of de ontlasting is erg zwart, aarzel dan niet om naar uw dierenarts te gaan.

Wat moet ik eerst doen?

Het eerste wat je moet doen is de hond op dieet zetten. Vaak zal een 24-uurs dieet alles weer in orde brengen. Zorg dat je toegang tot water hebt. Een dieet is vaak heilzamer dan bepaalde “grootmoedersrecepten”.

Lees meer over voeding voor uw hond.

Pas op dat u uw hond geen menselijke producten geeft zonder advies van uw dierenarts!

Wat veroorzaakt diarree?

Diarree kan verschillende oorzaken hebben:

“Ongewone voedselconsumptie die niet goed valt” is de meest voorkomende oorzaak, maar ook de minst ernstige. De basis is een voeding van goede kwaliteit en een constante voeding: vermijd het steeds veranderen van het soort voedsel. Uw hond heeft een constante voeding nodig voor een goed uitgebalanceerd spijsverteringskanaal.

Diarree kan worden veroorzaakt door parasieten, vooral bij puppies, dus ontworming is essentieel! Giardiasis is ook een veel voorkomende oorzaak van diarree bij puppy’s en in dit geval kan alleen uw dierenarts u de juiste behandeling geven (specifieke antibioticakuur).

Spijsverteringsgevoeligheid kan de oorzaak zijn van diarree. Van sommige honden is bekend dat ze een kwetsbaar spijsverteringskanaal hebben en dat u zeer waakzaam moet zijn voor de kwaliteit van hun voeding: grote rassen lijken gevoeliger te zijn, zoals de Labrador Retriever, de Duitse Herder, de Duitse Dog, enz., maar ook rassen zoals de Franse Bulldog en de Engelse Bulldog.

Wat als de diarree aanhoudt en aanhoudt?

Diarree die chronisch wordt, d.w.z. langer dan 3 weken aanhoudt, mag niet worden verwaarloosd. Dit kan verder diepgaand onderzoek vereisen om de oorzaak vast te stellen, en soms zelfs een bezoek aan een specialist. Zodra de diagnose is gesteld, zal uw dierenarts u helpen met de behandeling, die soms lastig kan zijn.

Acute Diarree

Acute Diarree hond

Wat zijn de tekenen?

In het geval van acute diarree komt de ontlasting vaker of volumineuzer voor, en is het uiterlijk gewijzigd: zacht of zelfs vloeibaar, wat de aandacht trekt tijdens wandelingen. Soms gaat dit gepaard met braken (gastro-enteritis), ongewone spijsverteringsgeluiden (gorgelen), spijsverteringsstuipen (de maag van het dier trekt samen en lijkt pijnlijk -> koliek).

Algemene verschijnselen zijn niet altijd aanwezig, en hangen af van de oorzaak van de diarree. Het is mogelijk dat de hond koorts heeft (hij is dan down), dat hij weigert te eten. In het begin drinkt de hond meer om de verliezen als gevolg van de diarree te compenseren. Maar in het geval van sterke diarree gedurende meerdere dagen, kan het dier uitgedroogd zijn. Dit is vaak het geval bij puppies.

Oorzaken van acute diarree

Dieet

Plotselinge verandering van dieet: het spijsverteringskanaal van de hond past zich minder snel aan aan veranderingen van dieet dan dat van ons. Dit type “aanpassingsdiarree” komt vaak voor bij het spenen, of wanneer het dier in een nieuw tehuis aankomt. Elke wijziging in de voeding moet daarom geleidelijk worden doorgevoerd, over een periode van ten minste een week, door geleidelijk het aandeel van het nieuwe voeder in het oorspronkelijke rantsoen te verhogen. Dit geeft de darmflora van de hond de tijd om zich aan te passen.
Overmatige of slechte kwaliteit van het voedsel: Overmatig voedsel komt voor tijdens de eindejaarsfeesten bijvoorbeeld, of wanneer honden te veel voedsel krijgen dat ze niet gewend zijn te eten (botten, tafelresten, koemelk, aardappelen die te rijk zijn aan zetmeel dat gaat gisten in de darm). Vleesresten of industrieel voer van lage kwaliteit kunnen ook diarree veroorzaken omdat ze eiwitten van slechte kwaliteit of te veel vet bevatten.

Parasieten

Een hoge mate van parasietenbesmetting veroorzaakt irritatie van het spijsverteringsslijmvlies en kan leiden tot diarree, die vooral bij pups vaak voorkomt. Regelmatige ontworming, elke maand tot de leeftijd van 6 maanden, daarna 2 tot 4 keer per jaar, zal deze problemen helpen voorkomen. Vraag uw dierenarts om advies over de meest geschikte producten.

Infecties

Virussen (rotavirus, coronavirus, parvovirus, enz.) en/of bacteriën (salmonella, campylobacter, enz.) zijn de oorzaak van vele gevallen van diarree bij de hond. Er zijn elke winter epidemieën van virale gastro-enteritis, net als bij mensen. In sommige gevallen zijn vaccins beschikbaar (distemper, hemorragische gastro-enteritis of parvovirosis), in andere gevallen niet.

Gifstoffen

Veel stoffen zijn potentieel giftig en irriterend voor het spijsverteringskanaal, en kunnen diarree veroorzaken. Dit zijn onder andere planten (huis of buiten) waar sommige honden graag op kauwen, zoals ficus of laurier…

Hoe behandel je acute diarree?

Hygiënische maatregelen

De eerste regel is een dieet van 24 tot 48 uur, afhankelijk van het geval, om het darmslijmvlies te laten rusten. Water moet beschikbaar blijven, maar in kleine hoeveelheden per keer. Daarna wordt de voeding geleidelijk hervat, in verschillende kleine maaltijden verspreid over de dag, en op basis van licht verteerbare voeding: kip, gekookte wortelen, zeer gekookte rijst. Zodra de hond beschimmelde ontlasting heeft, kan gedurende enkele dagen geleidelijk weer normaal voedsel worden geïntroduceerd.

Medische behandeling

Afhankelijk van de ernst van de diarree, de oorsprong ervan en de toestand van uw huisdier zal de dierenarts verschillende geneesmiddelen voorschrijven: spijsverteringsverbanden (die de darmwand bekleden en bacteriële toxines absorberen), antidiarreemiddelen om de diarree te stoppen (alleen in geval van zeer hevige diarree), antibiotica of darmantiseptica, afhankelijk van het geval, ontwormen indien nodig, en orale of infuusrehydratie indien nodig.

Chronische Diarree

Chronische Diarree hond

Wat zijn de tekenen?

Elke diarree die meer dan 3 weken duurt, wordt chronisch genoemd en heeft gevolgen voor het hydro-elektrolytisch evenwicht van het dier en voor de algemene toestand. Bovendien is de aanwezigheid van bloed een verzwarende omstandigheid, en een consultatie is in alle gevallen noodzakelijk.

Oorzaken van chronische diarree

Parasieten

Zie boven. Sommige parasieten zijn echter resistent tegen de gebruikelijke ontwormingsmiddelen, en een coproscopie (onderzoek van de ontlasting onder een microscoop) kan nodig zijn om de parasiet in kwestie op te sporen en de juiste behandeling te geven.

Voederen

Zie boven. Voor een ouder dier, waarvan het spijsverteringsstelsel kwetsbaarder en minder efficiënt is, is het raadzaam over te schakelen op een dieet van hoogwaardige, licht verteerbare brokjes. De verhouding kwaliteit/prijs is zeer interessant, en vooral het effect op de spijsvertering van het dier. Aarzel niet om uw dierenarts om advies te vragen!

Sommige honden kunnen ook een voedselintolerantie of -allergie hebben, vaak gerelateerd aan rundvlees of diverse additieven. Er zijn hypoallergene voedingsmiddelen (op voorschrift van de dierenarts) die diarree en andere symptomen kunnen tegengaan.

Chronische infectieziekten

Bacteriële proliferatie, salmonellose, bepaalde virussen…

Ziekten van immune oorsprong

Eosinofiele colitis of enteritis, lymphoplasmacytic…

Pancreas insufficiëntie

Alvleeskliersap bevat enzymen die de vertering van voedsel mogelijk maken. Bij een tekort aan afscheiding wordt de ontlasting deegachtig en heeft een karakteristieke mastiekkleur.

Een spijsverteringstumor

Voornamelijk lymfoom, bij volwassen of oudere honden.

Een oorzaak buiten de spijsvertering

Nier- of leverinsufficiëntie, chronische peritonitis, enz…

Hoe chronische diarree te behandelen?

Na een zogenaamde “eerstelijns”-behandeling (dieet en hygiënische maatregelen, ontworming, enz.), en bij gebrek aan resultaat, zal de dierenarts aanvullend onderzoek voorschrijven om de oorzaak van de chronische diarree te achterhalen: coproscopie, bloedonderzoek, abdominale röntgen/ultrasound, eventueel endoscopie en biopsie van het spijsverteringskanaal.

Zodra de diagnose is gesteld, zal de behandeling worden aangepast aan de betrokken pathologie.

Het spijsverteringsstelsel van de hond

Er zijn belangrijke verschillen tussen de manier waarop honden en mensen voedsel verteren.

De vorm van de menselijke kaak en speekselenzymen bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat een hap in de bek wordt afgebroken. Honden daarentegen hebben een bek en kaken die gemaakt zijn om voedsel te verscheuren, te vermorzelen en op te slokken. Hun speekselenzymen zijn vooral bedoeld om bacteriën te doden, en daarom kunnen ze dingen verdragen die hun menselijke metgezellen naar het ziekenhuis zouden sturen.

Voedsel reist snel door de slokdarm van de hond en komt in brokken de maag binnen, waar de meeste vertering plaatsvindt. Het maagzuur van honden is ongeveer drie maal sterker dan dat van mensen, zodat zij voedsel kunnen verteren dat nog vrijwel intact is. Onder normale omstandigheden duurt het minder dan 10 uur om het voedsel van de mond via de dunne en dikke darm te verteren, met als resultaat een stevige, goed gevormde ontlasting aan het eind.

Top 12 Oorzaken van Honden Diarree

Veel dingen kunnen dit goed uitgebalanceerde systeem verstoren en diarree of, minder vaak, constipatie veroorzaken. Sommige dingen, zoals te veel gras eten, zijn helemaal niet ernstig. Andere kunnen een teken zijn van een levensbedreigend probleem, zoals een onverteerbaar voorwerp (zoals een steen) dat vastzit in de maag, of een ziekte zoals kanker.

Er zijn vele redenen waarom een hond losse ontlasting kan krijgen, maar de meeste gevallen kunnen worden toegeschreven aan een van deze 12 oorzaken:

 1. Onbesuisd dieet: Te veel eten, afval eten, of bedorven voedsel. Er is zelfs een naam voor in veterinaire kringen: “vuilnis toxicosis” of “vuilnis darm”.
 2. Verandering van dieet: Het kan een paar dagen duren voordat het spijsverteringsstelsel van de hond zich heeft aangepast aan nieuwe eiwitten. Daarom raden veel fabrikanten van hondenvoer aan om het rustig aan te doen als u van het ene merk op het andere overschakelt.
 3. Voedselintolerantie
 4. Voedselallergieën
 5. Parasieten: De meeste hiervan veroorzaken ziekte bij puppies of bij volwassenen met een zwak immuunsysteem:
  • Rondwormen
  • Haakwormen
  • Zweepwormen
  • Coccidia
  • Giardia
 6. Giftige stoffen of planten
 7. Het inslikken van een onverteerbaar vreemd voorwerp, zoals een stuk speelgoed of een dozijn of meer sokken
 8. Infecties met veel voorkomende virussen zoals:
  • Parvovirus
  • Distemper
  • Coronavirus
 9. Bacteriële infecties, zoals salmonella
 10. Ziekten, zoals nier- en leveraandoeningen, colitis, inflammatoire darmziekten, en kanker
 11. Antibiotica en andere medicijnen
 12. Stress of emotionele problemen

Wat ontlasting u kan vertellen over de gezondheid van uw hond

De consistentie en kleur van diarree onthullen veel over de oorzaak van het probleem en wat er aan de hand is met uw hond. Let goed op de kleur, de consistentie en alle andere zaken die van belang kunnen zijn wanneer u de symptomen aan een dierenarts voorlegt. In veel gevallen verdwijnt de diarree na een paar dagen thuisbehandeling, maar het is een goed idee om uw dierenarts te bellen als de diarree lang aanhoudt of een van de vele tekenen heeft die op een ernstig probleem kunnen wijzen.

Deze infographic van Just Right by Purina geeft je een idee van de “perfecte hondenpoep,” die chocoladebruin is, de vorm heeft van boomstammen, compact is, en gemakkelijk op te scheppen. Experts zeggen dat het moet aanvoelen als koekjesdeeg of Play-Doh als je het indrukt. Grote hoeveelheden, een puddingachtige of waterige consistentie, of tekenen van slijm (lijkt op gelei), of bloedstrepen, zijn niet normaal.

Let op de kleur van de poep

De kleur kan ook veel zeggen over wat er in de darmen van uw hond gebeurt. Chocoladebruin is normaal, terwijl kleuren als oranje, groen of grijs kunnen duiden op problemen met organen als de lever, galblaas of alvleesklier. Zwarte teerachtige ontlasting is zeer ernstig, en kan wijzen op een inwendige bloeding. Als u dit ziet, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Purina heeft ook een handige referentie-een kleurenwiel van hondenpoep.

Kleur, vorm en consistentie helpen u en uw dierenarts uit te vinden wat er mis is als uw hond diarree heeft. Deze factoren zullen uw dierenarts helpen bepalen waar het probleem zijn oorsprong vindt in het spijsverteringskanaal van de hond.

Andere manieren om hondenpoep te ontcijferen

Hieronder volgen enkele veel voorkomende afwijkingen, naast de kleur, en wat elk u kan vertellen waarom uw hond de poep heeft:

 • Frequentie:
  • Kleine hoeveelheden met persen, meerdere keren per uur, wat sommige mensen “de spuitjes” noemen, kan een teken zijn van een ontsteking van de dikke darm.
  • Drie of vier keer, met een groot volume, duidt op een dunne darmstoornis.
 • Vreemd gevormde of gekleurde vaste voorwerpen kunnen u vertellen wat uw hond heeft binnengekregen. Meerdere kleine witte rijstachtige vormen kunnen bijvoorbeeld duiden op een lintworminfectie. Gras, hout of touwtjes kunnen u vertellen dat uw hond iets heeft gegeten dat hij niet kon verteren.
 • Consistentie: Nestlé Purina ontwikkelde deze goed geïllustreerde tabel die laat zien hoe dierenartsen de consistentie van de ontlasting van honden beoordelen op een schaal van één tot zeven.

Hoe smerig het ook mag lijken, het is belangrijk dat u de poep van uw hond zorgvuldig onderzoekt als ze diarree heeft en de dierenarts zoveel mogelijk details kunt geven. Gewapend met deze kennis kan de dierenarts u vertellen of u een onderzoek moet plannen of dat u het thuis kunt behandelen.

Huismiddeltjes tegen hondendiarree

Veel gevallen zijn mild en kunnen, met het advies van uw dierenarts, behandeld worden zonder een bezoek aan de praktijk. Ze kunnen reageren op een kuur van eenvoudige behandelingen, waaronder:

Vasten

Het onthouden van voedsel gedurende 12 tot 24 uur en het regelmatig geven van kleine hoeveelheden water kan de oorzaak van de verstoring wegnemen en het maagdarmkanaal tot rust laten komen. Het is meestal de eerste manier om de loopsheid aan te pakken. Voordat u besluit te gaan vasten, moet u er zeker van zijn dat uw hond gezond genoeg is om het te verdragen. Puppy’s en oudere honden, bijvoorbeeld, hebben voedingsstoffen nodig. Vasten is ook niet geschikt voor kleine honden, die niet de fysieke reserves hebben van hun grotere neven.

Lees ook beste hondenvoer kopen (verschillende merken)

Diarree kan leiden tot uitdroging, dus zorg ervoor dat uw hond te allen tijde toegang heeft tot water. Veel mensen geven ook niet-gearomatiseerde Pedialyte om de elektrolytenbalans op peil te houden.

Kuren uit de kast

Na het vasten wordt voedsel meestal langzaam geïntroduceerd en veel mensen beginnen met bindmiddelen, die de consistentie van de ontlasting kunnen normaliseren. Enkele beproefde methoden zijn:

 • Rijstwater: Kook rijst van hoge kwaliteit in veel water, verwijder de korrels, en bied de hond de romige witte soep aan die overblijft. Een scheutje bouillon of een beetje babyvoeding maakt het smakelijker.
 • Witte rijst
 • Pompoen uit blik (gewoon, geen bereide taartvulling) heeft de merkwaardige eigenschap effectief te zijn tegen diarree en constipatie.
 • Yoghurt, die heilzame bacteriën bevat, kan helpen bij honden die melk en melkproducten kunnen verdragen.
 • Probiotica, levende bacteriën die de spijsvertering bevorderen (deze zitten ook in yoghurt)
 • Gekookte aardappelen, zonder schil
 • Cottage cheese
 • Eiwitbronnen zoals ei (bereid zonder boter of olie) of kip (zonder vel)
 • Kruiden, zoals venkel, hebben darmkalmerende eigenschappen
 • Speciaal samengestelde hondenvoeding: Sommige fabrikanten bieden voeding aan die maagproblemen kan verzachten. Het kan zijn dat u deze bij uw dierenarts moet halen.
 • Vrij verkrijgbare medicijnen voor mensen kunnen ook effectief zijn bij diarree bij honden, maar moeten met voorzichtigheid worden gegeven en u moet met uw dierenarts overleggen voordat u ze gebruikt.

Methoden die voor de ene hond werken, helpen misschien niet voor de andere, dus misschien moet u een beetje experimenteren om de juiste formule te vinden. Het kan ook nuttig zijn om op te schrijven wat werkt en wat niet, zodat u weet wat u moet doen de volgende keer dat u een puinhoop moet opruimen.

Zodra u een hersteldieet heeft gevonden dat goed is voor uw hond en geen terugval veroorzaakt, kunt u de porties over een periode van dagen langzaam vergroten, en dan beginnen met het toevoegen van kleine hoeveelheden van het normale voer van uw hond, totdat alles weer normaal is.

Wanneer hondendiarree een bezoek aan de dierenarts betekent

Het juiste moment om contact op te nemen met een dierenarts hangt sterk af van wat normaal is voor uw hond. Helaas zijn sommige honden gevoeliger voor spijsverteringsstoornissen dan andere, dus je moet je zeer bewust zijn van de dingen die ongewoon zijn op een individuele basis.

Er zijn echter ijkpunten die erop kunnen wijzen dat u op zijn minst uw dierenarts moet raadplegen:

 • Andere lichamelijke symptomen, zoals lusteloosheid, koorts, braken, droog, kleverig of bleek tandvlees, of zwakte;
 • Diarree die niet ophoudt ondanks huismiddeltjes die in het verleden werkten;
 • Uitdroging;
 • Lange duur (sommigen zeggen een paar dagen, anderen geven meer tijd. Dit hangt allemaal af van wat normaal is voor uw hond.);
 • Gebruik van medicijnen (een hond op antibiotica, bijvoorbeeld);
 • Bestaande aandoeningen, zoals gevorderde leeftijd, diabetes, Cushing’s, kanker, of een andere medische kwestie, en
 • Als de dingen gewoon niet goed lijken te zijn. U kent uw hond, en alleen u kent de subtiele tekenen dat er iets mis is. Respecteer uw instincten en als u denkt dat u veterinaire begeleiding nodig heeft, neem dan de telefoon op.

Gerelateerd: Hoe de temperatuur van uw hond opnemen en te interpreteren