Signalen dat uw hond gestrest is en hoe het te verlichten

Stress is een veelgebruikt woord dat gevoelens van spanning of druk beschrijft. De oorzaken van stress zijn zeer uiteenlopend. Misschien bent u gestrest door uw werk, wordt u nerveus als u nieuwe mensen ontmoet, of wordt u angstig als uw dagelijkse routine wordt verstoord.
signalen dat uw hond stress heeft
Om de stress te verminderen, kunt u op verschillende manieren troost zoeken. Misschien vindt u troost in het gezelschap van een vertrouwde vriend. Misschien verlicht u uw stress wanneer u zich bezighoudt met routineklusjes zoals het schoonmaken van het huis. Of misschien blaast u wat stoom af met lichaamsbeweging.

“Onze honden kunnen ook gestrest raken.”

Onze honden kunnen ook gestrest raken. Omdat we weten hoe stress ons doet voelen, willen we zeker helpen om de stress van ons huisdier ook te verlichten. Maar onze honden uiten hun gevoelens niet, slaan de telefoon niet neer, of hebben geen woedeaanval, dus hoe kunnen we weten dat ze gestrest zijn? De tekenen van angst bij honden zijn vaak subtiel. Sterker nog, sommige stressgerelateerde gedragingen bootsen normale gedragingen na.

Wat zijn enkele van de indicatoren van stress bij honden?

Schudden en beven. U hebt uw hond wel eens zien schudden na een bad of een rol in het gras. Dat schudden met het hele lichaam kan amusant zijn en is heel normaal… tenzij het gebeurt als gevolg van een stressvolle situatie. Honden zijn bijvoorbeeld vaak gestrest bij een bezoek aan de dierenarts. Veel honden “schudden zich uit” als ze van de onderzoekstafel afkomen en op de grond terechtkomen. Honden, net als mensen, lopen ook wanneer ze opgewonden zijn. Sommige honden lopen herhaaldelijk rond de onderzoekskamer terwijl ze wachten tot de dierenarts binnenkomt.

Zeuren of blaffen. Vocalisatie is een normale zelfexpressie bij honden, maar kan worden geïntensiveerd wanneer ze onder stress staan. Honden die bang of gespannen zijn, kunnen janken of blaffen om uw aandacht te trekken, of om zichzelf te kalmeren.

Gerelateerd: Hoe uw hond te laten stoppen met blaffen

Gapen, kwijlen en likken. Honden geeuwen als ze moe of verveeld zijn, ze geeuwen ook als ze gestrest zijn. Een stress geeuw is langer en intenser dan een slaperige geeuw. Honden kunnen ook kwijlen en overmatig likken als ze nerveus zijn.

Veranderingen in ogen en oren. Gestreste honden kunnen, net als gestreste mensen, verwijde pupillen hebben en snel knipperen. Ze kunnen hun ogen heel wijd openen en meer sclera (wit) tonen dan normaal, waardoor ze er geschrokken uitzien. Oren die gewoonlijk ontspannen of alert zijn, worden tegen het hoofd naar achteren gedrukt.

Veranderingen in lichaamshouding. Honden dragen normaal gesproken een gelijk gewicht op alle vier de poten. Als een gezonde hond zonder orthopedische problemen zijn gewicht naar zijn achterpoten verplaatst of ineenkrimpt, kan hij stress vertonen. Als ze bang zijn, kunnen honden ook hun staart samenknijpen of heel stijf worden.

Verharen. Showhonden die nerveus worden in de showring “blazen” vaak hun vacht. Honden verharen ook veel wanneer ze in de dierenkliniek zijn. Hoewel het minder opvalt in een buitenomgeving, zoals een bezoek aan een nieuw hondenpark, verhaart de hond meer wanneer hij angstig is.

Hijgen. Honden hijgen als ze het warm, opgewonden of gestrest hebben. Als uw hond hijgt, ook al heeft hij niet getraind, kan hij last hebben van stress.

Veranderingen in lichaamsfuncties. Net als mensen, kunnen nerveuze honden een plotselinge drang voelen om naar het toilet te gaan. Als uw hond urineert kort nadat hij een nieuwe vriend heeft ontmoet, kan hij zijn territorium afbakenen en tegelijkertijd reageren op de spanning. Weigering van voedsel en verlies van de darmfunctie zijn ook stressindicatoren.

Vermijdings- of verplaatsingsgedrag. Wanneer honden worden geconfronteerd met een onwelkome situatie, kunnen ze “ontsnappen” door zich op iets anders te concentreren. Ze kunnen aan de grond snuffelen, hun genitaliën likken, of zich gewoon afwenden. Iemand negeren is misschien niet beleefd, maar het is zeker beter dan agressief zijn. Als uw hond interactie met andere honden of mensen vermijdt, forceer de kwestie dan niet. Respecteer zijn keuze.

Verstoppen of ontsnappen gedrag. Een uitbreiding van vermijding, sommige gespannen honden letterlijk bewegen achter hun eigenaars om zich te verbergen. Ze kunnen hun eigenaar zelfs porren om hem te vragen verder te gaan. Om te ontsnappen kunnen ze zich bezighouden met afleidingsmanoeuvres zoals graven of cirkelen of achter een boom of geparkeerde auto kruipen.

Hoe kan ik mijn hond helpen om te gaan met stressvolle situaties?

Om stressverschijnselen van normaal gedrag te onderscheiden, moet u vertrouwd zijn met de normale houding van uw hond. Dan kunt u zien of hij zijn lippen likt omdat hij angstig is of omdat hij een traktatie wil.

Als hij ontspannen is, heeft hij halfstaande of naar voren gerichte oren, een zachte mond, en ronde ogen. Hij verdeelt zijn gewicht gelijkmatig over alle vier de poten. Door onderscheid te maken tussen normaal gedrag en stresssymptomen kunt u snel en effectief een ongemakkelijke situatie oplossen.

“Als uw hond gestrest is, verwijder hem dan eerst van de stressfactor.”

Als uw hond gestrest is, haal hem dan eerst weg van de stressfactor. Zoek een rustige plek voor hem om te hergroeperen. Weersta de drang om hem te veel te troosten. Als u hem wilt verwennen met aaien of traktaties, laat hem die dan eerst verdienen door een activiteit uit te voeren (bv. zitten). Reageren op routinematige commando’s leidt de hond af en geeft hem een gevoel van normaal gedrag. Het is verbazingwekkend hoe geruststellend zit, af, en hak kan zijn voor een bezorgde hond.

Als uw hond voortdurend gestrest raakt, moet u naar uw dierenarts. Nadat hij zich ervan heeft vergewist dat het gedrag van uw hond geen medische oorzaak heeft, kan uw dierenarts u doorverwijzen naar een trainer of diergeneeskundig gedragstherapeut om stressgerelateerde problemen te evalueren. Zij kunnen u eventueel ook angstremmende medicijnen voorschrijven.

Net als bij mensen kan lichaamsbeweging een goede stressverminderaar zijn. Fysieke activiteiten zoals wandelen of apporteren helpen zowel u als uw hond om spanning kwijt te raken. Het is ook goed om uw hond een veilige plek in huis te geven waar hij kan ontsnappen aan angstige situaties. Iedereen vindt het prettig om zich op een rustige plek terug te kunnen trekken.

En, ten slotte, onthoud dat stress niet altijd slecht is. Angst is een stressgerelateerde emotie die ons ertoe aanzet potentieel gevaarlijke situaties te vermijden. Stress kan dus eigenlijk een beschermer zijn. Hoe dan ook, stress maakt deel uit van het dagelijks leven voor ons en onze honden, dus we moeten leren hoe we er het beste mee om kunnen gaan.