Wanneer de hond niet eet – 10 redenen voor verlies van eetlust

Ooit sprong hij vrolijk om je heen zodra je in de buurt van de etensbak kwam – nu is je hond helemaal niet meer geïnteresseerd in zijn eten? Als de hond eenmaal geen eetlust heeft, is dat geen reden tot zorg. Maar als het gebrek aan eetlust vaker voorkomt, moet je het tot op de bodem uitzoeken.
Van dieet tot gezondheid tot hormonale oorzaken:
Wij hebben 10 redenen verzameld waarom uw hond misschien niet eet.
hond wil niet eten

Hoe lang kan uw hond zonder eten?

Wees niet bang dat je hond snel zal verhongeren. Niet dat je het risico moet nemen, maar gezonde volwassen honden kunnen tot 25 dagen zonder eten.
Als de hond daarentegen niet drinkt, is dat problematischer: na ongeveer zes dagen zou hij uitgedroogd zijn. Hoe dan ook, als uw hond niet eet, zijn daar redenen voor, en u moet niet wachten tot uw hond er al slecht aan toe is om die te vinden – hoe eerder u het gebrek aan eetlust tot op de bodem uitzoekt, hoe beter.
hond heeft geen eetlust

10 mogelijke redenen waarom uw hond niet eet

1. stress

Net als mensen zijn honden gevoelig voor stress. Ben je met je hond verhuisd? Is er iets veranderd in zijn sociale omgeving, bijvoorbeeld een nieuwe dierlijke of menselijke huisgenoot? Mist hij een aanhankelijke figuur of een oude hondenvriend? Is er een loopse teef in de buurt die zijn aandacht trekt? Of is er iets veranderd in zijn dagelijks leven? Dit kan stress veroorzaken bij de viervoeter en vervolgens zijn maag aantasten.
Zelfs het weer kan de eetlust beïnvloeden.

2. pijn of letsel

Als de hond plotseling zijn eten weigert, kan een verwonding of pijn ook de oorzaak zijn. Controleer of hij een vreemd voorwerp in zijn mond heeft of dat zijn tandvlees gewond of ontstoken is. Als dit het geval is, dan is het tijd om naar de dierenarts te gaan! Als u toch ontstoken tandvlees aantreft, hebben wij ook tips voor u in onze gids “Gebitsverzorging bij honden” over hoe u dit in de toekomst kunt voorkomen.

3. ziekten

Ziekten kunnen ook verlies van eetlust veroorzaken. Bacteriële infecties, nierproblemen, spijsverteringsproblemen en andere ziekten kunnen ervoor zorgen dat uw hond niet eet. Vooral als symptomen zoals koorts of braken tegelijkertijd optreden, moet u zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan om er zeker van te zijn dat er geen ernstige ziekte ten grondslag ligt aan de terughoudendheid van de hond om te eten.

4. doorkomende tandjes

Als uw pup niet wil eten, kan dat komen door het wisselen van de tanden. De druk van de nieuwe tanden kan heel ongemakkelijk aanvoelen in de mond. Dit verdwijnt meestal als de melktand plaats heeft gemaakt voor de nieuwe tand. U kunt het doorkomen van de tandjes versnellen door uw puppy kauwspeeltjes te geven en door droogvoer in lauw water te laten weken terwijl de verandering plaatsvindt. In de regel begint de tandwisseling bij honden op de leeftijd van ongeveer 4 maanden, duurt ongeveer drie maanden en is voltooid in de negende levensmaand. Hoe lang het duurt voordat een hond zijn melktanden verliest, hangt ook af van zijn grootte: Grote rassen zijn meestal eerder klaar met tanden krijgen dan kleine rassen.
hond krijg traktatie

5 Hormonale veranderingen

Tijdens de loopsheid of schijndracht verliezen teven soms hun eetlust. Dit kan ook indirecte gevolgen hebben voor reuen: er zijn meldingen van honden die tijdens de loopsheid van een teef weinig belangstelling voor voedsel toonden. Tijdens deze “hete tijd” heeft de reu gewoon andere dingen aan zijn hoofd dan eten. Aangezien teven slechts één of twee keer per jaar loops worden, is de periode van gebrek aan eetlust beperkt om hormonale redenen en geen reden tot bezorgdheid.

6. leeftijd

Oude honden hebben een lagere energiebehoefte en daardoor soms minder eetlust. Als het gebrek aan eetlust bij een oude hond echter blijvend is, kan dit wijzen op ziekte, verlies van reuk- of smaakzin of stijfheid. In het laatste geval is de hond niet meer zo beweeglijk en heeft daarom moeite om de bak te bereiken. U kunt proberen of het uw hond helpt als u de bak hoger zet, zodat hij er gemakkelijker bij kan. Aangezien sommige oude honden zich sneller vol voelen dan hun jongere soortgenoten, kunt u testen of het eetgedrag verbetert als u het voedselrantsoen verdeelt over meerdere kleine maaltijden gedurende de dag. Laat uw hond bij twijfel door een dierenarts onderzoeken om er zeker van te zijn dat er niets mis is met zijn gezondheid.

7. een kieskeurige hond

Een traktatie hier, een hapje daar en een kauwtje tussendoor? Een beetje vlees toevoegen aan het droogvoer en morgen een heel ander voer serveren? Geen goed idee, want dan heb je al snel een hinderlijk alarm! Als honden naast hun gewone voer allerlei andere lekkernijen krijgen, of als het dagelijkse voerrantsoen wordt “opgepept” met toevoegingen, kunnen ze kieskeurig worden en hun verwachtingen zo hoog stellen dat je veel moeite hebt om aan hun smaak te voldoen. In dat geval moet u afzien van het geven van tussendoortjes, zodat de hond er weer zin in krijgt. U moet ook voorkomen dat u vaak van voedsel verandert.

8. frequente verandering van voedsel

Altijd hetzelfde eten is saai, hè? Wat voor ons mensen geldt qua voeding, geldt niet voor honden. Honden zijn gewoontedieren als het om voedsel gaat, hun spijsverteringskanaal is niet ontworpen voor frequente veranderingen en reageert met stress, diarree of andere klachten. Als u het voedsel regelmatig verandert of varieert, kan dit er ook toe leiden dat de hond sterke voorkeuren ontwikkelt en bepaalde soorten voedsel weigert. Zie het overlast alarm!
Als u het voer van uw hond wilt veranderen, moet u dat altijd langzaam en voorzichtig doen en bij één soort voer blijven als u daartoe hebt besloten en het voldoet aan de behoeften van uw hond. Sommige honden doen er bijvoorbeeld langer over om van natvoer op droogvoer over te schakelen. Het kan ook enige tijd duren om over te schakelen van een voeding van lage kwaliteit met een hoog suikergehalte naar een voeding van betere kwaliteit.

9. puberteit

Tussen de leeftijd van 7 en 11 maanden maken sommige honden een periode door die “puberteit” wordt genoemd. Dit is wanneer honden hun grenzen testen. Als uw harige vriend duidelijk minder gehoorzaam is dan voorheen of als u het gevoel hebt dat hij dominantiegedrag vertoont, kan dit verband houden met de zwaaifase. Hier probeert de hond uit wat er gebeurt als hij (gedeeltelijk) voedsel weigert. In dit geval moet u zich niet laten verleiden om hem ander voedsel of lekkers aan te bieden. Anders leert uw puber dat hij met dit gedrag kan wegkomen en zal hij het ook na de zwaaifase blijven gebruiken.

10. de hond is vol

Als uw hond niet eet, houd dan goed in de gaten wat hij naast zijn hoofdmaaltijd eet. Soms heeft hij overdag veel lekkers gegeten omdat hij vaak is beloond of omdat gasten aardig tegen hem zijn geweest. En zit gewoon vol bij de hoofdmaaltijd. In het menu van uw hond moet u ook traktaties opnemen die uw viervoeter krijgt. Zo krijgt u een beter overzicht en voorkomt u dat uw viervoeter altijd wat overhoudt.

Waarom wil mijn hond niet eten?

Het verlies van eetlust bij honden wordt onbekwaamheid of anorexia genoemd. Anorexia bij de hond is niet dezelfde aandoening als anorexia bij de mens. Anorexia bij de hond kan gedeeltelijk of volledig zijn. Als uw hond slechts enkele soorten voedsel eet, maar niet genoeg om gezond te blijven, is er sprake van gedeeltelijke anorexia. Als uw hond helemaal niets eet, heeft u te maken met volledige anorexia bij de hond. Pseudo-anorexia bij honden is een aandoening wanneer een hond wel wil eten, maar dat niet kan vanwege een ander probleem.

Eerst moet u bepalen wat de oorzaken zijn van het feit dat uw hond niet wil eten, en hier is hoe u dat moet doen.

5 stappen om erachter te komen waarom uw hond niet eet

Als het twee dagen of meer geleden is dat uw hond heeft gegeten, neem het dan serieus en bepaal de redenen waarom uw hond niet wil eten.
mijn hond eet niet maar drinkt wel

 1. Observeer het gedrag van uw hond
 2. Controleer de tanden en het lichaam van uw pooch
 3. Kijk of er problemen zijn met het voedsel.
 4. Controleer de omgeving
 5. Bestudeer uw acties opnieuw

Stap 1 – Het observeren van het gedrag van de hond

Wanneer u het gedrag van de hond observeert, controleer dan of uw hond niets wil eten of een of andere vorm van voedsel niet wil eten. U kunt de voedselinname van uw huisdier op afstand controleren via hondencamera voor het geval u weg bent.

Kijk of uw hond zich normaal gedraagt of dat er andere veranderingen zijn in de dagelijkse routine. Let ook op de ontlasting en urine van de hond. Als alles normaal is, kunt u uw huisdier een of twee maaltijden laten overslaan. Als uw hond braakt, diarree heeft, lethargisch is en uitgedroogd, praat dan met een dierenarts.

Als uw hond zich, afgezien van verminderde eetlust, verbergt, de hele dag slaapt of zijn interesse in spelen en andere gebruikelijke activiteiten verliest, kan dit een teken zijn van een depressie van de hond.

Stap 2 – De tanden en het lichaam van uw hond controleren

Als u een gebroken, loszittend of slecht gebit of ontstoken tandvlees opmerkt, kan dit een oorzaak zijn waarom uw hond niet eet. Kijk bij het controleren van het lichaam van uw huisdier naar parasieten, veranderingen in de vacht en de huid, en eventuele knobbels of verwondingen. Als u iets verdachts vindt, aarzel dan niet om een dierenarts te bellen.

Stap 3 – Controleren op problemen met het voer

Als uw hond het voer niet wil eten, zorg er dan voor dat er niets aan de hand is. Controleer het etiket op de vervaldatum, controleer de kleur en de geur. Als u vermoedt dat het voer bedorven is, doe het dan weg en bied uw hond iets anders aan.

Stap 4 – De omgeving controleren

Als uw hond is gestopt met eten, kan het zijn dat hij iets eet wat honden niet zouden moeten eten. Controleer uw kamerplanten, tapijten, speelgoed voor huisdieren en alle items waar uw viervoeter toegang toe heeft. Wees extra voorzichtig als er medicijnen of chemicaliën binnen het bereik van uw hond zijn. Als er iets ontbreekt en uw hond braakt of diarree heeft, raadpleeg dan meteen een dierenarts.

Als uw puppy of een nieuwe hond niet wil eten, komt dat misschien door een nieuwe omgeving. Hetzelfde geldt als u onlangs bent verhuisd.

Als uw huisdier overdag tijd met andere mensen heeft doorgebracht, zoek dan uit of iemand uw hond al heeft gevoed.

Stap 5 – Uw handelingen onderzoeken

Heeft u uw hond veel traktaties of tafelresten gegeven? Als dat zo is, kan dat het verlies van eetlust verklaren. Of misschien wacht uw hond gewoon op iets lekkerders – zoals stukjes van uw eten of hondenbrokjes.

Veelvoorkomende redenen voor het verlies van eetlust bij honden

hond geen eetlust
De lijst van redenen voor het verlies van eetlust bij honden is lang. Het omvat medische problemen, gedragsproblemen, milieuproblemen, verlatingsangst en problemen met het voedsel zelf.

Medische aandoeningen

Medische aandoeningen die een verlies van eetlust bij honden kunnen veroorzaken zijn onder andere:

 • Verstopte maag
 • Vergiftiging
 • Allergieën
 • Depressie
 • Infectie
 • Pijn
 • Problemen met tanden, tandvlees of tong
 • Tumoren
 • Parasieten
 • Auto-immuunziekten en neurologische aandoeningen
 • Problemen met interne organen (hart, lever, nieren, longen)
 • Recente vaccinatie

Wat moet ik doen? – Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts!

Gedrags- en milieuredenen

Gedragsredenen zijn verlatingsangst, uw hond is gewend aan veel traktaties en tafelresten, uw hond eet graag alleen of alleen als er iemand anders in de kamer is, of uw hond is gewend om met de hand gevoed te worden.

Veranderingen in de omgeving zijn onder andere een recente verhuizing of reis, afwezigheid van een familielid of een ander huisdier, weersveranderingen, recente stress of een verandering in het voedingsschema.

Mijn hond weigerde twee en een halve dag te eten toen ze een nieuwe voerbak kreeg. Misschien is het een teckel ding. Het punt is, dat je rekening moet houden met elke verandering in de omgeving en gewoontes.

Hondenscheidingsangst

Eet uw hond niet als hij alleen thuis is? Een reden zou verlatingsangst kunnen zijn. Houd het gedrag van uw huisdier in de gaten met de webcam. Als uw harige vriend gek wordt als hij alleen achtergelaten wordt, moet u leren hoe u verlatingsangst kunt behandelen. Een andere reden kan zijn dat de hond de behoefte voelt om het huis te bewaken tot u terug bent. Dus, er is geen tijd om te eten.

Natuurlijk is het mogelijk dat uw hond gewoon niet gewend is om te eten als hij alleen thuis wordt achtergelaten – of zich een beetje verdrietig voelt als u weg bent.

Voedselproblemen

Er zijn wat voedselproblemen waar u rekening mee moet houden als uw hond weigert te eten. Controleer eerst en vooral of het voedsel bedorven is. Als dat niet het geval is, overweeg dan of u onlangs nieuw voedsel hebt geïntroduceerd dat anders smaakt of ruikt dan het oude voedsel. Ook zullen honden vaak weigeren te eten als u van zelfgemaakte maaltijden of nat hondenvoer gaat brokken.

Een ander ding dat u moet overwegen is de ingrediënten van het voedsel. Als uw poep gevoelig is voor één of meer van deze ingrediënten, kan het zijn dat u het voedsel onaangeroerd aantreft. Er is ook een kans dat u een kieskeurig huisdier heeft of dat u uw hond overvoert. Let ook op de temperatuur van het voedsel dat u serveert, of het nu te warm of te koud is, waardoor uw hond het eten kan overslaan.

Dieetveranderingen

Zijn er recentelijk veranderingen geweest in het dieet van uw hond? Als u van voeding bent gewisseld, vindt uw hond het misschien niet leuk wat u nu aanbiedt.

Als u ten slotte al lang niets aan het dieet van uw hond hebt veranderd, kan dit ook een probleem zijn. Honden kunnen zich vervelen met voedsel als ze maandenlang elke dag hetzelfde eten. Wie zou zich immers niet vervelen?

Oplossingen voor het verlies van eetlust bij honden

mijn hond eet zijn brokken niet meer
Voor medische zaken, raadpleeg een dierenarts. Anders kan het heel snel misgaan.

Het oplossen van voedselgerelateerd verlies van eetlust bij honden

Als het gaat om voedselgerelateerde redenen voor het verlies van eetlust bij honden, kunnen sommige oplossingen vrij eenvoudig te implementeren zijn.

Behandeling van het verlies van eetlust bij honden in het milieu en het gedrag

Als het gaat om gedrags- en milieuredenen, kan het proces wat meer stress en tijdrovend zijn voor uw hond. Soms moet u een gedragsdeskundige of een trainer raadplegen.

Hier zijn enkele algemene tips om uw hond regelmatig te laten eten:

 • Zorg dat uw huisdier voldoende beweging en aandacht krijgt
 • Investeer wat tijd en/of geld in opleiding
 • Straf uw hond niet voor het niet eten, wees geduldig en ondersteunend…
 • Geef alleen traktaties als beloning
 • Vermijd het geven van tafelresten

Nieuwe Puppy zal niet eten…

Puppy’s zijn meestal gek op voedsel en eten alles en nog wat. Als uw nieuwe puppy niet wil eten, wees dan geduldig en probeer verschillende soorten voedsel. Net zoals de puppy’s nieuw voor u zijn, zijn ze met nieuwe mensen, in een nieuwe omgeving, en maken ze kennis met nieuwe soorten voedsel.
mijn hond wil niet eten
Dit is wat u kunt doen als uw nieuwe puppy niet wil eten:

 • Zorg ervoor dat er geen medische problemen zijn
 • Probeer verschillende soorten voedsel
 • Geef niet te veel traktaties
 • Neem de pup mee voor regelmatige wandelingen
 • Stel een voedingsschema op
 • Vul een stuk speelgoed met voedsel
 • Verander waar je de etensbak zet
 • Zoek uit of de pup het prettig vindt dat u aanwezig of afwezig bent tijdens het voeren.

Bonus Tip: Controleer de watertoevoer wanneer uw hond niet wil eten.

Wanneer uw hond niet wil eten, is het belangrijk om de wateropname in de gaten te houden. Honden moeten niet eens een dag zonder water gaan. Uw poep moet elke dag minstens een ons water per pond gewicht drinken om uitdroging te voorkomen.

Uw hond zal niet eten, maar drinkt wel water…

Als uw hond niet wil eten maar water drinkt, geef hem dan een dag of twee. Het is mogelijk dat uw huisdier alleen maar een verstoorde maag heeft. Als u andere gedragsproblemen opmerkt, moet u een dierenarts bellen.

Hond niet eten en drinken

Het niet eten en drinken van water door uw hond is een serieus probleem. Er kan een medisch probleem zijn en u moet uw poep naar een dierenarts brengen. Controleer op tekenen van uitdroging, evenals op braken en diarree. Als ze alle drie aanwezig zijn, beschouw het dan als een noodgeval.

Uw hond eet maar drinkt geen water…

Als uw hond wel eet maar geen water drinkt, kan het gaan om diabetes, een blaasontsteking, urineweginfectie of een nierziekte. Deze aandoeningen vragen om een bezoek van een dierenarts.

Maar als u uw maatje wat soep bij de maaltijd geeft, kan dit een reden zijn om geen water te drinken.

FAQ’s

Hoe lang kan een hond zonder eten?

De meeste honden kunnen drie tot vijf dagen zonder eten, terwijl ze in sommige gevallen zeven dagen of meer kunnen overleven. Als uw hond echter meer dan twee dagen niet wil eten, raden wij u aan om met een dierenarts te praten.

Een groter probleem is de wateropname. Honden kunnen veel minder zonder water dan zonder voer. Terwijl een hond tot 2-3 dagen zonder water overleeft, moet u het niet proberen! Als u merkt dat uw huisdier de hele dag geen water heeft gedronken, controleer dan of het niet uitdroogt en raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts!

Hoe stimuleert u de eetlust van een hond?

U kunt de eetlust van een hond op natuurlijke wijze stimuleren, maar u kunt ook geneesmiddelen gebruiken. U moet dit alleen doen na het raadplegen van een dierenarts. Natuurlijke opties zijn onder andere het aanbieden van het favoriete voer van uw pup, een gebraden kip of het uitproberen van acupunctuur.

Wat kan ik mijn zieke hond geven die niet wil eten?

Voor het voeren van een zieke hond die niet wil eten, raden de meeste dierenartsen een slappe kip aan met witte rijst of wit vlees van een braadpannenkip. Andere opties zijn zoete aardappelen, ongekruide pompoen (geen pompoentaardvulling!), bottenbouillon, en babyvoeding op basis van vlees.

Mijn hond eet niet, maar gedraagt zich normaal

Als uw hond niet eet, maar zich normaal gedraagt en water drinkt, kunt u wachten. Soms is het verlies aan eetlust van een hond het gevolg van weersveranderingen. Als dit langer dan twee dagen duurt, moet u andere redenen in overweging nemen.

Waarom eet en drinkt mijn hond niet veel water?

Als u denkt dat uw hond te veel water drinkt, praat dan met een dierenarts. Overmatig drinken wordt meestal veroorzaakt door medische aandoeningen. Het kan nierfalen zijn, diabetes, Cushing’s disease, Addison’s disease, leverziekte, infectie of hypercalcemie.

Hoe dwing je een hond te voeden?

Als uw hond niet wil eten, probeer dan niet te brokken in zijn keel te duwen. Als u een hond moet dwingen om zijn eetlust te stimuleren, neem dan wat babyvoeding en smeer het uit op de lippen van de hond.

Sommige mensen dwingen hun huisdieren te voeden met een spuit zonder naald. Wees voorzichtig en injecteer slechts kleine porties voedsel tegelijk in de mond van uw hond. Laat de hond het doorslikken in plaats van het in de keel te spuiten.

Waarom eet mijn hond geen voedsel, maar wel traktaties?

De kans is groot dat uw furbaby verwend of kieskeurig is. Sommige honden slaan maaltijden over en wachten op traktaties omdat ze gewoon de voorkeur geven aan de smaak van traktaties.

Hoe kan ik een kieskeurige hond hun eten laten eten?

Er zijn veel manieren om kieskeurige honden hun eten te laten eten. Probeer een van de volgende:

 • Geef zeer smakelijk en voedzaam voedsel
 • Zorg ervoor dat het eten goed ruikt
 • Als u uw hond brokken geeft, voeg dan wat warm water, bouillon of natvoer toe.
 • Thuis gekookt eten aanbieden
 • Snijd snoepjes af en vermijd het eten van de tafel.
 • Prijs de hond voor het eten van het voedsel
 • Neem uw huisdier mee voor een wandeling of een wandeling voordat u gaat eten.

Tot slot een paar tips

Als uw dierenarts eventuele gezondheidsproblemen heeft uitgesloten, kunt u uw hond helpen zijn eetlust terug te krijgen.

Hier hebben we samengevat hoe u uw hond weer tot eten kunt aanzetten:

 • Bewegen maakt hongerig – dat weten we ook. Dus pak uw huisdier en neem hem mee voor een lange duurloop, joggen door het bos of spetteren in een meer. De honger komt waarschijnlijk vanzelf terug!
 • Zet uw huisdier niet onder druk wanneer u het eten geeft, maar wees geduldig en geef het de tijd. En bovenal, word niet boos of je hond zal de negatieve energie associëren met eten geven.
 • Geef verschillende kleinere maaltijden en houd de bakjes altijd schoon.
 • Geef uw hond alleen traktaties als u hem echt wilt belonen.
 • Geef geen menselijk voedsel van de tafel – geef het oog van de hond geen kans!
 • Kies een voeding van hoge kwaliteit en vermijd frequente veranderingen van voeding.

Conclusie: Er zijn vele redenen voor tegenzin in eten.

Als uw hond niet eet, kan dat vele redenen hebben. Neem zeker onze lijst door en controleer, indien nodig, de afzonderlijke punten met een dierenarts. Als gezondheidsredenen niet de oorzaak zijn van de onwil van uw hond om te eten, kunt u meestal rustig ademhalen. Volg dan de verschillende tips om uw hond weer normaal te laten eten. Als u uw hond traktaties geeft als beloning wanneer u onderweg bent, neem ze dan op in het voedingsschema van uw hond. Blijf consequent, houd regelmatige voedertijden aan en houd uw huisdier goed in de gaten. In geval van twijfel kan een extra aaibeurt ook helpen, want zoals we allemaal weten gaat de weg naar het hart van een hond door zijn maag. Wij wensen u een goede eetlust!

Inhoudsopgave