Koorts bij honden: oorzaken, symptomen en behandeling

U bent waarschijnlijk bekend met de beproefde methode waar veel hondeneigenaren op vertrouwen om te zien of hun hond koorts heeft: Voel zijn neus. Als het nat en koud is, is hij in orde. Als hij warm en droog is, heeft hij waarschijnlijk koorts. Simpel, toch? Er is niets mis met deze ouderwetse manier van meten, maar soms is het ingewikkelder dan dat, en de neustest alleen is vaak niet genoeg voor een nauwkeurige beoordeling van de aanwezigheid van koorts.
hond heeft koorts

Wat is de normale temperatuur van een hond?

In tegenstelling tot mensen, die een normaal temperatuurbereik hebben van tussen de 38,0 en 39,0 °C, ligt de normale temperatuur van uw hond hoger: het bereik ligt tussen 99,5 en 102,5F graden. Nu we weten wat normaal is, gaan we eens kijken naar de tekenen die ons vertellen of onze hond buiten het normale bereik is en koorts heeft.

Wat zijn de tekenen van koorts bij honden?

Uw hond kan u niet vertellen wanneer hij koorts heeft, dus moet u zich vertrouwd maken met de symptomen die op de aanwezigheid ervan kunnen wijzen.

Hier zijn de meest voorkomende symptomen:

Wat veroorzaakt koorts bij honden?

Een infectie of ontsteking kan koorts veroorzaken bij huisdieren, omdat hun lichaam de infectie probeert te bestrijden. Ze kunnen intern of extern zijn, en omvatten:

  • Een ontstoken beet, schram of snee
  • Oorontsteking
  • Urineweginfectie (UTI)
  • Geïnfecteerde of geabcesseerde tand
  • Een aanhoudende bacteriële of virale ziekte
  • Infectie van organen, zoals nieren of longen

Het inslikken van giftige stoffen kan ook koorts veroorzaken. Deze omvatten:

  • Giftige planten
  • Antivries
  • Menselijke geneesmiddelen
  • Menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor honden, waaronder de kunstmatige zoetstof xylitol

Als u denkt dat uw hond een giftige stof heeft binnengekregen, neem dan contact op met de dierenarts.

Vaccinaties

Het is niet ongewoon dat huisdieren (en mensen) 24-48 uur na een vaccinatie een lichte vorm van koorts hebben. Dit is meestal niet gevaarlijk en verdwijnt na een dag of zo, maar houd de situatie in de gaten.

Hoe de temperatuur van uw hond opnemen

Het is misschien niet het leukste wat u en uw hond ooit samen zullen doen, maar het nauwkeurig opnemen van zijn temperatuur kan alleen met een rectale of oorthermometer. Tegenwoordig zijn er digitale thermometers die speciaal voor huisdieren zijn gemaakt. U moet er zo een hebben in de EHBO-doos die u voor uw hond bewaart. Hij registreert zijn temperatuur in ongeveer 60 seconden, zodat hij (en u) zich minder ongemakkelijk voelen.

Een rectale thermometer smeert u eerst in met vaseline of babyolie. Steek hem voorzichtig een centimeter in de anus van uw hond en verwijder hem zodra u een meting krijgt.

Oorthermometers zijn minder ingrijpend, maar nog steeds een betrouwbare manier om de temperatuur van uw hond op te nemen. Hij meet de infrarode warmtegolven die door het gebied rond het trommelvlies worden uitgezonden. De thermometer wordt diep in de horizontale gehoorgang geplaatst om een nauwkeurige meting te verkrijgen. Oorthermometers zijn meestal iets duurder, maar uw hond zal het waarderen dat u bereid bent een paar euro meer uit te geven. Lees alle instructies zorgvuldig. Gebruik geen glazen thermometer.

Wanneer moet u met uw hond naar de dierenarts?

Een hond wordt geacht koorts te hebben wanneer zijn temperatuur 103 graden of hoger bereikt. Als dat het geval is, is het tijd om naar het kantoor van de dierenarts te gaan. Een temperatuur van 106 graden of hoger kan de inwendige organen van een huisdier beschadigen en kan fataal zijn, dus wacht nooit tot het zo ver is.

Eenmaal bij de dierenarts kan het lastig zijn om de onderliggende oorzaak vast te stellen. Uw dierenarts heeft waarschijnlijk een dossier van de medische geschiedenis van uw hond, met informatie over vaccins, operaties, allergieën, medicijnen, en vroegere ziekten. Maar de dierenarts moet ook op de hoogte zijn van recente verwondingen, inname van planten of andere giftige stoffen, insectenbeten, enzovoort. Het is ook nuttig te noteren wanneer u de koorts voor het eerst hebt opgemerkt.

Na het lichamelijk onderzoek kan uw dierenarts routine-laboratoriumtests laten uitvoeren, zoals urineonderzoek, bloedbeeld, of een biochemisch profiel. Deze kunnen nuttige informatie opleveren over een onderliggende aandoening of infectie. In het geval van een infectie kan uw hond medicijnen voorgeschreven krijgen. Ook kunnen meer specifieke tests nodig zijn.

Soms kan de oorzaak van de koorts niet worden vastgesteld. Dierenartsen gebruiken hier zelfs een acroniem voor: FUO (Fever of Unknown Origin).

Hoe de koorts van een hond te verminderen

Om de koorts van een hond te verminderen – 39,5 graden of hoger – brengt u eerst koel water aan rond zijn poten en oren. U kunt een gedrenkte handdoek of doek gebruiken. Blijf zijn temperatuur in de gaten houden en als die onder de 103 komt, kunt u stoppen met het water. Kijk of u hem kunt overhalen een beetje water te drinken. U moet uw hond nog steeds goed in de gaten houden om te voorkomen dat de koorts terugkomt, en overwegen met hem naar de dierenarts te gaan als hij andere symptomen vertoont. Onthoud: beter voorkomen dan genezen.

Geef uw hond (of kat) nooit menselijke medicijnen, zoals aspirine of acetaminofen. Deze zijn zeer giftig voor huisdieren.

Opmerking: dit artikel is bedoeld om u te informeren over koorts bij honden en is niet bedoeld om de plaats in te nemen van een diagnose of consult bij de dierenarts. Als u denkt dat uw hond koorts heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts om een afspraak te maken voor een onderzoek en om ervoor te zorgen dat uw hond de veiligste en meest effectieve behandeling krijgt.