Hoe Agressie Gedrag bij Honden Stoppen

Wanneer uw hond regelmatig gromt, snauwt, of bijt, heeft u een serieus gedragsprobleem aan uw handen. Agressie is een van de belangrijkste redenen waarom hondeneigenaren de hulp inroepen van een professionele hondentrainer of dierengedragstherapeut. En het zijn niet alleen grotere honden en zogenaamde “gevaarlijke rassen” die vatbaar zijn voor agressie; elk ras is in staat om agressief te worden onder de juiste omstandigheden.
agressie bij honden
Hoewel agressie niet van de ene op de andere dag kan worden genezen, zijn er stappen die u kunt nemen om het agressieve gedrag te beteugelen en uw hond te helpen rustig te blijven.

Waarom gedragen honden zich agressief?

Agressief gedrag bij een hond verwijst naar elk gedrag dat verband houdt met een aanval of een dreigende aanval. Dit omvat stil en stijf worden, grommen, snauwen, tanden laten zien, longeren, en bijten.

De eerste stap om dit gedrag te stoppen is uit te zoeken wat de oorzaak is van de agressie van uw hond. Sommige honden grommen als iemand hen benadert terwijl ze eten of op een bot kauwen, bijvoorbeeld. Anderen reageren agressief op kinderen of vreemden.

Lees ook: muilkorf hond tegen bijten

De agressie hoeft ook niet op een persoon gericht te zijn. Sommige honden worden agressief in de buurt van andere dieren, alleen bepaalde dieren (katten maar geen andere honden), of tegenover levenloze voorwerpen, zoals wielen van voertuigen of tuingereedschap.

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat u pas een plan kunt bedenken om het gedrag van uw hond te veranderen als u de reden erachter kent. De meest voorkomende vormen van agressie bij honden zijn:

 • Territoriale agressie: De hond verdedigt zijn ruimte of uw huis tegen wat hij beschouwt als een indringer.
 • Beschermende agressie: De hond beschermt leden van zijn roedel tegen een ander dier of een persoon. Moederhonden zijn ook zeer beschermend ten opzichte van hun pups en kunnen vijandig worden ten opzichte van iedereen die in hun buurt komt.
 • Bezitsgerichte agressie: De hond beschermt voedsel, kauwspeeltjes, botten, of een ander voorwerp van waarde voor hem. Dit wordt ook wel “resource guarding” genoemd.
 • Angstagressie: De hond is angstig en probeert zich terug te trekken in een enge situatie, maar valt dan aan als hij in het nauw gedreven wordt.
 • Defensieve agressie: Vergelijkbaar met angstagressie – de hond valt aan ter verdediging van iets in plaats van eerst te proberen zich terug te trekken. Deze honden hebben over het algemeen andere, meer subtiele, aanwijzingen gegeven dat ze met rust gelaten willen worden voordat ze bijten, zoals het wegdraaien van hun kop.
 • Sociale agressie: De hond reageert agressief op andere honden in sociale situaties. Honden die niet goed gesocialiseerd zijn met andere honden en mensen kunnen ook agressie vertonen.
 • Frustratie-opgewekte agressie: De hond gedraagt zich agressief wanneer hij aangelijnd is of in een omheind erf. Wanneer de hond geprikkeld raakt en niet op die prikkel kan reageren, kan hij zich gaan gedragen. Soms kan een hond overprikkeld raken, bijvoorbeeld voor een wandeling, en zijn baasje bijten.
 • Omgekeerde agressie: De hond kan agressief worden tegen een persoon die een hondengevecht probeert te beëindigen. Het kan ook gebeuren wanneer de hond het doelwit van zijn vijandigheid niet kan bereiken, zoals een naburige hond aan de andere kant van een hek.
 • Door pijn opgewekte agressie: De hond vertoont agressie wanneer hij gewond is of pijn heeft.
 • Sekse-gerelateerde agressie: Twee reuen of twee teven worden agressief als ze strijden om de aandacht van een partner. Dit geldt voor intacte dieren en kan worden vermeden door honden te castreren en te steriliseren.
 • Roofzuchtige agressie: De hond gedraagt zich zonder veel waarschuwing agressief bij het vertonen van roofzuchtig gedrag, zoals bij het achtervolgen van wilde dieren. Dit instinct kan een ernstig gevaar worden wanneer een kind met de hond aan het jagen is. Het kan beginnen als een onschuldig spelletje, maar honden met roofzuchtige agressie kunnen zich snel tegen het kind keren en het mogelijk bijten.

Tekenen dat uw hond agressief kan worden

Elke hond kan agressief gedrag oppikken, en het is belangrijk om een patroon van waarschuwingssignalen op te sporen, zoals:
hond agressief tegen andere honden afleren

 • Grommen en snauwen
 • Een stijf lichaam en snel kwispelende staart
 • Lippen likken of gapen
 • Afwenden van de blik
 • Opgezette vacht
 • Ineenkrimpen en staart insteken
 • Het wit van de ogen zien

Niet alle honden die dit gedrag vertonen zijn over het algemeen agressief – veel van deze waarschuwingssignalen zijn ook een indicatie van angst of vrees.

Hoe agressie te stoppen

Maak een notitie van wanneer uw hond agressief wordt en de omstandigheden rond het gedrag. Dit zal een belangrijke rol spelen bij het bepalen van uw volgende stap. Het is essentieel om de onderliggende oorzaak van de agressie aan te pakken. Het gedrag is slechts een symptoom van een onderliggend probleem. Er zijn een aantal manieren waarop u de vijandigheid kunt beheersen en uw hond kunt helpen rustig te blijven. Het zal tijd, consistentie, en eventueel de hulp van een professional.

Ga naar uw dierenarts

Honden die normaal gesproken niet agressief zijn, maar zich plotseling agressief gaan gedragen, kunnen een onderliggend medisch probleem hebben.2 Gezondheidsproblemen die agressie kunnen veroorzaken zijn onder andere hypothyreoïdie, pijnlijke verwondingen en neurologische problemen zoals encefalitis, epilepsie en hersentumoren.

Praat met uw dierenarts om te bepalen of dit het geval is bij uw hond. Behandeling of medicatie kan grote verbeteringen in het gedrag van uw hond te maken.

Schakel een professional in

Als uw dierenarts een medisch probleem heeft uitgesloten, is het tijd om een professionele hondentrainer of dierengedragstherapeut in te schakelen. Omdat agressie zo’n ernstig probleem is, moet u niet proberen het zelf op te lossen. Een professional kan u helpen erachter te komen wat de oorzaak is van de agressie van uw hond en een plan maken om het te beheersen.

Maak een plan

Een gedragstherapeut of trainer kan u helpen uit te vinden wat de beste aanpak is om de agressie van uw hond te beheersen. In de meeste gevallen zult u positieve bekrachtiging gebruiken om uw hond nieuw gedrag aan te leren.3

Bijvoorbeeld, als uw hond is mild agressief ten opzichte van vreemden, te beginnen door te staan ver weg van iemand die uw hond niet kent. Je moet ver genoeg weg, zodat uw hond niet beginnen te grommen of te snauwen. Dan, belonen met veel traktaties en lof als je geleidelijk de afstand tussen uw hond en de vreemdeling, het gebruik van positieve bekrachtiging voort te zetten.

Idealiter, uw hond zal beginnen te leren dat vreemden gelijk traktaties en je zult een vermindering van zijn agressie te zien. Deze zelfde procedure kan werken om uw hond te laten wennen aan een verscheidenheid van andere situaties.

Vermijd Straf

Het straffen van uw hond voor agressief gedrag werkt meestal averechts en kan de agressie doen escaleren.3 Als u reageert op een grommende hond door te slaan, te schreeuwen of een andere aversieve methode te gebruiken, kan de hond de behoefte voelen om zich te verdedigen door u te bijten.

Straf kan er ook toe leiden dat uw hond iemand anders bijt zonder waarschuwing. Bijvoorbeeld, een hond die gromt naar kinderen laat u weten dat hij zich ongemakkelijk voelt in hun buurt. Als u een hond straft voor grommen, zal hij u de volgende keer dat hij zich ongemakkelijk voelt misschien niet waarschuwen, maar gewoon bijten.

Overweeg medicatie

In sommige gevallen is training alleen niet genoeg. Honden die agressief zijn kunnen ook medicatie nodig hebben om het probleem onder controle te krijgen. Het is belangrijk om te begrijpen dat een hond die angst, stress of onrust ervaart, niet in staat is om nieuwe dingen te leren. Zie medicatie als een hulpmiddel om uw hond te helpen deze angst te overwinnen. Veel honden zullen slechts tijdelijk medicatie nodig hebben. Bespreek met uw dierenarts wat de mogelijkheden zijn.

Omgaan met onvermijdelijke situaties

Ten slotte moet u zich afvragen of uw levensstijl u in staat stelt zich aan een plan te houden. Als u bijvoorbeeld een hond heeft die agressief is tegen kinderen en u heeft kinderen, dan is het bijna onmogelijk om de situatie te vermijden die de agressie naar boven brengt. In dit geval kan de beste optie voor u en uw hond zijn om een nieuw huis te vinden met alleen volwassenen.