Honden tandverzorging: is het de moeite waard?

Misschien heeft u wel eens gehoord dat het niet nodig is om het gebit van uw hond te verzorgen omdat honden instinctief hun gebit verzorgen door te kauwen. Deze overtuiging is echter niet helemaal juist. Net als mensen kunnen honden last krijgen van tandvleesaandoeningen, tandbederf, beschadigde tanden en andere mondproblemen. Naast ongemak en een slechte adem, kunnen deze gebitsproblemen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Als het op tandhygiëne aankomt, is het zeker de moeite waard om thuis preventieve maatregelen te nemen en regelmatig de praktijk te bezoeken. Niet alleen voor de algehele gezondheid en het comfort van uw huisdier, maar ook voor uw budget. Reiniging van het gebit van uw hond of parodontale zorg door een dierenarts is een kostbare medische behandeling en vereist dat uw hond wordt verdoofd. Waarom niet proberen om de noodzaak te minimaliseren als je kunt?
Honden tandverzorging

Wat u moet weten over de mondhygiëne van uw hond

Tandplak
De eerste ophoping van materiaal op het glazuur van de tand binnen enkele uren nadat uw hond heeft gegeten. Tandplak vermengt zich met hondenspeeksel, hoopt zich op en verhardt, wat resulteert in schade veroorzakende tandsteen.

Tandsteen
Bestaat uit verschillende organische materialen zoals bacteriën, serum, voedseldeeltjes en minerale zouten. In een vroeg stadium begint tandsteen als zacht materiaal op het tandglazuur, maar na verloop van tijd zal het zich opbouwen en verharden.

Waarom tandsteen voorkomen?
Opbouw van tandsteen kan tandvleesontsteking en -ziekte, tandbederf, abcessen en andere mondinfecties veroorzaken, met alle gevolgen van dien voor de algehele gezondheid van de hond.

Besteed aandacht aan de adem van uw hond
Het is onredelijk om te verwachten dat de adem van een hond “mint fris” is, maar het moet op zijn minst neutraal zijn. Een vieze, bijtende of zure hondenadem kan een teken zijn dat er iets in de mond aan de hand is en vereist een bezoek aan de dierenarts. Vertrouw echter NIET alleen op de adem van uw hond om de tandhygiëne in de gaten te houden en zorg voor een regelmatig dierenartsinspectieschema.

Gebitsproblemen verschillen per ras
Honden van kleinere rassen hebben een verhoogd risico op tandsteenvorming, terugtrekkend tandvlees en uiteindelijk verlies van tanden en kiezen. Honden van grote rassen lopen naast tandsteenvorming ook een groter risico op tandbreuk als gevolg van agressief kauwen. Dergelijke breuken kunnen leiden tot tandbederf, infectie, tandverlies en ziekte.

Uw dierenarts weet het het beste
Uw dierenarts zal bij de meeste bezoeken een mondonderzoek uitvoeren, maar vooral als onderdeel van een routine-onderhoudsbezoek. Als er tandsteenvorming lijkt te zijn, kan een intensievere gebitsreiniging worden voorgeschreven.

Mondverzorging hond kunt u thuis doen

Poetsen en tandpasta’s

Van wegwerp tanddoekjes tot hondvriendelijke tandpasta met een smaakje, er zijn verschillende tandverzorgingsproducten op de markt die veilig zijn voor uw huisdier. Vraag uw dierenarts wat het beste is voor uw hond en weet dat het nodig kan zijn om wat uit te proberen, afhankelijk van het ras en het temperament van uw hond.

  • Gebitsdoekjes zijn bedoeld voor dagelijks gebruik om tandplak te verwijderen.
  • Hondentandenborstels zijn er in alle maten en zijn over het algemeen zacht en schuin zodat ze gemakkelijk bij de achterste kiezen kunnen. Sommige hondeneigenaren geven de voorkeur aan “vingerborstels”. Dit zijn zachte siliconen borstels waar u uw vinger insteekt om te poetsen.
  • Gebruik NOOIT tandpasta die voor mensen bedoeld is. Gebruik ALLEEN door dierenartsen goedgekeurde tandpasta voor honden. Controleer de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat er geen xylitol in zit. Xylitol kan dodelijk zijn voor honden.

Chloorhexidine
In spoel- en gelvorm is chloorhexidine een effectief anti-plaque en antisepticum, maar niet alle honden verdragen de smaak. Raadpleeg uw dierenarts voordat u dit product uitprobeert.

Dieet
Een goed uitgebalanceerd dieet in overeenstemming met de richtlijnen van de dierenarts voor leeftijd en ras is een belangrijke stap in de mondhygiëne van uw hond.

Kauwen
Kauwkluiven voor honden zijn niet alleen bedoeld om te spelen en destructief gedrag te voorkomen, sommige zijn alleen bedoeld voor een gezond gebit. Wees voorzichtig en goed geïnformeerd voordat u iets koopt, niet alle kluiven zijn gelijk. Veel kluiven zijn te hard en kunnen gebitsbreuken veroorzaken of verstikkingsgevaar opleveren.