Hoe uw hond te laten stoppen met blaffen

Zes manieren om het blaffen van uw hond onder controle te krijgen

Hier is een lijst van zes technieken die kunnen helpen uw hond te stoppen met blaffen. Hoewel ze allemaal succesvol kunnen zijn, moet u geen wonderbaarlijke resultaten verwachten in één nacht. Hoe langer uw hond al blaft, hoe langer het zal duren voor hij zijn gedrag verandert.
hond blaffen afleren
Sommige van deze trainingstechnieken vereisen dat u een idee hebt waarom uw hond blaft.

Denk er altijd aan om deze tips in gedachten te houden tijdens de training:

 • Schreeuw niet tegen uw hond dat hij stil moet zijn – dat klinkt alleen maar alsof u met hem mee blaft.
 • Houd uw trainingssessies positief en opgewekt.
 • Wees consequent, zodat u uw hond niet in verwarring brengt. Iedereen in uw gezin moet de trainingsmethoden toepassen telkens als uw hond ongepast blaft. U kunt uw hond niet de ene keer wel en de andere keer niet laten wegkomen met ongepast blaffen.

Verwijder de motivatie

Uw hond krijgt een soort beloning als hij blaft. Anders zouden ze het niet doen. Zoek uit wat ze krijgen voor het blaffen en verwijder dat. Geef uw hond niet de kans om het blafgedrag voort te zetten.

Voorbeeld: Blaffen naar voorbijgangers

 • Als ze blaffen naar mensen of dieren die langs het raam van de woonkamer komen, beheers het gedrag door de gordijnen te sluiten of uw hond in een andere kamer te zetten.
 • Als ze blaffen naar voorbijgangers als ze in de tuin zijn, breng ze dan in huis. Laat uw hond nooit zonder toezicht de hele dag en nacht buiten.

Negeer het blaffen

Als u denkt dat uw hond blaft om uw aandacht te trekken, negeer hem dan zolang het duurt voordat hij stopt. Praat niet tegen ze, raak ze niet aan, kijk ze niet eens aan; uw aandacht beloont ze alleen maar voor hun luidruchtigheid. Als ze eindelijk stil zijn, zelfs om adem te halen, beloon ze dan met een traktatie.

Om succesvol te zijn met deze methode, moet je geduldig zijn. Als ze een uur lang blaffen en je raakt uiteindelijk zo gefrustreerd dat je tegen ze schreeuwt dat ze stil moeten zijn, zullen ze de volgende keer waarschijnlijk anderhalf uur lang blaffen. Ze leren dat als ze maar lang genoeg blaffen, u ze aandacht zult geven.
hond blaft om de juiste reden
Voorbeeld: Blaffen bij opsluiting

 • Wanneer u uw hond in zijn bench of in een afgesloten ruimte zet, draai u dan om en negeer hem.
 • Zodra ze stoppen met blaffen, draait u zich om, prijst u ze en geeft u ze een traktatie.
 • Als ze doorkrijgen dat stil zijn ze een traktatie oplevert, verleng dan de tijd dat ze stil moeten blijven voordat ze beloond worden.
 • Begin klein door ze te belonen voor een paar seconden stil zijn, en werk dan toe naar langere periodes van stilte.
 • Houd het leuk door de hoeveelheid tijd te variëren. Beloon ze soms na vijf seconden, dan na 12 seconden, dan na drie seconden, dan na 20 seconden, enzovoort.

Desensibiliseer uw hond voor de stimulus

Laat uw hond geleidelijk wennen aan datgene waardoor hij blaft. Begin met de stimulus (het ding dat ze laat blaffen) op een afstand. Het moet ver genoeg weg zijn dat ze niet blaffen als ze het zien. Geef ze veel lekkers. Verplaats de prikkel een beetje dichterbij (misschien zo weinig als een paar centimeter of een paar meter om mee te beginnen) en geef ze traktaties. Als de prikkel uit het zicht verdwijnt, stop dan met het geven van traktaties. U wilt dat uw hond leert dat het verschijnen van de prikkel leidt tot goede dingen (traktaties)!

Voorbeeld: Blaffen naar andere honden

 • Laat een vriend met een hond uit het zicht staan of ver genoeg weg zodat uw hond niet blaft naar de andere hond.
 • Als uw vriend en hun hond komen in zicht, start het voeden van uw hond traktaties.
 • Stop het voeden van traktaties zodra uw vriend en hun hond uit het zicht verdwijnen.
 • Herhaal dit proces meerdere keren.
 • Vergeet niet om te proberen om te snel vooruitgang te boeken, want het kan dagen of weken duren voordat uw hond aandacht kan besteden aan u en de traktaties zonder te blaffen naar de andere hond.

  Vraag uw hond voor een onverenigbaar gedrag

  Wanneer uw hond begint te blaffen, vraag hem dan om iets te doen dat onverenigbaar is met blaffen. Leer uw hond om te reageren op blafprikkels met iets dat hen remt om te blaffen, zoals op hun bed gaan liggen.

  Voorbeeld: Iemand aan de deur

  • Gooi een traktatie op hun bed en zeg ze “ga naar je bed”.
  • Wanneer ze betrouwbaar naar hun bed gaan om een traktatie te verdienen, verhoog dan de inzet door de deur te openen terwijl ze op hun bed liggen. Als ze opstaan, sluit dan onmiddellijk de deur.
  • Herhaal dit totdat ze in bed blijven liggen terwijl de deur opengaat.
  • Verhoog dan de moeilijkheidsgraad door iemand aan te laten bellen terwijl uw hond in bed ligt. Beloon ze als ze op hun plaats blijven.

  hoe stop ik mijn hond met blaffen

  Houd uw hond moe

  Zorg ervoor dat uw hond elke dag voldoende lichamelijke en geestelijke beweging krijgt. Een vermoeide hond is een goede hond en zal minder snel blaffen uit verveling of frustratie. Afhankelijk van ras, leeftijd en gezondheid, kan uw hond meerdere lange wandelingen nodig hebben, evenals een goed spelletje achter de bal aan en spelen met interactief speelgoed.

  Neem contact op met een gediplomeerde professionele hondentrainer

  Als u denkt dat uw hond reactief blaft tegen vreemden, familieleden of andere honden, of als de bovenstaande tips geen succes blijken te hebben, overweeg dan om een gecertificeerde professionele hondentrainer om hulp te vragen.